Siz de sabahları yorgun uyananlardan biri olabilir misiniz? Büyük ihtimalle, evet! Sonuçta; kaçımız, güne ölü balık gibi bakan gözlerle değil de şöyle canlı canlı başlıyoruz? Kaçımız sabahları seviyor, kaçımız alarm çaldığında “yine mi, ne çabuk” demiyoruz? Evet, üzgünüm ama ne yazık ki durum açık ve net olarak bu şekilde! Pek çoğumuz sabahları yatağın içinden sürünerek çıkıyor, sabahlara nefret dolu gözlerle bakıyoruz? Yine yorgun uyandığımız için bir hışımla evden çıkıyor (çünkü kendimize sinirliyiz), günün geri kalanını da çoğunlukla aynı modda geçiriyoruz. Tüm bu dediklerimde mutabıkız değil mi? O halde bu büyük sorunu ortadan kaldırmamız gerektiğinde de hemfikir olmalıyız. Zira sabah yorgunluğuna son vermek, tamamen bizim elimizde! Sonuçta; bu sorunu biz ortaya çıkartıyorsak, pekala kaldırabiliriz de!
Evet; gün içinde, ortasında, arasında ya da sonunda -artık her neyse- yaptıklarımızla sabah yorgunluğuna davetiyeyi biz çıkartıyoruz. Ne bileyim; sağlığımıza yeteri kadar özen göstermiyor, düzensiz yaşam tarzlarını benimsiyor, stresi hayatlarımızın başrol oyuncuları haline getiriyor ve daha bir dizi hatalar silsilesine imzamızı atıyoruz. İşte bugün yaptığımız hataları ve onları kaldırmak için ne gibi kurallara dikkat etmemiz gerektiğini inceleyeceğiz. Nihai olarak ise sabah yorgunluğunu hayatımızdan tamamen çıkarmak için gerekli bütün bilgi ve donanıma sahip olarak, yeni bir sabaha uyanacağız. (Çünkü umudum, bu yazıdan sonra bahsedeceğimiz önerileri dikkate almanızdan yana!) Hazırsanız; sabah yorgun uyanmamak için neler yapılmalıdır, sorusunu detaylı bir şekilde cevaplamaya başlayalım.
Kaliteli Uyku için Yapılması Gereken Şeyleri Öğrenin!
Sabahları yorgun uyanmaktan şikayetçiyseniz, önceliğiniz akşam alışkanlıklarınızı gözden geçirmek olmalı. Örneğin; akşam saat kaç gibi yemeğinizi yemiş oluyorsunuz? TV karşısında keyif yaparken, abur cubur tüketiyor musunuz? Veya akşamları ne kadar çay, kahve içiyorsunuz? Alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınız var mı? Kısacası; kaliteli bir uyku için yapılması gerekenler neler, bunları biliyor musunuz? Bunlar ilk olarak düşünmeniz gereken şeylerdir. Sonuç olarak; deliksiz bir gece uykusu çekmek ve güne zinde uyanmak istiyorsanız, akşamları yiyip içtiklerinize daha çok dikkat etmelisiniz.
Her Gün Aynı Saatte Kalkın!
Ne? Hafta sonlarında bile mi? Evet, üzgünüm ama açıkça yapmanız gereken şey bu! Çünkü her gün aynı saatte kalkmamanız, hem uyku hem de uyanma saatlerinizi olumsuz derecede etkiliyor. Ayrıca bu şekilde biyolojik beden saatinizi bozmuş oluyorsunuz. Uzun lafın kısası, uyumunu bozduğunuz bedeninizin sizden yorgun kalkarak intikam almasını istemiyorsanız alarmınızı her gün aynı saate ayarlamanız gerektiğini de kabullenmelisiniz.
Pencereleri Açın!
Biliyorum, mevsim kış! Dışarısı çok soğuk! Hatta bazılarınız için evin içi bile soğuk! Ancak birkaç küçük egzersiz yaptığınızda ısınacağınızın garantisini veririm. Kaldı ki sabahın serini ve temiz havası odanıza doldukça, kendinizi çok daha uyanık hissedecek, üzerinizdeki miskinliği büyük oranda atmış olacaksınız. Yani siz siz olun, uyandığınızda mutlaka odanızı havalandırın.
Alarmınızı Sakın Ola Ertelemeye Kalkmayın!
Siz de alarmı çaldığında “5 dakika daha, bir 10 dakika için nelerimi vermezdim” diyenlerden olabilir misiniz? Evet mi? O zaman değiştirmeniz gereken alışkanlıklardan bir diğeri de bu! Yani alarm erteleme tuşuna sonsuza kadar veda etmelisiniz, diyorum. Çünkü uyandıktan sonra alarmı ertelemek, yani bir 5-10 dakika daha uyumak sizi dinlendirmiyor. Aksine sizi daha çok yoruyor. Çünkü o kısa ama çok keyifli olan uykular, yapılan pek çok araştırmaya göre bedeni fazlasıyla yoruyor.
Bir Sabah İnsanı Olan Richard Branson’dan İlham Alın!
Evet, ünlü Virgin Şirketler Grubu’nun sahibi Richard Branson’dan bu konuda kesinlikle ilham almalısınız. Başarılı ismin tavsiyesi ise şu şekilde: “Uyurken perdeleri kapatmıyorum ki güneş ışınları gözümü alsın. Sabahın erken saatlerinde güneşle uyanmayı seviyorum.” Evet, siz de gece yatarken perdelerinizi açık ya da en azından hafif aralık bırakırsanız, güneş ışınlarının uyanmanıza yardımcı olmasına izin verebilirsiniz. Hatta isterseniz buraya tıklayarak, tıpkı Branson gibi ünlü ve başarılı isimlerin güne başlama tavsiyelerini de inceleyebilirsiniz.
Aç Karnına Su İçin!
Sabahları aç karnına su içmenin ne kadar faydalı olduğunu hepimiz az çok biliyoruz, değil mi? Peki, ne kadar uyguluyoruz? Evet evet, aç karnına su içmekten bahsediyorum. Sonuçta; metabolizmayı hızlandıran, bedenle birlikte zihne de canlılık veren bu alışkanlığın, daha pek çok şaşırtıcı faydası bulunmakta! Mesela; sabah aç karnına içilen su, gece boyunca hareketsiz kalan ve toksin üreten vücudunuzun arınmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra formda kalmanıza ya da merak edenler için zayıflamanıza büyük oranda katkı sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme, ağrı, astım gibi pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olma, vücudu nemlendirme, beyin fonksiyonlarını destekleme, iştah azaltma gibi yararları olan aç karnına su içme eylemini, tüm bu nedenleri göz önüne alarak alışkanlık hale getirmelisiniz, derim.
Okura Not: Sabahları aç karnına su içmenin faydalarını görmek istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin; uyandığınızda önce dişlerinizi fırçalamalı, daha sonra suyunuzu içmelisiniz. Ayrıca su içtikten sonra 45 dakika boyunca bir şey yiyip içmemeli, aç karnına su içme alışkanlığını yeni ediniyorsanız içtiğiniz su miktarını yavaş yavaş arttırmalısınız (3 su bardağı kadar).
Kahvaltınıza Dikkat Edin!
Siz de sabahları kendini kurt gibi aç hissedenlerden biri olabilir misiniz? O halde bir önceki başlıkta bahsettiğim “aç karnına su için” önerisini dikkate alarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra (hani su içtikten sonra 45 dakika boyunca bir şey yemiyordunuz ya, işte ondan sonra) kahvaltı faslına geçmelisiniz. Tabii, günün en önemli öğünü olan kahvaltıda; yağlı börekler, çörekler, kızartmalar, poğaçalar değil de daha sağlıklı olan şeyler tüketmelisiniz. Daha açık olmam gerekirse; kahvaltınız karbonhidrat değil, protein ağırlıklı olmalı. Mesela; süt, yüksek proteinli tahıllar, yumurta, yoğurt, belki biraz yeşillik gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı, size gün boyunca ihtiyaç duyacağınız enerjinin büyük bölümünü verecektir.
Ufak da Olsa Mutlaka Bir Sabah Sporu Rutininiz Olsun!
Tamam, sabah uyandığınızda (özellikle de kendinizi sabah insanı olarak görmekten çok uzaksanız) spor yapmanız çok zor. Ama en azından bunun için küçük denemeler yapabilirsiniz. Mesela mı? Hemen söyleyeyim. Sonuçta; size gözünüzü açar açmaz, kalkın ve sabahın ayazında yarım saat koşun-yürüyün falan diyecek değilim. Bu dediğim çok az insan dışında çoğu kişi için zorlayıcı olacaktır. Ancak gece boyunca hareketsiz kalan kaslarınızı çalıştırmak için birkaç küçük esneme hareketini, isterseniz hepiniz yapabilirsiniz. İşte bu nedenle; hemen şimdi kullandığınız arama motoruna sabah egzersizi yazın ve kendiniz için seçtiğiniz birkaç hareketi yarından itibaren yapmaya başlayın.
Güne Sizi Motive Edecek Bir Şeylerle Başlayın!
Evet, sabahları yorgun uyanıyorsanız bu önerinin de dikkate almanız gerekenler arasında olduğunu bilmelisiniz. Çünkü güne ne kadar stressiz ve mutlu başlarsanız, kendinizi o kadar enerjik hissedersiniz. İşte bu nedenle motivasyonunuzu yükseltecek bir şeyler bulmalısınız. Örneğin; alarm sesinizi favori şarkılarınızdan biri yapabilirsiniz.
Sizi mutlu eden, her duyduğunuzda modunuzu yükselten melodiler eşliğinde yeni güne uyanmak, inanın bana, size iyi gelecektir. Veya ılık bir duş alıp, misler gibi kokan bedeninizin üzerine temiz kıyafetlerinizi giyin. Makyajınıza, saçınıza, tıraşınıza özen gösterin. Bunlar gibi küçük alışkanlıklar sayesinde günün geri kalanına bomba gibi devam edebilirsiniz.