Altın doğada bulunan ve yeraltından çıkarılan en değerli madenden birisidir. Altının işlenebilmesiyle birlikte kullanım alanı da oldukça genişlemiştir.
Tarih boyunca insanlar tarafından kullanılan altının, doğası gereği pek çok ayırt edici özelliği bulunmaktadır. Dünyanın sahip olduğu en değerli metallerden biri olan altına sahip olmak için insanlar yüksek miktarda harcamalar yaparlar.
Teknoloji, sanayi, ve pek çok üretim alanında da kullanılan altın ayrıca takı ve süs malzemesi olarak kullanılmaktadır. Peki hayatımızın her alanına giren altın madeninin üretim aşamalarına hiç tanık oldunuz mu? En değerli madenlerden biri olan altının rafineriden geçirdiği üretim aşamalarına bu videoda tanık olabilirsiniz.
İstanbul Altın Rafinerisi altının nasıl üretildiğini merak edenler için kapılarını açmış. Yeraltından çıkarılan ya da kullanım dışı olmuş hurda altınlar öncelikle bir araya toplanıyor. Görüntülerden yansıdığı üzere çok yüksek sıcaklıklarda altın eritilerek sıvı hale getiriliyor. Altının üretim aşamasında pek çok farklı işlemden geçtiğini söyleyebiliriz.
Eritilen altının özel bölmelere konarak külçe altın haline getirildiği görülüyor. Sıvı halde görülen altının çok yüksek sıcaklıklara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Külçe altın halinde olan altını daha sonra Cumhuriyet altınına dönüştürerek perakendeciye hazır hale getiriyorlar.
Türkiye’de üretilen altının tam olarak saf olmadığı belirtilmektedir. Ancak rafineride bu altının %99 oranında saflığa sahip olması sağlanmaktadır. Tam olarak saf olmayan altının, kimyasında bulunan maddeleri siyanür ile ayırmak mümkündür. Altının saflaştırılması için uygulanan işleme zenginleştirme denmektedir.
Üretilen altın pek çok farklı şekillerde tüketiciye sunulmaktadır. Cumhuriyet altını, tam, gram ve çeyrek altınlar hayatımıza doğrudan giren altınlar olmaktadır. Yıllık üretim miktarı ile ülkemiz AB üyesi ülkeler arasında en fazla altın üretimi yapan ülke olmaktadır.