Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır? Harçları, Ücretler ve Gerekli Evraklar

Pasaport randevusu nasıl alınır, gereken harçlar, ücretler ve evraklar nelerdir tüm detaylarıyla ilgili bilgiler Paratic'te. Öğrenmek için hemen tıklayın!
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır? Harçları, Ücretler ve Gerekli Evraklar
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Pasaport çıkarmak isteyenlerin aklında birçok soru vardır. Randevunun nereden alındığı, sürecin nasıl işlediği, ne kadar ücretin nereye yatırılması gerektiği gibi konular çoğu kişi tarafından merak edilmektedir.

Konuya yabancı olanlar bu sırada pasaport türlerinden harç ücretlerine birçok yabancı bilgiyle karşılaşmaktadır.

Dolayısıyla sürecin sıkıntısız geçmesi için bunları önceden öğrenmekte fayda vardır. Aşağıdaki başlıklarda da nasıl randevu alındığı ve sürecin nasıl işlediği adım adım anlatılmaktadır.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?Pasaport işlemleri 2018 Nisan ayı itibariyle Emniyet Müdürlüğü’nden Nüfus Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bu nedenle öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesine gitmek veya Alo 199’u aramak gerekir.

Randevusuz pasaport başvurusu içinse Nüfus Müdürlüğü’ne gitmek gerekmektedir. Ancak randevulu başvuru daha çok tercih edilmektedir. Randevu online alınacaksa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesine girerek PASAPORT RANDEVU AL bölümüne tıklanır.

Pasaport Randevu Alma

Çıkan uyarı ekranında şu ifadelere yer verildiği görülmektedir:

Pasaport Randevusu Uyarı

Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere başvurunun öncesinde gerekli ücretlerin yatırılması gerekmektedir. Aşağıdaki başlıkta pasaport defter ve harç bedelleri ile nereye ödenecekleri anlatılmıştır. Ödemenin yapılmasının ardından başvurulacak pasaport türü seçilir. Açılan sayfada; Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Hususi Pasaport (Yeşil) olmak üzere üç farklı tür bulunmaktadır.

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)En çok kullanılan pasaport türüdür. Biyometrik pasaport sistemine geçilmeden önce lacivert renkte olan Umuma Mahsus Pasaport, başvuru ypan her Türk vatandaşının alabildiği standart pasaporttur. Türler arasında dolaşım gücü en sınırlı olandır. Çok sayıda yabancı ülkeye giriş-çıkış yapılabilmektedir. En az 6 ay süreli olup, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenlenmektedir.

Umuma Mahsus Pasaport için Gerekli Belgeler:

Umuma Mahsus Pasaport için Gerekli Belgeler:

Hususi Pasaport (Yeşil)

Hususi Pasaport (Yeşil)Kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilmektedir. Yeşil pasaport sahipleri, neredeyse tüm Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 130 ülkeye vizesiz ya da sınır kapısında veya online vize alarak girebilmektedir. Ayrıca Hususi Pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabilmektedir.

Hususi Pasaport için Gerekli Belgeler

Hususi Pasaport için Gerekli Belgeler

Hizmet Pasaportu (Gri)

Hizmet Pasaportu (Gri)Görev derecesi nedeniyle yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile Türkiye’de hükümet ya da kurum ve kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca tahsis edilen pasaport türüdür. Yeşil pasaportta olduğu gibi birçok Avrupa ve dünya ülkesine vizesiz seyahat edebilmektedir. Genellikle görev süresi kapsamında düzenlenmekte ve görev dışında kullanılamamaktadır.

Hizmet Pasaportu için Gerekli Belgeler

Hizmet Pasaportu için Gerekli Belgeler

Bunların yanı sıra Diplomatik Pasaport (Siyah), Geçici Pasaport (Pembe) ve Yabancılara Mahsus Pasaport türleri vardır. Ayrıca bir kişi en fazla iki pasaport alabilmektedir.

Türün ve isim-soy isim gibi bilgilerin girilmesinin ardından “devam” butonuna tıklayarak pasaport için randevu oluşturulur. Tabi ilk etapta sistemin de uyarı verdiği gibi randevuya gitmeden önce gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ne Kadardır? Nereye Ödenir?

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ne Kadardır? Nereye Ödenir?Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.

Başvuru yapılmaması halinde ödenmiş olan pasaport harç ve defter bedelleri vergi dairesi müdürlüklerinden iade alınabilmektedir. Harçlar ve ücretler hem pasaportun süresine hem de yıla göre değişmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenen miktar 2020 yılı için şu şekildedir:

Pasaport Defter ve Harç Bedeli 2020

Yani Bordo Pasaport için başvuru yapılıyorsa ve 6 ay süre seçiliyorsa, ödenecek tutar 2020 için 368,30 TL’dir. Anlaşmalı bankalar ise şu şekilde belirtilmektedir:

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Anlaşmalı Bankalar

Pasaport Hakkında Bilinmesi Gereken Ek Bilgiler

Pasaport Hakkında Bilinmesi Gereken Ek Bilgiler

  • Biyometrik fotoğraf her yaş grubu için zorunluluktur.
  • Yedi yaşını tamamlayan her başvuru sahibinin biyometrik verisi, oniki yaşını tamamlayanların biyometrik verisi ve imzası alınır.
  • Pasaport başvurusunda biyometrik veri alındığından şahsen başvuru yapılmalıdır.
  • Ergin olmayan ve kısıtlıların pasaport başvurularında yasal temsilcilerinin verdikleri izne muvafakat, ergin olmayan ve kısıtlıların pasaport alabilmeleri için yasal temsilcileri tarafından noterler ve dış temsilciliklere düzenlettirilen belgeye muvafakatname denir.
  • Boşanmış ebeveynlerin çocukları için muvafakatın velayetin olduğu kişi tarafından verilmesi yeterlidir.
  • Başvurunun ardından 2 iş günü içerisinde kişiselleştirilen pasaportla il merkezlerine en fazla 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilmektedir.
  • Pasaportun teslim süreci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden, e-Devlet üzerinden ve ALO 199’an takip edilebilir.
  • Ergin kişilerin pasaportu yalnızca kendilerine ya da başvuru sırasında belirtilen kişiye; ergin olmayan ve kısıtlıların pasaportu ise vasi, veli, kayyum ya da başvuruda belirtilen kişiye teslim edilir.
  • Adrese teslim edilemeyen pasaportlar 10 gün PTT’de bekletilir. Bu sürede teslim alınmadığı takdirde başvuru esnasında belirtilen başvuru merkezine teslim edilir.
  • Pasaportun kaybedilmesi halinde yurt içinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne, yurt dışında ise dış temsilciliklere bildirimde bulunulması gerekir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın