Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İyi Bir Dinleyici Olmak için Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

İyi bir dinleyici olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? İşte hem dinlemenin hem de dinleyici olmanın önemini anlamanızı sağlayacak şeyler:
İyi Bir Dinleyici Olmak için Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Atalarımız “söz gümüşse sükut altındır” derken ne kadar da doğru söylemişler değil mi? Dinlemenin önemini ne kadar da güzel vurgulamışlar? Ama bir dakika, neden hemen konuya girdim ki? Belki de siz iyi bir dinleyici değilsinizdir. Belki de karşınızdaki kişiyi gerçekten nasıl dinlemeniz gerektiğini tam olarak bilmiyorsunuzdur. Belki de ilişkilerinizde bu yüzden yeterince başarılı olamıyor, hem iş hem de özel hayatınızda sık sık sorunlar yaşıyorsunuzdur. Evet, kendiniz için “iyi bir dinleyici” diyebilir misiniz? Size anlatılmak istenen her şeyi, hatta daha da fazlasını anladığınızı anlamak için uğraştığınızı söyleyebilir misiniz?

İnsanlarla konuşurken onları nasıl dinlediğinizi bilemem, ama bunun gerçekten çok önemli olduğunu adım kadar iyi biliyorum. Söylenenleri dinlemeye çalışmanın, güçlü bir iletişim için altın kural olduğundan ve başarılı insanların hepsinin iyi birer dinleyici olduğundan kesinlikle eminim. Buna ek olarak, günümüzde pek çok insanın tabiri caizse “dinleme özürlü” olduğunu ve bu nedenle de pek çok farklı sorun yaşandığını rahatlıkla söyleyebilirim. “Hıhı, evet, anlıyorum” gibi sözlerle karşısındaki insanın ne anlattığından bihaber olan bu insanların dinlemenin önemini de iyi dinleyici olmayı da bilmediklerinin farkındayım. İşte bu nedenlerden dolayı da bugün iyi bir dinleyici olmak için yapılması gerekenlerden bahsetmek istedim. Zira bize anlatılmak istenenleri o kadar çok duymuyoruz, söylenenlere o kadar çok kafa sallayıp geçiyoruz ki belki bu yazı bize birazcık da olsa dinlemenin önemini hatırlatabilir diye düşündüm.

İşte iyi bir dinleyici olmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

Bütün Dikkat Dağıtıcılardan Kurtulmak!

Bütün Dikkat Dağıtıcılardan Kurtulmak!Dinlemeye başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey bu! Yani konuşmaya başlamadan önce dikkat dağıtıcı tüm unsurları ortadan kaldırmalısınız! Eğer dinlemek için yeterince vaktiniz yoksa, bunu karşı tarafa söylemeli ve konuşmayı ikinizin de daha uygun olduğu bir ana ertelemelisiniz. Ama asla ve asla başka bir işle uğraşırken, karşınızdaki kişiyi dinlemeye çalışarak ona karşı saygısızlık yapmamalısınız. Kısacası, ya karşınızdaki kişiye düzgün bir dille konuşmayı daha sonraki bir zamana erteleyip erteleyemeyeceğinizi sormalı ya da dikkatinizi dağıtabilecek tüm unsurlardan hemen o an kurtulmalısınız. Mesela; bilgisayarınızı kapatmalı, telefonunuzun sesini kısmalı, televizyonu kapatmalı ya da dikkatinizi dağıtabilecek daha farklı şeylerden uzaklaşmalısınız. Ancak bu şekilde karşınızdaki kişiye odaklanabilir ve konuşmanızın bölünmesine neden olmadan onu gerçekten dinleyebilirsiniz.

Odaklanmak!

