Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Y Kuşağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Y kuşağı nedir, hangi yıllar arasında doğanları kapsar sorularını ve daha fazlasını sizler için yanıtladık. İşte sık sık duyulan Y kuşağı hakkında merak edilenler:
Y Kuşağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Y kuşağı, Y jenerasyonu ya da 1980 kuşağı! Merak ediyorum da bu sözcükler size de tanıdık geliyor mu? Son zamanlarda üzerine pek çok şey söylenen bu kavramlarla daha önce karşılaşmış mıydınız? Hayır mı? Yoksa bu kelimeleri bir yerlerde gördünüz; ama çok da detaylı inceleyemediniz mi? Eğer hala Y kuşağının ne ifade ettiğini bilmiyorsanız dikkatinizi buraya verin derim. Çünkü bugün Y kuşağının ne demek olduğunu ve bu kuşağın özelliklerini detaylı olarak inceleyeceğiz. Ve isterseniz “Y kuşağı nedir” sorusunun cevabıyla direkt olarak konuya giriş yapalım:

Y Kuşağı Nedir?

Y Kuşağı Nedir?Öncelikle bu kuşağın, 1980 ile 2000 yılları arasında doğanları kapsadığını söyleyeyim. Ayrıca Y kuşağının 1980 ile 1999 ya da 1979 ile 1999 arasında doğanlar olarak belirtildiği kaynaklar da var. Bunu da bir ek bilgi olarak vermek istedim. Yani şu anda 16 ila 36 yaş arasında olanlar, Y kuşağına dahil oluyor. Peki, böyle bir kuşağı ortaya çıkartan şey ne? Diğer bir ifadeyle; 1980 ile 2000 yılları arasında doğanların Y kuşağı olduğuna kim karar vermiş?

1965-1979 arasında doğan X neslinden sonra gelen Y neslinin, Vietnam savaşı sonrasında ortaya çıktığı söyleniyor. Daha doğrusu, savaştan sonra (pek çoğunun ekonomi uzmanı olduğu söyleniyor) bir sürü farklı ülke insanının yarattığı ilk global nesil olarak tanımlanıyor. Evet, 1980 kuşağı teorik olarak bu şekilde kısaca tanımlanabilir. Peki, ya ülkemiz açısından Y kuşağı nedir ya da kimdir?

İnsan kaynakları literatürüne Y kuşağı olarak geçen neslin, ülkemizdeki nüfusun çeyreğinden fazlasını ifade ettiğini söyleyebiliriz. Yani Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak % 35’i Y kuşağından oluşuyor. Ve çoğunuzun bu kuşağa dahil olduğunu tahmin ediyorum. Olmasanız bile eminim ki etrafınızda bu kuşağa dahil pek çok kişi vardır. Ne bileyim; çocuğunuz, çalışanınız ya da iş arkadaşınız, Y kuşağı insanıdır.

Netice olarak, “Y kuşağı nedir sorusunu detaylı olarak cevapladık diye düşünüyorum. Peki, sizce 1980 ile 2000 yılları arasında doğan bu kuşağın özellikleri nelerdir? Yaş sınırı 36 olan bu kuşağın göze çarpan ortak özelliklerini az çok tahmin edeceğiniz kanısındayım. Ama bakalım, bu global kuşak hakkındaki fikirleriniz ne kadar doğru çıkacak?

Y Kuşağının Özellikleri Nelerdir?

Y Kuşağının Özellikleri Nelerdir?Televizyon ile büyüyen, bilgisayarla tanışıp kısa süre içerisinde internete adapte olan, kısacası dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere en kolay şekilde ayak uyduran Y kuşağının özelliklerinden bahsedeceğiz. Çünkü bu kuşağın özelliklerini bilmek, pek çok açıdan işimize yarayacak. Mesela; Y kuşağı bir yöneticimiz varsa onu daha kolay anlayabileceğiz. Veya yönetici olarak çalışanlarımız (sonuçta çalışanların çoğu 36 yaş altı) açısından daha doğru biçimde hareket edeceğiz. Nihayetinde; sadece iş hayatında da değil, Y kuşağının özelliklerini öğrenmenin faydalarını özel hayatımızda da görebileceğiz. O zaman lafı daha fazla dolandırmadan başlayalım.

İşte 1980 kuşağının genel özellikleri:

Yeniliklere Açıklar!

Yeniliklere Açıklar!Evet, Y kuşağının yeniliklere açık olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hem zaten nasıl olmasınlar ki? Onlar dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte büyüyorlar. İnsanların yaşam ve düşünce tarzlarının fazlasıyla değiştiği bir dünyada hayatlarının en verimli çağını yaşıyorlar. Anlayacağınız; son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmelere hızlı bir şekilde ayak uyduran ve farklılıkları oldukça seven Y kuşağı için yeni olan her şey ilgi çekici!

Özgür Olabildikleri İşlerde Başarılı ve Mutlu Oluyorlar!

Özgür Olabildikleri İşlerde Başarılı ve Mutlu Oluyorlar!İş hayatındaki farklı kişilik tipleri arasında da yer alan Y kuşağı için özgürlük çok önemli! Yani onlar emir almaktan ve üzerlerinde baskı kurulmasından hoşlanmıyorlar. Ast-üst ilişkisinden fazla hoşlanmıyor, eski yönetim şekillerine şiddetle karşı çıkıyorlar. Haklarını sonuna kadar savunan 1980-2000 arası doğanlar, kendilerini özgür hissettikleri işlerde çok daha başarılı ve mutlu oluyorlar.

