Dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformlarından birisi hiç kuşkusuz Steam olmakta. Oyun meraklıları aradığı pek çok oyuna piyasaya göre uygun fiyatlardan Steam aracılığı ile sahip olabiliyorlar. Valve’nin sahibi olduğu Steam’de oyun geliştiricileri için de önemli bir gelir kaynağı söz konusu.
Şirket geliştiriciler ile yaptığı sözleşme doğrultusunda hem karşı tarafa kazanç imkanı yaratıyor hem de aldığı komisyon ile kendisine önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Valve’den yapılan son açıklama ile oyun geliştiriciler ile yapılan sözleşmelerde değişik yapıldığı belirtildi. Yeni sözleşme maddeleri sayesinde geliştiricilerin kazancı artacak.
Oyun Geliştiricilerin Geliri Artıyor
Valve’den yapılan açıklama ile Steam’de oyunları yer alan geliştiriciler, satışları arttıkça daha çok kazanacaklar. Bugüne kadar Steam Direct programı haricinde yer alan küçük geliştiriciler haricindeki oyunların satışından Valve % 30 pay alıyordu. Yapılan değişiklik ile geliştiricilerin satış miktarı arttıkça bu payda kısıntıya gidilmiş olacak.
Buna göre 10 milyon dolarlık oyun satışından %30 komisyon almaya devam edecek şirket, 50 milyon dolara kadar olan satışlarda %25, 50 milyondan sonraki satışlarda ise komisyon oranını %20’ye kadar düşürecek. Bu durum özellikle yüksek indirme oranına sahip popüler oyunların geliştiricilerinin yüzünü güldürecektir.
Steam Sektörde Liderliğini Koruyor
Steam Topluluk sayfasında yapılan açıklama ile Steam gibi büyük bir platformun değerinin bütün katılımcılar ile paylaşılması gerektiğine dikkat çekildi. Özellikle popülaritesi yüksek olan oyunların ve o oyunlara ait kitlenin Steam ağına etkisinin büyük olduğu belirtilirken, bu yapımlara büyük önem verdikleri belirtildi.
Valve, Steam’in 2017 yılı boyunca elde ettiği geliri 4.3 milyar dolar olarak açıklamıştı. Üstelik bu rakama oyun içi satın almalar ve indirilebilir içerikler dahil değil. Platform PC oyuncularının buluşma noktası olarak yerini koruyor ve oyun sektörünün lideri konumunda. Steam’in ayrıca yakın zaman içerisinde Çin pazarına da açılma planı olduğu biliniyor.