Bir ev satın alacaksınız veya yatırım için bir arsa almayı planlıyorsunuz. Bunun için nasıl bir yer seçerdiniz? Elbette popülerliğini koruyan veya gelecekte popüler olan bir yeri…
Dünya üzerinde öyle ülkeler, şehirler var ki; gayrimenkul sektörünün en lüks yerleri olarak anılıyor ve bu unvanı da fazlasıyla hak ediyor. Tanıdığınız birçok yabancı ve hatta yerli ünlüler buralardan gayrimenkul satın alıyor. Elbette lüksün içinde yaşamak ilk amaç; ama bundan önce iyi bir yatırım olduğunu kimse inkar edemez.
Dünya genelinde birçok şehirde, emlak fiyatları yükselmeye devam ediyor. Piyasalar, geleneksel dairelere, lüks devre mülklere ve diğer lüks gayrimenkullere zengin alıcılar için yatırım imkanı sunuyor. Şehirler içinse bağlı oldukları ülkelerin konumu, maddi imkanı, dünya üzerindeki popülerliği bu durumda belirleyici oluyor.
İşte lüks yatırım sevenler ve bu konuyu ilgi çekici bulanlar için “Gayrimenkul Satın Almak için En Pahalı Şehirler”:
10 Mumbai – Hindistan
Metrekaresi: 12.913 Dolar
Mumbai, Hindistan’ın finansal başkenti ve Asya’nın en çekici şehirlerinden birisidir. Küresel kriz döneminde bile Hindistan’ın güçlü ekonomik büyüme merkezlerinden de olmuştur. Şehir, sürdürülebilir ve cesaret verici emlak piyasasına sahip olduğundan dolayı, hem yerli hem de yabancı lüks emlak arayanların ilgisini çekiyor.
Metrekare başına ortalama 12.913 dolar fiyat ile Mumbai; ticari gayrimenkullerin yanında, en cazip özelliklerin bazılarına sahiptir. Mumbai hala kira getirilerini % 2,8 ile % 2,5 arasında faizlendirmektedir. Tüm Hindistan genelinde net kira geliri % 20 ile % 30 vergilendirilmektedir.
9 New York – ABD
Metrekaresi: 13.428 Dolar
New York, konut krizi durumundan en çok etkilenen ülkelerden biri olmasına rağmen dünyanın en ünlü ve en büyük metropolüdür. Bu özelliğiyle dünyadaki gayrimenkul satın alınan en pahalı şehirler arasındadır.
Ortalama 13.428 dolar olan metrekare fiyatı ile diğer büyük ABD kentleri ile karşılaştırıldığında, gayrimenkul satışı açısından nispeten daha iyidir. Amerika’daki kiralama yasaları, ev sahibine yöneliktir. Bu durum, kiralanan evlerde ev sahiplerinin daha çok söz hakkı olduğunu gösterir. Ancak emlak alıcılarına zorluk çıkaran faktör, karışık vergi sistemidir.
8 Tokyo – Japonya
Metrekare: 13.855 Dolar
Japonya’nın başkenti Tokyo, lüks gayrimenkul söz konusu olduğunda, dünyanın en çok aranan şehri haline gelmiştir. Kentin kiralama yasaları, ev sahiplerine dayalı tasarlanmıştır. Bu durum lüks emlak alıcılarının ilgisini bu ülkeye daha fazla çekmiştir. Yasa gereği, ev sahipleri üç aylık peşin kira alır. Ayrıca, kira gelir vergisi % 10’dur ve yabancı uyruklulara uygulanan veraset vergisi de Tokyo’da oldukça düşüktür.
Tokyo, gayrimenkul için metrekare başına 13.855 dolar fiyat etiketi ile mülk satın almak için en pahalı kentlerden biri olarak kabul edilir.
7 Moskova – Rusya
Metrekaresi: 13.910 Dolar
Rusya’nın başkenti olan Moskova, canlı olmayan konut piyasası ile küresel durgunluk çekiyor. Moskova’da kasvetli bir gayrimenkul performansı olmasına rağmen bu canlı şehir, metrekare başına 13.910 dolar fiyat ile satın alınan en pahalı gayrimenkullere sahiptir.
Rusya mali yavaşlamadan önce, % 362 oranında şaşırtıcı bir şekilde yükselen piyasa fiyatları ile 2000 ile 2007 arası inanılmaz bir gayrimenkul patlamasına şahitlik etti. Rusya, 2001 Arazi Kanunu ile hem vatandaşlarının hem de yabancıların toprak mülkiyeti elde etmesini sağlamaktadır. Rusya’nın diğer şehirlerinde ve Moskova’da oldukça yüksek olan alış fiyatları vergisi, %18 olarak uygulanmaktadır.
6 Cenevre – İsviçre
Metrekaresi: 15.388 Dolar
Avrupa’nın en güzel görünümlü şehirlerinden biri olan Cenevre, ekonomisinde yaşanan belirsizliğe rağmen emlak fiyatları konusunda portföyünü korumuştur. İsviçre’de bulunan, bu muhteşem şehir, mülk satın almak için en pahalı kentlerinden biri olarak kabul edilir.
İsviçre’de yükselen emlak talebinin önemli faktörlerinden biri, düşük faiz oranları ve özellikle yabancı uyruklu olup, gizliliği ön plana alanlar için uygun olmasıdır. Ayrıca, 2009 ekonomik durgunluğundan yeni çıkan İsviçre ekonomisi, 2010 yılı için kaydedilen %2.55 yıllık büyüme ile sağlam ve kararlı olduğunu kanıtlamıştır. Cenevre’deki gayrimenkullerin metrekaresi ortalama 15.388 dolardır.
5 Singapur – Singapur Cumhuriyeti
Metrekaresi: 16.727 Dolar
Singapur, dünyanın en saygın turizm merkezlerinden biri olarak kabul edilir. 2010 yılında % 38,2 ve 2011 yılının ilk çeyreğinde %10,2 gibi gözle görülen büyük fiyat artışlarıyla gündeme gelmiştir.
Lüks gayrimenkuller için metrekare başına ortalama 16.727 dolar fiyat ile Singapur, dünyanın en iyi emlak merkezlerinden biri haline hızlı gelmiştir. Ayrıca oldukça yüksek olan vergileriyle de bilinmektedir.
4 Paris – Fransa
Metrekaresi: 18.066 Dolar
Fransa’nın başkenti Paris, emlak satın almak için en pahalı kentlerden birisidir. 2011 yılının ilk çeyreği itibariyle Paris’te daire fiyatları, %17.11 oranında yükseldi. Yabancı uyruklu gayrimenkul sahiplerinden brüt kira geliri olarak alınan aylık vergi ise % 10 daha düşüktür. Fransız sakinleri sadece % 16 oranda vergi ödemelerine rağmen, Paris’teki gayrimenkullerin metrekaresi 18.066 dolardır. Diğer taraftan yabancı uyruklular, çifte vergi anlaşmasına dayalı % 33 sermaye kazançlı vergi ödemek zorundadır.
Lüks konaklar ve dairelere sahip olan Paris, oldukça samimi mülkiyet yasaları sahiptir ve bu yüzden gayrimenkul piyasası ile ilgilenenlerin fazlasıyla dikkatini çekmektedir.
3 Hong Kong – Hong Kong Adası
Metrekaresi: 19.323 Dolar
Asya’nın en fazla gelişen ekonomilerinden birine sahip olan Hong Kong’da, lüks gayrimenkullerin yüksek fiyatlar dikkat çekiyor. Hong Kong, emlak fiyatlarındaki pozitif artış ile varlıklı yatırımcıları kendine çekmeyi başarmaktadır. 2011 yılı sonu itibariyle, Hong Kong’daki evlerde, % 23.85 artış ile ani bir sıçrama meydana geldi. Bu sıçramayla gayrimenkullerin metrekaresi, 19.323 dolara satılmaya başlandı.
Hong Kong’daki bu ani emlak patlamasının nedeni olarak, adanın son derece düşük faiz oranları ve ülkenin sağlıklı bir ekonomiye sahip olması gösterilebilir. Veraset vergisinin 2006 yılında kaldırılmasından bu yana, Hong Kong’un sermaye kazançları artmıştır. Ayrıca, vergiler gelire göre alınır. Hong Kong’da yurtdışından gelenlere farklı bir vergilendirme uygulanır.
2 Londra – Birleşik Krallık
Metrekaresi: 20.505 Dolar
İngiltere’nin başkenti Londra, dünyadaki en gelişmiş metropollerden birisidir. Bu özelliği Londra’yı lüks emlak arayanlar için ilgi çekici hale getirmiştir. One Hyde Park, Lakshmi Mittal ve Kensington Sarayı Bahçeleri gibi yerler milyarderlerin tercihi haline gelmiştir.
2011’de, Londra’nın lüks gayrimenkul piyasası % 0.31 oranında düşüş yaşamıştır. David Cameron’ın başında bulunduğu yeni koalisyon hükümetinin kurulmasından sonra Londra’da mülkiyet faiz oranlarında rekor düşüşler görülmüştür.
İngiltere, emlak yasalarını ev sahibi odaklı hale getirmiştir. Vergi yasalarındaki rahatlık ve lüks gayrimenkule olan talebin artması nedeniyle alıcılar, metrekareye 20.505 dolar gibi bir ücret ödemek zorundadır.
1 Monako – Monako
Metrekaresi: 53.226 Dolar
Nefes kesen güzelliği ve sakinliği ile herkesin yaşamak isteyeceği Monako, cezbedici özellikleriyle emlak satın almak için en pahalı şehir olma özelliğine ulaşmıştır.
Monako hareketli ekonomisiyle metrekare başına 53.226 dolar gibi fahiş bir fiyat ile karşımıza çıkıyor. Monako’nun en belirgin özelliklerinden biri de, bireylerin kişisel gelir veya kira gelirinden muaf olmasıdır. Sadece Fransız uyruklu vatandaşlar, Fransız hükümetine vergi ödemekle yükümlüdür. Monako’da bulunan Monte Carlo, birinci sınıf gayrimenkul için en uygun yerlerden birisidir.
Hayal gibi ülkelerin rüya gibi şehirleri… Elbette hepimiz bu şehirlerin ya da ülkelerin birinde yaşamak istemişizdir. Dünya nüfusundaki hızlı artışın, beraberinde gayrimenkul piyasasını fazlasıyla etkilediği düşünülürse bu muhteşem coğrafyaların gayrimenkul fiyatlarının oldukça normal olduğunu düşüyorum… Peki ya sizler?