Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yapılacaklar Listesi Nasıl Hazırlanır? Nelere Dikkat Edilir?

Hayatımızın daha düzenli ve işlerin rayında gitmesi için yapılacaklar listesi oluşturmak son derece önemlidir. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler:
Yapılacaklar Listesi Nasıl Hazırlanır? Nelere Dikkat Edilir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Üstünkörü yaptığımız planların genellikle suya düştüğünü görüyoruz. Unuttuğumuz işler yüzünden kendimizi hiç istemeyeceğimiz durumlar içerisine sürüklüyoruz. Yapılacakları yapmayıp, hiç yapılmayacakları yaparak günü berbat ediyoruz. Unutulan, gözden kaçırılan işler yüzünden sık sık problem yaşıyoruz ve sorunumuzun çözümünü bulamıyoruz. Oysa ki bir kalem bir de kağıt, tüm problemlerimizi ortadan kaldırmaya yetecek güçte. Evet evet! Kalem kağıt diyorum! Sayısız insanın yaşadığı bu karmaşa ve başarısızlık sorununun çaresi yapılacaklar listesi hazırlamaktır. Ve bu listeye uygun bir şekilde hareket etmektir. Bunu kafanızda tasarlamak yerine başarılı insanlar gibi siz de not almalısınız.

Yapılacaklar listesini not alarak planlarsanız, kafanızdaki soru işaretlerini de kaldırmış olursunuz. Günü planlı bir biçimde geçirerek, aksilikle karşılaşma riskinizi en aza indirir, “ne yapacaktım, sıradaki ne” gibi soruları düşünmekten kurtulabilirsiniz. Sonuçta; yapılacaklar listesi hazırlamak demek; o gün yapacağınız zibilyon tane işi aklınızda tutmak yerine bir kağıda yazmak demektir. Yani olay aslında bu kadar basit! Basit de nedense çoğu kişi yapılacaklar listesi hazırlamanın önemini kavramıyor ya da bunu nasıl yapacağını bilmiyor. İşte bu nedenle; aşağıdaki listeyi hazırladım. Eğer siz de bundan sonra “ben ne yapacaktım” derdi çekmek istemiyorsanız, bu başlıkları dikkatlice incelemelisiniz derim.

Yapılacaklar Listesi Nasıl Hazırlanır?

Yapılacaklar Listesi Nasıl Hazırlanır?Tamam, yapılacaklar listesi hazırlamak hayatı düzene sokmak için oldukça gerekli! Peki, ama bunu yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sahiden biliyor musunuz? Yapılacaklar listenizi nasıl hazırlamanız gerektiğini, ertesi günün planını yaparken ne gibi noktalar üzerinde durmanız gerektiğini diyorum. Acaba bunların farkında mısınız? Hem kim bilir, belki siz de yapılacaklar listesi hazırlamış ama işe yaramadığını düşünerek bu alışkanlığınızdan vazgeçmişsinizdir. Sonuçta; bir liste hazırlamanın hiçbir işe yaramadığını düşünerek, sadece zihninde tasarladığı programla günü geçirmeye çalışan sayısız insan var. Yapılacaklar listesi programı hazırlayarak kendinizi bu eziyeti çekmekten kurtarabilirsiniz. Bunun için günlük yapılacaklar listesi hazırlamalısınız. Veya programınızı haftalık olarak da hazırlayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.

İşte bu yüzden, hemen alttaki başlıklardan yapılacaklar listesi hazırlamanın en doğru yolunu öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Gün İçerisinde Yapmanız Gereken İşleri Düşünün!

Gün İçerisinde Yapmanız Gereken İşleri Düşünün!Doğal olarak, ilk başta yapmanız gereken şey bu! Yani bir önceki akşamdan ertesi gün yapacaklarınızı düşünmelisiniz. Bunları liste haline getirmek için önce zihninizde tasarlamalısınız. Zamanınızı planlamalısınız. Sabahtan başlayarak akşam oluncaya kadar ne gibi işlerle uğraşmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Sonra listenizi hazırlamalısınız. Hiçbir şeyi gözden kaçırmadığınızdan emin olmak için son olarak listenizi tekrar okumalısınız. Eklemek veya listeden çıkartmak istediğiniz yerler varsa yeni bir düzenleme yapabilirsiniz.

