Bir işyerini düşünün ve çalışanların ne kadar çeşitli olabileceğini hayal edin. Aslında genel olarak çalışanları 3’e ayırabiliriz; birincisi, elbette tembel çalışanlar. İşini olması gerektiği kadarıyla yapan ikinci grup, ne eksik ne de fazla yapan çalışanlar. Üçüncüsü ise kendini işe adamış, tüm tutkusu yaptığı iş olan çalışanlar. Her grubun birbirinden farklı özellikleri olduğu gibi, aynı grupta yer alan çalışanların da birbiriyle ortak özellikleri bulunmaktadır. Bu ortak özellikteki kişiler, bir araya geldiklerinde ya mükemmel bir iş çıkarırlar ya da her şeyi berbat ederler.
Bir işyerine veya ofise baktığınız zaman çeşit çeşit çalışan olduğunu görürsünüz. Dedikoducusundan patronun peşinden ayrılmayanına kadar farklı kişilikler yer alır. İyi yönetilen işletmelerde bunların bir denge içerisinde olduğu ise acı bir gerçektir. Yani bir çalışanın dedikodu yaptığını yöneticiler bilir, ama çoğunlukla tepki göstermezler. Aynı şekilde patronun veya yöneticinin peşinden ayrılmayan kişiyi herkes bilir, ama o kişiye kimse bir şey diyemez. Tüm bu çalışanlar bir işyerinin doğal popülasyonunu oluştururlar.
Gelelim tembel çalışanlara. Birçok kişi tembel bir çalışan olduğunu kabul etmez ve işini olması gerektiği gibi yaptığını söyler. Hatalarını görmez, boşa vakit kaybettiğini düşünmez. Ona göre her şey yolundadır, ama yöneticisine ve iş arkadaşlarına göre hiç de öyle değildir. Yapılan araştırmalar da bir çalışanın tembel olduğunu kanıtlayacak özellikler olduğunu bizlere gösteriyor.
Tecrübeli bir yönetici veya patron, bir çalışanın tembel olduğunu birçok yönden anlayabilir. Bunlar dışında bariz görünen ve herkesin anlayabileceği “tembel çalışan özellikleri” vardır. Bir ofis ortamında bu kişileri rahatça görebilirsiniz. İşte bu özellikler sizlerle:
1 Sürekli Ertelerler
Temel bir çalışanın sürekli olarak her şeyi ertelediğini görürsünüz. Çünkü tembellikten hiçbir şeyi organize edemez ve yapması gerekenleri bu nedenle ertelerler. Zaten ertelemek için de sürekli bir bahaneleri vardır. Ya işleri başlarından aşkındır ya da tırnağı kırılmıştır. Böyle kişileri, ofiste rahatça seçebilirsiniz. Tembel çalışanların erteledikleri şeylerden birisi de genellikle acelesi olan bir işin, hiç de aciliyeti yokmuş gibi davranmalarıdır. Bu kişiler işlerin ilerlemesini sürekli engellerler ve zamanla işletmeye zarar vermeye başlarlar. Elbette yöneticiler buna izin vermeden çıkış kapısını göstermezlerse…
2 Şikayet Ederler
“Of bugün ne kadar sıcak, bilgisayarım yine çok yavaş çalışıyor, koltuğun hiç rahat değil, niye bunlar hep beni buluyor, …”
İş arkadaşınızın ağzından her gün bunlar gibi tonlarca bahane mi duyuyorsunuz? Aslında size ne kadar tembel birisi olduğunu anlatmaya çalıştığını düşündünüz mü? Evet, yapılan araştırmalara göre bir çalışan sürekli bir şeylerden şikayet ediyorsa, onun iş yapmaya gönlü yok ve tembel bir kişiliğe sahip. Zaten sürekli şikayet eden bir insanın da başarılı olmasını pek bekleyemezsiniz.
3 Bahane Üretirler
Bahane üretme konusunda hayran olduğunuz iş arkadaşlarınız, aslında oldukça tembel insanlardır. Aslına bakarsanız, bahane üretmek için harcadıkları zamanda işlerini yapsalar, son derece başarılı olurlar. Şikayet etmek gibi bahane üretmek de çalışanın hiç üretken olmadığını gösteriyor. Herhangi bir nedenden dolayı işi hiç bitmez ve hatta işin bitmemesi için sürekli yeni bahanelerle gelirler. Böyle bir çalışan ise işinizin hiçbir zaman iyi olmayacağının bir göstergesidir ve uyarılara rağmen devam ediyorsa işten çıkartmaktan başka seçeneğiniz yoktur. Hem de sizin bahaneniz hazır; “Tembelsin!”
4 Önemsiyormuş Gibi Davranırlar
Aslında sadece kendileri buna inanır ve öyle davranırlar. Oysaki dışarıdan bakan bir kişi, işi ne kadar önemsediğini bal gibi görecektir. Tembel çalışan, etrafta birileri varken işine son derece odaklanmış bir şekilde davranır. Ama bir süre hareketlerini izlemeye devam ederseniz; hiçbir şey yapmadığını, işle alakası olmadığını ve hiçbir işi sonuca ulaştıramadığını görürsünüz. Yaptığı tek şey, rol kesmektir; ama kendinden daha büyük oyuncular olduğunu hep unuturlar.
5 Motivasyon Eksikliği Yaşarlar
Her şeyin sonu geldi, hiçbir şey iyi olmayacak… İş yerinde sürekli düşük bir suratla gezen, hatta etrafına kötü enerji yayan, hayattan bezmiş, hiçbir amacı kalmamış gibi davranan çalışanların da tembel çalışanlar olduğu bilinmektedir. Uzmanlara göre bazı çalışanların tembel olmasının nedeni, yeteneklerini ve kapasiteleri ile ilgili değil; motivasyon eksikliği. Yaptığı iş sonucunda elde edecek hiçbir şey olmadığını, şirkette yaptıkları işin kendilerine yeni bir şeyler katmayacağını düşünmeleri ve inanmaları da tembel olmasına neden oluyor.
Öyle ya da böyle; işinizi layıkıyla yerine getirmeniz, tamamen sizin yararınızadır. Unutmayın, işveren her zaman bir çalışan bulabilir; ama siz kötü bir imajla işten çıkarılırsanız, kariyerinizi lekelersiniz. Yeni bir iş başvurusu yaptığınızda ve CV’niz değerlendirmeye alındığında kısa sürede işe yaramaz olduğunuzu düşünülebilir. CV’nizin dikkate alınmama nedenleri için tıklayın. Böyle bir imaj yaratmak yerine üzerinizdeki ölü toprağından kurtulmalı, harekete geçtiğinizde ve işinizi iyi bir şekilde yaptığınızda güzel şeylere kavuşacağınızı bilmelisiniz.