Dünyaya güç ve performansıyla adını yazdırmış en iyi araç motorlarını listeledik. Hacimleri ve zamanında yakaladıkları teknolojilerle adını duyurmuş motor ünitelerinin bazılarını siz de çok yakından tanıyorsunuz. Dönemine göre safkan güçler üreten, sağlamlıkta isim yapmış en özgün üniteler burada.
Porsche, Ford, Lexus, Ferrari gibi markaların yapmış olduğu ve belki de adını bilmediğimiz ancak güçlü şirketlere motor sağlamış markalardan da bahsedeceğiz. Bakalım etki bırakan bu motorlar nelermiş?
1 Porsche Flat-6
Porsche’nin Boxer teknolojili motorunu bilmeyen yoktur. Flat-6 seri ünite ilk olarak 1964 yılında yapıldı. Zıt piston tasarımı olağanüstü bir denge ve sağlamlık simgesi olmuştu. Güç 130 ps ile başlamış, turboşarjların devreye girmesi ve sıvı soğutma teknolojisiyle 1997 yılında 400 beygire ulaştırılmış.
2 Ford Flathead V8
Ford’un Flathead V8‘i ilk model yıllarına dayanmaktaydı. Kitlelere ulaşan dünyanın ilk otomobili olan Ford T‘lere takılan V8, başta maliyeti abartı ve doğal olarak aracın da yüksek fiyatla satılmasına neden olmuş. Sonraki düzeltmelerle masaya yatırılan Flathead V8’in ismi motorun blok kısmına oturtulan vanalardan gelmektedir.
3 Duesenberg Straight-8
Duesenberg, 20. yüzyılda Amerika’nın pahalı ve lüks araç klasmanında söz sahibi olan bir şirketti. 1937 yılında şirket kapanmasaydı belki hakkında daha uzun şeyler yazabilirdik.
İlk 6.9L Straight-8 (düz sekiz silindirli), 265 beygir ile üretildi ve yapısı 6 silindirli olarak ayarlandı. Sonradan düz sıralı motora silindirler 8 tane düşünüldü ve süperşarjın devreye girmesi ile güç oranları 320‘ye yükseldi. Ayrıca Clark Gable ve Gary Cooper’ın ilk otomobillerine gelen 400 beygirlik motorlarda Duesenberg yapmıştır.
4 Chevrolet Small Block V8
Günümüzde avuçiçi kadar hacimli motorlardan çıkartılan güçlere şaşırıyoruz. Bizce Chevy’nin motoruna kulak verin. Rekabette birbirlerinin yakasını bırakmayan Chevy ve Ford, V8 kapışmasına girmiş. Chevrolet’te Ford V8’inden yola çıkarak küçük bir blok içerisine V düzende 8 silindiri yerleştirmiş. Ve zamanın en verimlisi olarak da anılmış.
4.3L ünite 160 beygir gücü ürettikten sonra işte muschle carların gürültüsünü artıran bir güç çıkışıyla 330 ps’e ulaşılmış. Bu teknoloji en son 1996 Corvette’de 6.5L formunda yerleştirilmiş. GM’nin rakamlarına göre Small Block V8’ten 100 milyon adet üretilmiş.
5 Rover V8
Rover V8 ilk olarak Buick 215 motoruyla birlikte çalışmaya başlıyor. Küçük olmasına aldırmadan sürücüye yoğun şekilde gücünü hissettirmiş. Rover V8’in küçük alanı içerisinde soğutma sıvısı ve yağ sızıntısı gibi alüminyumla uyumlu olmayan soğutma sistemi yüzünden radyatör sıkıntısı çekilmiş.
Rover’ın Amerikan operasyonları başkanı J. Bruce McWilliams ışık gördüğü motorunu geliştirmesi için Buick’ten emekli olan Joe Turley’i bünyesine alarak kitaplara yazılacak V8 geliştirildi. Ayrıca 1967’den 2006’ya kadar kullanıldı. Range Rover, MGB GT, Rover SD1 ve TVR modellerinin kalbi bu seri motorla attı.
6 Cummins 6BT
Belki Cummins 6BT nedir duymadınız. Dodge kamyonlarının ön boşluklarına alınan bu ünite, resmen ağır taşımacılığı yürütmek için yapılmış. Tarım ve inşaat işleriyle uğraşanların güvenini tam olarak kazanarak, bozulma denen faktörü kimseye yaşatmamış.
Zira Dodge, 80’li yılların başı 90’ların sonunda 6BT‘yi turboşarjlarla besleyerek 400 beygirlik bir gücü açığa çıkarmış. İşin ikonik kısmı ise 350.000 mil yani sıfır sıkıntıyla 560.000 km gidecek şekilde imal edilmiş.
7 Volkswagen Flat-4
Hemen gözleriniz listemizin ilk motoruna gitti değil mi? Kimi sever kimi hakaret eder ancak VW’nin Beetle’ı çok milyonlu satış rakamlarıyla dünyanın en çok satılan otomobil listelerine alındı.
Flat-4 ilk nesillerden olup, 70 yıllık bir üretim sürecine dayanmakta. Savaş dönemlerinde Hitlerin emriyle yapılan otomobil girişiminin atan kalbi, 2006 yılına kadar uzanacak bir Falt-4 serüvenini doğurdu.
8 Jaguar XK
İngiliz markanın başarındaki temel taş olan 6 silindirli motor II. Dünya Savaşı sırasında bulunmuş ve üretilmiş. Efsaneye göre Alman bombardımanları esnasında yapılan efsane XK 6 silindiri, Le Mans zaferleri ve ikonik E-Type’nin gücünü de vermiş. XK, 1992’ye kadar üretimde kaldı.
9 BMW Inline-6
Uzun ömürlü olup, sonuna kadar en iyi performansı verecek motora bakıyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nda BMW’nin yoğun Mercedes takıntısı, Inline-6 motorlarını yapmasına neden oldu. 1968’e kadar gelen sağlam olan 2.0L 4 silindirli motoruna artı 2 silindir daha eklendi.
Düzen V6 şeklindeydi ve ilk M5’ler ile birlikte E46 M3‘ün S54 motorunun atası M1 M88 yarış otomobilinin de kaputunun içerisinde bulundu.
10 Lexus V8
Japon sağlamlığı ve Toyota teknojisinin 1990 yılındaki motor temsilcisi olan V8, ilk Lexus’un LS400‘lerine yerleştirildi. İçeriğine fazladan güçlerin katılması dışında marka kendi geliştirdiği sistemlerle titreşimsiz ve sessiz bir motor ünitesi yapmak istemiş. Lüks sedan ile başlayan V8 fırtınası sonradan kamyonlara, spor otomobillere ve SUV araçlara nakledildi.
11 Honda CVCC
Şimdi Japonlarla dalga geçilmeyeceğinin hikayesini okuyacaksınız. 1975 yılında ABD pazarına otomobil üreten firmalar katı emisyon standartlarıyla uğraşmak zorundaydı. GM, o yıllarda katalatik konvertörlü motorları çıkarmış arabalarına yerleştirmişti. Honda’nın emisyon için bulduğu CVCC’si “küçük bir oyuncak motosiklet motoru” dışında bir işe yaramayacağı şeklinde yorumlanmış.
GM’nin kibirli CEO’su Honda’ya 5.7L V8 Impala göndermiş. Japon mühendisler V8 üzerine CVCC sistemini kurmuş. Sonrasında CO2 testleri için EPA’ya gönderilmiş. Sonuç olarak Honda beygir gücünü azaltmadan sınırdaki emisyon değerlerini yakalamış.
12 MoPar Street Hemi
Gününüz Amerikan otomobillerinin en performanslı yüzlerinde zikrettiğimiz Hemi, ilk Nascar yarışlarında doğdu. Büyük bir kütle olarak görülüyordu ve 1965 yılında insanlara otomobillerinde seçme şansı verildi. Chrysler FirePower motorlarında kullanılmış.
13 Ferrari Colombo V12
Aslında Alfa Romeo için üretilen bu motor, Cioacchino Colombo tarafından Enzo Ferrari’nin gözetiminde yapılmış. Fiat’ın düz 8 silindirlerini kullanan Ferrari bunu bir kenara koyarak, Colombo’nun V12’sini F1 araçlarına monte etti. En sonunda 4.9L’ye çıkan gök gürültüsü, fiyatıyla alınamayacak araç listesinde olan 250 GTO‘ların da gidişini sağladı.
14 Honda V-TEC
CVCC ile motor emisyonlarında standartları yakalanmışken Honda ikinci devrim ünitesini patlatarak V-TEC‘i gösterdi. Normalde kullanılan ünite özelliklerinde bakım maliyetleri az, sağlam ve düşük yakıt tüketimi vardı.
Sonradan eklenen V-TEC teknolojisiyle valflerin açılıp kapanma zamanlaması kontrolü ile düşük RPM’lerde üstün yakıt ekonomisi elde edilirken, yüksek devirlerde yüksek performans alındı. Asıl bombası ise litre başına 100 beygir güç üreten ilk seri üretim motor ünvanını aldı.
15 Ferrari 3.9L V8
Listeye haklı olarak Ferrari’nin 3.9L’sini de almak zorundayız. Yıllardır tüm model gamını besleyen ve birçok kez ödül alan bu motorunda aynı yukarıdaki eski dönem ünitelerle aynı statüde olacağına inanıyoruz. Tok ve kışkırtıcı sesleriyle gelen Ferrari V8’si, son nesillerde elektrik enerjisiyle destelenecek.
16 Ford Ecoboost
Ferrari gibi Ford’un Ecoboost’nunda yaşamsal süresi henüz yeni olsa da klasik yapının tüm özelliklerini barındırıyor. Ford Ecoboost’unu o kadar geniş model kitlelerine dağıttı ki kamyonlar, en güçlü SUV‘lar, otomobiller ve farklı birçok alanlarda görev aldı. Ekonominin motor karşılığı olmak için 1.0L hacmin içerisine 3 silindiri koyarak, hızlı ve ekonomik olmayı başardı.
İlginizi Çekebilir :
Toplamda 16 adet motora yer verdiğimiz listemizde dayanıklılık, kitle, hız, güç ve kullanıldığı alan çerçevesinde en iyilerini listeledik. Sürekli 20. yüzyıl ünitelerinden bahsederken, Ferrari ve Ford firmalarını da işin içerisine kattık. Çünkü onlar da en sağlamları olan eski motorların özelliklerini taşıyordu. Peki sizin favori motorunuz hangisi?