Hangi İş için Ne Kadar Süre Biçeceğinize Karar Verin!

Hangi İş için Ne Kadar Süre Biçeceğinize Karar Verin!Yapılacaklar listesi hazırlarken pek çok kişinin düştüğü hata, zaman kavramını unutmaktır. Diyelim ki; 8 saatlik mesai için bir yapılacaklar listesi hazırlanıyor. Ama bir bakıyorsunuz ki adam 8 saat değil de 15 saat çalışacakmış gibi bir liste hazırlamış. Çünkü hangi işe ne kadar zaman ayıracağını aklına bile getirmemiş. İşte bu nedenle de işe yaramayan bir listenin mağduru olmuş. Kısacası; listenizi hazırlarken hangi işe ne kadar süre biçeceğiniz konusunda doğru karar vermelisiniz. Aksi takdirde, yapılacaklar listesi hazırlamak hiçbir işinize yaramayacaktır.

Molalar ve Aksilikler için Ekstra Zaman Yaratın!

Molalar ve Aksilikler için Ekstra Zaman Yaratın!Yapılacaklar listesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de molalar ve karşılaşabileceğiniz aksilikleri düşünmektir. Mesela; sorun yaşayabileceğiniz riskli işler! Ya da gün içinde karşınıza çıkabilecek herhangi bir aksilik! Ve tabii ki bir de molalar! Yapılacaklar listesi hazırlarken molaya ihtiyaç duyacağınızı da düşünmeli ve gün içinde ortalama kaç dakikanızı ara vererek geçireceğinize karar vermelisiniz. Planlamanızı yaparken ekstra zaman yaratmanız, işin gerisinde kalmanızın önüne geçecek ve günün sonunda “başardım” demenizi sağlayacaktır. (Mola vermek hakkında öğrenilmesi gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.)

Önceliklerinizin Farkında Olun!

Önceliklerinizin Farkında Olun!Tabii ki önceliklerinizi de düşüneceksiniz. Listenizdeki kritik görevlerin yanına kocaman yıldızlar koymalısınız. Bu işleri hangi zaman dilimleri arasında halledeceğinize karar vermelisiniz. Sonuçta; herkesin farklı bir çalışma sistemi ve bakış açısı vardır. Kimileri günün ilk saatlerinde performansının doruk noktasına ulaşırken kimileri için en verimli zaman öğleden sonraki saatlerdir. Ya da bazıları kolay işlerle güne başlayarak daha çok motive olurken bazıları içinse en zor işi ilk başta yapmak rahatlık verir. Kısacası; yapılacaklar listenizdeki öncelikleri belirlerken; çalışma şeklinizi ve sahip olduğunuz nitelikleri hesaba katmayı unutmamalısınız. Kısacası; listenizi kendinize göre hazırlamalısınız.

Listenizi Renklendirip Eğlenceli Hale Getirin!

Listenizi Renklendirip Eğlenceli Hale Getirin!Gün içerisinde yapacaklarınızı, beyaz bir kağıdın üzerine siyah kalemle yazmak yerine işi eğlenceli hale getirmelisiniz. Yani listeniz gözünüze güzel görünmeli! Renkli kalemler, belki küçük gülen yüzler, koca koca noktalama işaretleri vs… ile listenizi renklendirebilirsiniz. Sonuçta; öyle düz bir kağıda bakıp belki de can sıkıcı olan işleri yapmak mı eğlenceli bir listeye sadık kalmak mı daha cazip, işte bunu düşünmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Plana Sadık Kalan Başarılı İnsanların Ortak Özelliği

Zamanınız Artarsa Diye Listeye Bonus Yapılacak Ekleyin!

