Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Şimdiye Kadar Yapılmış En Pahalı 10 Video Oyunu

Video oyunları birçok insan için hastalık derecesinde tutkudur. Şimdi dilerseniz en pahalı ve en beğenilen video oyunlarına birlikte göz atalım.
Şimdiye Kadar Yapılmış En Pahalı 10 Video Oyunu
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

1950’lerin pahalı eğlenceleri deyince akıllara: Hulahoplar, soda makineleri, finolarına giydirilen etekler ve belki de şu ana kadar yapılmış en havalı otomobillerden bazıları geliyor. 1950’ler bugüne kadar üretilen video oyunları, dünyanın en iyileri olarak görülmektedir. O yıllarda video oyunlarının sayısı şimdiye göre çok daha azdı. Tüm odayı kaplayan kocaman bilgisayarlarda oynanması gereken bu oyunlara herkesin erişmesi ise imkânsızdı. 1970’lerden itibaren herkes evine kendi istediği video oyununu almaya başladı. 1970’lerde başlayan bu ilerleme günümüze kadar hızla devam etti.

Günümüzde film endüstrisi gibi; milyon dolarlık oyunlar, milyar dolarlık video oyunlarına dönmüştür. Hatta daha eğlenceli ve ilgi çekici olsun diye, video oyunlarının çoğu Hollywood yıldızlarının seslendirmeleriyle tamamlanmıştır.

Gelin hep birlikte yapımı milyon dolarlara mal olmuş, en pahalı ve en beğenilen video oyunlarına birlikte göz atalım:

10 Tomb Raider (2013)

100 Milyon Dolar

Tomb Raider (2013)Japon video oyunları firması Square Enix, Tomb Raider’ın yeni versiyonunu piyasaya sürmek için oldukça para harcadı. Firmanın “kar elde ettim” diyebilmesi için dünya çapında 5 -6 milyon oyunsevere erişmesi gerekiyordu. Şirket büyük bütçe ve maliyetle Tomb Raider’ı tasarladı.

Pek çok kişi Tomb Raider Video Oyunu’nun tutacağına inanıyordu elbette; ama Square Enix kadar değil… Ancak tahmin edildiği gibi olmadı. 3.4 milyon kar elde edilince şirket büyük hayal kırıklığı yaşadı. O yılki büyük hayal kırıklığından sonra Square Enix, reklam ve pazarlama anlayışıyla, Tomb Raider ve birkaç gözde oyununu büyük kayıplar vermekten kurtardı. Neyse ki yılsonuna kadar Tomb Raider beklenen hâsılatı getirdi. Play station oyunlarının ilk versiyonları arasında yer alan Tomb Raider, oyunseverlerin ilgisini çekmeyi başardı.

9 Red Dead Redemption (2010)

100 Milyon Dolar

Red Dead Redemption (2010)Uluslararası video oyunları yapımcı firması Rockstar Games (Rockstar NYC), video oyunları yapımı için yüklü paralar harcamaktan çekinmiyor. Maliyeti en yüksek oyunlardan bir tanesi olan Grand Theft Auto serisi, muhtemelen şimdiye kadar tasarlanmış video oyunları arasında en popüler serilerden biri olmuştur. Yüksek maliyetli oyunların getirisinin farkında olan şirket, çok daha fazla maliyeti olan Red Dead Redemption’ı tasarladı.

Şirket, Grand Theft Auto gibi, Red Dead Redemption’ın da tutacağından emindi. Firma tahminlerinde yanılmadı ve çok geçmeden oyun, dünya çapında popüler bir konuma ulaştı. Ayrıca bu video oyunu, şimdiye kadar yapılmış oyunlar içerisinde “En Gerçekçi Vahşi Batı Oyunu” olabilecek grafikler içermektedir. Bu video oyunu, birçok oyunsever tarafından 100 üzerinden 95 puan almıştır. Çok büyük yatırım yapılan ve sonunda yılın oyunu olmayı başaran Red Dead Redemption video oyununun tiyatro uyarlamasını ise söylentilere göre Brad Pitt yapacaktır.

