Herhangi bir topluluğun lideri olmak, aynı zamanda gücünde sahibi olmayı gerektirir. O zaman basit bir matematikle şu çıkarımı yapabiliriz. Güç eşittir para, o da denktir liderlik. Yaptığımız basit işlemin ne derece doğruyu gösterdiğine de ülke liderlerine bakarak karar verebiliriz. Çünkü yaptığımız işleme göre o ülkenin en zenginleri siyasi güç hakimi olan devlet başkanlarının olması gerekir. Ama bu orantısal çıkarımın bazı ülkelerde geçerli, bazılarındaysa alakasız olduğunu görüyoruz. Bunun tek bir sebebi var, o ülkenin nasıl yönetildiği…
Bizler, kendi halkı için refah vaatlerinde bulunan bütün devlet büyüklerini severiz. Hatta bazılarının gerçekleşmeyeceğinden adımız kadar emin olsak da dinlemekten kendimizi alamayız. Hele bu vaadi yapan kişi milyar dolarları aşan bir servete sahipse, inandırıcılığı rekabet ettiği diğer adaylardan bir kat daha üstündür. Tabi ki bu durum, seçimle devletin başına geçen liderler için geçerli. Malumunuz bir de beşikten gelen liderler var. Prensler, krallar, şeyhler gibi… Onların sahip olduğu servetse sadece bizlerin değil; masalların, efsanelerin dilinde.
Biliyorsunuz ki her sene ünlü kişilerin sahip olduğu servet miktarı araştırılır ve “dünyanın en zengin …” başlığı altında bize sunulur. Bugün sizlere sunacağımız liderlerse 2015’in en zengin devlet başkanları. O zaman “bir varmış, bir yokmuş” diyerek; dünya siyasetine yön veren isimlere şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?
İşte karşınızda dünyanın en zengin devlet başkanları:
10 Nursultan Nazarbayev – Kazakistan Devlet Başkanı
1 Milyar Dolar
Kazakistan Komünist Partisi’nin kurucu başkanı olan Nazarbayev, 1989’dan beri ülkenin devlet başkalığını yapıyor. 1991 tarihinde bağımsızlığını kazanan Kazakistan halkı, yapılan seçimle lider olarak Nazarbayev’i belirlemiştir. Başkanın özel banka hesaplarında günümüz itibariyle 1 milyar dolar nakit para bulunduğu söylenmektedir.
9 II.Albert – Monako Prensi
1 Milyar Dolar
II.Albert dünyanın en zengin asilzadelerinden bir tanesi. Fransa ve Monako’da birçok gayrimenkule sahiptir. II.Albert sadece Monako Prensliği’nin saltanatını sürmekle kalmayıp Grimaldi Prensliği’ni de yönetmektedir. Tahmin edilen net geliri ise 1 milyar dolar civarlarındadır. Aynı zamanda kendisi dünyanın en zengin kraliyet üyeleri arasında da yer almaktadır.
8 VI.Mohammed – Fas Kralı
2.1 Milyar Dolar
VI.Mohammed, babasının ölümünden sonra 1999 yılında Fas Krallığı’nın başına geçti. Eskiden Fas Devleti`ne ait olan yatırım şirketi SNI hisselerinin %40’ına yakını miras olarak VI.Mohammed’e kaldı. Bu çok çok büyük bir meblağ. SNI hisseleri ile birlikte Fas’ın en büyük bankası Attijariwafa, maden şirketi olan Managem Group, şeker şirketi olan Consumar, Centrale Laitiere süt firması gibi birçok mülkün de yönetimini elinde tutmaktadır. Forbes’in yayımladığı bilgilere göre Mohammed’in toplam kazancı 2.1 milyar dolardır.
7 Tamim bin Hamad Al Thani – Katar Emiri
2 Milyar Dolar
Babasının 2013 yılında tahtan çekilmesiyle Katar Emiri olan Tamim bin Hamad Al Thani, dünyanın en genç hükümdarıdır. Ayrıca lider, Katar Yatırım Otoritesi’nin de yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. Bu kurum İngiltere başta olmak üzere, birçok ülke ve işletmede milyarlarca dolar yatırım yapmıştır. Tamim bin Hamad, Sainsbury’s Barclay’s Bank ve Harrods Bankaları’nın hisselerinin büyük çoğunluğunu elinde tutmaktadır. Bunun yanı sıra ünlü lider, Avrupa’nın en uzun binası olan Shard’ın da ortakları arasındadır.
6 II.Hans Adam – Liechtenstein Prensi
4 Milyar Dolar
II.Hans Adam’ın ismi tam olarak; Johannes Hans Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d’ Aviano Pius von und zu Liechtenstein. Onu dünyanın en karmaşık, zor ve uzun isimli lideri olarak düşünebilirsiniz. Prens, Liechtenstein’de oldukça büyük bir güce sahip. Liechtenstein Global Trust Bank`ın sahibi olan prens, Avrupa’nın da en zengin asilzadesi.
5 Mohammed bin Rashid Al Maktoum – Dubai Emiri
4 Milyar Dolar
Mohammed bin Al Maktoum, Dubai Emiri olmasının yanı sıra; Birleşik Arap Emirlikleri’nin de başkan ve başkan yardımcılığını yapmakta. Ailesinin zenginliği ise 44 milyar dolar civarında ve Dubai Holding’in yüzde 99.67’si onun. Burj Al Arab, Palm Islands ve Burj Al Khalifa gibi Dubai’nin simgesi haline gelmiş yapılarının arkasında da onun ismini görüyoruz.
4 Khalifa bin Zayed Al Nahyan – Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı
15 Milyar Dolar
Khalifa bin Zayed Al Nahyan, 2004 yılında babasının ölümünden sonra Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı ve Abu Dhabi Emiri oldu. Ailesi dünyanın en zenginleri arasında yer almakta. Mal varlıkları sayılamayacak kadar büyük bir rakam olsa da 150 milyar dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Abu Dabi Yatırım Otoritesinin de başkanıdır. Liderin bütün mal varlıklarının bilinenin aksine sadece petrolden gelmediğini de ayrıca belirtelim. Khalifa bin Zayed Al Nahyan, dünyanın en zengin şeyhi olarak da biliniyor.
3 Hassanal Bolkiah – Brunei Sultanı
20 Milyar Dolar
Uzun isime sahip bir lider daha. Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulahibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien kısaca Hassanal Bolkiah! Brunei Sultanı, 1967 tarihinden itibaren babasının tahtı bırakmasıyla onun yerini devraldı. Dünyanın en büyük araba koleksiyonerleri arasında gösterilen Sultan Bolkiah, bazı şirketlere kendine özel otomobil siparişi verecek kadar tutkulu bir isim. Koleksiyonundaki en özel parçalardan biri de dünyanın en pahalı limuzini olan 24 ayar altın kaplama Rolls Royce.
2 Bhumibol Adulyadej – Tayland Kralı
30 Milyar Dolar
1946’dan beri Tayland Kralı olan Bhumibol Adulyadej, en uzun süre görev yapan devlet başkanı olma unvanına sahip. Kral, ülkesindeki farklı sektörlere yaptığı cömert yardımlarla bilinir. Adulyadej, dünyanın en zengin asilzadesi ve Tayland tarihinin en uzun süreli hükümdarı olarak kabul ediliyor.
1 Vladimir Putin – Rusya Devlet Başkanı
40 Milyar Dolar
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aylık geliri 80 bin dolar olarak rapor edilmiş. Ancak siyaset bilimci Stanislav Belkovsky ve eski dostu hükümet üyesi Ivan Rybkin gibi isimler, Putin’in Gazprom ve Gunvor gibi petrol ve doğal gaz şirketlerinden kendi üzerine 40 milyar dolar geçirdiğini iddia ediyor. Destekçisi oldukça fazla olan ve 2012 yılından beri Rusya Devlet Başkanı olarak görev yapan Putin’in gerçek mal varlığı bilinmiyor.
“Bir varmış, bir yokmuş” ile başlayan hikayemizi “onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…” vecizesiyle bitiriyorum. Günümüz itibariyle dünyanın en zengin liderlerine birlikte göz attık. Kuşku yok ki hepsi hem ülkelerinde hem de dünyada etkin bir gücün sahibi. Burada soru şu; devlet başkanı olmak için zengin mi olmak gerekir ya da devlet başkanlığı mı size zenginliği getirir, bu duruma karar size kalmış. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz…
Tabiki devlet başkanı olmak için zengin olmak gerekmiyor,sıfırdan gelip devlet başkanı olduktan sonra gemi filosuna sahip olanlar da,Cumhurbaşkanlığından sonra giriş katı bir dairede oturup ,pazardan alışveriş yapanda var