Gelmiş geçmiş en iyi basketbol oyuncusu! Evet, NBA’nın resmi internet sitesi onu böyle tanımlıyor ve onure ediyor. Başarılı kariyeri boyunca birçok NBA şampiyonluğu ve sayısız başarı kazanan efsanenin bıraktığı boşluk, hala dolmuş değil ve dolacağa da benzemiyor. Düşünebiliyor musunuz, kaç kişi faul çizgisinden sıçrayarak, smaç atabilir? Bu yeteneğiyle “Air Jordan” olarak anılmaya başlayan yıldız isim, şimdilerde emekliliğin tadını çıkartıyor diyemeyeceğim; çünkü artık o, iş adamı Jordan!
Basketbol ya da futbolla biraz olsun ilgilenenler bilir; NBA liginde başarılıysanız, futbolda herhangi bir takımdan kazanacağınızın kat ve kat fazlasını kazanırsınız. Söz konusu “uçan Jordan” olunca, tabi ki takımlar için paranın pek de kıymeti kalmıyor. Yaşları müsait olanlar hatırlayacaktır, ülkemizde nasıl bir dönemin çocukları ayağına futbol topunu alınca Maradona’yı andıysa, bir dönemin basketbol tutkunları da onun ismiyle potaya ilerledi. O, yediden yetmişe herkese göre dünyaya mal olmuş bir yıldızdır.
Jordan; takımlardan, yapılan sponsorluk anlaşmalarından, reklamlardan vs. oldukça çok kazandı. Ama Forbes’in milyarderler listesinde yer almasını sağlayan durum bunlardan hiçbiri değil. Şans, Jordan’a nasıl yardım etmiş, yazımızda şahit olacaksınız. Michael, Forbes’in milyarderler listedeki 1700 kişiden sadece biri; ama şu bir gerçek ki bu listenin ilk 5 sırasını bilmeyenler, onun ismini mutlaka hatırlayacaktır. Hak vereceksiniz ki dillere destan kariyerini birkaç cümleye sığdırmak mümkün değil. Bugün hep birlikte Jordan’ın hikayesine ve sahip olduğu milyar dolarlık servete doğru bir yolculuğa çıkacağız. Hazır mısınız?
İşte karşınızda potanın efsanesi, NBA’nın gelmiş geçmiş en iyisi!
Michael Jordan ve Milyar Dolarlık Serveti
Michael Jordan, Chicago Bulls’da oynadığı sıralarda milyon dolarlık kazançlar elde ediyordu. Fakat beysbol hayalini gerçekleştirmek isteyen Jordan, 1993-94 sezonu başlamak üzereyken aniden takımından ayrıldı. Haliyle bu durum hakkında, çeşitli dedikodular yayıldı. Bu söylentiler arasında, Jordan’ın bir kumar bağımlısı olduğu ve bu bağımlılığından kurtulmaya çalıştığı gibi haberler de vardı.
Beysbol kariyerinde istediği başarıyı yakalayamayan Jordan; Alabama’da oynadığı sırada yıllık 4 milyon dolar kazanıyordu. Tabii bu rakam ünlü kişiliğin Nike’ın marka yüzü olduğunda kazandığı miktarlarla kıyaslanamazdı bile! Her neyse, beysbol kariyerinden sonra tekrar Chicago Bulls’a dönen basketbolcu, bu takımda oynadığı son iki sezonunda Bulls’a 2 NBA şampiyonluğu kazandırmış ve buradan tam 63.2 milyon dolar kazanmıştır. Üstelik Jordan’ı sadece spor kariyerinden değil, ünlü Space Jam isimli filminden de hatırlıyoruz. Bu film, çocuklar tarafından zaten sevilen Jordan’ın ününe bir kat daha ün katmış ve Nike’ın dünyaca ünlü Air Jordan’larının satışında büyük bir patlama yaratmıştır.
Sonuçta başarılı isim, bu noktada bir multimilyoner olmuştu. Ama bir milyarder olmasına hala çok yolu vardı. 3 senelik kısa emekliliğinden sonra Washington Wizards’da oynamaya başlayan sporcu, bu anlaşmasından da 1 milyon dolarlık kazanç elde etti. Wizards’taki kısa kariyerinin ardından Washington’da basketbol operasyonlar direktörü olarak görev yapmaya başladı. Ancak bu işten çıkartılan Jordan, 3 senelik aradan sonra tekrar basketbola döndü. Chatto Hornets olarak bilinen Charlotte Bobcats’den azınlık hissesi satın alan Jordan, Robert L. Johnson’dan sonraki ikinci yetkili isim oldu.
Pozisyonunu 2010 yılında kadar 4 yıl boyunca koruyan Jordan, NBA tarihindeki çoğunluk mülkiyetine sahip ilk Afro-Amerikan olmuştur. Efsane ismin sahip olduğu hisselerin değeri 275 milyon dolar olarak tahmin edilse de aslında çok daha fazla. Çünkü bu hisse değerleri, sadece 2 yıl içinde %90 oranında katlanmıştır. Hisselerin şu anki değerleri ortalama 700 milyon doları bulmaktadır. Ayrıca Jordan’ın takımın çoğunluk hissedarı olduğu ilk yılda Hornets, en kötü NBA galibiyet yüzdesini yaparak bir rekor kırdığını da ekleyelim. Tüm bu hisselerinin yanı sıra, sponsorluk anlaşmalarından da büyük miktarlarda para kazanan Jordan; Air Jordan ayakkabıları ve kıyafetlerinden de yıllık 100 milyon dolar gelir elde ediyor. Michael Jordan’ın servet değerindeki ayakkabıları basketbol hayranlarının en gözde ürünleridir desek, abartmış olmayız sanırım.
Başarılı ismin bir diğer ünlü sponsorluk anlaşması da Gatorade isimli sporcu içeceği. Hankes, Upper Deck, Five Star Fragrances isimli markaların kampanyaları ve NBA 2k11 ile 2k12 isimli video oyunlarında gördüğümüz Michael Jordan, bu firmaların rekor kıran satışlar yapmasına büyük katkı sağlamıştır.
Gelelim can alıcı noktaya. 2014 yılında Los Angeles Clippers’in satışı, bir domino etkisi yaratmış ve Jordan’ı gerçek bir milyarder yapmıştır. Daha önce Donald Sterling’in olan Clippers, Microsoft’un yönetim kurulu başkanı Steve Ballmer tarafından rekor bir ücrete, tam 2 milyar dolara satın alınmıştı. Bunun neticesinde Michael Jordan’ın takımı Hornets’in de içinde olduğu bazı şirketlerin değeri tavan yapmış ve Jordan’ın hisseleri 1 milyar dolara yükselmiştir. Sonuçta, Hornets şampiyonluk adayı olan bir takım olmamasına rağmen, Michael Jordan’ın idaresindeyken daha iyi yerlere gelmesi kuvvetle muhtemel gibi gözüküyor.
İnişli çıkışlı ama daima başarılı bir kariyer. Yetenek sanırım böyle bir şey, olumsuzluklara rağmen daima başarılı olmak. Otoritelere göre Jordan, Forbes’in listesinde uzun süre kalacağa benziyor. Ne dersiniz sizce efsane isim bu parayı hak ediyor mu?