8 Grand Theft Auto IV – GTA (2008)

100 Milyon Dolar

Grand Theft Auto IV - GTA (2008)Grand Theft Auto IV serisi, Liberty City bölümünden başlayarak günümüze kadar gelmiş ve büyük bir kitlenin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Oyunun farklı yerlerde geçen iki önemli serisi, 1980’ler Vice City ve 1990’ların serisi, San Andreas’tır. Yeni yapım Liberty City kocaman bir dünya haritası içermektedir.

Finansal başarıyı kısa sürede sağlayan oyun, oyun eleştirmenlerinden de tam not almayı başarmıştır. GTA IV, GTA V serileri yapılana kadar, en çok oynanan seri olma özelliğine sahiptir. Rockstar firmasının yapımı için 100 milyon dolar harcadığı bu aksiyon ve macera video oyunu, oyunseverlerin beğenisini kazanmayı fazlasıyla başarmıştır.

7 Disney Infinity (2013)

100 Milyon Dolar

Disney Infinity (2013)Oyunun kurgusu, daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için ustaca hazırlanmıştır. Oyuna eklenen oyuncakların her biri bir kod içeriyor ve bunlar toplandıkça şifreler çözülerek oyun sürekli büyüyor. Skylander oyununa konsept olarak çok benzeyen video oyununun üretim maliyeti şu an 100 milyon dolardır; ancak istenilirse oyuna daha çok oyun karakteri eklenerek maliyeti artırabiliyor. Bu karakterler çeşitli Disney ve Pixar oyuncularını içeriyor. Böylece TV dünyasının ünlü karakterleri sanal oyun dünyasının macerasına da katılmış oluyorlar.

Şirketin oyundan bir diğer kazancı ise oyunun içindeki aksiyon figürleri… Çocuklar, oyunun içerisindeki oyun karakterleriyle oynamaktan sıkıldıklarında, oyuncak firmalarının tasarladıkları, oyun figürlerini de satın alıp oynayabiliyorlar.

6 Max Payne 3 (2012)

105 Milyon Dolar

Max Payne 3 (2012)Max Payne 3, piyasaya ilk sürüldüğünde kurgusuyla oyun eleştirmenleri tarafından ayakta alkışlandı. Ancak finansal olarak bakıldığında, oyunun getirisi maliyetini tam olarak karşılayamadı. Dünya genelinde video oyunu pazarlayıcılarına 3 milyon adet sevk edilen oyunun ilk ayki satışı 440 bin adet olmuştur. Bu satış, yapımı 105 milyon dolara mal olan oyunun 4 milyon adet satması için neredeyse tam bir yıl gerekeceğini göstermiştir. Bu durum, dünya oyun tasarlama alanında ün yapmış olan RockStar’ın alışık olduğu bir şey değildi. Bu düşük satışlardan dolayı Rock Star, Vancouver Stüdyosu’nu kapatma gereksinimi duydu.

5 Final Fantasy VII (1997)

145 Milyon Dolar

Final Fantasy VII (1997)Final Fantasy VII, filmler gibi gişe rekorları kıracak oyunlar fikri ile tasarlanmaya başlanmıştır. Hatta öyle ki; TV’de gösterime giren ve hâsılat rekorları kıran filmlerle paralel yol almıştır. Oyunda sinemaya özgü nefes kesici sahnelerin yer alması, ticari başarının da büyük ölçüde belirleyicisi olmuştur. Oyunun fanları, sinemada yüksek gişe rekorları yakalamış seri sinema filmi gibi oyunun devam bölümlerini sabırsızlıkla beklemişlerdir.

