Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Teknolojik Cihazların Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Her geçen gün daha fazla hayatımızda yer kaplayan teknolojinin, çocukları nasıl etkilediğini sizlerle paylaşıyoruz.
Teknolojik Cihazların Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Zamane çocuklarının teknolojiyle iç içe büyüdüklerini, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi cihazlarla ne kadar haşır neşir olduklarını hepimiz biliyoruz, değil mi? Ama bilmemek ne mümkün! Sonuçta, teknolojinin çağ atladığı bir zamanda yaşıyoruz. Evet, inanılmaz derecede hızlı gelişen bu dünyada bilgisayar ve internetin olmadığı bir hayatı düşünemez olduk. Bir 20 sene önce sorsanız çoğumuzun hayalini bile kuramayacağı teknolojik aletlerden bugün nedense hiçbirimiz kopamıyoruz. Akıllı telefonlara, iPad’lere, bilgisayarlara o kadar alıştık ki telefonumuzu kazara bir yerlerde unutsak neredeyse kendimizi unutmuşuz gibi bir telaşa kapılıyoruz. Sadece genç kuşak da değil, teknolojinin t’sinden bihaber büyümüş ve hayatının çoğunu öyle yaşamış eski kuşakların bile şu anda birer teknoloji bağımlısı haline geldiğini açıkça görebiliyoruz. Kısacası; teknolojik yaşama geç adapte olmuş bizler bile teknolojisiz bir hayatı düşünemezken, bu dünyanın içine doğan çocuklar için durum çok daha vahim hale geliyor diyebiliriz.

Elinden telefonu düşürmeyenler, kalem tutmayı öğrenmeden çok daha önce klavye kullanmayı öğrenenler, konuşmayı sökmeden önce akıllı telefonlardan video açmayı keşfedenler, günlük hayatta akranlarıyla iki çift laf edemezken sanal dünyada destanlar yazanlar ve daha neler neler! Evet, çocuklarımızdan bahsediyorum. Küçücük yaşta neredeyse kod yazabilecek kadar bilgisayar hakimiyeti olan çocuklarımızdan! Resim yapmayı bilmeyen, ama selfie çekme konusunda uzmanlaşan çocuklarımızdan! Bu sözlerimle nereye varmak istediğimi az çok tahmin etmiş olmalısınız. Elbette teknolojinin hayatımız, daha doğrusu çocuklarımız üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum. Telefon, televizyon ve bilgisayar üçlüsünün minicik bedenleri nasıl etkilediğinden, psikolojileri üzerlerinde nasıl izler bıraktıklarından konuşmak istiyorum. Uzun lafın kısası bugün çocuklarımızın ellerine verdiğimiz radyasyon yüklü aletlerin olumsuz etkileri hakkında konuşacağız. Sonuçta; onların isteklerini kırmayarak, oyalanmaları için ellerine telefon, tablet vererek, “bütün arkadaşlarımın telefonu var, benim neden olmasın” demelerine kıyamayarak çocuklarınıza ne kadar kötülük yaptığınızı duymaya hazırsanız, hemen asıl konuya geçiyorum.

İşte teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri:

Uyku Düzenlerini Bozuyor!

Uyku Düzenlerini Bozuyor!Teknolojik cihazların uyku problemlerine neden olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek! Zira teknolojik cihazlardan yayılan mavi ışık, uykuyu kontrol eden hormonlardan biri olan melatonin üzerinde olumsuz etki yaratıyor. İşte bu mavi ışığa yoğun olarak maruz kalan çocuklarda melatoninin tepe noktasına ulaşma zamanı gecikiyor ve doğal olarak da uyku bozuklukları ortaya çıkıyor. Aynı etkiyi bizim üzerimizde de yapan mavi ışık, çocuklar için çok daha tehlikeli çünkü onlar gelişimleri için düzenli uykuya bizden çok daha fazla gereksinim duyuyor. Kısacası, çocuklarınızı özellikle de uyku saatlerinden önce teknolojik aletlerden uzak tutmanız gerekiyor. Bilgisayarda oyun oynamak, video izlemek gibi aktiviteler yerine onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırabilir, uyku saatlerinden önce çok yorucu olmayan dinlendirici aktivitelerle çocuğunuzun kaliteli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Hareketsiz Kalmalarına Neden Oluyor!

Hareketsiz Kalmalarına Neden Oluyor!Teknolojik aletler karşısında saatlerce şekil bile değiştirmeden duran çocuklar için bir diğer olumsuz etki de bu! Yani hareketsizlik! Bütün gün bilgisayar başında vakit geçiren çocuklar doğalarına aykırı davranarak saatlerce hareketsiz kalmış oluyorlar. Dışarıda oynamaları, koşmaları gerekirken adeta bir yetişkin gibi bilgisayardan gözünü bile ayırmadan oturan, yemek yemek için bile ayağa kalkmayan bu çocuklar doğal olarak da pek çok farklı yönden olumsuz etkileniyor. Başta obezite olmak üzere bir dizi farklı hastalığa davetiye çıkaran bu yaşam sitili çocuklar için gerçekten çok tehlikeli! İşte bu nedenlerden dolayı, hemen şimdi çocuğunuza birtakım kurallar koymalı, onu teknolojiden tamamen uzaklaştıramasanız bile en azından kullanımını azaltmayı denemelisiniz. Zira çocukların hem beden hem de zihin olarak aktif kalmaları sağlıklı gelişim için mutlak önem taşımaktadır.

