
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 50 baz puan düşürerek %10,75’e çekmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasını 10 Mart’ta duyurmuştu. Hemen ardından 13 Mart’ta ikinci vaka açıklandı.
Dünya genelinde 2 milyon 567 bin insanın enfekte olduğu ve 177 bin 521 insanın hayatını kaybettiği Covid-19 pandemisi kuşkusuz ki bir o kadar da ekonomiyi etkiledi. Hükümetler ve merkez bankaları salgın hastalığın ekonomi üzerinde yarattığı yükü hafifletmek için bir dizi tedbir aldı. Türkiye de diğer ülkelerde yaşanan periyodu göz önünde bulundurarak aksiyon almada gecikmedi.
17 Mart’ta olağanüstü toplanan TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %10,75’ten %9,75’e indirdiğini açıklamıştı. Bugün saat 14:00’te ise Nisan ayı toplantısı gerçekleşecek. Dolar faiz kararı öncesinde yukarı yönde hareket ediyor. Gelin şimdi Merkez kararı öncesinde dolar kurundaki son duruma ve ekonomistlerin beklentilerine göz atalım.
Salı günü 6,97’den kapanan dolar Merkez Bankası’ndan gelecek faiz kararını bekliyor.
Yeni güne yükselişle başlayan Dolar/TL paritesi saat 12:26’da 6,9761’den işlem görüyor. Türk Lirası şu anda ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden üçüncü gelişen ülke parası konumunda. 2020 yılına 5,94 seviyesinden başlayan dolar kuru, koronavirüs pandemisinin yarattığı küresel kriz sinyaliyle 7 TL sınırını zorluyor.
Kur en son 2018 yılının Ağustos ayında ABD ile yaşanan gerilim nedeniyle 7 TL’nin üstünü görmüştü. Ondan sonraki süreçte Merkez Bankası’nın art arda uyguladığı faiz indirimleri ve farklı aksiyonları ile makul sayılabilecek bir seviyeye gerilemişti. Türk lirası sene başından bu yana dolar karşısında yaklaşık %15 oranında değer kaybetti.
Bu arada ABD doları üç gündür önemli para birimleri karşısında ezici güç olmaya devam ediyor. Işık FX analistleri yaptığı değerlendirmede kurda 7 TL direnç seviyesinin aşılması halinde sırasıyla 7,04 – 7,10 – 7,14 seviyelerinin görülebileceğini belirtti. Olası geri çekilmelerde ise 6,80 sınırını destek seviyesi olarak nitelendiriyor.
İş Yatırım analistleri sabah analizinde şu değerlendirmeye yer verdi.
GCM Yatırım analistleri 6,9250 ila 7,0250 aralığının kritik seviyeler belirtiyor. Merkez Bankası’ndan 25 baz puanlık indirim bekleyen kuruma analistleri kur için; “89 periyotluk üssel hareketli ortalama ve aynı zamanda da yükseliş kanalının alt noktasını temsil eden 6,7950 seviyesi üzerinde, kısa vadeli beklenti ise 25 periyotluk üssel hareketli ortalamanın da yer aldığı 6,9250 destek noktası üzerinde pozitif trend görünümüne devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomistler Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından ölçülü faiz indirimi çıkmasını bekliyor.Türk lirasının sene başından bu yana dolar karşısında %15 oranında değer kaybetmesi ve kırılganlığını sürdürmesi bu noktada Merkez Bankası’nı yeni bir faiz indirimi kararı almaya yöneltebilir. Banka son 7 toplantıda, toplamda 1425 baz puanlık indirim uyguladı. Birçok ekonomist koronavirüs salgınının yarattığı etki ile bugünkü toplantıda ortalama 25 ila 50 baz puan arasında bir faiz indirimi uygulanmasını bekliyor.
Yani %9,75 olan politika faiz oranı %9,25 seviyesine çekilebilir. Bloomberg HT ekonomistlerinden Ziad Daoud, faiz indiriminin ekonomiyi toparlama anlamında yardımcı olabileceğini fakat kur üzerinde olumlu bir etki yaratmayacağını söyledi.
Nitekim salgını kontrol altına almak için devreye sokulan ekonomik tedbirler ihracatın düşmesine ve makroekonomik rakamların bozulmasına yol açtı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal hafta sonu yaptığı açıklamada, petrol öncülüğünde düşüş gösteren emtia fiyatlarının enflasyon üzerinde aşağı yönde baskı yarattığını belirtmişti.
GCM Yatırım analistlerinden Dr. Tuğberk Çitilci de 25 baz puanlık faiz indirimi bekleyen isimler arasında yer alıyor.

Tuğberk değerlendirmesinde; “TCMB’nin virüs öncesinde faiz indirim döngüsü enflasyon odaklı olurken, virüs sonrasında bu aynı şekilde devam edecektir. Virüs kaynaklı ekonomik aktivitede ani durma ve enerji fiyatlarında dip seviyelere gerileme enflasyon dinamiklerini pozitif yönde etkileyecektir.” sözlerine yer verdi.