Zamanınız Artarsa Diye Listeye Bonus Yapılacak Ekleyin!Hani yukarıda aksilikler ve molalar için ekstra zaman ayırın demiştim ya! İşte şimdi de tam tersini söylüyorum! Yani listenizin sonuna minik bir kutucu yaparak, zamanınızın artması durumda yerine getirebileceğiniz bonus görevler eklemenizi öneriyorum. Böylelikle zamanınızı boş yere harcamayacak hatta belki de yapmanız gerekenler dışında bonus işleri de tamamlamak için daha verimli çalışmaya başlayacaksınız.

Her Maddenin Altına Bir Ödül Koyun!

Her Maddenin Altına Bir Ödül Koyun!Listenizdeki görevleri yerine getirdikçe üzerine çizik atmalısınız. Ayrıca bu noktada yapılacaklar listenize sadık kalmak için yanlarına küçük ödüller eklemeyi düşünebilirsiniz. Mesela; listenizdeki a maddesinin yanına küçük bir kahve fincanı çizebilir, görevinizi layıkıyla yerine getirdikten sonra bir kahve molası vererek kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bir şarkı dinlemek, birkaç dakika sosyal medyada takılmak, telefonla konuşmak, çikolata yemek gibi minik ödüllerle motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Okumanızı Öneririm: İş Hayatındaki Farklı Çalışan Tipleri ve Motivasyon Yöntemleri

Yapılacaklar Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?

Yapılacaklar Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?Evet, yapılacaklar listesinin nasıl hazırlanacağını inceledik. Şimdi sıra geldi yapılacaklar listesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken konulara! Yukarıdaki önerilerle birlikte aşağıdakileri de uygulayarak, yapılacaklar listenizi doğru bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Avantaj ve Dezavantajlarına!

Avantaj ve Dezavantajlarına!Yapılacaklar listesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer öneri de avantajları ve dezavantajları! Çünkü çoğu kişi yapılacaklar listesi hazırlamanın avantajlarına odaklanıyor ve bu alışkanlığın dezavantajlarıyla karşılaştığında ne yapacağını bilemiyor. Sonra “plan yapsam da olmuyor, hiçbir şekilde hayatımı düzene sokamıyorum” gibi cümlelerle durumdan şikayet ediyor. İşte bu yüzden yapılacaklar listesi hazırlamanın kötü tarafları da olduğunu bilmelisiniz diyorum. Mesela; yanlış hazırladığınız listeniz yüzünden kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kendinizi başarısız hissedebilirsiniz. Önünüzde duran yığınla işi düşünüp strese girebilirsiniz ve daha pek çok olumsuz durumla yüzleşebilirsiniz.

İncelemeden Geçmeyin: Yapılacaklar Listesi Hazırlamanın Avantajları ve Dezavantajları

İşe Yarayıp Yaramadığına!

İşe Yarayıp Yaramadığına!Gereken her türlü noktaya dikkat ederek yapılacaklar listenizi hazırladınız diyelim. Ama ne yaparsanız yapın yine de istediğiniz başarıyı elde edemiyorsunuz. Listenizdeki işleri bir gün tamı tamına uygularken bir diğer gün hiçbir işinizi yetiştiremiyorsunuz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, yersiz yere strese girmeyin ve nerede hata yapmış olabileceğinizi düşünmeye başlayın. Hatanızı bulduktan sonra yeni bir liste oluşturun. Hazırlamış olduğunuz listeye uyun ve işlerinizi zamanında bitirin.

Molalar için çok mu az zaman ayırıyorsunuz? Yoksa verim konusunda mı sıkıntı yaşıyorsunuz? Yapılacak işlerin ne kadar süreceğine mi karar veremiyorsunuz? Kendinize bu tarz sorular sorarak, listenizi doğru bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Ya da deneme yanılma yöntemi sonucunda en uygun yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Bu konuda pes etmemenizi öneririm. Çünkü bu listeyi hazırlamak kadar, bir kağıt parçasında yer alan hususları icraata dökebilmek de önemlidir. Başarılı insanların ortak özellikleri hayatı planlı, programlı yaşamalarıdır. Bu sayede başarıya ulaşırlar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.