İçerisinde bulunduğumuz Bilişim Çağı, bazı mesleklerin yok olmasına neden olurken, bazı iş kollarının da doğuşuna ön ayak oluyor. Neredeyse her geçen güne, bir başka teknolojik yenilikle uyanıyor ve şaşkınlık yaşıyoruz. Durdurulamaz bir dönüşümün içerisinde, teknolojinin hızına ayak uydurmaya çalışıyor; fakat birçoğumuz bu durumu başaramıyor. Ancak elbette ki teknolojik değişimleri ve yenilikleri fırsata dönüştüren beyinler de yok değil.
Özellikle de yaşamış olduğumuz son 10 yıl, teknolojik yeniliklerin zirveye ulaştığı bir dönemdi. Akıllı telefonlar, robotik ve sürücüsüz araçlar, biyoteknoloji ve genomik alanlardaki akıl almaz gelişimler, durdurulamaz boyutlara ulaştı. İngiltere’nin ve dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan 921 yıllık Oxford Üniversitesi’nin verilerine göre; muhasebecilik, taksi ve otobüs şoförlüğü, tele pazarlamacılık, teknik gazetecilik, emlak ve satış danışmanlığı gibi meslekler, önümüzdeki 20 yıl içerisinde tarihe karışacaklar.
Son 10 yıldır teknoloji ile var olan; sosyal medya uzmanlığı, mobil yazılımcılık, veri madenciliği ve çeşitli mühendislikler olarak gelecekte popüler olacak meslekler arasına giriyor. Peki, son yıllarda oldukça rağbet gören bu meslekler hangileri? Bu mesleklerde uzmanlaşarak yurtdışında ne kadar bir kazanç elde edebilirsiniz? Şimdi dilerseniz 10 yıl önce var olmayan günümüz mesleklerine ve yurtdışı kazançlarına birlikte bir göz atalım.
7 Sosyal Medya Uzmanı
76.000 Dolar
Günümüz teknolojisiyle ortaya çıkan sosyal ağlar, artık sadece bireyler açısından değil; aynı zamanda kurum ve markalar için de oldukça önemli bir mecradır. Bu alandaki şirket hesaplarından şikayetleri ve beğenileri ölçerek, online itibar ve kriz yönetimi yaparlar. Sadece sosyal medya hesaplarındaki takipçileri arttırmakla kalmayıp, içerik üretimine de katkıda bulunurlar. Böylece markanızın takipçiler gözündeki itibarı da fazlasıyla katlanmış olur. Aslında Sosyal Medya Uzmanları, kuruluşunuzun markalaşmasına yardımcı olurlar.
6 YouTuber
79.000 Dolar
2005 yılından bu yana milyonlarca insanın videolar yüklediği ve hatta milyarlarca insanın takip ettiği YouTube, dünyanın en büyük video paylaşım ağı olmayı başardı. Hal böyle olunca da YouTube kanalı açarak para kazanmak da hayal olmaktan çıktı. Video oyun tanıtımları, film analizleri, bilinmeyen gerçekler ve daha birçok konuda açılan bu kanallar, kullanıcıları bir anda milyoner haline getirdi.
YOUTUBE KANALINDAN EN ÇOK KAZANAN KULLANICILAR İÇİN TIKLAYIN.
5 Büyük Veri Analisti
87.000 Dolar
Şirketlerin verilerini, bilgisayar destekli olarak detaylı bir şekilde analiz eden ve çıkan sonuçları yorumlayan Büyük Veri Analistleri, yakın gelecekte çoğu şirketin demirbaşları olacak gibi görünüyor. Satış, üretim, müşteri ve çalışan datası gibi daha birçok verinin analizini gerçekleştirerek, şirket için yararlı bilgiler sunuyorlar. Elbette ki bu durum da şirketlerin bu analistlere olan talebini fazlasıyla arttırıyor.
4 Mobil Uygulama Geliştiricisi
92.000 Dolar
WhatsApp, CandyCrush, Evernote ve Instagram gibi geniş bir kullanıcı kitlesine sahip programların, kullanmış olduğumuz akıllı cihazlara uyarlayan Mobil Uygulama Geliştiricileri, belki de günümüzün en çok rağbet gören çalışanları olabilirler. Bankadan süpermarketlere, mağazalardan sosyal ağlara kadar birçok kuruluşu, akıllı telefonlarımıza taşıyan mobil uygulamalar daha da gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyorlar.
3 Bulut Bilişim Uzmanı
102.000 Dolar
İstendiği zaman kullanılabilen ve paylaşılabilen bilgisayar kaynakları sağlayan internet bazlı bu hizmet, Bulut Bilişim olarak adlandırılıyor. Google’ın 2006 yılındaki CEO’su Eric Schmid tarafından bir konferansta dile getirildikten sonra meşhurlaşan bulut bilişim, özellikle de ABD merkezli birçok işletmenin başvurduğu bir sistem olmayı başarıyor. Elbette ki bu rağbet de Bulut Bilişim Uzmanları’nın değerini fazlasıyla arttırıyor.
2 Sürücüsüz Araç Mühendisi
117.000 Dolar
Teknolojik gelişimlerden en fazla yararlanan işkollarından biri olan otomotiv sektörü, özellikle de sürücüsüz araç teknolojisiyle adeta boyut atlamayı başardı. Gelecekte ayağımızı yerden kesecek en çılgın ulaşım araçları olarak karşımıza gelen sürücüsüz otomobiller, belki de taksi ve otobüs şoförlerini ekmeklerinden edebilirler. Oldukça güvenli ve konforlu bir sürüş sağlayan bu araçların mühendislerine olan rağbet, her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor.
1 Drone Operatörlüğü
128.000 Dolar
İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak da bilinen drone modelleri, son on yılın en büyük teknolojik cihazlarındandır. Özellikle askeri alanda oldukça önemli bir yere sahip olan dronelar, en pahalı askeri araçlar kadar değerlidirler. Ulaşılması zor ve riskli bölgelerden görüntüler sunan, yeri geldiğinde harekete geçen bu cihazları kullanabilmek de büyük bir beceri gerektiriyor. Son 10 yılda en az pilotluk kadar popüler hale gelen drone operatörlüğü için ödenen ücretler de bu mesleğin gelecekte de oldukça rağbet göreceğini gözler önüne seriyor.
Yurt dışındaki kadar olmasa da ülkemizde de yavaş yavaş var olmaya başlayan bu meslek dalları, gün geçtikçe popüler iş kolları haline geliyorlar. Elbette ki gelişen teknoloji ve gitgide modernleşen dünya ile birlikte bu mesleklerin çeşitliliği de doğru orantıda artacak. Çocukluğumuzda seçmiş olduğumuz mesleklerin ötesinde yer alan bu iş kollarından siz olsanız hangilerini tercih ederdiniz?