Hayırsever milyarderlerin, bağış alanlarından biri de hiç şüphesiz bilimdir. Bu yardım, tıbbi gelişmeler, uzay araştırmaları, okyanus bilimi veya çevre koruma bilinci gibi birçok alanda olabilir. Araştırmaya göre; hayırsever milyarderler, “İnsan Genom Projesi” de dahil olmak üzere birçok bilimsel çalışmaya yardım ediyor.
Şimdi sizlerle, bilim temelli hayır kurumu ve vakıflara bağış yapan 10 milyarderi paylaşacağız. Bağışçılardan bazıları zaten bilimsel alanlarda çalışıyor. Diğerlerinin ise farklı alanlarda çalışıp bilimsel gelişmeler için bağış yaptığını görüyoruz.
Hep birlikte bu “Hayırsever 10 Milyarder” kimmiş bir göz atalım:
10 T. Denny Sanford
First Premier Bankası’nın kurucusu ve sahibi olan T. Denny Sanford, yaptığı bağışlarla tanınıyor. Sanford, bağışlarının çoğunu memleketi Minnesota’da çeşitli bilimsel araştırmalar çerçevesinde çalışan devlet kuruluşlarına yapıyor.
Forbes’a göre; T. Denny Sanford, 2013 yılında Kaliforniya, San Diego Üniversitesi’nde açılan Yeni Kök Hücre Merkezi için 100 milyon dolar bağış sözü verdi. Aynı yıl Sanford, kendi adında olan Sanford Yeraltı Araştırma Tesisi’nin fizik laboratuarına 70 milyon $ bağış yaptı.
9 Gordon Moore
Intel kurucularından biri olan Gordon Moore’un, bilim ve teknoloji çalışmalarına destek sağlaması hiç de şaşırtıcı görünmüyor. Caltech mezunu Gordon Moore, şimdiye kadar bilim için 85 milyon doların üzerinde bağış yaptı. Moore, Hawaii’deki 30 metre teleskopu için 200 milyon $ harcadı.
Eşiyle birlikte sahiplendiği “Gordon ve Betty Moore Vakfı”, bilimsel çalışmalara odaklanmış durumda. Moore şimdiye kadar toplamda tahmini olarak 4 milyar dolarlık bir bağış yapmıştır.
8 Eric Schmidt
Okyanuslar gezegenimizin yarısından fazlasını kaplar ve bu devasa büyüklükteki su kütlelerinde hala keşfedilmeyi bekleyen birçok yer vardır. Keşfedilme kelimesinin verdiği heyecan büyük olasılıkla Schmidt’in de ilgisini çekti. Bu konuda çalışmalardaki eksikliği gören hayırsever, bağışlarını bu konuya ayırmak istiyor.
Aynı zamanda Google Yönetim Kurulu Başkanı olan Schmidt, Okyanus Enstitüsü’nü kurmak için 100 milyon dolar harcadı. New York Times’a göre; enstitü bilim adamları için sualtı volkanları da dahil olmak üzere okyanusun birçok gizemini keşfetmek için ücretsiz araştırma gemileri sağlıyor.
Teknolojiye ve bilime destek vermek için Schmidt, “Dönüşebilir Teknoloji Fonu”na, 2009 yılında 25 milyon dolarlık bağış yapmıştır.
7 Phil Knight
Nike’ın kurucularından olan Phil Knight’ın bağışlarının çoğu tahmin edilebileceği gibi spor alanındadır. Ancak Knight’ın farklı alanlarda da yaptığı bağışlar vardır. Forbes’e göre; Phil ve eşi Penelope, 2013 yılında kanser araştırma kurumu olan Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi Vakfı’na 500 milyon dolarlık bağış sözü verdi.
6 Eli Broad
Amerikalı girişimci Eli Broad, hayır bağışları için şu ana kadar 2.6 milyar dolar harcadı. Bu rakam onun 5.8 milyar dolarlık servetinin yarısı olması nedeniyle, yaptığı bağışlar dikkat çekicidir. Peki, bu kadar hayırsever nerelere bağış yapar?