Göz Sağlığını Olumsuz Yönde Etkiliyor!

Göz Sağlığını Olumsuz Yönde Etkiliyor!Bilgisayar, televizyon ve akıllı telefonların göz sağlığı üzerindeki etkilerini biliyor olmalısınız. Hatta belki de aranızda sırf bu yüzden göz rahatsızlıkları yaşayanlar da vardır. Göz kuruluğu, miyop, baş ağrısı, göz yorgunluğu teknolojik aletlerin göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bazılarıdır. Sonuçta çocuğunuzun sağlıklı olan gözlerinin bozulmasını istemezsiniz değil mi? O halde bunun için gereken önlemleri alın. Çocuğunuzu elinizden geldiğinde teknolojik cihazlardan uzaklaştırın, gerekli olduğu zamanlarda ise ekrana belirli bir mesafeden bakması, çok fazla yaklaşmaması ve ara ara gözlerini dinlendirmesi için onu uyarmayı ihmal etmeyin.

Fiziksel ve Mental Rahatsızlıklara Neden Oluyor!

Fiziksel ve Mental Rahatsızlıklara Neden Oluyor!Teknolojik cihazlar, çocukların hem fiziksel hem de mental açıdan rahatsızlanmalarına neden oluyor. Şöyle ki uzun süre hareketsiz kalmak, bilgisayar başında yanlış oturmak ve sürekli radyasyona maruz kalmak çocuklarda gelişme geriliğine yol açabiliyor. Evet, radyasyon! Henüz olgunlaşmamış dokulara sahip olan çocuklar teknolojik aletlerden yayılan radyasyondan yetişkinlere göre 10 kat daha fazla etkileniyor. Çünkü çocukların hücreleri ve dokuları gözle görünmeyen bu zararlı bu mikrodalgaları yetişkinlere göre katbekat daha fazla içine çekiyor.

Öte yandan; iskelet bozuklukları, gelişme gerilikleri gibi rahatsızlıklara yol açan aşırı teknoloji kullanımı, aynı zamanda çocukları mental açıdan da kötü etkiliyor. Zamanının çoğunu teknolojik aletler karşısında geçiren çocukların, asosyalleşme, içe kapanma, öfke bozuklukları yaşama ve depresyon gibi ciddi mental rahatsızlıklara yakalanma riski de yükselmiş oluyor. Sonuçta çocuklarınızı sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek istiyorsanız, öğrendiklerinizi gerçekten ciddiye almalısınız. “Bütün çocukların elinde bilgisayar var!” yaklaşımından vazgeçmeli, çocuğunuza gereken özeni göstererek ilgisini daha yararlı şeylere çekmelisiniz.

Sosyal Yeteneklerini Köreltiyor!

Sosyal Yeteneklerini Köreltiyor!Teknolojinin çocuklar üzerindeki bir diğer olumsuz etkisi ise onların iletişim yeteneklerini köreltmesi! Yaşıtlarıyla yeteri kadar vakit geçiremeyen, bilinen oyunlar yerine internet üzerinden sanal dünyalarda oynayan bu çocuklar genellikle içe kapanık oluyor. Aynı zamanda teknolojik aletler çocukların üreticiliklerini, hayal güçlerini ve motor fonksiyonlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Sanal ortamda kolaylıkla arkadaş edinen, ama aynı yeteneği gerçek dünyada gösteremeyen çocuklar doğal olarak gerçek hayattan gittikçe uzaklaşıyor. Sonuçta, onlar çocuk! Yaptıkları şeyin kendileri için zararlı olduğunu bilmiyor ya da anlamıyor olabilirler. Ama siz anne-baba olarak çocuğunuzun teknolojiden olumsuz yönde etkilenmesine izin vermemelisiniz. Onun yaşına göre uygun önlemler almalı, ya çocuğunuzun teknoloji kullanımını tamamen kısıtlamalı ya da teknolojinin dozunu kaçırmaması için ona birtakım kurallar koymalısınız.

Tamam, çocuğunuzu teknolojiden tamamen uzak tutamayabilirsiniz. Sonuçta hayatımızın her yerinde olan, herkesin elinde olan bir şeyden çocuğunuzu nasıl kaçırabilirsiniz ki? Ama en azından onların teknoloji kullanımını kontrol altında tutmaya çalışın. Mesela; evde saatlerce oyun oynamasına izin vermek yerine birlikte bir şeyler yapmayı önerin. Onu dışarıda daha çok vakit geçirmeye teşvik edin. Sıkılmasına müsaade etmeden her anını dolu dolu yaşamasını sağlarsanız emin olun o sanal dünyadan gittikçe uzaklaşacak, tozun toprağın kısacası hayatın içine daha çok karışacaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın