Uzay keşifleri günlük hayatınızı nasıl etkileyebilir hiç merak ettiniz mi? Evinizdeki ürünlerin çoğunun, NASA teknolojisi ve araştırmaları yoluyla bulunduğunu biliyor muydunuz? Uzay araştırmaları çerçevesindeki bu icatlar, günlük aktiviteleri kolaylaştırmak ve refahı arttırmak için olumlu bir şekilde hayatımıza yayılır. NASA’nın ana hedefi, her zaman keşfetmek ve kozmosu daha iyi anlamak olmuştur. NASA imajını halka yararlı olabilecek icatlarla göstermektedir.
NASA tarafından geliştirilen ve her gün kullanan birçok buluş, yaşam kalitemizi attırmaya yardımcı olur. NASA’nın kendi adına 6.300 üzerinde patentli ürünü vardır. Bizler bu listede en şaşırtıcı olan 10 tanesine bakmaya çalışacağız.
10 Taşınabilir Şarjlı Elektrik Süpürgesi
Evinizde temizlik yaparken el süpürgesini kullanıyorsanız, astronotların ayda kullandığı teknolojiyi kullanıyorsunuz demektir. Örneğin Apollo uzay görevi sırasında, yüzeyin üstündeki çekirdek örneklerini kesmek için taşınabilir matkaba ihtiyaç duydu. Black ve Decker 1961 yılında motorlu araçlar için zaten ilk pili icat etmişti. Yetkililer bu icadı geliştirerek şarjlı eşyaların hepsinin kurucusu oldu.
9 Su Filtreleri
Hayatta kalabilmemiz için suyun temel bir madde olduğunu biliyoruz. Susuz yaşayamayacağımız gerçeği; kirli suyu, saf suya dönüştüren şaşırtıcı ve değerli bir icadın yapılmasına gerekçe oldu.
Su filtresi teknolojisi aslında 1950’den bu yana var. NASA, etkili su temizlemenin nasıl olacağını ve suyu uzun süre temiz tutmayı nasıl başaracağını 1950’lerden bu yana araştırmaktadır. Sonunda NASA, uzaydaki astronotların bakteri sonucu hastalık kapmaması için bu teknolojiyi geliştirmiştir. Şirketler, NASA’nın bu harika teknolojisini ödünç alarak su filtre sistemlerini evimize kadar getirmiştir.
8 Şeffaf Diş Teli
Ceradyne adında bir şirket, NASA’nın Gelişmiş Seramik Araştırma Programı’nın yardımı ile şeffaf tellerini geliştirmeyi başardı. Bu buluşun bir sonucu olarak diş teli takanlar, artık çok daha az rahatsız olacak. Isı yayan füzeleri izlemek için kullanılan teknoloji, şeffaf tellerin esin kaynağı oldu.
Tel, gerçekten füze bileşenlerinden oluşmuyor. Bu buluş, aslında füze çalışması için oluşturulan ve çelikten daha güçlü olan şeffaf Polycrystaline alümina (TPA)’dan yapılmıştır. Ayrıca şeffaf tel, diş kırılmalarını önlemesiyle birlikte, ışık emici özelliğe de sahiptir.
7 Egzersiz Aletleri
NASA uzayda astronotların hareketsiz kalmalarını önlemek için egzersiz makinelerini icat etti. Uzayda egzersiz yapma ihtiyacı; yorgunluk, kaslarda azalma, zayıflama ve kemiklere zarar gelme gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
6 Duman Dedektörleri
NASA ilk duman detektörünü icat etmedi, ancak 1970’lerde Honeywell Corporation işbirliği ile yeni bir sürümünü geliştirdi. Bu sürüm icat edilen en pratik duman detektörü seçildi. Modern detektör, kendini şarj eden nikel kadmiyum pil ile donatılmıştır.
İlk ABD Uzay istasyonu Skylab, astronotların yangın veya zararlı gazlar durumunda anında uyarılması için detektörü kullandı. Duman detektörü, NASA’nın yanlış alarmların önlenmesi için oldukça hassas olarak geliştirdiği sistemdir.
5 Güneş Enerjisi
NASA Çevre Araştırma Uçağı ve Sensör Teknolojisi adı altında 28 üyeli bir birlik kurdu. Birliğin amacı; günlerce insansız uçacak araçlara, ek ağırlık eklememek için gelişmiş güneş enerjisi kaynaklarını kullanmaktan ibaretti. Sonuç olarak, kristal silisyum güneş pilleri icat edildi.
Güneş cihazlarının teknolojisi, geleneksel güneş hücrelerinden % 50 daha fazla güç sağlamaktadır. Kristal silikon gücüne sahip güneş sistemi, evlerin gereksiz enerji giderlerini azaltıyor ve çevre kirliliğini azaltılıyor.
4 Yapay Kol ve Bacaklar
NASA’nın en ilham verici buluşlarından biri, kesinlikle yapay uzuvları tasarlamasıdır. Şirketler bu tasarımdan sonra, geliştirilmiş çözümler oluşturmak için hayvan ve insan protezlerinde konforlu malzemelere yönelmiştir. Yapay uzuv çalışmalarında; NASA’nın işlevsel ve dinamik robotları dikkate alınmıştır.
3 Uçakta Kullanılan Anti Donma Sistemi
KATS (Kelly Havacılık ve Uzay Therma Sistemleri) tek motorlu uçaklar için tasarlanmış de-icing sistemini geliştirmek için NASA’dan yardım aldı. Kanadın ön kenarına bağlı sistem; esnek, iletken, grafit folyo kullanılarak yapılır. Böylece folyo hemen ısınır ve uçakta herhangi bir donma görünmez.
2 Kulak Protezi
NASA’da mühendis olan Adam Kissiah Jr. kulak protezini 1970’lerin sonlarında icat etti. Adam Kissiah, iyi bir işitme cihazı yaratma umuduyla NASA’nın elektronik algılama sistemlerini ve ses – titreşim sensörlerini kullanmaya karar verdi. Çalışmaların devamında başarılı olan mucit, kulak protezini buldu.
1 Su Tabancası
NASA mühendisi Lonnie G. Johnson, bombardıman programı geliştirdi. 1989 yılında tanıtılan su tabancası, önceki tabancalara göre daha verimli ve daha iyi özelliklere sahipti. Bu tabanca ilk tanıtıldığından beri, dünyanın en çok satan 20 oyuncağından birisi olmuştur.
Joysticklerden, ayakkabı astarlarına; mayodan, dondurulmuş gıdalara kadar bu örnekleri çoğaltmak fazlasıyla mümkün. Günlük hayatımızda kullanırken dikkat etmediğimiz, hayatımızı kolaylaştıran o kadar ürün var ki… Sizlerin aklına böyle ilginç diyebileceğimiz icatlar geliyor mu?