İşyeri güvenliği, işverenlerin üzerinde büyük miktarlarda para ve zaman harcaması gereken önemli bir konudur. Kendi çalışanlarını eğitmek, güvenlik uygulamaları ve ilk yardım eğitimi, birçok işverenin dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. Para harcamaları işin görünen kısmı. Aslına bakılırsa işverenler bu uygulamayı gerçekleştirerek hem büyük miktarlar tutan kaza karşılığındaki yaptırımlardan kurtuluyor hem de bir can kurtarmış oluyor. Aksi taktirde işyerleri ağır yaptırım ve cezalara çarptırılabilir. Eğitim ve yaptırımlar ile dünya çapında son 10 yılda işyeri yaralanmaları ve ölümlerde azalma kaydedilmiştir.
Ülkemizde ise hala eksikler mevcut. Özellikle bazı sektörlerdeki güvensiz ortamlar, her yıl yüzlerce işçinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanıyor. Hayatın sürprizlerle dolu olduğu kesin, ama öncelikle tedbirler sıkı sıkı alınmalıdır. Özellikle bazı meslek kolları, işleri dolayısıyla yüksek kaza riskleriyle bilinir. Bu sadece ülkemizde değil tüm dünya için böyledir. Bu meslek kollarında her şey en ince detayına kadar titizlikle uygulanmasına rağmen yine de kazalarla karşılaşılabilir. Çünkü işin doğasında risk vardır. Sizler için oluşturduğumuz listede de bu meslekleri bulacaksınız. Dilerseniz hep birlikte bu meslekler hangileri göz atalım. Listemiz dünya çapında, günlük bazla ölüm ve yaralanmalar düşünülerek oluşturulmuştur.
İşte karşınızda ölüm riski en yüksek 10 meslek:
10 İnşaat İşçileri
İnşaat sadece ölüm oranlarının yüksek olduğu bir yer değil, aynı zamanda işyeri yaralanmalarının en fazla olduğu işlerden biridir. İnşaat işçileri arasında yaralanmaların yüksek oranda olmasının en belirgin nedeni işin niteliği ve ortamıdır. İşçiler, şantiyelerde inşaat ekipmanları ile çalışır ve iş siteleri için iskele inşa eder. En tehlikeli yaralanmalarda bu iskelenin konu olduğu olaylardır.
Onların günlük çalışmaları genellikle aşırı sıcak ve tehlikeli ortamlarda meydana gelir. sürekli ağır kaldırıp çok uzun saatler çalışıyorlar. İnşaat işçilerinin karşılaştığı kazalara baktığımızda elektrik, düşen nesneler, makine arızasından kaynaklı kazalar, yüksek yerlerden düşme vs. gibi olaylarla karşılaşılmaktadır. İşçilerin ölüm oranını arttıran diğer bir faktör ise yol inşatları sırasında dikkatsiz şoförler tarafından kazaya uğramalarıdır.
9 Çiftçiler
Çiftçilik dünyanın en eski mesleklerinden biridir, ama bu durum onu daha az tehlikeli yapmaya yetmiyor. Tarım sektörü içinde meydana gelen kazaların çoğu ağır makineler ile olur. Traktörler, biçerdöverler ve hatta büyük çim biçme makineleri, erkekler ve kadınlar için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Hayvanlar tarafından yaralanmalar da bir başka konu. Çiftçiler arasındaki ölümlerin asıl nedeni ise traktör kazaları ve tahıl makinesi ile ilgili ağır kazalardır.
8 Kamyon Sürücüleri
Nakliyede bütün ülkeler kamyonlara ihtiyaç duyar. Bu durumda dünyada yüz binlerce kamyon ve tır sürücüsünün olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda ilginç olarak kadınların da bu mesleğe yöneldiği gözlenmiş. Sürüş her türlü tehlike ile birlikte geliyor. Teslimat sürücüleri yoğun trafiğe maruz kalmaktadır. Uzun mesafe kamyon şoförleri ise bir dizi farklı tehlikeler ile karşı karşıya. Bir günde 14 saat yolculuk yapan şoförler, sık sık uykusuz kalıyor. Uykusuzluk ve kötü beslenme kazalara davetiye çıkartıyor.
7 Enerji Hattı İşçisi
Bu işçiler, elektrik tellerini çeker ve düzeltir. Onların meslekleri gerçekten zor ama, şiddetli hava şartları ile daha da zorlaşır. İşçiler, yüksekten düşme, yanıklar ve elektrik çarpması ile birlikte önemli tehlikelere maruz kalır. Elektrik hat işçisi hizmet aksamaması için sık sık elektrik yüklü tellerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu da tehlikenin asıl kaynağı. Elektrik telleri ile oluşan yanıklar genellikle şiddetli yaralanmalar ve ölümle sonuçlanır.
6 Atık ve Geri Dönüşüm Malzeme Toplayıcıları
Ölümcül işler listesinde 6. sırada çok riskli bir iş var. Çöp toplayıcıları, kamyonlar yardımıyla bu işi yaparlar. Her çöp konteynırında durduklarından trafikle fazla karşılaşırlar. Ülkemizde bazı bölgelerde özellikle gece bu işlemin uygulanmasının sebebi de budur. Diğer bir tehlike ise kırık cam kesmesi, kirli enjektörler, kimyasallar çöp torbaları ve baskı altında patlayan nesnelerdir.
5 Demir Döküm İşçileri
Ülke genelindeki kuşkusuz tüm yapılarda demir malzemeler kullanılır. Bu dev yapı malzemeleri demir işçileri tarafından işlenir. Demir işçilerin ölüm ve yaralanma nedenlerinin başında ölümcül nedeni üzerine düşmedir. Dahası duvar çökmesi, elektrik çarpması gibi tehlikeler de vardır. Demir işçilerinin düşme ve yaralanmalarını engellemek için caydırıcı sıkı kurallar ve çalışma koşulları konulmalıdır.
4 Çatı Ustası
Birçoğumuz için bir çatıda sadece durma fikri bile korkutucu olurken, çatı ustaları buralarda çalışıyorlar. Ağır teçhizat çekme, yükleme ve çatı tamiri gibi işleri korkutucu çatılar üzerinde cambazlara taş çıkarır cinsten yaparlar. Fakat, yükseklik ve hantal çalışma ortamı ölümcül düşmelere neden olabilir. Sadece düşmeler de değil daha birçok faktör çatı ölümlerine neden olabilir. Ayrıca bu işi yapanlar ölümcül yanıklar, elektriğe çarpılma, kimyasala maruz kalma gibi kazalar yaşayabilir.
3 Uçak Pilotları
Bir ticari havayolu pilotunun ortalama yıllık maaşı bu listedeki mesleklerin hepsinden fazladır. Havacılık sektöründeki kazaların çoğunluğunun büyük havayolunda gerçekleştiğini sanıyorsunuz değil mi? Ancak bu yanlış bir kanıdır. Ölümlerin çoğunluğu arazi, özel ve hava taksisi pilotlarında gerçekleşiyor. Uçak pilotları için ölümlerin bir numaralı nedeni hatalardır. Son yıllarda, seyir ekipmanı ve hava raporlama gelişmelerinin artmasıyla pilot ölümleri azalma yolunda ilerliyor.
2 Ağaç Kesim İşçileri
Bu işçiler son derece engebeli arazilerde çalışmanın yanı sıra, beklenmedik tehlikelerle de karşı karşıya kalabiliyorlar. Bunlardan ilki ve en ölümcül olanı ağaçlarla ilgili olan kazalar. Ağaç düşmesi ve çarpması ölümcül olabiliyor. Bu işin işçileri genellikle usta kişilerdir. Fakat bazen büyük bir ağaç hiç beklenmedik bir bölgeye düşebiliyor. Ayrıca kesim motorları, testereler, yükleyiciler, öğütücüler ve ekskavatörler gibi birçok tehlikeli makine işin özünde var. Buradaki işçiler bir anlık dalgınlıklarını çok ağır ödeyebilirler.
1 Balıkçılar
Balıkçı denildiğinde çoğumuz bir tekne ve ağla çalışan insanları gözümüzde canlandırırız. Bu bize eğlenceli bir duygu gibi gelebilir. Aslında çalışanlar için durum hiç de öyle değildir. Ön görülemeyen hava olayları, çalışma ortamları ve denize düşme ya da tekne batması gibi kazalar yardımın da çok uzakta olmasıyla oldukça tehlikeli boyutlar kazanabilir. Her balık sezonunda tekne felaketleri ile gelen yaralanmalar ve ölümler duyuyoruz.
İşlerin özünde tehlike ve risk ne kadar yüksek olursa olsun, başta iş yeri sahipleri sonra da işçinin kendisi gerekli önlemleri almalıdır. Çalıştığınız işte aldığınız ücretten çok, sağlığınız ön planda olmalıdır. Yoksa kazandığınız paranın kaybolan sağlığı geri kazanması oldukça zor olur, diye düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?