Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Tehlikeli ve Ölümcül 10 İşi

Dünyanın en ölümcül ve tehlikeli işleri denildiğinde aklınıza ilk neler gelir? Madencilik? Avcılık? İşte dünyanın en tehlikeli meslek grupları:
Dünyanın En Tehlikeli ve Ölümcül 10 İşi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bazı işler, diğerlerine göre daha tehlikeli ve bazen de daha ölümcül olabiliyor. Bu tarz işler, güvenlik önlemlerinin yanında belirli aralıklarla müfettişler tarafından kontrol edilmelidir. İş koşulları her daim göz önüne alınmalı ve önce işçinin güvenliği sağlanmalıdır. Tüm bu önlemlere rağmen yine de ölümcül kazalarla karşılaşabiliyoruz.

İşgücü İstatistikleri Bürosu (İİB) her yıl işçi yaralanmaları ve ölümleri üzerine nüfus sayımı raporunu yayınlar. Böylece en tehlikeli işler, ölüm ve yaralanmalar ile karşımıza çıkar. Bir not olarak; polis ve askeriye gibi kolluk hizmetlerinin listeye dahil edilmediğini bilmenizi istiyoruz.

İİB 2013 nüfus sayımı raporuna göre sıralanmış en ölümcül iş ve sektörleri sizlerle paylaşmak istiyoruz:

10 Madencilik, Taşocakçılığı ve Doğal Gaz Çıkarma

Yılda 154 Ölüm ve Yaralanma

Madencilik, Taşocakçılığı ve Doğal Gaz ÇıkarmaMadencilik ve taş ocakçılığının, ölümcül yaralanmalar doğurabileceğini biliyoruz. Buralardaki yaralanmalar, genel olarak tedbirsizlik, ihmal ya da doğal afetlerden kaynaklanmaktadır. Tedbirler arttıkça ölüm ve yaralanmalar, doğru orantılı olarak azalmaktadır. Bu nedenle hem işçilerin hem de işverenlerin tedbirler konusunda bilinçli olması, ihmalin söz konusu bile olmadığını bilmesi gerekmektedir.

9 Toptan Ticaret

Yılda 190 Ölüm ve Yaralanma

Toptan TicaretToptan ticaret sektöründe, yılda 190 kişi ölüyor. Bu sektörün en önemli parçası nakliyedir. Ölümlerin çoğu nakliye sırasında trafik kazalarında meydana geliyor. Bazı kazalar ise ürünlerin saklandığı stok odalarında meydana geliyor. Birinin üzerine yüksek bir raftan düşen ağır bir nesne düşüncesi, gerçekten çok tehlikeli görünüyor.

8 Eğlence ve Konaklama

Yılda 202 Ölüm ve Yaralanma

Eğlence ve KonaklamaBoş zaman etkinlikleri ve konaklama sektörlerinin listede olması oldukça şaşırtıcı olabilir. Bu sektörler, yıllık 202 kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu sektörlerde çalışanlar; sinema görevlileri, hizmetçiler, otel görevlileri gibi part-time çalışanlardır. Bu ölümlerin çoğunluğu gerçek bir cinayettir.

7 Perakendecilik

Yılda 253 Ölüm ve Yaralanma

PerakendecilikPerakende ticaretinde meydana gelen kazaların çoğunu, ağır nesnelerin raftan düşmesi oluşturmaktadır. Ölümler ve yaralanmalar bu sektörde sıklıkla karşımıza çıkar. Soygun amacıyla işlenen cinayetler de bu işlerin acı yönüdür. Perakendecilikte işlenen çoğu cinayet, yiyecek ve içecek mağazalarında meydana gelir. Soygunlar genellikle silahlı olur. 2013 yılında 253 kişi bu sebeple hayatını kaybetmiştir.

6 Üretim

Yılda 304 Ölüm ve Yaralanma

Üretimİmalatta, işlerin yüksek risk taşıması, ölüm ve yaralanmaların sayısını oldukça arttırmaktadır. Muhtemelen akıllara gelen ilk olay, metal imalat işinde çalışan bir işçinin yaralanmasıdır. Bu sektörde ortalama, yıllık 304 ölüm vakası gerçekleşmektedir.

5 Profesyonel ve Ticari Hizmetler

Yılda 408 Ölüm ve Yaralanma

Profesyonel ve Ticari HizmetlerMesleki hizmet sektörünün bu listede olması gerçekten çok garip duruyor. Bu sektördeki çalışanlar, iş kıyafetleri içinde bakımlı diyebileceğimiz bireylerdir. Sektörü tehlikeli kılan iş yelpazesinin genişliğidir. Sektör çok geniş olduğundan, ölümcül yaralanmalarda olasıdır. Ancak, bu alanlardaki ölümler daha çok ekipman yaralanmalarından gerçekleşmektedir.

4 Hükümet

Yılda 476 Ölüm ve Yaralanma

HükümetHükümet işiyle ilgili yaralanmalar yılda, 476 kişinin ölümüne yol açıyor. Hükümet ölümlerini düşündüğümüz zaman, aklınıza gelebilecek ilk şey bir politikacının suikasta uğramasıdır. Ancak bu olay çok sık yaşanmaz. Bu alandaki yaralanmalar ve ölümler genelde hükümet için çalışan memurların başına gelir. Trafik kazası, düşme ve cinayetten dolayı ölümler asıl gerekçelerdir.

3 Tarım, Ağaçlandırma, Balıkçılık ve Avcılık

Yılda 479 Ölüm ve Yaralanma

Tarım, Ağaçlandırma, Balıkçılık ve AvcılıkBu alanlardaki ölümler genellikle kazalar sonucu oluyor. Bu alan ile ilgili yaralanmaların büyük bir yüzdesi, özellikle ormancılık işlerinde görülür. 2013 yılında bu alandaki çalışma dallarında 479 ölüm meydana gelmiştir ve bunlardan 63’ü ekipman ve ormancılıkla ilişkilidir. Buna ek olarak hayvan saldırıları da bu alandaki ölümlere neden olan bir başka gerekçe olarak gösterilebilir.

2 Ulaşım / Depoculuk

Yılda 683 Ölüm ve Yaralanma

Ulaşım / DepoculukUlaşım ve depolama ile ilgili işlerde, 200’ün üzerinde ölüm olduğunu görüyoruz. 2013 yılında 683 ölümcül yaralanma, ulaşım ve depolama sektöründe oldu. Toplu taşıma araçlarında 44 tane cinayet meydana geldi. Gıda ve içecek perakendesinde olduğu gibi, yük taşıyan araçlara yapılan silahlı soygunlar birçok ölüme neden oldu.

1 İnşaat

Yılda 796 Ölüm ve Yaralanma

İnşaatİnşaat alanının bu listede ilk sırada olması çok da şaşırtıcı görünmüyor. Bu işle ilgili ölümlerin neredeyse hepsi ekipman veya makine çarpması sonucudur. Aynı zamanda inşaattan düşme sonucu da gerçekleşmektedir. Bu alandaki tedbirler arttırılarak ölümlerin daha çok önüne geçilebilir.

13 Mayıs 2014’te Türkiye’nin o güne kadar yaşadığı en büyük maden faciası meydana geldi. Soma’da 301 madenci hayatını kaybetti. Henüz Soma’nın yaraları sarılmamışken, bir acı haber de Ermenek’teki maden ocağından geldi. 18 maden işçisi suyla dolan madende mahsur kalarak hayata gözlerini kapattı. İş ve işçi güvenliği hakkında çıkarılan kanunu, bu sektörler tam anlamıyla uygulasaydı; bugün 319 abimiz, arkadaşımız, babamız aramızda olabilirdi…

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın