Sizler için hazırladığımız liste de tarihin en iyisi olarak çıkan ve belli sebeblerden dolayı rafa kaldırılmak zorunda kalan “en hızlı spor arabaları” hazırladık. Bu harika arabalar ve bazı markalar neden artık yollarda değil? Spor araba dünyasının belki de en heyecanlı dönemleri 90’lı yıllarda yaşanmıştı. Çünkü gelişen teknolojinin, milenyum çağında uygulama biçimleri farklılıklar göstermiştir.
kolayca yatırım yapın
Motor hacimlerindeki gelişimler ile otomobiller asfaltları daha çok yakmaya başlamıştı. Top speed’ler de en iyi olmak için karoserler hafiflemiş, en iyi lastikler ile sahnelere çıkılmaya başlanmıştı. Ancak günümüzdeki turbo beslemeye dayalı değil, safkan güçler altında bunlar yapılıyordu. Hacimler cüretkar bir biçimde kaput altlarına yerleştirilerek, kalkışlar şaşırtıcı şekilde 3.5 saniye civarlarına gelmişti. Süper sporcular artık F1 mantığına geçerek, aerodinamik parçalar üzerine yoğunlaşılmaya başlanmıştı.
Başkalaşım geçiren hız makinaları çöl ve en uzun yollar da maksimum hız denemeleri yapıyorlardı. Ünitelerin devasa V12’leri kısa sürelerde revize edilerek ısınma, yağlama vb. tüm sorunları çözülmüştü. NFS‘de en çok tanıdığımız dergi kapaklarının yıldızı Saleen S7, hız rekorlarına doğru koşuyordu. Diğer taraftan sahneleri Aero ve GT9 gibi arabalar almıştı. Spor araba dünyasında ortam tehlikeli ve gerici bir hale gelmişti. Hazırladığımız listedeki otomobiller, krallık için yarışmaya başladıkları bu dünyada bunca hazırlıkların ardından bir anda kayboldular!
1 SSC Ultimate Aero TT
İşte rekorların sahibi Aero TT! 2000’li yıllarda ilk prototipleri hazırlandığında tek amacı dünyanın en hızlı arabası olmaktı. Gerçekten de sıkı bir çalışma ile karanın en hızlı arabası olmayı başardı.
2006 yılında kararlı çıkışı tüm dünya markalarını tedirgin etmişti. Haklılardı çünkü karşılarında yüksek hacimli superşarjlı bir afsalt yakan vardı! SSC Ultimate Aero TT, 6.3L V8 ile 412 km/h ile kara hız rekorunu kırmıştı.
6 ileri manuel şanzımana sahip Aero, 2.8 saniyede 100 km’ye hızlana biliyordu. 2007 yılında 6.3L motor artık twin-turbo’ya dönmüş, maksimum hız için zorlamalara daha da yoğunlaşılmıştı.
1.292 kg hafif yapılı karoseri de bunu destekliyordu. Aero TT’nin muhteşem görkemi ta ki Bugatti‘nin sahnelere çıkmasıyla gölgelendi. Ve kendi kabuğuna çekilerek 2013 yılında üretimine son verildi.
2 Ascari A10
Belki de bu arabanın ismini hiç duymadınız! Duymadıysanız sizler için özelliklerinden bahsedelim. Ascari, Hollandalı bir milyarder tarafından tasarlanarak, İngiliz şirketi Ascari Cars‘ın parçalarını bir araya getirdiği bir süper spor arabaydı.
A10’nun temeli GT Şampiyonası’nda yarıştırılan araçların gen yapılarından yararlanılarak meydana çıkarılmıştı. Ascari, çalışmalarını hız arabaları üzerine yapıyordu.
Tasarımcı Paul Brown tarafından ele alınan Ecosse ve KZ1’e ek olarak 3. araç olarak A10‘u düşünmüşlerdi. Plan, sadece prototip dışı 50 araba daha üretmekti. İşlere koyulan Ascari, A10 için oldukça hafif karbon yapılı karoser imal etti. 5.0L hacimli BMW’den alınan V8’İn nakliyesi gerçekleştirdi.
625 beygir güç alınan A10 hazırdı ve hız denemelerine başlanmıştı. Testlerde çıkan sonuçlara bakıldığında en hızlı 9. araba olmayı başarmıştı. Ama ne yazık ki A10’da çıkan farklı aksilikler, başlamadan bitmesine neden olmuştu.
3 Saleen S7
Saleen S7‘de diğerleri gibi el yapımı bir Amerikan arabasıydı. Tasarımın ve yüksek mühendisliğin en büyük örneklerinden biridir diyebiliriz. Bu efsaneleşmiş arabanın da montajı İngiltere’de yapılmıştır. İşi üstelenen ise otomotiv ve motorsporları şirketi Ray Mallock dur.
Saleen projesinde Amerika’da ilk olacak bir şey yapıldı. Aracın şasi ve karoseri motorun ortaya gelecek şekilde dizaynı gerçekleştirildi. İlk olarak 19 Ağustos 2000’de gösterime çıktığı zamanda kasıp kavurucu etkisi herkesin suratına hızlı bir şekilde çarpmıştı.
Teknik verileri açıklandığında gerilimler artmıştı. Çünkü standart çıkışı 7.0L‘lik bir V8 ile olmuştu. 558 beygir gücün ortaya çıkışı ve 559 nm torkun devreye girmesiyle S7 3.8 saniyede 0-100 km aralığını rahat bir şekilde tamamlıyordu. Ve kadran 320 km/h rakamına kadar ulaşabiliyordu.
İkinci aşamada S7’ye takviye yapılarak beygir 750’ye tork ise 700’e çıkartılmıştı. Efsane arabanın kalkışı 2.8 saniye maksimum hızı artık 400 kilometreydi! Ancak Saleen S7’de tarihin içinde kaybolup gitti…
4 Gumpert Apollo
En başta bu araba için vereceğimiz en özel bilgi; Apollo’nun yapımını Audi mühendisi ve Quattro 4×4 sisteminin buluşçusu Roland Gumper dir! Gumpert, Audi’nin onayladığı ve desteklediği Apollo serilerinin yapımına 2000 yılında kurulan şirketle start verilmişti.
Audi bu gelişimi onaylamıştı çünkü Apollo prototip gömleğini attıktan sonra ses getirecek bir seri üretim arabasına dönüşecekti. Apollo’nun simülasyon, rüzgar tüneli testleri ve bir yandan da inşa süreci hızla devam ediyordu.
Melez bir araba olarak ortaya çıkan Alman spor araba, Nürburgring pistinde hız denemeleri yapmaya başlamıştı. Apollo için en iyisi olarak düşünülen 3.3L V8 twin-turbo‘lu bir ünite yerleştirildi.
Ancak motor olayı bu kadar değildi! Şirket ek olarak bir de 134 hp‘lik elektrikli üniteye yer vermişti. 519 hp güç ile 300 km sınırını +4 ile geçerek usta pilotların altında harikalar yaratacaktı. Tabi Bugatti yine oyunları bozmasaydı!
5 LCC Roket
Diğer süper spor otomobillere baktığımızda listenin en sıra dışı LCC Rocket oluyor. Rocket, eskilerin usta pilotlarından Chris Craft tarafından inşa edilmiştir.
LCC’nin üretim mantığında en hafif ve hızlı olmak vardı. Genel kafes yapısı da buna göre şekillendirilmiş. 1992 yılında başlanan inşası, 46 örnek çıkarılmasından sonra sonlandırıldı.
LCC Rocket’in Porsche GT‘den daha iyi değerler vermesi ışıkların o tarafa çevrilmesini sağlamış. 1070L‘lik “Yamaha” motoru ile yollara çıkan bu hafif araç, ürettiği 171 hp güç ile 3.8 saniyede 100 km’ye çıkabiliyordu.
Ton başına düşen fazla gücü sayesinde de 241 km/h maksimum hızlara çıkabiliyordu.
6 Cizeta-Moroder VB16T
Cizeta, oldukça ünlü İtalyan tasarımcı Marcello Gandini ve müzik bestecesi Giorgio Moroder ikilisi tarafından tasarlanan ve Claudio Zampolli’nin ortaya çıkarttığı bir spor arabadır. Detaylarından daha bahsetmedik ama şimdiden bu araba “neden” devam ettirilmedi demek istiyorum!
1988 yılında başlanan projeye bir grup Lamborghini çalışanları da dahil oldu. Diğer spor arabalar gibi VB16T‘nin yapısı en hafif olacak şekilde tasarlandı.
Koltukların arkasına enlemesine yerleştirilen V16 motor, aslında tam olarak V16 değildi. Çünkü oluşum iki adet V8’in bir araya getirilmesiyle sağlanmış. Yani iki ayrı motor tek bir bloğu paylaşıyordu. Dış yapısında far ve gövde stiline baktığımızda Diablo‘nun yansınması olduğunu görebiliyoruz.
Hatta siz direk Diablo diyebilirsiniz! 328 km/h maksimum hız rakamları ve 4 saniyelik 100 km’ye çıkışı 1992 yılına göre alınan müthiş rakamlardı. Gel gelelim şirket hafta da 1 araba üretme planı almışken 1995’e kadar ancak 19 prototip yollara çıkarmış ve sonrada sonlandırılmış…
7 Capora T1
Dünyaya sunulan süper otomobiller arasına girmiş ve bir anda yok olan bir markaya daha geldik. Caparo T1, McLaren’in geliştirilmesinde görev almış mühendisler tarafından yollara çıkartılmış.
İngiliz yöntemleri ile inşa edilen Caparo, Formula 1’den esinlenilerek tasarlanmış. Baktığımızda Aston Martin modelleri gibi değil de yasal hakları verilmiş pist arabası gibi duruyor.
T1’in ayarlanabilir ön ve arka rüzgar kanatları ile yapacağı hızlara karşı aerodinamik direnç sağlanmış. Fazlalık olan her unsur T1’in üzerinden atılmış ya da koyulmamış.
Alüminyum monokok gövdesine 90 derece de yerleştirilen 3.5L 700 hp V8 motor, Caparo T1’i 2.3 saniyede 100 km ve 330 km/h maksimum hızlara çıkartabiliyordu.
8 9ff GT9
Buradan bakıldığında Porsche’den esinlenmiş taklitçi Çin arabaları gibi gelse de 9ff, Jan Fatthauer tarafından kurulan ayrı bir Alman firmasıdır. Aslında suç bulmamak lazım. Firmanın kurulum amacı da zaten Porsche’nin 911 GT3 (997) modeliyle daha yoğun bir şekilde uğraşmaktı.
Karoser yapısından başlayan 9ff, biraz daha hafif malzemeleri kullanarak, biraz da renkleriyle oynayarak farkındalık yapmaya çalışmış. Bu kısımlar tabi ki uğraş gerektirmeyen yerler. Asıl mühendislik motor kısmında konuşturulmuş.
Alman firma 911’in motorunu kendi aracına farklı bir açıda yerleştirmiş. Yani 4.0 litrelik düz 6 silindirli ünite ortaya konumlandırılmış. GT9’un neden unutulması kötü olmuş acaba derseniz de; oynamalar sonucunda 1.120 hp güç alınarak 9FF’in 3.8 saniyede kalkışı gerçekleşmiştir.
Kolay değil! Bugatti Veyron’u geçebilecek kadar kapasiteye sahip olduğunuda görüyoruz. Ne var ki bu listedeki çoğu arabanın katili olan Bugatti, Veyron SuperSport’u çıkartarak meydanı yine boş bırakmadı. Bugatti, Veyron SuperSport’u çıkartmasaydı GT9 402 km/h hızla yanından geçebilecekti.
9 B Engineering Edonis
Hayatını kısa süreli yaşayan firmalar arasında B Engineering‘da var. İşlerini sızdırmadan yapan bu İtalyan araba üretici, aslında en hızlı olmaya oldukça yakındı.
Edonis’i biraz yakından tanıyacak olursak; firma 1991 yılında üretilen Bugatti EB110‘un genel hat yapısını ödünç alarak üstünde çalışmalar yapmıştır. Bugatti’nin sahip olduğu şasi alınarak gelişim süreçleri başlatılmış.
Edonis için EB110’da bulunan 3.5L‘lik motor sökülüp yerine 3.7L’lik daha güçlüsü geliştirilmiş. Bugatti E110’un orjinal 4 küçük turbosu da atılarak yerine 2 adet büyük turbo eklenmiş.
Sonuçta neler mi oldu? 700 beygir güç 800‘e çıktı ve Edonis 400 km/h sınırını geçti! Toplamda 21 adet üretilmesi planlanan bu harika arabanın bildiğimiz kadarı ile sadece 1 tane prototipi imal edilmiş.
10 Jaguar XJ220
Hatırlarsak Jaguar XJ220, çiğnediğimiz sakız kaplarında olurdu. Normal olarak 25 sene önce böyle bir araba hayalden öteydi. Yapısal olarak hiç bir otomobile benzemiyor ve kasa yapısı hep bu dünyadan değilmişçesine hissettiriyordu.
Bu arabayı özel kılan yaptığı hız dışında kimin oluşturduğudur. İngiliz yarış mühendisliği olan Tom Walkinshaw Racing takımı XJ220’nin prototip ve gelişiminden sorumlu firmaydı.
1991 yılında Nürburgring pistinde yapılan zamanlama testleri sonucunda, “zamanı yöneten” diye lakap takılmıştı. XJ220 için oldukça vakit alıcı V12‘ler hazırlanıp koyulmayı bekliyordu. 3.5L’lik Twin-TurboCharged motor ortalığı yıkmak için hazırdı. Hızların lordu Jaguar, 3.4 saniyede 0-100 km ve 372 km/h maksimum süratlere çıkabiliyordu.
Bunun sonucu olarak 1992 yılının sonunda dünyanın seri üretim en hızlı olarak aracı görülüyordu. XJ220 kusursuz mühendisliğin bir ürünü olsa da 2 yıllık bir üretim sürecinden sonra 1994 yılında çıkmamak üzere projesi sonlandırıldı…
* Yazar Yorumu
Unuttuğumuz dünyanın en hızlı 10 süper spor arabasını böylelikle tekrardan hatırlamış olduk. İçeriğimizde sizde dikkat etmişsinizdir; 10 firmanın yarısı neredeyse Bugatti’nin saldırgan tavırlarından sonra işi bırakmış. Milyon dolarlık yatırımlar ve en önemlisi vakit harcayarak yapılan geliştirmeler, bir arabanın gelip her şeyi berbat etmesiyle sonlanmış. Gerçekten bu kısımlar oldukça garibimize gitti.
İlginizi Çekebilir :
Baktığımızda maksimum hızlar oldukça yüksek. Bugatti’nin o zamanlar için EB110, Veyron ve Veyron SüperSport‘u neden tehlikeli bir silah olarak, 400’ü geçebilecek şekilde dizayn ettiğini şimdi anlıyoruz. Listedeki her bir markanın oluşumunda Lamborghini, Audi vb. büyük firmaların desteklediklerini veya eski mühendis takımlarının birleşerek kendi aralarında araba imal ettiklerini gördük.
Şahsi olarak benim buradan çıkarttığım sonuç; bu markaların biraz daha ilerlemesi durumda tehlike arz ettireceklerdi ve o yüzden kısa zamanlarda yollardan isimleri silindi. Peki bu listede sizinde hayran olduğunuz bir spor araba var mıydı?