Son yılların en çok konuşulan ve para kazanmak için bir çok insanın yatırım yaptığı, gece gündüz demeden içerik ürettiği YouTube, popülerliğini korumaya devam ediyor. İşler böyle olunca izleyici sayısı da bununla aynı oranda artmaya devam ediyor. Son günlerde ise YouTube kadar adından bahsettirmeye başlayan ve insanların para kazanabildiği Twitch gündeme gelmeye başladı.
kolayca yatırım yapın
YouTube’da içerikler üretip kurgular ile hazırlanmış videolar karşımıza gelirken, Twitch’de canlı yayın açarak izleyicilere hitap ediyorsunuz. Bu yayınlarda oyun oynayabilir, videolar izleyebilir, takipçilerinizle (chat) sohbet edebilir veya kendi ürettiğiniz farklı içeriklere imza atabilirsiniz.
Yeni başlamak isteyenler; Unlost, Kendine Müzisyen ve Elraen gibi başı çeken yayıncıları izleyerek yayınların gidişatı ve içeriklerle alakalı fikir sahibi olabilirler.
Uzun bir süre izleyici olup veya bu platformu yeni öğrenip bende yayın açmak istiyorum diyenleriniz için aşama aşama ilerleyeceğiniz, tüm sorularınızın cevabını bulacağınız, ekipmanlardan internet hızına kadar her şeyi konuştuğumuz listemize içerik tercihi ile başlıyoruz…
NE TARZ BİR YAYINCI OLACAĞINIZI KARARLAŞTIRIN!
Bilgisayar almadan, internet başvurusu yapmadan önce açacağınız yayınların içeriği hakkında bir karar verin. Ben çok iyi bir oyuncuyum benim oyunlarımdan zevk alırlar diyorsanız, kesinlikle bunun üzerine gitmelisiniz. Fakat oyunlarda kötü tepkilerde iyiyim, bununla beraber çok iyi muhabbet ederim diyorsanız tercihiniz Just Chating (Sadece Sohbet) olmalı.
Tabii ki oyunda kötü olmanız, oyun yayını açamayacağınız anlamına gelmiyor. Birçok yayıncı kötü oynadığı oyunları açarakta insanları güldürmeyi başarıyorlar. Unutmayın en önemli şey eğleneceğiniz bir yayın yapmak ve bu sayede izleyiciyi de eğlendirmek.
İçerik konusunda bir fikire vardıysanız, en önemli ve en stresli aşamaya geçiyoruz! Bilgisayar tercihi.
BİLGİSAYAR TERCİHİNİ MANTIKLI YAPIN
İşlemciler, ekran kartları, ramler ve hatta tüm parçalar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte adeta şov yapar oldular. E tabi ki bu kaliteyle birlikte, fiyatları da cebimizi yakmaya başladı. Bu yüzden fiyat performans ürünleri seçmekte fayda var.
Bilgisayar seçmenizde yardımcı olacak, fikirlerimi size anlatıcam. İlk olarak oyun oynamayıp sadece chat üzerine gidecek ve videolar izleyecekseniz kesinlikle bilgisayarı abartmayın. 2×8 2400Mhz ram, orta sıkala bir ekran kartı (RX 560 veya GTX 1060 gibi) işinizi görecektir. Bununla birlikte AMD Ryzen 5 2600 veya 1600 işlemci ile de sorunsuz bir şekilde yayınınızı kontrol altına alabilirsiniz. Seçeceğeniz ürünlere göre anakart alıp, SSD’de ise minimum 1500MB okuma hızı olan bir ürün tercih etmelisiniz.
Gelelim oyun oynayacak ve kalite bekleyen bilgisayar canavarlarına. Size tavsiyem minimum 2×8 3000Mhz ram (8+16 3000Mhz daha iyi olur), en kötü ihtimalle GTX 1660 Super Oc ekran kartı ve AMD Ryzen 5 3600’ü tercih etmeniz. Bu ürünleri kullanarak fiyat performans konusunda tatmin olacağınız kesin. Bunun yanında anakart seçimi ise size kalmış. SSD’ye değinecek olursak, hem kapasitesi hemde okuma hızı yüksek bir SSD ile drop yemeden oyunların ve yayının tadını çıkarabilirsiniz. Tabii bu önerimde biraz daha fiyat performans ürünü önermiş oldum. İsterseniz RTX 2080 Ti ekran kartı olan bir canavarda toplayabilirsiniz. Tamamen size kalmış.
Bu seçimleri yaptıktan sonra kasa seçiminde dikkatli olmalısınız. Hava giriş ve çıkışlarının sorunsuz olacağı, minimum 3 fanlı kasaları tercih etmelisiniz. Bu sayede işlemci, anakart ve ekran kartınızın sıcaklığını kontrol altına alıp kasmaların önüne geçmiş olursunuz.
MONİTÖR SEÇİMİ
Bilgisayardan sonra konforunuzu arttıracak, göz zevkinize hitap edecek ve motivasyonunuzu yükseltecek bir diğer etken monitör seçiminiz olacaktır. Monitör büyüklüğü tamamen size kalmış. Hangisinde rahatsanız o boyutu seçmelisiniz. 23 inç monitör sizin için yeterli olacaktır.
İnç ne kadar önemsiz olsa da önemli olan ekran yenileme hızı. Minimum 75hz olan bir monitör işinizi görecektir. Fakat daha yüksek kalite istiyorsanız 144hz monitör yeterli olacaktır.
KAMERA SEÇİMİ
En az sizin kadar, izleyicilerinizin de seyir zevki oldukça önemli. Bu yüzden minimum 720p kalite verecek kameraları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kameranın netlik ayarlarını kurulum yaptıktan sonra kendi uygulaması üzerinden yapmalısınız. Başlangıçta Logitech C310 veya C270 işinizi görecektir. Ayrıca fiyat konusunda da bir hayli iyi gelecektir.
Maddi olarak bir problemi olmayanlar ise 1.000-2.000TL bandında, son derece profesyonel kameraları alabilirler. Benim tavsiyem ise ille de Logitech!
IŞIK VE ARKA PLANI MUTLAKA AYARLAYIN!
İzleyicilileriniz yayına girdiklerinde ilk olarak size bakıyorlar. Bu durumda kameranız kaliteli fakat ışık ve arka planınız yetersiz olduğu zaman izleyici ile iletişime geçmeden başka yayıncılara geçiyorlar. Unutmayın, yüzlerce rakibiniz var ve bu yüzden kalite en önemlisi.
Önce arka plandan bahsedelim. Tablolar, kitaplar, oyun figürleri, veya Green screen ile arka planınızı ayarlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış birşey. Fakat izleyiciye de hitap edeceğini gözden kaçırmayın.
Işık seçiminde de fiyat aralıkları tabi ki her şeyde olduğu gibi değişiklik gösteriyor. Ülkemizde teknoloji ürünleri biraz moral bozsa da, ışık işini son derece uygun fiyatla halledebilirsiniz. Hatta size tavsiyem yüksek ışık veren bir ampul ve ara kablo ile bu işi çözmeniz. Işığı koymanız gereken yer ise kameranın hemen arkası.
Işığın yüksekliği ilk zamanlarda gözünüzü alacaktır. Zamanla bu duruma alışacaksınız. Fakat olması gerekenden fazla ışık var ise, tül yardımıyla ışığınızı kontrol altına alıp, istediğiniz dengeyi kurabilirsiniz. Bu arada fotoğraftaki kadar profesyonel bir arka plan, ilk etapta çokta gerekli değil.
DİP SES VERMEYECEK BİR MİKROFON SEÇİN
Açıkcası en çok başınızı ağrıtacak bir diğer olay ise doğru mikrofonu bulmak. Mikrofonun kablosunun ezilmiş olarak gelmesi bile dip seste cızırtıların ve rahatsız edici seslerin gelmesine neden olabiliyor. İzleyicilerin bir çoğunun mobilden kulaklıkla yayını izlediğini göz önünde bulundurursanız, bu durum çok can sıkıcı.
Size tavsiyem bütçenize göre bir mikrofon seçmeniz ve YouTube’dan test videolarını “KULAKLIKLA!” izlemeniz. Bu sayede mikrofonun ham halini gayet iyi kavrayabilir ve kendinizi izleyici yerine koyup hareket edebilirsiniz. Aynı zamanda mikrofonun yanında tripod almanız gerekicektir. E ne de olsa mikrofonu elinizde tutamazsınız.
Bununla beraber sesteki patlamaları olabildiğince azaltması için, bir ses perdesi yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu perdeyi ise çok küçük bir fiyata satın alabilirsiniz.
Unutmayın pahalı mikrofon en iyisidir diye bir şey yok. Önemli olan sizin bütçenizde ki en iyi mikrofon hangisi. Bu da tabii ki biraz zaman alan araştırma sonucu öğrenilebilir.
PROFİL TASARIMI
Bilgisayarınız tamam, kamera ve ışık ayarınız çok iyi, sesinizde hiçbir pürüz yok fakat profil tasarımınız yoksa veya kötüyse emin olun bu izleyici sayınızı fazlasıyla etkileyecektir.
Tasarımlara başlamadan önce dikkat etmeniz gereken şey, hangi renkleri tercih etmeniz olacaktır. Çünkü bu renkler her zaman sizinle beraber olacak. O yüzden en beğendiğiniz ve tasarımlarda kullanabileceğiniz renkleri tavsiye etmenizi öneriyorum.
Bence yayına yeni başlayacakların, sarı-siyah veya -mor-siyah renk seçmelerini mantıklı buluyorum. Çünkü bu renkler insanları etkileyen ve görsel hafızasına daha çabuk yer edinen şeyler. İleride marka oluşturacağınız isminizi renklerle destekleyin!
Fotoğrafta Unlost’un profilini görüyorsunuz. Tasarımdan sonrada insanlara kendinizi tanıtacağınız bu tarz yararlı bir köşe oluşturun.
İNTERNET SEÇİMİ
Ülkemizde birçok internet sağlayıcı firma seçeneği yer alıyor. Kablo NET, Superonline, Türk Telekom, Türk NET ve Vodafone gibi. Yapmanız gereken ilk şey bu internet sağlayıcılarının müşteri hizmetlerini tek tek arayarak yaşadığınız konuma kaç mbps internet verebildiklerini öğrenmek olmalı. Sonrasında fiyatlarına göre eleme yaparak cebinizi de düşünerek hareket etmelisiniz.
En az 5 mbps internet hızıyla yayın yapabilirsiniz. Daha düşük hızda ki internet, birçok donmaları ve izleyicilerin kötü yorumunu beraberinde getirecektir. Bu nedenle size tavsiyem eğer bütçeniz yetiyorsa 10mbps veya 2ombps internet verebilen Turkcell SuperBox olacaktır.
KLAVYE, MOUSE VE KULAKLIK SEÇİMİ
Bu ürünlerle ünlenen ve binlerce kullanıcı sayısına ulaşan markalar mevcut. Benim tavsiyelerim de üç aşağı beş yukarı bildiğiniz ürünlerden olacak. Klavye, mouse ve kulaklıktan düşük, orta ve pahalı ürünlerin en iyilerini sizler için araştırdım.
Klavye ile başlayalım. Ucuz fiyat performans ürünü olan GameBooster G10K, G4 veya G76K’yı tercih edebilirsiniz. Üçünün arasında ki fiyatlar hemen hemen aynı ve kalitesi oldukça iyi. 150-200TL arasında değişiyor. Orta segmentte ise yaklaşık 400TL olan Logitech G213 yer alıyor. Pahalı ürüne geldiğimizde ise ASUS ROG Strix Scope TKL X802 bizleri karşılıyor. Bu ürünün değeri ise 900TL civarında.
Sırada ki ürünümüz en önemlisi olan mouse. Ucuz ürünümüz yaklaşık 100TL değerinde. GameBooster M6 veya Rampage SMX-R80’i tercih edebilirsiniz. Orta segmentte bizi karşılayan marka ise 400TL değerinde ki Razer Basilisk Chroma veya aynı fiyattaki Steelseries Sensel 310. Paranın kesesini biraz daha açıp, kaliteyi hissetmek isteyenler ise önerim hiç şüphesiz Zowie! Fiyatları ise 500-600TL arasında değişiyor.
Kulaklığa geldiğimizde ise 140TL civarında olan GameBooster H12’yi tavsiye ediyorum. Bu fiyata bu kaliteyi diğer ürünlerde bulamayabilirsiniz. Orta segmente geldiğimizde yine GameBooster ürünü olan H8 Ghost’u tereddüt etmeden öneriyorum. Yaklaşık 300TL olan bu kulaklık, bir çok E-Spor kafesinde de kullanılıyor. Gelelim krala, HyperX Revolver S ile hayatınızda hiç deneyimlemediğiniz kulaklık kalitesine ulaşın. Bu kadar kaliteli ürün olunca biraz tuzlu oluyor tabii. Güncel değeri yaklaşık 1400TL civarında.
MASA VE SANDALYENİZİ KONFORUNUZA GÖRE AYARLAYIN
Saatlerinizi bilgisayar başında geçireceğinizi göz önünde bulundurursak, hem sağlığınız hemde mutluluğunuz için en önemlilerden bir tanesi de kesinlikle masa ve sandalye. Yayın bilgisayarını kuracağınız masanın L olması ilk tavsiyem fakat bu ilk etapta çokta önemli değil. Olursa iyi olur ama olmasa da olur.
Masada ki esnek düşüncelerimi maalesef sandalyede söylemeyicem. Çünkü bel, omurga sağlığınız için kaliteli bir sandalye (gaming) satın almanızı kesinlikle öneriyorum. Sağlığınız emin olun her şeyden daha önemli.
INSTAGRAM VE YOUTUBE İLE MARKALAŞIN!
Yukarıda yer alan maddeleri yerine getirip, bir izleyici kitlesine ulaştığınızı varsayalım. Böyle bir durumda izleyicileriniz sizi instagramdan takip etmek isteyecektir. Bununla beraberde kaçırdığı yayını ve adınıza yaptığınız Funny Moments’ları izleyeceği bir YouTube kanalı arayışına girecektir.
E işler bu noktaya geldiği için yapmanız gereken şey, instagram hesabınızı son derece kaliteli bir hale getirmek. Bununla beraber YouTube kanalını da aktif olarak kullanmak. Bu sayede twitch’de sizi hiç görmemiş izleyicilere de ulaşmanız kolaylaşacaktır.
FARKLI OLUN
Unutmayın, birçok yayıncı birbirlerinin tekrarı yayınlar ile gündeme gelmeye ve başarılı olmaya çalışıyorlar. Fakat izleyiciler bu tarz yayınları izlemek yerine daha kaliteli içeriklerin olduğu yayınları izlemeyi tavsiye ediyorlar. Size tavsiyem haftanın bir gününü kendinize ayırın ve içerik konusunda kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi düşünün.
Yüzlerce insanın aynı anda yayın yaptığı bir mecra da kazanan her zaman kaliteli iş yapanlar ve farklı olanlar oluyor. Kaliteyi elden kaçırmadan farklı içeriklerle bende buradayım deyin.
DISCORD’DA AKTİF OLUN
Kendi adınıza kurduğunuz Discord kanalı ile izleyicilerle iç içe olun. Bu gidişatınızı hızlandırmakta oldukça etkili olacaktır. Aynı zamanda izleyici de sizinle beraber bir ortamı paylaştığı için ekstra mutlu hissedecektir ve yayıncı-izleyici arasında ki bağ kurulmuş olacaktır.
Bununla beraber, izleyicilerinize anlık ulaşamadığınız zamanlar, buradan yaptığınız duyurular ile işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
MOD OLMAZSA OLMAZ!
Nasıl ki her büyük iş adamının bir yardımcısı oluyorsa, bu mecrada da yardımcınız olmazsa işleriniz daha fazla zorlaşacaktır. Çünkü yayına kendinizi kaptırdığınız zaman chatte ki birçok konuşmayı kaçırıp yayının gidişatına çok fazla odaklanamayabiliyorsunuz. Bu yüzden size tavsiyem bir moderatör ile yola devam etmeniz.
Tabii bu kişiyi sizin için çalışan biri olarak görmeyin. Mod’unuz aynı zamanda sizin yol arkadaşınız.
Umarım yayın hayatınız verdiğim tavsiyeler ile daha iyi bir noktaya gelir ve çok iyi yerlere gelirsiniz. Yazımızın sonuna gelmeden sormak istediğim bir soru var; siz yayın açma kararını nasıl verdiniz? Ve sizin favori yayıncınız hangisi?
Dostum baya yardımcı oldun inan. Ellerine sağlık. bir sorum olacak, sıfırdan başladığını var say. her şeyi orta fiyatlı yapsak fiyat tutarı ne olur sence?