Farkındalıkları Yüksek!

Farkındalıkları Yüksek!Çoğu kişi Y kuşağının bencil olduğunu düşünse de durum hiç de böyle değil. Çünkü onlar tam tersine farkındalığı yüksek kişilerden oluşuyor. Kendinden önceki kuşak olan X’e göre etrafında olup bitene çok daha duyarlı olan Y kuşağı, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için uğraşıyor. Bunun için dernekler kuruyor, gönüllü görevlere katılır, yani zamanlarını kendilerinden çok daha büyük şeyler uğruna harcıyorlar.

Sorguluyorlar!

Sorguluyorlar!Yani söylenen bir şeyi hemen kabul etmiyorlar. Sürünün kara koyunu gibi öne çıkıyor, açık yüreklilikle “neden” diyerek sorguluyorlar. Nedenini bilmedikleri ya da anlam veremedikleri şeyleri yapmaktan kaçınıyor, hatta bu nedenle pek çok yerde sıkıntı yaşayabiliyorlar. Mesela; yöneticisinin saçma isteklerine boyun eğmeyen bir Y kuşağı genci, düşüncesini sonuna kadar savunuyor ve gerekiyorsa davalarını istifa etmeye kadar götürüyor.

Yaratıcılar!

Yaratıcılar!1980 sonrasında doğanlar, diğerlerine göre çok daha yaratıcılar. Onlar düşünmeyi, sorgulamayı ve yeni şeyler üretmeyi seviyorlar. Diğer bir deyişle; onlar çoğu X kuşağının düşündüğü üzere öyle hazırcı falan değiller. Hayal kuran, gözlemlemeyi seven, zamanını boşa harcamayan, denemekten korkmayan ve sürekli yeni deneyimler peşinde kuşan Y kuşağını en iyi tanımlayan sıfat belki de bu! Yani yaratıcı! Zira kendi fikirlerine dayanarak bir şeyler yaratmak onlar için başarının tanımlarından bir tanesi!

Keyif için Harcıyor ama Savurganlık Yapmıyorlar!

Keyif için Harcıyor ama Savurganlık Yapmıyorlar!Y kuşağı insanı hakkında genel olarak varılan yanlış kanılardan bir tanesi de bu! Çünkü çoğu kişi; özellikle de X kuşağı; Y kuşağının paranın değerini bilmediğini, yani savurgan olduğunu düşünüyor. Oysaki durum hiç de böyle değil! Evet, Y kuşağı harcama yapmayı seviyor ama bunu asla bilinçsizce yapmıyorlar. Mesela; binlerce lira verip yurt dışına çıkıyorlar. Ya da onları mutlu edecek bir işe sahip olmak için iyi para kazandıkları işlerini bırakıyorlar.

Özelliklerini kullanacakları ve deyim yerindeyse etinden sütünden faydalanacakları teknolojik aletler için birkaç aylık maaşlarını feda ediyorlar. Yeri geldiği zaman kendilerini ödüllendirmek için kenardaki paralarını harcıyorlar. Ama tüm bunları bilinçsiz bir şekilde değil detaylıca düşünerek daha iyi yaşamak, hayattan keyif almak için yapıyorlar.

İnceleyin: Daha Çok Para Harcamanız Gereken ve Gerekmeyen 5 Yer

Girişimci Kafasına Sahipler!

Girişimci Kafasına Sahipler!Çünkü y kuşağı insanında bir girişimcide bulunması gereken özelliklerin çoğu bulunuyor. Özgür ruhları, yaratıcılıkları, hırsları, öğrenmeye ve yeniliklere karşı bakış açıları, kısacası sahip oldukları nitelikleriyle girişimciliğe kesinlikle yatkınlar. Zaten çalışan değil de girişimci kafasına sahip olan çoğu gencin de Y kuşağına yaraşır şekilde iş dünyasına atıldığını etrafımızda rahatlıkla görebiliyoruz.

Sosyal İlişkilerde Gayet Başarılılar!

Sosyal İlişkilerde Gayet Başarılılar!Kendilerine olan öz güvenleri ve yeni deneyimlere karşı bakış açılarının da katkılarıyla sosyal ilişkilerinde gayet başarılı oluyorlar. Eğitim seviyeleri yüksek olduğu için yalnızca aynı kültürden değil farklı kültürden insanlarla da kolayca iletişim kurabilen y kuşağı, yalnızlığı sevmiyor. Karşısına çıkan farklı kişilerle tanışma ve yeni bağlantılar kurma fırsatlarını kaçırmayan 1980 kuşağı için sosyal yönüyle diğer kuşaklara açık ara fark atıyor da denilebilir.

Tembel Değiller!

Tembel Değiller!Her ne kadar bu kuşağın tembel olduğu söylense de hiç öyle değiller! Hatta Y kuşağının güçlü bir iş ahlakına sahip olduğu söylenilebilir. 1980 sonrası doğumlular için tembel denmesinin nedeni iş hayatındaki sorgulayıcı ve özgürlükçü tavırları.

Çünkü onlar yalnızca doğru buldukları kurallara göre çalışmayı seviyorlar. Ayrıca hayatı kaçırmak istemedikleri için işleri yüzünden kendilerinden ödün vermeye yanaşmıyorlar. Kısacası; Y kuşağı için özel yaşamı ile iş yaşamı arasında kendine has bir denge kurmayı seviyor, denilebilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.