Seri katiller, tecavüzcüler, ölü seviciler, intihar bombacıları ve dahası. Çoğumuza göre psikopat niteliğindeki insanlar bunlar! Peki, gerçek psikopatların zannettiğimiz kişiler olmadığını söylesem? Evet, filmlerde ya da kitaplardakileri karakterlerin aksine her psikopat; suç içleyip şiddet eylemleri gerçekleştirmiyor. Yani bütün psikopatlar, bir Harold Shipman ya da bir Gary Ridgway gibi seri katil falan çıkmıyor. Hatta yapılan araştırmalara göre; katillerin en fazla % 25’i psikopati eğilimi gösteriyor.
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Kevin Dutton Psikopatlığın Bilgeliği (The Wisdom of Psychopaths) isimli kitabında da bu görüşü savunuyor. Dutton’a göre bir psikopat, çok az insanın sahip olabileceği üstün özelliklere sahip. Şayet iyi eğitim almışsa ve şiddet eğilimi göstermezse iş hayatında yüksek başarı gösteriyor. Çünkü psikopatlar; korkusuz, soğukkanlı, karizmatik, zeki, ikna ve manipüle etme yetenekleri gelişmiş kişiler.
Dutton’un yaptığı gözlemler sonucu ulaştığı bilgi; toplumun giderek daha çok psikopatlaştığı ve bazı mesleklerin diğerlerine göre çok daha fazla psikopat içerdiği yönünde. İşte İngiliz profesörün “psikopatlar en çok hangi meslekleri seçer” sorusuna verdiği cevaplar:
1 CEO
Psikopatların en çok seçtiği meslek CEO’luk! Yani hayranlıkla baktığınız ya da içten içe lanet ettiğiniz CEO’nuz bir psikopat olabilir. Zira onlar, psikopatların sahip olduğu; korkusuzluk, merhametsizlik, başarı odaklılık, egoistlik, objektiflik ve empati yoksunluğu gibi özellikleri fazlasıyla taşıyorlar.
2 Avukat
Avukatlar da anı şekilde! Olaylara duygusal biçimde bakmayan, ikna kabiliyeti yüksek ve gayet iyi rol yapabilen avukatlar, en çok psikopatın çıktığı ikinci meslek grubu.
3 Medya Çalışanı (TV-Radyo)
Psikopatların en çok seçtiği sektörlerden bir tanesi de medya! Çünkü bu sektörde çalışanlar da psikopatlarda görülen özelliklere sahip olmalılar. Öncelikle kendilerini düşünmeli, rol yapmayı bilmeli ve duygularını işe karıştırmamalılar.
4 Satış Temsilcisi
Satış temsilcileri de sürekli olarak rol yapmalı ve karşı tarafı ikna etmeyi bilmeliler. Yani elindeki mal kötü olsa bile, bunu müşteriye hiç vicdan azabı duymadan satabilmeliler. Kaldı ki böyle yeteneklere sahip olan satış temsilcileri, diğerleri arasında her zaman ön plana çıkarlar.
5 Cerrah
Dutton’a göre psikopatların en çok seçtiği meslekler arasında cerrahlık da var. Zira cerrahlar; soğukkanlı, duygusuz, stres altında kontrolünü kaybetmeyen, özgüvenli ve hatta narsist kişilik özelliklerine sahipler. Kaldı ki insanları kesip biçen, ufacık bir hatası bile hastasının ölümüyle sonuçlanabilen ameliyatlar yapan cerrahların, bu grupta olması gayet olağan.
6 Gazeteci
Dutton’a göre psikopatlar; başkalarının duygularını önemseme gibi özellikler isteyen işleri beğenmiyor ya da bu tür işlerde başarılı olamıyorlar. Onlar rakiplerine acımadan, duygularını hesaba katmadan kendilerini kanıtlayabilecekleri alanları tercih ediyorlar. Tıpkı gazetecilik gibi!
7 Polis Memuru
Polis memurları da acımasız ve soğukkanlı olmalılar. Aksi takdirde; başarılı olamazlar. Zira bir polis memuruysanız ve ceza yazdığınız – tutukladığınız herkes için oturup vicdan azabı çekiyorsanız; bu işi yapamazsınız.
8 Din Adamı
Evet, Dutton’a göre din görevlileri arasından da psikopatlar çıkıyor. Kim bilir, belki de rol yapma ve manipüle etme yetenekleri onları bu alana yönlendiriyordur. Çünkü psikopatlar, hepimizin bildiği gibi mükemmel bukalemunlar.
9 Aşçıbaşı
Kendine güvenme, başkalarını yönlendirip kontrol etme, gerektiğinde acımasız olma, odaklanma, baskı altında soğukkanlılığını koruma gibi özelliklere sahip olan aşçıbaşılar da psikopatların sevdiği meslekler arasında. Yani tanıdığınız bir aşçıbaşı varsa, onun karakteristik özelliklerini bir kez daha düşünmelisiniz.
10 Devlet Dairesi Çalışanları
Başarılı devlet memurları da olağan psikopatlar arasından çıkıyor. Çünkü onlar da diğerleri gibi psikopati eğilimlerini, şiddet ve suç işlemek için değil başarılı olmak için kullanıyor. Kişilere ya da koşullara göre de hemen yüzlerini değiştirebiliyorlar.
Bu listeden sonra ne düşünüyorsunuz bilemem ama bir de psikopatlıkla uzaktan yakından alakası olmayan mesleklere kısaca değinelim. Dutton’a göre; öğretmenler, sanatçılar, doktorlar, muhasebeciler, güzellik (stil) uzmanları, zanaatkarlar, hayır kurumu çalışanları, terapistler, hemşireler ve bakıcılar arasında hemen hemen hiç psikopata rastlanmıyor.
Çünkü bu meslekler, insanların önemsemeyi, empati yapmayı ve onlarla bir şekilde duygusal iletişim kurmayı gerektiriyor. Diğerlerinde ise böyle yetenekler gerekmiyor. Sonuç olarak; psikopatlık zannettiğimiz gibi çok kötü bir şey değil diyebiliriz. Daha doğrusu; bir psikopat sahip olduğu yetenekleri suç işlemek için kullanmadığı takdirde, ortaya çok başarılı sonuçlar çıkıyor. Çünkü Dutton; psikopatların 21. yüzyılda başarılı olmak için sahip olunması gereken bütün nitelikleri taşıdığını öne sürüyor.
Acımasızlık, manipülasyon, egoistlik, cesaret, zeka, kararlılık, serin kanlılık ve başarı odaklılık gibi. Anlayacağınız aramızdaki psikopatlar; içinde bulunduğumuz zamanda başarıya ulaşabilmek için gerekli niteliklere sahip olan tanıdık simalar.