Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar? Hesaplama ve Detaylar

Çinli AliExpress, kullanıcılarına uygun fiyatlı ürünler sunarken yapılan alışverişlerdeki vergi oranları merak edilmektedir. Aşağıda uygulanan oranlarla detaylar ele alınmaktadır;
AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar? Hesaplama ve Detaylar
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Çinli teknoloji devi Alibaba’nın BC2 (işletmeden tüketiciye) girişimi AliExpress, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de faaliyet göstermektedir.

Küçük üreticilerin tüketicilere doğrudan ulaşmasını sağlayan platform, a’dan z’ye geniş ürün yelpazesi ve uygun fiyatlarıyla sayısız insanın ihtiyacını karşılamaktadır. 2019’un Mayıs ayında Türkiye operasyonlarına resmen başlayan e-ticaret sitesi, binlerce satıcıyı tem çatı altında toplayarak hizmet vermektedir.

Diğer taraftan diğer bu platform aracılığıyla alışveriş yapma konusunda tüketicilerin merak ettiği bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunların başında AliExpress’in vergi oranları gelmektedir.

Aşağıdaki başlıklarda AliExpress ve yurt dışından yapılan diğer alışverişler için alınan vergilerle diğer detaylar ele alınmaktadır.

AliExpress Vergi Oranları Nasıl Değiştirildi?

AliExpress Vergi Oranları Nasıl Değiştirildi?Uygun fiyatları ve ürün çeşitliliğe ile dikkat çeken AliExpress, bu yönleriyle birçok kullanıcı için avantajlı durumdaydı. Ancak yapılan düzenlemeler neticesinde yurt dışı üzerinden yapılan alışverişlere vergi getirildi.

Kullanıcılar satın aldıkları her ürün için vergi ödeyip ödemeyeceklerini ya da ücretin nasıl hesaplanacağını merak etmeye başladı. Konuyla ilgili birçok şikayet gelirken düzenlemelerin zamanla katılaştırıldığı görüldü. Öncelikle 2016’da yurt dışı alışveriş siteleri üzerinden yapılan alışveriş limiti 75 eurodan 30 euroya düşürüldü. 2018’de alınan kararla limit yeniden geriye çekildi.

O dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre sepet tutarı 22 euro seviyesine indirildi. 2019’un Şubat ayında yaptığı açıklamayla yurt dışından alışveriş yapanları bir kez daha şaşırtan Berat Albayrak, vergi muafiyetinin tamamen kaldırılacağına işaret etti. Çin’e atıfta bulunan Albayrak; şu ifadeleri kullandı:

Berat Albayrak Çin Alışveriş

Hazine ve Maliye Bakanlığı‘nın Mayıs 2019’da düzenlenen Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu kapsamında yurt dışı alışveriş işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi.

15 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan 1111 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile gümrük vergilerinde değişiklik yapılarak yurt dışında bulunan birçok e-ticaret sitesinden alınan ürünlere vergi getirildi.

Buna göre;

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar?

2019 yılında yapılan düzenlemelerle açıklık getirilen vergi oranları, ürünün içeriğine, boyutuna ve ağırlığına göre değişmektedir. Ancak Türkiye’den sipariş verecek olan her müşteri gümrük vergisini zorunlu olarak ödemektedir.

Buna göre AliExpress’in 2020 vergi ücreti; satın alınan her ürün siparişi için 8 TL Gümrük Sunum Ücreti ve 0,70 TL Gümrük Vergisi olmak üzere toplamda 8,70 TL ödeme yapmayı gerektirmektedir.

AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar?

Satın alınan ürünlerin toplam bedeli 1 euro olsa da 8,70 TL’lik ödeme zorunlu kılınmıştır.

Satın alınan ürünün 30 kilogramdan ağır olması durumunda ise gümrük işlemleri ticari kanunlara tabi tutulmaktadır.

AB dışından gelen ürünler için yüzde 20 gümrük vergisi ödendiği de unutulmamalıdır. Örneğin; 100 TL değerinde bir ürünün satın alınması durumunda tablo şu şekildedir:

AliExpress Vergi Oranları Örnek

Bunların yanında 1500 euroyu aşan ürünler için KDV uygulandığı unutulmamalıdır. Bu KDV oranı ürün bedeli + ÖTV üzerinden hesaplanmaktadır. Yani ÖTV ve Gümrük vergisine de uygulanmaktadır.

Mesela AliExpress aracılığıyla Çin’den bir adet drone satın alınsın. TL değeri de 15000 TL olsun.

AliExpress Vergi Oranları Örnek 2

Bu ürünün Çin’den değil de Avrupa Birliği ülkelerinden alınması durumunda yalnızca gümrük vergisi oranı değişir. Çünkü kanuna göre AB ülkelerinden alınan ürünlere uygulanan vergi %20 değil %18’dir.

AliExpress Alışverişleri için Vergi Hesaplaması Hakkında Detaylar

AliExpress Alışverişleri için Vergi Hesaplaması Hakkında DetaylarYukarıda örnekleri görülen vergi hesaplamaları hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki başlıklarda verilmiştir:

Yurt Dışından Alınan Ürünler için Gümrük Vergisi

Yurt dışından alınan ürünler için gümrük vergisi zorunlu olup ülkeye göre değişmektedir. 1111 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre AB’den gelen ürünler için %8, AB dışında kalan ülkelerden ürünlere %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır.

Yurt Dışından Alınan Ürünler için ÖTV

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu, gümrükten giren ürünlere 5 farklı adet ÖTV uygulandığını belirtir. Toplam 5 kategori altında toplanan ÖTV oranları şöyledir:

Yurt Dışından Alınan Ürünler için ÖTV

Yurt Dışından Alınan Ürünler için Katma Değer Vergisi

Yurt dışından alınan ürünler için KDV, alışverişin 1500 euronun üzerine çıkması durumunda uygulanır. Bu durumda Katma Değer Vergisi oranı, ürünün kendisi ile uygulanacak ÖTV’nin toplamına uygulanır.

Gümrük Sunum Ücreti ve Damga Pulu Vergisi

Gümrük Sunum Ücreti ise her yıl güncellenmekte olup 2020 yılı ilk yarısı için 8 TL olarak belirlenmiştir ve her ürüne uygulanmaktadır. Gümrük Sunum Ücreti gibi her yıl güncellenen ve her kargoya uygulanan Damga Pulu Vergisi, 2020 için 0,70 TL olarak belirlenmiştir.

AliExpress Gümrüğe Takılan Ürünler

AliExpress Gümrüğe Takılan ÜrünlerMilyonlarca ürün yelpazesiyle kullanıcılarına cazip seçenekler sunan AliExpress, gümrüğe takılan ürünlerle de gündeme gelmektedir. Çünkü yasalarca bazı ürünlerin sınırdan girişi yasaklanmıştır.

Bunlar arasında ilaçlar, canlı hayvanlar, kumar makineleri, Kuran-ı Kerim, tarihi eserler, sim kart, patlatıcı özellikte kimyasal maddeler vardır.

Sıkılaştırılan kurallar nedeniyle pek çok ürün gümrüğe takılmakta ve ardından menşei ülkesine dönmektedir. Gümrüğe takılan ürünler PTT Yurt Dışı Kargo Takip ekranlarından anlaşılabilmektedir.

Ürün UKİM’de (Uluslararası Kargo İletim Merkezi) Gümrüğe Takılmıştır

Ürünün gümrüğe takılması halinde UKiM yetkilisi tarafından genellikle bir bildirim gönderilir. Bildirimde ürünün değer tespitinin yapılamayıp depoda tutulduğu belirtilir ve kişiden bazı belgeler istenir.

Fatura, kredi kartı ya da hesap hareketlerini gösteren belge ve kimlik fotokopisinin belirtilen e-posta adresine gönderilmesi gerektiği söylenir. Ya da müşteri, söz konusu belgelerle bizzat merkeze başvurabilir. Bu aşamanın ardından ürün vergilendirilip kişiye yollanacaktır.

Yurt dışından gelen gönderi gümrükte takıldıktan sonra minimum 10 maksimum 20 gün gümrükte bekletilmektedir. Eğer ürün için başvuru yapılmazsa ürün belirtilen sürenin ardından otomatik olarak geldiği yere geri gönderilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.