Bazen can sıkıntısı, bazen hüzünle dolu bir anı, bazen de sevgiliyle yaşanılan duygusal dakikaların arka planıdır filmler. Bizim ortalama 2 saati ayırdığımız bu senaryoların kamera arkasını hiç hayal ettiniz mi? Belki hepsi için söyleyemeyiz; ama her bir yapımda haftaların, hatta ayların emeği var. Düşünsenize, filmdeki 5 dakikalık yağmurlu bir sahne bizim için oldukça sıradan bir kesitken; yapımcılar için haftalar süren kara bulut bekleyişine dönüşebilir. Belki günümüz teknolojisiyle çoğu sahne gerçekte varmış efektiyle çekilebiliyor; ama onların da hiçbir zaman gerçeğini tutmayacağını bilen ve bu duruma özen gösteren yönetmenlerin olduğu da bir gerçek. Kaldı ki sadece tek bir sahneden bahsettik, daha işin o kısma gelene kadar geçen bir de proje aşaması var. Senaroyo, uygun yönetmen, tamamlayacak oyuncu kadrosu, film mekanı, araç gereçler derken; basit bir film bile devasa bütçelerle karşımıza çıkabiliyor.
Ömrünüzden 2 saati alacak bir yapımı seçerken, elbette seçici davranmanız normal. Özellikle Hollywood filmlerine yönelmenizinse bir nedeni var. Çünkü Amerikan sinemasının nabzını tutan film şirketlerinin hemen hepsi, 100 milyon dolardan aşağıda bir projeye başlamazlar. Bunun da anlamı çok basit, etkileyici oyuncu kadrosu, güzel bir senaryo ve etkileyici görsel efektler. Tabi ki projelere ayrılan bütçeler böyle birdenbire devasa rakamlara ulaşmadı. 1939 yılında Rüzgar Gibi Geçti filmi, maliyetine göre tüm zamanların en başarılı yapımı olarak kabul edilir. Bu filmin yapımına sadece 4 milyon dolar harcandı. Ama o tarihlerde bu fiyatın bile abartılı olduğu söylendi. Yirmi yıl sonra ise James Cameron’ın Gerçek Yalanlar filmi, 100 milyon dolarlık bütçe ile çekilen ilk film oldu. Filmlerin birçoğu şimdilerde dokuz haneli fiyatlara kadar çıkıyor. Görsel efektler, 3D özellik ve set tasarımı gibi çeşitli faktörlerden dolayı maliyetleri fazlasıyla artmaktadır. Bazen, yatırılan paranın nereye gittiğini söylemek oldukça zordur. Çoğu zaman, milyon dolarların büyük bir kısmı zayıf senaryolara harcanarak heba oluyor. Bazen ise yatırılan paraların geri dönüşü oldukça zahmetli oluyor ve stüdyolar milyon dolarlarını kaybediyor.
Sunmuş olduğumuz listede yer alan yapımlar yüksek bütçeli filmlerden ziyade, düşünülenden çok daha fazla harcama yapılan projeleri göstermektedir. Belki listemizde sizin de favori klasörünüzde yer alan filmlerle de karşılaşacaksınız; ama bu yapımların hepsi, harcanan paraların tam anlamıyla hakkını veremedi. Kısacası cürmü kadar yer yakamadı…
Huzurlarınızda düşünülenden çok daha yüksek bütçe ile çekilmiş 10 film:
10 Truva
175 Milyon Dolar
Truva destansı bir filmdir ve yarım milyar dolarlık bir kazanç elde etmiştir. Bu yüzden, gerçekten çok büyük bir bütçe ile yapılmış olması sürpriz olmasa gerek. Ama 175 milyon dolarlık bir bütçe tahmin ettiğimizden daha da yüksek bir meblağ. Zamanında, Truva tarihin en pahalı filmlerinden bir tanesiydi. Bu kadar yüksek bir bütçe ile çekilmeseydi belki bu kadar iyi bir film olamayabilirdi, diye düşünebilirsiniz. Ancak bu film eleştirmenler tarafından farklı yorumlar aldı ve 10 yaşından sonra unutulmaya başlandı. Bu arada Truva’nın sadece En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü’nü alarak, tek bir Akademi Ödülü’ne razı olduğunu da hatırlatalım.
100 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE HASILAT ELDE ETMİŞ ÖLÜM İÇERİKLİ 10 FİLM İÇİN TIKLAYIN.
9 Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde
400 Milyon Dolar
Oldukça başarılı bir film serisinin bir parçası olarak düşünüldüğünde, Hollywood’un en büyük yıldızlarının da yer aldığı Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde filmi son zamanlarda büyük bir bütçe ile çekilmiş Korsan temalı filmlerdendir. Ancak “büyük” derken, 400 milyon dolarlık sinema tarihinin en büyük bütçesinden bahsediyoruz. Bu filmin bütçesini Truva’nın bütçesi ile karşılaştırdığımızda, tarihi filmin maliyeti devede kulak kalır.
Film bir milyar dolarlık gişe hasılatı ile büyük bir kazanç sağlamasının yanı sıra, tüm zamanların en çok gişe yapan 14 filmi arasında yer aldı. Ancak sizler de bu filmin 400 milyon dolarlık bütçesini abartılı bulmadınız mı? Disney bir sonraki “korsanları”, biraz daha tutumlu davranarak 250 milyon dolarlık bir bütçe ile çekmeyi planlıyor.
İLK FİLMDEN SONRA PARA KAZANMAK İÇİN ZORLAYAN 10 FİLM SERİSİ İÇİN TIKLAYIN.
8 John Carter
250 Milyon Dolar
Disney’in, Amerikan İç Savaşı’nda bulunan bir asker olan Taylor Kitsch’ın kendisini uzaylılar ile çevrili Barsoom gezegeninde bulmasını konu alan John Carter filminden büyük beklentileri vardı. Stüdyo bu filme 250 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptı hem eleştirmenler hem de gişe de fiyasko olarak sonuçlanan bu film, zar zor maliyetini kurtarabilmişti. 600 milyon dolara bile zor ulaşan bu film, Disney stüdyosunun başkan koltuğunda oturan Rich Ross’un istifa etmesine neden oldu.
VİDEO OYUNLARINDAN UYARLANMIŞ YÜKSEK HASILATLI EN İYİ 14 FİLM İÇİN TIKLAYIN.
7 Aman Tanrım
175 Milyon Dolar
Listemizdeki filmlerin birçoğu bilimkurgu kategorisindeki filmlerdir. Ancak nedense komedi yıldızı Steve Carrell’in baş rolde oynadığı Aman Tanrım filmi, Truva ile aynı olan 175 milyon dolar gibi büyük bir bütçesi ile başarısız olmayı başardı. Ancak Truva filmi ayrıntılı setleri, kostümleri ve efektleri ile gerçekten oldukça güzel bir film olmasına rağmen; Aman Tanrım, Nuh’un Gemisi’ne benzer bir yapı inşa etmeye çalışan Evan’ın hikayesini anlatan absürt bir komedi filmiydi. Bu film, bütçesine layık görünmüyor. Bugüne kadar çekilmiş en pahalı komedi filmi olmasına rağmen, bu film gişede sıçrama yapamayıp; hatta bütçesini bile karşılayamayarak başarısız oldu.
DÜNYANIN EN PAHALI 10 FİLM SENARYOSU İÇİN TIKLAYIN.
6 Pluto Nash’ın Maceraları
100 Milyon Dolar
Pluto Nash’ın Maceraları. Bu filmi hatırladınız mı? Çoğu insanın bu filmin var olduğundan bile haberi yok. Tüm zamanların en kötü filmlerinden bir tanesi olarak kabul edilen bu film, 100 milyon dolarlık bütçe ile çekilip sadece 7 milyon dolar kazanmıştır. Filmde Eddie Murphy ve Rosario Dawson gibi yıldız isimler yer alıyordu ve Yılın En Kötü Filmi de dahil olmak üzere beş Altın Ahududu ödülüne de aday oldu. Her nasılsa bu ödülü başka bir filme kaybetmişti. Belki kendi kendinize; “Pluto Nash’ın Maceraları filminden daha kötü bir film olabilir mi?” sorusunu sormuş olabilirsiniz. Her ne kadar daha kötüsünün mümkün olmayacağını düşünsek de Gigli filmi Pluto Nash’ın Maceraları’nı geride bırakmayı başardı.
MİLYONLARCA DOLAR ZİYAN EDEN 10 KORKUNÇ FİLM İÇİN TIKLAYIN.
5 Su Dünyası
170 Milyon Dolar
Su Dünyası, kendi değerinden çok daha fazla paraya mal olmuş filmlerin örneklerinden bir tanesidir. 170 milyon dolar ile Kevin Costner’in başrollerini oynadığı bu filmin set tasarımı ve görsel efektleri oldukça etkileyiciydi. Ancak eleştirmenlerin birçoğu, oyunculuk ve filmin kurgusu, harcanan bütçeye değmediği konusunda hemfikir oldular. Başlangıçta filmin sadece 100 milyon dolara mal olması gerekiyordu; ancak film tamamı suyun dışında, bir balonda devam etti. Film, mal olması gereken rakamın neredeyse iki katı bütçeyle çekildi ve başarısız oldu. Hatta DVD satışlarına kadar hiçbir başarı elde edemedi.
HOLLYWOOD’UN EN ÇOK KAZANAN 10 FİLM ŞİRKETİ İÇİN TIKLAYIN.