Final bölümü olan, Fantasy VII aslında bu listedeki bazı oyunlara göre daha düşük gelişim maliyetine sahip bir oyun. Toplam maliyeti 145 milyon dolar oyunun pazarlama maliyeti 100 milyon dolardır. Yani oyun 45 milyon dolara tasarlanmıştır. 1997’de bu RPG tür oyunun fanı olan ya da olmayan herkesin Final Fantasy VII oynaması, oyunun bir döneme damgasını vurduğunun en büyük ispatıdır.

4 Star Wars: The Old Republic (2011)

200 Milyon Dolar

Star Wars: The Old Republic (2011)The Old Republic, belki de şimdiye kadar yapılmış en iyi Star Wars oyunu olmakla birlikte dünyanın en iyi on oyunundan biridir. Star Wars, bu oyunda kendine özgü karakterleriyle büyük bir online oyuncu kitlesine ulaşmıştır. Oyunun yapım maliyetinin 139 milyon dolar olması çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Star Wars: The Old Republic, sadece tüm zamanların en pahalı oyunlarından biri değil, aynı zamanda dünyanın en karlı 10 oyunundan biridir.

3 Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

200 Milyon Dolar

Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)Keskin nişancı karakterini canlandırdığınız bir video oyunu olan Call of Duty: Modern Warfare 2, Infinity Ward yapımcılığında hazırlanmıştır. Kısa sürede büyük bir üne ulaşan oyunun getirisi de aynı ölçüde beklentileri fazlasıyla karşılamayı başardı. Savaş kurgusuyla hazırlanmış oyunu, bu sınıfta ustalaşmış oyuncular oynadığı gibi sıradan oyuncuların da oynayabilmesi, büyük ilgi çekmesini açıklayan en önemli neden. Call of Duty ve benzer oyunların bir parçası olan günlük oyuncular satışların yapıldığı büyük bir kitleyi kapsıyor. Sadece usta oyuncuların beklenen getiriyi sağlayamayacağı düşünüldüğünde bu tür günlük oyuncuların da finansal açıdan değeri firmalar açısından elbette büyüktür. Üretimi 150 milyon dolara mal olan oyun, büyük stüdyoların da geliştirmesiyle AAA Game sınıfı bir oyun unvanına ulaşmıştır.

2 Grand Theft Auto V – GTA (2013)

265 Milyon Dolar

Grand Theft Auto V – GTA (2013)Listenin burasında bir kez daha Rock Star firmasını görmekteyiz. Grand Theft Auto V, Rock Star tarafından geliştirilmiş ve yayımlanmıştır. Aslında bir seri olan oyunun bu bölümü, oyun severlerin seriye olan merakını arttırmasında etkili olmuştur. Serinin bu bölümüyle oyuna başlayanlarda, oyunun ilk bölümünden itibaren oynama merakı uyanmıştır. GTA Online lansmanı da kısa sürede beklenen ilgiyi yakaladı. Oyun Los Santos isminde kurgusal bir şehirde geçiyor. Grand Theft Auto V %97 oranında reyting alarak ticari ve kritik başarılara imza attı. Oyunun en ayırt edici özelliği tüm zamanların en yüksek puanını almasıdır.

1 Destiny (2014)

500 Milyon Dolar

Destiny (2014)Sizler için derlediğimiz listenin ilk sırasında ise şimdiye kadar üretilmiş en pahalı video oyunu olma unvanına sahip Destiny gelmekte. Bungie’nin geliştirdiği Destiny için 140 milyon dolar gelişim ve 360 milyon dolar da pazarlama maliyetiyle toplamda 500 milyon dolara ulaşılmış. Tam olarak yarım milyar dolar!

Oyun tamamıyla bilim kurgu türünde hikâyelendirilmiştir. Halo, Borderlands ve Mass Effect serileri kadar başarılıdır. Film stüdyolarına pazarladığı süper kahramanlar açısından ilham olma özelliği olan oyunun kazancı oldukça yüksek olmuştur.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın