Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İnsanlar Hedeflerine Neden Ulaşamazlar?

Dünya, hedefine ulaşan ve ulaşamayan insanlarla dolu. Peki, bazıları uğruna mücadele ettikleri hedeflere ulaşırken bazıları neden ulaşamıyor dersiniz?
İnsanlar Hedeflerine Neden Ulaşamazlar?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Hedeflerinize ulaşma konusunda kendinizi ne kadar başarılı görüyorsunuz? Evet evet, hedefler! Ne bileyim, istediğiniz üniversiteden mezun olabildiniz mi? Çocukluğunuzda düşlediğiniz hayallerin peşinden ilerleyebiliyor ve onlara her geçen gün biraz daha yaklaştığınızı düşünüyor musunuz? Düşündüğünüz pozisyonda, sizi mutlu eden işi yapabiliyor musunuz? Huzurlu ve mutlu bir yuva kurabildiniz mi? Resimlerine bakıp bakıp iç geçirdiğiniz ülkeleri gezip görebildiniz mi? Uzun lafın kısası, önünüzde daha çok yol olmasına rağmen kendinizi “bir şeyleri başarmış” olarak görebiliyor musunuz?

Evetse, ne ala! Sizi yalnızca kutlar ve başarılarınızın devamını dilerim. Ancak bu sorular karşısında, yüzünüzü düşürdüyseniz ve aklınızdan “hedefe ulaşmak mı, hangi hedef, nerdeee” gibi düşünceler geçiyorsa, hemen şimdi söyleyeceklerime kulak vermelisiniz. Zira bugün hedefe ulaşmayı (HENÜZ!) başaramayanların, muhtemelen yapıyor olduğu hatalardan bahsedeceğiz. Her şeyi doğru yaptığını düşünen, deliler gibi çalışmasına rağmen amacına hala ulaşamayan ve büyük ihtimalle pes etmek üzere olan kişilerin, neden bu durumda oldukları üzerine konuşacağız. Kaldı ki aranızdan pek çok kişinin, hedefe ulaşma konusunda benzer dertlerden muzdarip olduğuna bahse girerim. İşte bu nedenle aşağıdaki önemli engelleyicilere kulak vermenizi öneriyorum.

Küçük ya da büyük! Uzun ya da kısa vadeli! Eğer siz de kendinize hedef koyuyor; ama çoğunlukla olumsuz sonuçla karşılaşıyorsanız lütfen şimdi okuyacaklarınızı dikkate alın. Hem kim bilir, dakikalar sonra belki de gözden kaçırdığınız bir hatanın farkına varacak ve hayatınıza katacağınız yeni yaklaşımlar sayesinde hedefinize doğru tam yol ilerlemeye başlayacaksınızdır. Evet, hazırsanız hedeflerinizle aranıza giren maniler neler olabilirmiş, bunları bir bir incelemeye başlayalım:

Gerçekçi ve Net Olmamak!

Gerçekçi ve Net Olmamak!Belirlediğiniz hedeflere ulaşma konusunda başarılı olamıyorsanız kendinize sormanız gereken sorulardan bir tanesi, “amaçlarım konusunda ne kadar gerçekçiyim?” olmalıdır. Zira bu konuda başarısız olan sayısız kişinin sorunu, kendisi için belirlediği hedefin yanlış olmasıdır. Yani yol ve yanındaki kişiler doğru olsa da gidilen yer konusunda hata yapıldığı için bir türlü zafer çığlığı atılamamaktadır. İşte bu nedenle hedefinizi belirlerken, ne kadar gerçekçi ve net olduğunuzu düşünmelisiniz. Daha mı açık olayım? Peki! Örneğin; adım atmayı yeni öğrenmiş bir bebeğin, maraton koşusuna çıkmasını bekleyemezsiniz. Veya bir balığın uçmasını! Çünkü bu örneklerde ne netlik ne de gerçekçilik vardır. Özetle; siz siz olun, bundan sonraki hedeflerinizde, gerçekçilik ve netlik faktörlerini göz ardı etmeyin.

Plansız Hareket Etmek!

Plansız Hareket Etmek!Tamam, hedefiniz konusunda hem gerçekçi hem de gayet netsiniz! Peki, ya plan? Elinizde sağlam bir planınız var mı? Ya da şimdiye kadar başarısız olduğunuz hedeflerde, planlarınız ne kadar akıllıcaydı? Veya elinizde, pusula olarak kullandığınız bir planınız var mıydı? Yoksa öyle “benim ulaşmam gereken nokta şu” deyip, yola umarsızca mı çıktınız? Zira pek çok kişi aynı hatayı yapıyor. Sonuç olarak; hedeflerinize ulaşmayı gerçekten istiyorsanız detaylı bir planla yola çıkmalı, ihtimalleri de göz önüne alarak, kendinize işe yarar bir yol çizmelisiniz. Ve tabii plan hazırlamanın yanı sıra hazırlamış olduğunuz plana sadık kalmayı da başarmalısınız.

Başkalarının Başarılarına Odaklanmak!

Başkalarının Başarılarına Odaklanmak!Elinizde işe yarar bir planınız var, hedefiniz konusunda da pekala gerçekçi ve net davrandınız. Peki, odaklanma hususunda ne kadar iyisiniz? Yani amaca doğru ilerlerken kendinize mi, yoksa dış etmenlere mi odaklanıyorsunuz? Daha açık olmam gerekirse; pek çok başarısız kişinin, başkalarının başarılarına odaklandığı için negatif sonuçlarla karşılaştığını söyleyebilirim. Örneğin; önünüzde bir hedef tahtası var ama siz tam atış yapacakken yan tarafınızdaki kişinin 12’den vurduğunu görüyor ve tam anlamıyla konsantre olamıyorsunuz. Çünkü onun 12’den vurması, sizi ister istemez bir rekabet içerisine sokuyor ve daha atış yapmadan kendinizi mağlup hissediyorsunuz. Ne demek istediğimi anladınız, değil mi? Bırakın başkalarının başarılarını, siz sadece kendinizle yarışın, diyorum.

Kendini Tanımamak!

Kendini Tanımamak!Aslına bakarsanız, bu da gerçekçi hedef belirlemeyle ilgili. Yani doğrudan öyle olmasa bile, ikisi birbiriyle dolaylı yoldan bağlantılı! Çünkü kendinizi tanımıyor, ne yapıp ne yapamayacağınızı bilmiyorsanız doğal olarak doğru hedefi de belirleyemezsiniz. İşte tam da bu nedenden dolayı, öncelikli olarak kendinizi gerçekten tanımalısınız. Ne istediğinizi bilmeli, hedefinize ulaşacağınıza hem kalben hem de mantıken inanmalısınız.

Zorluklar Karşısında Pes Etmek!

Zorluklar Karşısında Pes Etmek!Olması gereken her şeyi tastamam yerine getirmenize rağmen hala hedefe ulaşamıyor musunuz? O halde bir de bu engele bakın. Belki de takıldığınız yer burasıdır. Sizi düşüren, amacınıza ulaşmanıza ramak kalmışken gardınızı düşürmenize neden olan şey, belki de benimsediğiniz yaklaşımdır. Evet, demek istediğim o ki; zorluklar karşısında nasıl bir tavır takındığınız, önünüzdeki en büyük engellerden biri olabilir. İşte bu nedenle kendinize karşı dürüst davranarak, sert rüzgarlar karşısında ne kadar sağlam durabildiğinizi ölçmelisiniz. Hatta isterseniz buradan başarılı insanların yenilgiler karşısında takındıkları tavırları inceleyip, kendinizi farklı açılardan değerlendirebilirsiniz.

Esnek Davranmayı Bilmemek!

Zorluklar Karşısında Pes Etmek!Hedefe ulaşma konusunda başarısız olmanızın muhtemel nedenlerinden bir tanesi de esnek davranmamak olabilir. Örneğin; hedefinizi belirleyip gayet makul bir plan hazırladınız. Ancak sizden kaynaklanan ya da kaynaklanmayan nedenlerden dolayı planınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. İşte bu noktada esnek davranmayı bilmez ve hazırlamış olduğunuz plana sadık kalmayı katı görüşlülükle karıştırırsanız doğal olarak başarısızlığa uğrarsınız.

Kısa ve Uzun Vadeli Hedefleri Bir Arada Düşünmemek!

Kısa ve Uzun Vadeli Hedefleri Bir Arada Düşünmemek!Hedefinize ulaşamamanızın nedenleri arasında, kısa ve uzun vadedeki amaçlarınızı bir arada düşünmüyor oluşunuz gelebilir. Yani bunları birbirinden ayrı düşünüyor ve farkında olmadan iki ayrı noktaya doğru ilerliyorsunuz. Yani uzun vadede hayal ettiğiniz işi kurmayı düşünürken; kısa vadede, ileride yapacağınız işle uzaktan yakından alakası olmayan bir pozisyonda çalışmanın planını kuruyorsunuz.

Son olarak; 5 sene içinde x lira biriktirmenin hayalini kuruyor ancak 3 ay sonra kendinizi fazlasıyla gereksiz olan bir harcamanın içine sokuyorsunuz. Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizin birbiriyle çelişmemesine daha doğrusu birbirini desteklemesine dikkat etmelisiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın