Yaşamak ve çalışmak için dünyanın en iyi ülkesi olarak belirlenen İsviçre, beş yıl üst üste ilk sırada yer alan Singapur’un tacını çaldı. Yüksek yaşam standartları ve rekabetçi maaşları, İsviçre ulusunu dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında sabit bir konuma yerleştirmişti.
Ancak artan küresel belirsizlik döneminde İsviçre’nin ünlü siyasi ve ekonomik istikrarı, HSBC Expat’ın yıllık anketinde ilk kez ilk sıraya tırmanmasına yardım etti. 163 ülkeden 18 binin üzerinde yabancı çalışanın görüşünü alarak gerçekleştirdiği HSBC’nin Expat Explorer anketin sonuçlarında yabancı ülkelerden İsviçre’ye taşınanların yüzde 80’i ekonomik, yüzde 60’ı da politik iklimi ile mutlu olduğunu aktardı.
İsviçre’ye çalışmak üzere taşınan kişilerin yaklaşık %82’si kendi ülkelerine kıyasla daha iyi bir yaşam standardının keyfini çıkardıklarını da bildirdi.Ayrıca ülkeye taşınanların yüzde 71’inin ortalama 111,587 dolarlık maaşlarıyla daha yüksek harcanabilir gelir seviyelerinden yararlandığı da anlaşıldı. Kaldı ki bu rakam 75,966 dolarlık genel ortalamanın çok üzerindeydi. Bu arada yüzde 70’i de çevrelerinin daha temiz olduğunu ve yüzde 42’si de fiziksel açıdan daha sağlıklı hissettiğini savundu. 5 yıldır zirvede yer alan Singapur ise bu yıl ikinciliğe geriledi.
HSBC’nin yaşamak ve çalışmak için en iyi yerler raporunun ilk 10’unda sırasıyla Kanada, İspanya, Yeni Zelanda, Avustralya, Türkiye, Almanya, BAE ve Vietnam yer aldı.Singapur, bu yıl altıncı kez zirvede oturamasa da özellikle çocuklarla yurt dışına taşınanlar için güçlü bir oyuncu olarak gösterildi. Katılıcıların yüzde 62’si Singapur’daki okul sisteminin kendi ülkelerinden daha iyi olduğunu belirtirken, yüzde 69’u buranın çocuklarına yeni diller öğrenme fırsatı verdiğini dile getirdi. Singapur’u takip eden Kanada içinse katılımcıların yüzde 80’i yeni evlerinde daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduklarını aktardı.
Az sayıda katılımcı kariyeri için İspanya’ya yerleştiğini söylerken yüzde 67’si taşınma sonucunda iş-yaşam dengesinde iyileşme gördüğünü açıkladı.Çarpıcı manzarası ve rahat yaşam tarzıyla ünlenen Yeni Zelanda’ya taşınan insanların yarısından fazlası ise bunu yaşam kalitelerini yükseltmek için yaptığını anlattı ve görünen o ki bu karşılığını verdi. Zira taşınanların yüzde 60’ı burada beklenenden uzun süre kaldı.
Geçen yıl da yedinci sırada yer alan Türkiye’ye gelince ise çalşanların yüzde 60’ı kendi ülkelerine kıyasla iş-özel yaşam dengesinin daha iyi olduğunu belirtti. Ayrıca yüzde 52’si kariyeri, hobileri veya ailesine odaklanmak için daha fazla zaman bulduğunu, yüzde 55’i daha iyi bir ev-araba gibi isteklerini karşılayabildiğini, yüzde 69’u da kendisini güvende hissettiğini ve yerel halkın cana yakın olduğunu ifade etti.
-
TCMB
-
M. Şimşek
-
KAP
-
IMF
-
Borsa
-
Bitcoin
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!