Son dönemde sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına yönelik yeni düzenlemeler birbiri ardına geliyor. Geçtiğimiz saatlerde sosyal medyaya yönelik yeni düzenlemeler getiren maddeler TBMM’den geçti ve yasal hale geldi. Bu yasanın geçmesinin ardından mesajlaşma uygulamalarına yönelik yeni bir düzenleme haberi daha geldi. Milliyet’te yer alan habere göre Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılan değişiklik ile kamu çalışanlarının yerli mesajlaşma uygulamalarını kullanması gerekecek.
Bilindiği üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de WhatsApp Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları yaygın olarak kullanılıyor. Bu uygulamalarda iletişim uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunuyor. Ancak yapılan düzenleme kamu çalışanlarının iş odaklı olarak mesajlaşma kullanımını engelliyor. Özel hayatta popüler mesajlaşma servisleri için bir engel bulunmuyor.
Kamuya Mesajlaşma Düzenlemesi
Kamu kurumlarında çalışanlar birbirleri arasında hızlı bir iletişim kurmak adına WhatsApp ve Telegram gibi servisler üzerinden grup kuruyor. Ancak bu platformlarda uçtan uca şifreleme ile koruma sağlandığı için yapılan yazışmaları dışarıdan görmek mümkün değil. Bu nedenle kurumların kendi kontrolünde olan yerli bir mesajlaşma uygulamasının kullanımı ile güvenliğin sağlanması amaçlanıyor.
Hazırlanan rehberde, “Kurumun kendi haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır” ifadelerine yer veriliyor.
Geçtiğimiz dönemde duyurusu yapılan Ptt Messenger bu düzenleme ile kamuda daha fazla kullanılabilir. Aynı şekilde Turkcell’in geliştirdiği BiP uygulaması da seçenekler arasında yer alıyor. Kamuda çalışanların sadece resmi yazışmalarda bu kurala uyması gerekecek. Özel hayatlarında WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları kullanmalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.
Güvenliği Artıracak Yeni Kararlar
Resmi kurumlarda dijital güvenliğe yönelik başka düzenlemeler de yapılacak. Bir devlet kurumu tarafından satın alınan bilgisayarın sabit diski, içerisinden veri kurtarmaya imkan vermeyecek şekilde biçimlendirilmesi sağlanacak ve sonrasında sistemlere entegre edecek. Bunun yanında dış kaynaklardan gelen e-postaların da kapsamlı bir güvenlik analizinden geçirilmesi sağlanacak. Bu analiz sonrası içerikler beyaz ya da kara liste kategorisi altında sınıflandırılacak.
Düzenlemede resmi kurumların parola güvenliğine yönelik ifadeler ise şu şekilde:
“Parola cümle kullanımına izin vermeli ya da teşvik etmelidir. Kurumlar güvenlik gereksinimlerine göre parola politikası belirlemelidir. Ayrıca parolalar için bir en uzun geçerlilik süresi tanımlanmış olmalıdır. Değişen parola fonksiyonu eski parolayı, yeni parolayı ve bir parola onayını kapsamalıdır”
Kamudaki bilgisayarlara uzaktan bağlanacak cihazların zararlı yazılıma karşı denetimden geçme şartı istenecek. Yapılacak tüm bu düzenlemeler ile milli güvenliği etkileyecek önemde verilerin aktarılması için yerli mesajlaşma platformlarının kullanılması amaçlanıyor. Önümüzdeki günlerde düzenlemenin kamu kurumlarında uygulanması planlanıyor.
-
KAP
-
Bitcoin
-
Borsa
-
TCMB
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
ABD
-
FED
-
ECB
-
Temettü
-
Erdoğan
-
BofA
-
Altın
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!