4 Nerden Biliyorsun
120 Milyon Dolar
Nerden Biliyorsun filmi, “Bu kadar parayı nereye harcamışlar?” diye sorduğumuz yapımların bir başka örneğidir. Pahalı görsel efektler olmadan çekilmiş bir romantik film olmasına rağmen, her nasılsa 120 milyon dolarlık bir bütçeye mal olmuş. Filmin yönetmeni James L. Brooks ve oyuncuları Reese Witherspoon, Owen Wilson, Paul Rudd ve Jack Nicholson başarısız bir film çıkarmalarına rağmen neredeyse bütçenin yarısı kadar ödeme almışlardır. Eski bir söz olan “kazanmak için harcamalısın” her zaman doğru uygulanmayabiliyor.
HOLLYWOOD’UN EN ZENGİN 10 FİLM YAPIMCISI İÇİN TIKLAYIN.
3 Jack ve Jill
79 Milyon Dolar
Son yıllarda Adam Sandler, sinema tarihinin en kötü filmlerine imzasını atmış olsa da belki de bu filmlerin hiçbiri Sandler’in iki rolde oynadığı Jack and Jill filmi kadar kötü ve tuhaf olmamıştır. Aynı aktörün iki karakteri oynaması filmin maliyetini düşürmeye yardımcı olur diye düşünmüş olabilirsiniz, ancak her nasılsa bu film 79 milyon dolara mal olmuştur. Peki, bir oyuncu iki ana karakteri oynadığı halde bu kadar para nereye gitti? Belki de Sandler iki kişilik ücret aldı, ne dersiniz?
HOLLYWOOD’UN EN PAHALI 10 FİLM HATIRASI İÇİN TIKLAYIN.
2 47 Ronin
175 Milyon Dolar
Keanu Reeves ve Japon aktörlerin yer aldığı 47 Ronin filminin, 2013 yılının en pahalı filmlerinden biri olduğunu çok az insan biliyor. 175 milyon dolarlık bütçe ile çekilen bu film, sadece 150 milyon dolarlık bir kazanç getirdi ve sinema dünyasının en kötü hasılatına sahip ikinci filmi oldu. 47 Ronin, yönetmen Carl Rinsch’in ilk uzun metrajlı filmi olmasına rağmen; Universal Studios onu büyük bir bütçe ile desteklemiştir. Ancak yılın en kötü yorum alan filmine imza atan Rinsch, görünüşe göre bu desteğin karşılığını veremedi. Tek suçlu tabi ki de sadece Rinsch değil. Bu filmin başarısız olmasının diğer nedenleri de stüdyo. Sahnelerin eklenmesinden filmde Keanu Reeves’in oynamasına kadar baskın bir tavır uygulamıştır.
HOLLYWOOD’UN EN PAHALI 5 FİLM SAHNESİ İÇİN TIKLAYIN.
1 Gigli
75 Milyon Dolar
Hemen herkes başrollerini Ben Affleck ve Jeniffer Lopez’in paylaştığı inanılmaz derecede kötü bir yapım olan Gigli filmini bilir. Gigli yayınlandığı tarihte büyük bir dalga konusu olmuştu. Sadece ne kadar kötü bir film olduğunu görmek için, insanların izlediği bir film haline gelmişti. İzleyiciler “o kadar da kötü olamaz, yoksa olabilir mi?” sorusuna yenik düşerek filmi izlemiş ve bittikten sonra “gerçekten de o kadar kötü” cevabını vermişlerdi. IMDB’de 2.4 puan aldı ve Rotten Tomatoes sitesinde ise %6’da kaldı. Bütün bunların üstüne, bu film 75 milyon dolarlık bir bütçeye mal oldu! Listemizdeki en pahalı bütçeye sahip filmden çok uzakta bir maliyete sahip olsa da yine de bu kadar paranın nereye harcandığı düşündürüyor. Her şeyin ötesinde, herhangi bir görsel efektin ya da kostümün kullanılmadığı sıradan bir romantik komedi filmidir.
Bir film yüksek bir maliyet ile çekilmiş olabilir, ancak sahip olduğu büyük bütçe seyircilerin beklentisini karşılamalıdır. Oldukça kısıtlı bütçeler ile çekilip, yüklü miktarda gişe hasılatına imza atıp, izleyenlerin ve eleştirmenlerin de fazlasıyla beğenisini kazanan yüzlerce film de bulunmaktadır. O filmler ile yüksek bütçeli olup da hayal kırıklığı yaşatan filmleri karşılaştırdığımızda, gerçekten ne kadar başarılı bir işe imza attıklarını daha iyi anlıyoruz. Listemizde bulunan filmlerin birçoğu maliyetlerini bile karşılayamazken, küçük bütçe ile çekilmiş senaryolar en başarılı gişe filmleri arasında yer almaya devam ediyor. Sizlere sunmuş olduğumuz bu listeye eklemek istediğiniz ya da “bu film gayet güzel, bu listede ne işi var?” dediğiniz yapımları bizle de paylaşırsanız, seviniriz…