
Çin’de ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle 140’a yakın kişi hayatını kaybetti. Aralarında Starbucks, KFC, Pizza Hut ve McDonald’s gibi isimlerin bulunduğu dünya devi isimler Çin’de bulunan şubelerinin bir kısmını kapadı.
Hava yolu şirketleri uçuşlarını askıya alırken, küresel boyutta alınan tedbirler giderek artıyor. Bu durum ise yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan ilgisini yükseltiyor.
Aralık ayında ortaya çıkan ve Ocak ayının ikinci yarısından sonra salgın haline dönüşen koronavirüs, piyasaların artan kaygısıyla altın alımlarını artırdı. Böylelikle altın destekli exchange traded fonlarındaki miktar son 7 yılın en yükseğine ulaştı.
Uzmanlar virüs salgınının önüne geçilmezse, altın borsa ETF’lerindeki miktarın rekor seviyelere yükseleceğini öngörüyor.12 Aralık’ta Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, oradan Japonya, Güney Kore, ABD, Avustralya, Kanada ve Tayland olmak üzere 10’dan fazla ülkeye sıçrayan yeni tip koronavirüs can almaya devam ediyor. Son verilere göre 136 kişi hayatını kaybetti, 60 bine yakın kişi ise gözlem altında tutuluyor.
Yatırımcılar bu durumun ekonomiye vereceği zararları değerlendirirken, riskten kaçış algısıyla altın gibi değerli metallere yönelim arttı. Borsa fonlarındaki altın miktarı dün 2,561.2 ton ile 2013 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu miktar 20212 yılının Aralık ayında görülen 2,572.8 ton zirvesine çok yaklaşmış durumda.
Sydney’de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, virüs salgını ile ilgili olumlu gelişmeler olsa bile altına girişlerin devam edeceğini söyledi. Bu tahminini ise “FED’in büyüyen bilançosu, düşük reel faizler, FED, BoJ ve AMB’nin politika normalleşmesi konusundaki isteksizliği gibi diğer faktörler hala duruyor.” sözleriyle açıkladı.