Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2000’li Yılların Hayal Kırıklığı Yaratan Amerikan Pazar Arabaları!

Markaların bazen çıkardığı modeller başarıya imza atacak gibi düşünülse de her zaman böyle olmamış. O yüzden de bu listenin çıkmasına neden olmuş!
2000’li Yılların Hayal Kırıklığı Yaratan Amerikan Pazar Arabaları!
YAYINLANMA ZAMANI
Yorum

Yaptığımız listede 2000’li yılların yapı, performans, yakıt tüketimi ve varlıklarıyla sorgulatan 11 Amerika’da için yapılan araca yer verilmiş. 19 sene öncesi hedef alınan otomobil sıralamasında, bazıları için doğru diyecekseniz. Ancak bazılarına da bunun neresi kötü olabilir ki diyebilirsiniz. Çoğu kişi aracın kalitesini dış görünümün güzellik durumuyla alakalı kara verir. Listemiz aslında bu kalıpları biraz kırıyor!

Milenyum, aslında 21. yüzyılda arabaların basit görüntülerinin bitirilip, güvenlik bakımından en üst düzeydeki dönemine girişti. Şirketlere göre mantıklı gelen ancak müşteriler tarafından sorgulanan 11 aracın kendine göre eksi yönleri belirtilmiş. Belki bundan daha çok “olmaması” gereken otomobil vardır ancak buradakiler listenin ilk sıralamalarında yer alıyor!

1 Pontiac Sunfire Coupe

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Belirli süredir varlığından haber alamadığımız Pontiac, listeye Sunfire Coupe ile giriş yapıyor. Spesifik otomobillerle tanılan Pontiac markası için hayal kırıklığı olan model, aslında Chevy’de Cavalier olarak yer almıştı. Beğenilmeyen kısmı karosere verilen şekiller ve yağ yakmaya meğilli dört silindirli motoru.

2 Chevrolet Aveo

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Diğerlerinden çok farklı olmak isterken dikkat edin bunu çirkin olarak algılamasınlar! Bunlar bizim yorumumuz değil zira, gerçekte Daewoo Kalos olan Aveo, hiç de fena değil. Plastik zemine oturtulan aydınlatma grubunun maskeli gibi duruşu göze hoş geliyor. 2002-2011 yılları arasındaki üretimi o kadar sağlıklı olmamış ki oldukça fazla şikayet konusu olmuş.

3 Kia Amanti(Opirus)

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Kia’nın 2000’li yıllarda kötü arabası olabilir mi? Şimdiki şartlara göre çıkan Kia’nın araç güzelliği sizlere bu soruyu sordurması gayet normal. Güney Koreli lider üretici Mercedes’e benzer araç yapımında, Jaguar’dan da aldığı zarif çizgileri kullanmak istemiş. Toyota’dan gelen kokpitin kaliteli ancak çalıntı olduğu rahatça anlaşılıyordu. Toplama bir araçla Toyota’nın Camry’sine rakip olarak gelen Opirus için “bari fiyatı ucuz olsaydı” deniliyor.

GCM Yatırım Banner

4 Chrysler PT Cruiser Cabrio

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Yine kendini rakiplerinden farklı gösterecek otomobil çalışmasına bakıyoruz. Bazılarına göre PT Cruiser efsanesi olarak anılan sportif maskenin altına biraz az malzeme ile üstü açık tipi de üretilmiş. Her zaman için sıcak ülke ve şehir insanlarına üstü açık cabrio araçlar avantajlı gelmiştir. Uyganladığı arabaları karizmatik ve pahalı gösterecek üstsüz kupa, PR Cruiser’da boşa giden bir yatırım olarak görülüyor.

5 Chrsyler Sebring

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Sebring’i kalite algısı yüksek, görünümde bir sorunu olmayan bir sedan olarak algılamıştık. 300 Serisi’ni tamamlayacak bir dış görünümü olsa da Çinli vatandaşların bile rahatsız olacağı inanılmaz kötü bir plastik malzeme kullanıldığından, 2000’li yılların hayal kırıklığı olarak görülüyor. Kötü kısımlarına traktörlerin dizelini aratmayacak V6’sı da söylenmiş.