Eli Broad, genellikle bilimsel araştırmalara çok önem veriyor ve bu alana bağışlar yapıyor. New York Times’a göre; Eli Broad son zamanlarda, genetik hastalık alanında çalışan Harvard ve MIT’e, 700 milyon dolar bağış yaptı. Eli Broad’un bağışlarının çoğu, “Eli ve Edythe Broad Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Araştırma Merkezi’ne yapılmaktadır.
5 Ronald Perelman
Ronald Perelman’ın 14 milyar dolarlık serveti; fotoğraf, marketler, çizgi roman ve Revlon kozmetik dahil olmak üzere birçok iş girişiminden gelir.
Perelman yıllardır çeşitli kurumlara bağış yapmış olsa da belirgin olarak kansere odaklanıyor. Ronald Perelman, yumurtalık ve meme kanserinin tedavilerini araştırmak için, Revlon/UCLA Kadın Kanser Araştırma Programı’na destek oluyor. New York Times’a göre; Ronald Perelman, bilimsel araştırmalar için yaklaşık 30 milyon dolar bağışladı.
4 Paul Allen
New York Times’a göre; Microsoft’un kurucularından biri olan Paul Allen, Seattle’ın Allen Beyin Bilim Enstitüsü’ne şu ana kadar 500 milyon $ bağışladı. Ayrıca Allen’ın, Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduğu ve Kaliforniya, San Francisco yakınlarındaki SETI Allen Teleskop Dizisi’ne 30 milyon $ bağışladığı da bilinmektedir.
Anlaşılıyor ki; Bill Gates, milyarlarca dolarlarıyla insanlara yardım eden tek Microsoft kurucusu değildir.
3 Elon Musk
Elon Musk, tüm yaşamını teknoloji ve bilime adamıştır. İşadamı, PayPal’ın kurucularındandır ve Tesla Motors CEO’su ve SpaceX kurucusudur.
Yaptığı yardımlara göz attığımızda; Elon Musk’ın, fen eğitimi ve temiz enerjiye odaklanmak için Misk Vakfı’nı kurduğunu görüyoruz.
Elon Musk, Matthew Inman öncülüğünde bir Tesla müze projesine 1 milyon dolar bağışlayan hayırsever, X Prize Vakfı’nın da söz sahibidir.
2 Bill Gates
Bill Gates 80 milyarlık servetinin yarısını hayır için harcamaya söz verdi ve bağışlarının büyük bir bölümünü bilim için yapmaktadır.
Smart Planet göre; Bill Gates çocuk felci, sıtma ve tüberküloz gibi küresel halk sağlığı misyonuna damga vuran hastalıklarla mücadele için, 10 milyar doların üzerinde bağış yaptı.
Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla; Bill Gates, az gelişmiş ülkelerde açık tuvaletlerin getirdiği sağlık ve çevre risklerine yardımcı olmak için, 2011 yılında “Yeniden Tuvalet Mücadelesi Projesi” gibi birçok kampanyaya imza attı.
1 Warren Buffett
Ünlü Amerikalı yatırımcı Warren Buffett; yatırımda yaptığı kahramanlıkların yanında, hayırseverlik için yaptığı bağışlarla da bilinir. Buffett, servetinin tam %99’nu bağışlayacağının sözünü verdi.
Warren Buffett’ın hayırsever bağışlarının çoğu, bilimsel çalışmalara destek veren Bill & Melinda Gates Vakfı’na gitmektedir. Buffett, James Redford “Organ Nakli Bilinçlendirme Enstitüsü” gibi birçok kuruma bağış yapıyor.
Servetleriyle dudak uçuklatan bu milyarderlerin, biraz da bilinmeyen yüzlerine değinmeye çalıştık. Teknolojik açıdan hızla gelişen ve değişen dünyamızda bu tür hayırsever milyarderlerin sayısının çoğalmasını umuyorum. Peki, sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?