Zenginlerin para harcama alışkanlıklarını düşündüğünüzde aklınıza ilk gelenler neler? Yani diyorum ki milyonerler sizce paralarını nasıl harcıyor? Lüks otomobiller, süper yatlar, pahalı malikaneler, milyon dolarlık mücevherler ve benzeri şeyler için mi?
Aslına bakarsanız, gerçekler bizim düşündüğümüzden farklı! Daha doğrusu, zenginler artık materyallerden ziyade deneyimler için para harcamaya meylediyor. Demek ki onlar da parayla deneyim satın almanın gerçek mutluluğu getirdiğini anlamışlar. İşte kanıtları:
Günümüzün zenginleri yepyeni deneyimler tecrübe edebilmek için tomar tomar harcama yapıyor.Zira BBC’nin haberine göre; pahalı ürünleri satın almak veya sıradan tatiller yapmak zenginleri tatmin etmeye yetmiyor.
Milyonerlerin bu tür isteklerini karşılamak için kurulmuş şirketler de deneyim satın almanın yeni trend olduğunu doğruluyor.Los Angeles’taki Bluefish isimli şirketin kurucusu Steve Sims, zenginler için düzenlediği etkinlerden şöyle bahsediyor. Mesela; İtalya Floransa’da Galleria dell’Academia isimli galeride Michelangelo imzalı Davut heykelinin altında 6 kişilik bir yemek organizasyonu yapmış. Ya da deneyim arayışında olan başka bir zenginin denizaltı ile Titanik’in enkazını dolaşmasını sağlamış.
Londra’daki Quinessentially şirketin sahibi Aaron Simpson da zenginlerin paralarını iş dışında başka alanlara harcama eğilimini vurguluyor.Columbia Üniversitesi’nden Keith Wilcox da bunun birkaç nedeni olduğunu öne sürüyor. Wilcox’a göre birincil neden, 2008 mali krizin ardından zenginlik ve statü göstergeleri hoş karşılanmaması! Buna ek olarak; deneyim için yapılan harcamaların insanları daha çok tatmin etmesi de başka bir faktör. Ayrıca çok az insanın yapabileceği bu tür organizasyonların, lüks markaların ulaşılabilirliğine göre çok daha zor ulaşılabiliyor olması.
Wilcox düşüncesini şu sözlerle ifade ediyor: “Afrika’da özel organize edilmiş bir safari, ortalama insanların gücünün yeteceği bir şey değil.”Yale İşletme Fakültesi Müşteri Araştırmaları Merkezi Müdürü Ravi Dhar ise konu hakkında “İnsanlar bir şeyi ilk kendileri denemek ve bunu kendilerini başkalarına tanıtmanın bir yolu olarak kullanmak istiyor.” yorumunu yapıyor.
Tabii, bu tür şirketlere üye olmanın maliyeti biraz tuzlu! Mesela; Quintessentially’nin fırsatlarından yararlanmak isteyen zenginler aylık 10 bin sterlin ödemek zorunda. Sonuçta; firma sahibi Simpson, yasal ve ahlaki olduğu sürece müşterilerin istediği hemen her şeyi yapabileceklerini ifade ediyor. Örneğin, bir müşterilerinin evlenme teklifi için Sydney Limanı Köprüsü kapatılmış. Başka bir müşterileri de Prens Harry ve Coldplay üyeleriyle tanışma şansı yakalamış.
Neticede; verilebilecek daha pek çok örnek olduğunu söyleyen Simpson, deneyimleri ayrıcalıklı kılmak için organizasyonların gizli tutulduğunu da ayrıca belirtiyor. Anlayacağınız; binlerce dolarlık deneyimler süper zenginlere has olarak özelliğini koruyor.