İstanbul’un güzelim boğazında Yavuz Sultan Selim’in ayakları yükselirken, biz sizleri biraz daha uzaklara götüreceğiz. Köprülerin, nehir ya da deniz tarafından kesilmiş iki bölgeyi ya da aynı ülkede iki şehri birbirine bağlamasına alışkınız elbette. Peki ya iki ülkeyi? Haklısınız, kıtaları birbirine bağlayan köprülere sahibiz; ama aradaki mesafe hepimizin malumu. Benim burada anlatmak istediğim, Danimarka’nın Kopenhag ve İsveç’in Malmö şehirleri arasındaki mesafe!
Öresund Köprüsü, İsveç ve Danimarka’nın ortak kararı neticesinde hayata geçirilen bir proje. Aslında bu yapı; suni bir ada, köprü ve tünelden oluşmaktadır. Öresund Köprüsü’nün yapımına 1995 yılında başlanmış. Dünyanın en ihtişamlı köprülerinden biri olan bağlantı noktasının inşaatıysa yalnızca 5 yıl sürmüş ve 2000 yılında kullanıma açılmış. Danimarka Prensi Frederik ve İsveç Prensesi Victoria’nın da katılımıyla açılışı yapılan köprü, dünya basınında da büyük ilgi uyandırmıştır. İşte bugün sizlerle, nefesleri kesecek bu enfes tasarıma daha yakından göz atacağız.
İşte karşınızda İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan köprü
Öresund Köprüsü
Yaklaşık 8 km uzunluğunda olan köprünün yarısı boğazın üzerinde köprü olarak, diğer yarısı ise su altı tüneli olarak karşımıza çıkıyor. Şöyle ki; bağlantının 4 kilometrelik kısmı köprü olarak işlev görürken, 4 kilometrelik kısmı da su altı tüneli olarak planlanmış. Boğazın üstündeki kısmı Öresund Köprüsü için tasarlanan Peberhalm isimli yapay ada üzerinde sona eriyor. Buradan sonra da Drogden Tüneli olarak adlandırılan bir deniz altı tüneli ile birleşiyor.
İki katlı olarak inşa edilen köprünün alt kısmında çift yönlü bir demiryolu, üst kısmında ise dört şeritli bir karayolu bulunuyor. Denize yüksekliği 57 metre olan köprünün en uzun direğinin yere olan yüksekliği de 204 metre olarak belirtilmekte. Mimarisi bakımıyla da tüm dünya tarafından beğenilen köprünün tasarımcılarıysa, Danimarkalı mühendislik şirketi olan COWI olarak biliniyor.
İki büyük metropolü birbirine bağlayan Öresund Köprüsü, Malmö ve Kopenhag’da yaşayanlar için oldukça kolaylık sağlamış. Ancak köprü fiyatlarının çok da ucuz olduğunu düşünmeyin. Zira köprü giriş ücreti tek yönlü olsa da bu size birazcık pahalıya mal oluyor. Diğer taraftan kendi aracınız ile değil de trenle yolculuk yapmak isterseniz, gidiş dönüş tren bileti için ödeyeceğiniz miktarın 20 dolar civarında olduğunu da bilmelisiniz.
Gerçek anlamda bir tasarım harikasına birlikte göz attık. Millet olarak köprülere fazlasıyla aşina olduğumuz gerçeğini hesaba katarsak, Öresund hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce böyle bir köprüyü, gelecekte biz Yunanistan ile planlayabilir miyiz?
-
TCMB
-
M. Şimşek
-
KAP
-
IMF
-
Borsa
-
Bitcoin
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!
20 usd bence bizim ülkemiz için bile uygun bir ücret ortada ciddi bir emek ve masraf var tren ile bir şehirden başka şehire gitmek bile bizim ülkemizde daha pahalı
ama yunanistan bizi kabul etmez tek yönlü kontrol bile isterler!!!