
ABD Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada Eylül toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini duyurdu. Fonlama faiz oranını %0 – 0,25 arasında sabit tutan FED, yatırımcıların beklediğinden daha az bir güvercin duruş sergiledi.
Başkan Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında yüksek işsizliğe vurgu yaparken, 2023 yılına kadar faizlerin bu seviyelerde kalacağını söyledi.
Dolar, bazı traderların kısa pozisyonlarını kapatması sonrasında önemli para birimleri karşısında yükselirken, Türk lirası karşısında şu ana kadar geldiği en yüksek seviyeye ulaştı.
Dolar kuru 7,54’ü aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesinden işlem görüyor.
Uzmanlar Türkiye’nin CDS risk priminin 500 puan üzerinde kaldığı sürece Türk lirasının baskı altında kalmaya devam edeceğini belirtiyor. Analistler Çarşamba günü yaptıkları değerlendirmede, FED kararının dolarda dalgalanma yaratacağını söylemişti.
Dün 7,50’den kapanan kur saat 10:50’de 7,5439 ile tarihi rekorunu kırdı. Bugün ABD doları birçok önemli para birimi karşısında güç kazanırken, şu dakikalarla gelişen ülkeler arasında para birimi en fazla zayıflayan Güney Afrika randı oldu.
Analistler lira karşısında 7,52 üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 7,58 seviyesinin gündeme geleceğini belirtiyor. 7,4680 – 7,4470 bandının destek seviyesi olarak takip edildiğini belirten ekonomistler, 7,40 üzerinde yükseliş isteğinin devam edeceğini söylüyor.
Şeker Yatırım analistleri Perşembe günkü analizinde 7,52 üzerinde kaldığı sürece çıkışın devam edeceğini, olası ters harekette ise 7,47 ve 7,42 seviyelerine doğru geri çekilmeler olabileceğini aktardı.
Auckland’da Wespac Banking Corp. piyasa stratejisti Imre Speizer, “FOMC öncesinde çok fazla güvercin bir duruş beklentisiyle alınan spekülatif kısa dolar pozisyonlarından daha fazla çıkış olabilir. Bazıları için yeterince güvercin değildi. Bu nedenle yeniden dolar alıyorlar.” yorumunda bulundu.
Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da kayıplar hızlandı.
BIST 100 Endeksi Perşembe gününe %0,24 değer kaybıyla 1.104 puandan başladı. Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla yükselen %1,72 ile ticaret olurken, en fazla gerileyen %5,14 ile spor oldu. Çarşamba günü %0,37 düşüşle kapanan BIST 100 Endeksi piyasaların FED kararlarını değerlendirmesi ile yeni günde düşüşünü devam ettirdi.
Saat 10:53’te %0,15 ekside 1.105 puandan işlem gören endeks açılışın ardından 1.102’ye kadar geriledi. Analistler kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin ve Türk bankalarının kredi notunu düşürmesinin TL varlıklar üzerinde kırılganlığı artırdığını belirtiyor. Bunun yanında son günlerde ülkemizde vaka sayısının artması da yatırımcılar tarafında risk iştahının azalmasına yol açtı.
Covid-19 vaka sayısı dünya genelinde 30 milyonu aşarken, Türkiye’de güncel verilere göre 296 bin 391 hasta bulunuyor. 7 bin 249 yurttaşımızı kaybettiğimiz sağlık krizinde başarılı bir performans izleniyordu. Ancak son günlerde tablo yeniden bozuldu.
16 Eylül‘de 1.771 yeni vaka bildirilirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgında ilk başlardaki dönemden daha kötü durumda olduğumuzu söyledi. Tüm bunlar risk iştahın azalması ve hisse senetlerinin gerilemesine sebep oldu.
Haberimizi hazırladığımız şu dakikalarda BIST 100 altında işlem gören tüm sektör endeksleri negatif bölgede hareket ediyor. En fazla değer kaybedenler arasında %4,27 ile spor, %0,32 ile gıda, %0,18 ile bankacılık, %0,24 ile holding yer almakta.