Bazı insanların fazlasıyla zeki olduğunu görmenize rağmen başarılı olduğunu göremezsiniz. Bu sizi oldukça şaşırtabilir ve bu zekayla nasıl başarısız olabiliyor diye düşünebilirsiniz. Ama unutmamalısınız; bazı insanlar zeki olmamasına rağmen çalışkanlık ve hırsları sayesinde zeki insanlara göre daha üst konumlarda olabiliyor. Yani zeki olmanız başarınızdaki tek kriter değildir. Çalışkan, azimli, hırslı ve sabırlı olmak gibi bazı özelliklere de sahip olmanız gerekiyor.
Alınan iyi bir eğitim zeki olduğunuzu kanıtlamaz; paranız vardır ve çocuğunuzu en iyi okullarda en iyi öğretmenlerle eğitebilirsiniz. Ama bu çocuğunuzun süper zeki olmasını sağlamayacaktır. Aynı şekilde fazla bağımsız ve kuralsız olmak da zeka göstergesi değildir. Tüm bunların yanında zeki olduğunu bilmesine rağmen egosuna yenik düşmesi de başarısızlık getirecek nedenlerdir. Her zeki insanın başarılı olmasını bekleyemezsiniz ve kişilerin başarısınız zekaya göre değerlendiremezsiniz.
Zekanız çalışma hayatında başarının garantisi değildir. Çünkü zeki insanlar bazen beklenmeyecek hatalar yapabilirler. Bu konudan yola çıkarak, zeki insanların yaptığı aptalca hatalar araştırıldı. Bu hataların oldukça standart olduğunu göreceksiniz ve böylece her zeki insanın başarılı olamayacağını anlayacaksınız. İşte zeki ama başarısız olmanızın sebebi olan hatalar:
1 Farklı Olamamak
Oldukça klişe bir görüş vardır; en iyiler şu yoldan ilerler! Bu konu üzerine ABD’de yapılan bir araştırma bunun ne kadar hatalı olduğunu ortaya koymuştur. Amerikan üniversitelerinin en başarılı öğrencilerinin hep aynı yolu izlediği ortaya çıkmış. En iyilerin finans sektöründe yer aldığı veya büyük danışmanlık şirketlerine girdiği düşüncesi benimsenmiş. Okul birincileri de hep bu yoldan ilerlemiş. Yani kendi istekleri yönünde değil, diğer okul birincileri gibi hareket etmişler.
Okul hayatında başarılı olmuş ve yüksek not almış kişiler, dışarıdan aferin alıyorlar. Ama çoğunlukla, “ben ne istiyorum” düşüncesinden uzak yaşıyorlar. Bir klişe gibi eğer okul birincisiysen bu işi yapacaksın düşüncesinden sapmıyorlar ve bu nedenle farklı bir şeyler denemek için gerekli cesarete sahip değiller.
2 Sosyal İlişkileri Küçümsemek
Bazı zeki insanların, başarılı olmak için tek kriterin zeka olduğunu benimsiyorlar ve kişisel ilişkileri göz ardı ediyorlar. Aynı zamanda bu yönü güçlü olan insanları da küçümserler. Sosyal becerileri geliştirme gibi bir çabanız yoksa zeki ama başarısız bir insan olursunuz. Çevre edinmez, çevrenizi kullanmayı bilmez ve kendinizi pazarlayamazsanız, zeki olmamasına rağmen bu yönleri güçlü olan kişiler birkaç adım önünüzde yer alacaktır.
3 Yardım ve Destek Almamak
Zeki insanlar, kendilerine göre daha az zekiler gibi akıl danışmaz ve başkalarının tecrübelerinden faydalanmaz. Böyle olduğu için de karşılaştıkları bir zorluk yüzünden büyük hatalar yaparlar ve nasıl bir yol izleyeceklerini bilemezler. Hatta başkalarının da kendilerine zarar vermesine izin veriler. Oysaki başarılı olmak için hemen herkes belli bir desteğe, yardım ve çevreye ihtiyaç duyar. Zeki olduğunuz için başkalarının yardımlarını görmezden geliyorsanız, inanılmaz hataların kucağına balıklama atlamış olursunuz.
4 İyi Eğitimi Zekayla Bağdaştırmak
Daha iyi bir okula gittiğiniz veya daha yüksek diploma notuna sahip olduğunuz için daha iyi bir işe sahip olmayacaksınız. Çünkü iş hayatında iyi bir eğitimin yanı sıra önemli olan başka şeyler de bulunmaktadır. Yani iyi bir üniversiten mezun olmayı herkesten daha zeki olduğunuza bağlamamalısınız. İş hayatında sizden daha fazla tecrübesi olan, eğitim yetersizliğini kapatma çabası gösteren kişiler sizin her zaman önünüzde yer alır. Siz “iyi bir üniversiteden mezun oldum, sizden daha zekiyim” cakası satarken, çaba gösteren kişiler farkına varmadan sizin önünüze geçmiş olacaktır.
5 Çabuk Pes Etmek
Zeki olduğunu için diğer insanlara göre hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Ama bu tembelliğe neden olacaktır. Daha az zeki insanlar veya tüm işleri zekasıyla halledebileceğine güvenmeyenler çok fazla çaba gösterir. Bu çabaları ise onların her zaman gelişmesine yardımcı olur. Zeki insanlar ise çok fazla çaba göstermezler. Bu durumda da doğuştan gelen yeteneklerini başarıya çeviremezler. Sonuçta da kendilerine göre daha az zeki olan insanların gerisinde kalırlar. Zeki insanlar, yapmaları gereken iş ile ilgili olarak kafa patlatırlar. Daha az zekiler ise pratik yaparlar, işi öğrenirler ve fark yaratırlar.
6 Her Zaman Haklı Olmak
Zeki insanların, diğer insanlara göre daha zararlı olan egoları vardır. Bu nedenle de kendilerinin her zaman haklı olduklarını düşünürler. Her konuda kendilerinin haklı olduklarını belirtirler ve buna göre hareket ederler. Zeki insanların, kendilerine, zekalarına ve mantıklarına güvenen insanlar olmaları, ilk başta hemen herkese sevimli gelir. Ama iyi bilmedikleri konuda doğru olduklarını savunmaya devam etmeleri nedeniyle son derece itici kişiliklere dönüşürler.
7 Düşünceleri İcraata Dökememek
Bu durum bir sendrom olarak da adlandırılabilir. Bir girişimci tarafından zeki insanların en güçlü yönlerinden birisinin düşünmek olduğu; ama bu nedenle bir türlü adım atamadıkları belirtiliyor. Çünkü düşünme aşamasını rahat ve başarıyla atlatırlar. Araştırma ve planlama yapmak, bir girişim için en önemli unsurlardır. Ama bu unsurları fazlasıyla abarttığınız zaman bir türlü icraata dökemezsiniz. Zeki ve mükemmeliyetçi insanlar, detaylarda fazla boğuldukları için bir türlü gerekli adımı atamazlar.
Doğru tespitler
Açıkla mükemmel ve anlaşılır
Ama önce okumak
Okuduğunu anlamak
Anladığını uygulamak
Temel felsefe bu olmalı bence:::)))