Kitaplar içinde bulunduğumuz dünyayı farklı bir pencereden anlatan birer aynadır. İnsanoğlu var olduğu ilk günden bugüne kadar sürekli duygularını, hislerini, düşüncelerini ve yaşadıklarını bir yerde anlatma çabası içinde olmuştur. Önce mağara duvarları, sonra kitabeler ve eşsiz kitaplar. Yüzyıllar içinde çeşitli evrelerden geçen kitaplar, bir hikayeyi anlatmanın yanında zamanla kendi hikayelerini de oluşturdu. Özellikle geçmiş dönemlere ait el yazması eserler birçok badireden geçerek günümüze kadar ulaştı. Sadece elyazmaları da değil, ilk baskı kitaplar da aynı kaderi yaşadı.
Açık artırmada satılan herhangi bir tarihi değer taşıyan eser büyük meblağlar getirebilir. Bu durum etkili yazarlar, bilim adamları ve diğer olağanüstü düşünürler tarafından yazılan kitaplarda özellikle kendini gösterir. Tabi ki nadir olmaları da çok önemli bir etkendir. Çünkü bu eserlerin örnekleri zamanla yok olmuş ya da kaybolmuştur. Geriye kalan belki de tek bir örnek sizce ne kadar değerli olabilir? Bu sorunun cevabını ise sizler için oluşturduğumuz listeden öğreneceğiz. Milyonlarca dolar fiyatındaki kitaplar dünyanın en pahalı kitapları olarak bir başyapıt niteliğindedir. Dilerseniz bu eserlere hep birlikte göz atalım.
İşte karşınızda dünyanın en pahalı 4 kitabı sizlerle:
4 Batlamyus – Ptolemy Cozmography
4 Milyon Dolar
Bu kitap 2. Yüzyılda yaşayan Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astrolog Batlamyus’un çalışmalarına dayanmaktadır. 1477 yılında basılmış sadece 2 nüsha bugün özel koleksiyoncuların elinde bulunmaktadır. Kitaptaki her harita elle çizilmiştir ve Atlaslar eski orijinal kaynaklardan kopyalama ile hazırlanmış eşsiz bir eserdir.
3 William Shakespeare – Birinci Folyo
5.1 Milyon Dolar
“Mr. William Shakespeare’s Comedies Histories & Tragedies”, oyunlarının ilk baskı koleksiyonu, 2006 yılında açık artırmada satılan en pahalı kitap oldu. Kitap Shakespeare’in ölümünden 7 yıl sonra, 1623 yılında yayımlandı ve bugün klasik olarak kabul eden bir düzine oyunu içeriğinde saklıyor. Orijinal baskıdan 750 kitap yayınlandı ve bugün birçok kopyası kayıp. Şu anda bilinen sadece 3 kopya var. Kopya ve orijinal baskı olağanüstü bir fiyat artışına uğramıştır.
Bu kitap okuyuculara özgün edebiyat eklemeleri ve açıklamalar yapar. Kitapta okuyucu için birçok not da var. Kitabın ilk sürümleri ve el yazmaları dikkat çekici bir koleksiyonu içeren Londra’daki Dr Williams Kütüphanesi’ne ihale ile satıldı.
2 James Audubon – Birds of America
11 Milyon Dolar
En pahalı basılı kitap rekorunu elinde tutan ve 2000 yılında 8.8 milyon dolara satılan James Audobon’un “Birds of America” eseri bulunmaz bir araştırma örneğidir. İkinci kopya ise 2010 yılında 11 milyon dolara satıldı.
Audobon yaban hayatı araştırmalarındaki öncülüğü ile tanınmış bir bilim adamıdır. Kitabın boyutlarındaki detay ise onun dikkatini yansıtır. Audubon kuşları gerçek boyutunda boyamak istediği için kitabın aslı 60-91 cm’dir. Çalışmaları büyük ölçüde dünyadaki türlerin genişliğindeki popüler farkındalığı arttırmıştır.
1 Leonardo Da Vinci – Codex Leicester
48,4 Milyon Dolar
Orijinal çizimler ve notlar ile dolu bu defter 1994 yılında Microsoft’un kurucusu Bill Gates tarafından satın alındı. El yazması 1717 yılında defteri satın alan Thomas Coke’den adını alır. Da Vinci Codeks‘te ayın hareketleri, jeoloji ve astronomiden bahsetmektedir. Gates onu tüm dünyayla paylaştı. Bill Gates defterin içindekileri taratarak, Windows 95 için Microsoft Plus ekran koruyucu olarak sundu.
Eşsiz bir servet olan bu kitapların hepsi, özel kişiler tarafından kaleme alınmıştır. Tabi ki en az bu kitaplar kadar değerli olan eserler hala mevcuttur. Bizler burada satışa sunulan 4 tanesini ele aldık. Gerçekten de kaleme alındıkları tarihi içlerinde barındırma özellikleriyle bu eserler paha biçilemez.
-
BofA
-
KAP
-
Bitcoin
-
Borsa
-
Altın
-
Paratic TV
-
Gümüş
-
M. Şimşek
-
Temettü
-
Halka Arz
-
ECB
-
Petrol
-
Euro
-
TÜİK
-
İşsizlik
-
Enflasyon
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!