Odaklanmak!Dikkat dağıtıcılarınızdan kurtuldunuz ve artık konuşmaya hazırsanız. Şimdi de zihninizdeki ıvır zıvırlardan kurtulmanız gerekiyor. Yani karşınızdaki kişiyi dinlemeye başlamadan önce aklınızı da temizlemeli ve dikkatinizi sadece konuşan kişiye vermelisiniz. O size bir şey anlatmaya çalışırken siz uzaklara dalıp gitmemeli ve kendi düşüncelerinizde kaybolmamalısınız. Konuşma sırasında göz teması kurmaya da gereken özeni göstermelisiniz. Zaten böyle davrandığınızda karşınızdaki kişi doğal olarak dinlenmediğini hissedecek ve söylemesi gereken şeyleri söylemekten vazgeçecektir. İşte bu nedenle; birini dinlerken ona nasıl cevap vereceğinizi ya da başka konular üzerine düşünmeyi bırakmalı, sadece karşınızdaki kişiye odaklanmalısınız. Çoğu insanın yaptığı gibi aklınızda bitirmeniz gereken işler; zaman harcadığınız, akşam nereye gideceğiniz gibi konular olmamalı! Yani yapmanız gereken şey, temiz bir zihinle ona odaklanmak ve ancak konuyu iyice anladıktan sonra yorum aşamasına geçmektir.

Yorum Yapmadan Önce Konuşmanın Bitmesini Beklemek!

Yorum Yapmadan Önce Konuşmanın Bitmesini Beklemek!Onu dinlediğinizi göstermek ya da yorum yapmak için sabırsızlanmak gibi nedenlerden dolayı ikide bir karşınızdaki kişinin sözünü kesmemelisiniz. Ya da her cümlesinde “evet, haklısın, anlıyorum, tabii ki” gibi sözcükler kullanmamalı, bir müddet sessiz kalmak için çabalamalısınız. Belki bunları kötü niyetinizle yapmıyor olabilirsiniz, ama takdir edersiniz ki kimse sözünün kesilmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle konuşmanın sonuna kadar beklemeli karşınızdaki kişinin ne demek istediğini tam olarak anladıktan sonra yorum yapmalısınız. Emin olun, onun sözünü kesmeyip söylemek istediklerinizi içinizde saklarsanız; karşınızdaki kişinin ne anlatmak istediğini daha iyi anlayacak ve iyi bir dinleyici olmanın bunu gerektirdiğinin farkına varacaksınız.

Soru Sormak!

Soru Sormak!Karşınızdaki kişiyi daha iyi anlayabilmek için ona uygun soruları yönetmelisiniz. Tabii, bunu sözünü bitirdikten sonra yapmalısınız. Soru sormayı, sözcüklerin ardında gizli olanı ortaya çıkarmak için kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda onu dinlediğinizi göstermek için de kullanabilirsiniz. Çünkü uzun bir süre hiç konuşmadan karşınızdaki kişiyi dinlerseniz, aslında öyle olmasa bile doğal olarak onda “acaba ben kime konuşuyorum” hissi uyandırırsınız. İşte bu nedenle, hem karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi göstermek hem de karanlıkta kalan konulara ışık tutmak amacıyla soru sormaktan çekinmemelisiniz. Çünkü iyi bir dinleyici olmanın en önemli noktalarından biri de bu!

Sözcüklerin Ardındakileri de Görebilmek!

Sözcüklerin Ardındakileri de Görebilmek!Evet, tabii ki sözcükler çok önemli! Ama burada daha önemli olan şey söylenenlerin değil de söylenmek isteyenlerin farkına varabilmek! Yani iyi bir dinleyici olmak istiyorsanız, sözcüklerin ardındakileri de görebilmelisiniz. Çünkü çoğu kişi ağzından çıkan kelimelerle aslında tam olarak ne anlatmak istediğinin sinyalini verir. Diğer bir deyişle, bazı noktaların karşısındaki kişi tarafından fark edilmesini bekler. Herkes böyle değildir, ama pek çok kişinin konuşmalarında bir şeylerin keşfedilmesini istediğini anlayabiliriz. Bu nedenle; karşınızdaki kişinin söylemediklerine de odaklanmalı, sarf ettiği kelimelerle aklından geçenleri birleştirmeye çalışarak yorum yapmalısınız. Birinin aklından geçenleri okuyabilmeniz için de en iyi yol, hal ve hareketlerine, sesinin tonuna, vücut diline, seçtiği sözcüklere, vurgularına dikkat etmenizdir.

Siz de bundan sonra daha iyi bir dinleyici olmak istiyorsanız, yukarıdaki noktaların önemini anlamalı ve konuşmalarınızda bunlara dikkat etmelisiniz. Sonuçta, güçlü bir iletişim yeteneğinin size her alanda başarı getireceğini biliyor olmalısınız. Bunun için de iyi bir dinleyici olmayı öğrenmelisiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.