6 Hummer H3

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Amerika’nın savaş sonrası sivil topluma sunulan SUV’una nasıl kötü denir! Markaların kazandıkları bazı birim ünvanlarını her araca geçirdiğini sanırız. Ancak Hummer, H2’de aldığı övgüleri H3’te yerini cezalandırmaya bırakmış. Yakıt ekonomisi başta olmak üzere, sürüş konforunda fiyasko olarak görülüyor. Otoriteler, Toyota 4Runner’dan daha büyük olmayan araç için neden daha fazla para ödendiği sorgulanıyor. Yani her Hummer çok iyi olacakmış diye bir şey yokmuş.

7 Chevrolet HHR

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Yolda bu aracı görseniz markasına Chevrolet HHR değil Chrysler PT Cruiser denilmesi daha uygun olurmuş. Rakibinin retro havasını kıskanan Chrysler, 5 yıllık bir süreçte anında HHR’yi çıkarsa da sonucunda kocaman bir hayal kırıklığına sahip olmuş. HHR’nin farkı ve markasının PT’ye göre kendisini öne çıkaracak unsuru, büyük olmasıydı. Nihayetinde olmuş mu? Olmamış!

8 Dodge Caliber

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Araştırmalar kapsamında Dodge’nin en kötü araçlarından birine bakıyor olabiliriz. Ülkemizde de bir aralar görülen Caliber‘in net şekilde hiç bir sahibinin mutlu olmadığı söylendi. Sebring platformu üzerine kurulan Caliber, bir teneke parçası gibi olduğu ve Neon modeline göre daha az çekici yorumu yapıldı. İyi ki yetenekleri artırılmış bir SRT4 sürümü vardı.

9 Smart ForTwo

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Tamamen ekonomi ve sokaklarda bisiklet yerine kullanılması için üretilen ForTwo, sevimlilikle üstü olmayan bir otomobil. Denilen o ki şehir içinde fark edilemeyecek kadar yakıt çeken bir araç için can güvenliğinizi tehlikeye atmaya değer mi diye söyleniyor. Bizler tam tersi olarak, göründüğünden daha sağlam ve koruyucu olduğunu bilsek de bu düşünceleri tersi söyleniyor.

10 Lexus HS 250h

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Lexus’u dünya Toyota’nın pahalı otomobillerini yapan şirket olarak görür. Çıkardığı her bir model özel olduğu kadar lüks kavramda Almanlarla kapışacak kapasitesi vardır. Yalnız HS 250h‘nin Corolla ile Camry arasında boşa üretilen modeli olarak yorumlanıyor. Niyesine baktığımızda; Avensis platformunda olması onun Lexus kavramından çıkarmasıydı. Öte yandan aktarım organında Atkinson VVT-İ motorunun aynısının HS’ye geçirilmiş olması da modele neden fazladan para verelim sorununu doğurmuş. Düşünün ki HS 250 h, ABD pazarında sadece 2.864 adet satabilmiş.

11 Mitsubishi i-MiEV

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Mitsubishi’nin Japon bakışlarının zamanında Toyota’ya da zarar verdiğini hatırlaması gerekirdi. Kompakt, kullanımı kolay bir model ortaya çıkarması gayet normaldi ancak bu şekli sanırız kimse beklemiyordu. Amerika’ya giden i-MiEV, 22 saatte dolan bataryaların sunduğu hizmet sadece 89 km. Günümüzle karşılaştırma yapılması doğru mu bilmiyoruz ancak hibrit sistemlerin bile sadece elektrikle 50-60 km gidebildiğini hatırlatalım.

İnsanlara arabadan çok teneke kutu etkisi yapan Mitsubishi gibi listedeki bazı arabalar, satış rakamlarıyla da kötü işlerin ispatı oluyor. Düşünün ki sadece 19 sene gibi otomotiv tarihi için kısa olan bir dönemde neler oldu. Elektrik menzili neredeyse 1.000 km menzile çıkarken, otonom sürüşte 4. seviyenin testleri hızlı şekilde yapılmaya başlandı. Peki size göre 11 otomobil içerisinden hangisi en kötü geliyor!

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.