Öz güven eksikliği, belki de en baş ağrıtıcı şeylerden bir tanesidir. Kendine güveni olmayan insanlar, toplum içerisinde konuşmakta bir hayli zorluk çekerler. Ne diyeceklerini bilemezler. Bu tarz insanları, arkadaş ve iş ortamında farketmek çok kolaydır. Genellikle ortamdaki en sessiz olanlar, konu hakkında yorum yapmaktan kaçınan kişilerdir. Yapılacak bir iş olduğunda mümkün olduğunca sorumluluk almaktan kaçınırlar. Hiçbir konuda kesin bir fikir belirtmezler. “Olur mu ki acaba”, “şöyle mi yapsaydık” tarzında cümleler kullanırlar. Bunun sebebi ise söyledikleri şeyin doğruluğundan emin olamamalarıdır. Aynı zamanda gün içerisinde kullandıkları belli başlı kelimeler vardır. Bakalım o kelimeler nelermiş?
Öz güveni yüksek olmayan insanların sıklıkla kullandığı kelimeler:
Belki
“Evet” veya “Hayır” gibi iki tane kesin cevap varken neden “belki”? En sık kullandıkları kelimelerin başında gelir. Bu kelimeyi, cevap vermek işlerine gelmediğinde kullanırlar.
Olumsuzluk ekleri
“İşe yaramaz”, “ben onu yapamam” gibi cümleleri sıkça duyabilirsiniz. Neden mi? Çünkü bir şeylere olumsuz tarafından bakmayı çok severler. Onlara kalsa aslında olumlu gelişebilecek herhangi bir aktivite yok. İşlerin %100 olumlu gideceğine kendilerini inandırmakta zorlanırlar. Bu nedenle, hep olumsuz olanı düşünürler.
Genellikle
Bahsettiğim gibi bu arkadaşlar, “kesinlik içeren kelimeleri” kullanmaktan çok uzaklardır. Hal böyle olunca, “genellikle” kullandıkları en popüler kelimelerden birisi haline geliyor. Özellikle iş sektöründe bu insanların tutunabilmesi oldukça zordur. “Genellikle, yalnız daha iyi çalışırım” cümlesi ile anlamamız gereken: Yani arada bir an geliyor ve kalabalıkta mı verimli oluyorsun! Öyle mi? Ben anlamıyorum. İnsan, en azından kendi hakkında bir fikir sahibi olur.
İmkansız
Bazen öz güven eksikliği, insanları tamamen olumsuzluğa itiyor. “Belki”, “genellikle” yine az çok da olsa yapabilirliklerini gösteriyor. Fakat öyle bir an geliyor ki belki denese yapabileceği bir işi, daha en başından kestirip atıyor. “Sen bile yapamamışsın. Benim yapmam zaten imkansız.” Peki, o yapamayan arkadaşın özelliği ne? Sen neden daha denemeden yapamam diyorsun? Sonuçta bu “dilinizle dirseğinizi yalayamazsınız” tarzı bir şey değil. Başta her ne kadar imkansız gözükse de deneyerek yapılamayacak iş yoktur.
Kararsızım
“Ne yapacağım hakkında emin değilim. Çok kararsızım.” Kararsızlık, öz güven eksikliği yaşayan insanlarda en çok görülen özelliklerden birisidir. Ne yapacaklarına asla karar veremezler. Bazen öyle bir durumla karşılaşırlar ki arasında kaldığı iki şeye de karar veremezler.
Kendinizin veya bir arkadaşınızın öz güven eksikliği yaşadığını mı düşünüyorsunuz? Öz güven eksikliğini yerine getirmek amacıyla yapabileceğiniz birçok şey var. Genelde öz güven eksikliği olan insanlar; sosyal olmayan, sevdiği kız tarafından reddedilmiş veya yaptığı bir şey sonrasında başına iş açılmış insanlardır. Herkes, bazen hatalar yapabilir. Yalnız, bir hata yapmanız ikincisini yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Hatalarımızla beraber büyürüz, onlardan ders alırız. Hata yapmaktan korkmayanlar, başarılı olurlar. Evet, yaşadığımız ülke şartlarında hata yapmak, herkes tarafından anlayışla karşılanmıyor. Ancak bu sizi engellememeli; çünkü hatalarımızdan öğreneceğimiz çok ders var.
Ve Bilmiyorum kelimesi