İnşaat sektörü, yatırım alanında dünyanın parlayan yıldızları arasında yer alıyor. Günümüze uygun ve modern inşaat anlayışı lüksün her dokunuşunu kapsıyor. Akıllı evler, yapılan yollar ve köprüler inşaat sektörünün yıllar geçse de, popülerliğini koruyacağını bizlere gösteriyor.
Bazı alt yapı projeleri, gövde gösterisi ve mühendislik harikası olarak düşünülür. Ama bazıları nasıl yapıldığından ziyade, ne kadara mal olduğuyla karşımıza çıkmaktadır. İşte sizlere dünyanın en pahalı 10 inşaat şantiyesi:
10 Mon Fayette Otoyolu
5,4 Milyar Dolar
Mon Fayette Otoyolu, Batı Virjinya’da Morgantown şehrini, 376 Pittsburg şehrine bağlar. Adını Monongahela nehrinden ve Fayette ilçesinden alır. 1950’lerde inşa edilmiştir. Özellikle Fayette ve Washington ilçelerinde yaşayanlar, bu otoyolunu ekonomiyi canlı tutması açısından önemli görürler. Yol, 79 ülkeye hizmet verir ve Pittsburgh’dan Uniontown şehri boyunca trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcı olur.
9 Oakland Körfezi Köprüsü
6,2 Milyar Dolar
Oakland Körfezi Köprüsü, San Francisco körfezine geçit olarak kullanılan iki-seviyeli çift köprüdür. Başlangıçta, düşük maliyetli kamyon ve trenler için yapılmışken, şu anda lüks arabalar tarafından kullanılır. Köprünün batı kısmı, Yerba Buena adasını San Francisco’ya bağlayan bir asma köprüdür. Doğu aralığı ise Oakland adasına bağlanır. Köprü, bir konsol köprü olarak kullanabilirdi. Fakat şimdi demirlenmiş asma köprü olarak yeniden inşa edilmiştir.
8 Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör
6,5 Milyar Dolar
Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER), bir nükleer füzyon araştırma ve mühendislik projesidir. ITER içinde Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ın bulunduğu 7 üyeden oluşur. Avrupa Birliği, tüm maliyetinden yüzde 45’ini omuzlamakta ve ITER’e ev sahipliği yapmaktadır. ITER Güney Fransa’da Cadarache tesisinde deneysel nükleer füzyon reaktörü imalatını yapıyor.
Elektrik üretebilen güçlü bitkiler elde etmek için, fiziğin plazma dönüşümünü detaylandırma olgusunu gerçekleştirmeye çalışıyor.
7 Trans-Alaska Boru Hattı Sistemi
8 Milyar Dolar
Trans-Alaska Boru Hattı Sistemi (TAPS), dünyanın en büyük boru hattı sistemlerinden biridir. Yüzlerce kilometre olan TAPS, Trans-Alaska ham petrol boru hattını, Valdez Deniz terminalini, 12 pompa istasyonunu ve besleyici boru hatlarını içermektedir.
TAPS, 1973 petrol krizine tepki olarak 70’lerin ortalarında inşa edilmiştir. Petrol fiyatlarındaki dramatik durumdan dolayı Prudhoe Bay’da petrol araması yapılmıştır. Bu proje buzul ve donmuş alanlarda olan problemlere yönelik ilk büyük projelerden biridir.
6 CVN-78 Sınıfı Uçak Gemi
13,5 Milyar Dolar
CVN-78, Amerika Birleşik Devletleri Donanması’nın süper taşıma sınıfındandır. Bu uçak gemi, Amerika Birleşik Devletleri’nin 38. başkanından sonra, Gerald R. Ford diye adlandırıldı. 2015 yılında Deniz Kuvvetleri filosuna katılması planlanıyor.
CVN-78 yaklaşık 100.000 ton ağırlığındadır ve iki tane A1B reaktörleri ile güçlendirilmiştir. Bu sınırsız yelpazesi 34,5 mil (55,5 km) hızda gidebilir. 25 yıl sürecek şekilde tasarlanmıştır. Bu gemiye, 4660 personel tarafından hizmet verilir. Aynı zamanda 75’den fazla uçak taşıyabilir. Onun silahları, Evolved Sea Sparrow Füzesi, Rolling Gövde Füzesi ve CIWS’dır.
5 James Bay Projesi
20 Milyar Dolar
James Bay Projesi, Quebec’in kuzeybatı kesiminde, La Grande Nehri üzerinde ciddi hidroelektrik güç santralleri dizisinden biridir ve La Grande havzasında nehirlerin bir kaçının sapmasını içerir. 16.527 megavatlık kurulu üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük hidroelektrik sistemlerden biridir. Ayrıca gelecekte 27.000 megavatlık üretim kapasitesine geleceği tahmin edilmektedir. Societe d’Energie de la Baie James tarafından Hidro-Quebec için inşa edilmiştir.
4 Merkez / Arter Tünel Projesi
22 Milyar Dolar
Merkez / Arter Tünel Projesi (CA / T), The Big Dig olarak bilinen Boston büyük karayolu projesidir. 5.6 kilometre uzunluğunda bir tünel projesi olan CA/T, 93 şehri Central Artery’e bağlar.
3 Three Gorges Barajı
25 Milyar Dolar
Three Gorges Barajı, Çin’de Hubei eyaletinde bir hidroelektrik projesidir. Yangtze Nehri’ne dökülür ve 22.500 megavat kurulu kapasitesi açısından dünyanın en büyük enerji santrali olarak kabul edilir. Baraj gövdesi, 2006 yılında bitmesine rağmen, 32 ana jeneratörü 2012 yılında tamamlanmıştır. Baraj aynı zamanda, sel suları için depolama alanı sağlayarak, bir sel önleyici olarak hizmet vermektedir. Ayrıca nehir nakliye kapasitesini artırmaya yardımcı olması bekleniyor.
2 Itaipu Barajı
27 Milyar Dolar
Itaipu Barajı, Brezilya ve Paraguay sınırında bulunan bir hidroelektrik barajdır. Itaipu Barajı, Paraguay’ın elektriğinin yüzde 90’nını sağlamakta ve Brezilya’nın gereksinimlerinin yüzde 19’unu karşılamaktadır.
Itaipu Barajı, 14.000 megavat kurulu güce sahiptir. Her yıl özellikle 80.8 ve 79.4 TWh ile Three Gorges Barajı göre anlamlı derecede daha yüksek olarak, 2008 ve 2009 yılında 94.7 TWh ve 91.6 TWh çalışarak, dünyanın en büyük enerjisini üretir.
1 Uluslararası Uzay İstasyonu
157 Milyar Dolar
Uluslararası Uzay İstasyonu, Salyut, Almaz, Skylab ve Mir’in izinden giden, dünyada dokuzuncu yaşanılabilir uzay istasyonudur ve tüm zamanların en pahalı uzay projeleri arasındadır. Bu modüler yapı, düşük Dünya yörüngesindedir ve 1998 yılında başlatılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri – NASA, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya – JAXA, Avrupa Birliği – ESA ve Kanada – CSA gibi beş farklı uzay ajansının ortak projesidir. ISS, 15 ülkeden gelen astronotlar tarafından ziyaret edilmiştir.