Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yazma Yeteneğinizi Geliştirmek için Yapabilecekleriniz

Yazma Yeteneğinizi Geliştirmek için Yapabilecekleriniz
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

İyi bir yazar olmak mı istiyorsunuz? Binlerce, hatta belki de milyonlarca kişinin okuyacağı bir kitap çıkarmak en büyük hayaliniz mi? Veya blogunuzun daha çok kişi tarafından okunması, beğenilmesi mi dileğiniz? O zaman iyi bir yazar olmak için çaba sarf etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü doğuştan gelen yazma yeteneğinizle, istediğiniz seviyeye gelemeyebilirsiniz. Yani tamam, belki küçüklüğünüzden beri bir şeyler yazıyor ve takdir ediliyorsunuz. Kelimelerle oynamayı seviyor, düşüncelerinizi kelimelerin gücünü kullanarak ifade etmeyi iyi bildiğinize inanıyorsunuz. Ancak yine de her yetenek gibi yazma hünerinin de öğrenerek, üzerine çalışarak, hiç bıkıp usanmadan denemeler yaparak iyileştirilmesi gerektiği gerçeğini görmelisiniz.

Yani diyorum ki “ben yazar olacağım” demekle iş bitmiyor. Bunun için yapmanız gereken belli başlı şeyler var. Tıpkı başarılı olmak isteyen bütün insanlar gibi siz de her gün yeteneklerinizi kullanmalı, geliştirmeye çalışmalı, öğrenmeli, yazmalı, silmeli ve sonra yine yeni yeniden yazmalısınız. Zira adı üstünde, yazar olmak için ilk başta yapmanız gereken şey bu! Yazmak eylemi… Ama tabii bu demek değil ki sürekli yazı yazan herkes yazar olabilir! İyi bir yazar olabilmek için yapılması gereken daha bir sürü şey var. İşte bugün bu yapılacaklar üzerine konuşacağız. Yazma yeteneğinizi geliştirmek için neler yapabilirsiniz bunları bir bir inceleyeceğiz. Bir okulu olmayan bu mesleği icra etmek için nasıl bir başlangıç yapmalı, yolunuza nasıl devam etmelisiniz öğrenelim.

Okuyabildiğiniz Kadar Okuyun!

Okuyabildiğiniz Kadar Okuyun!İyi bir yazar olabilmek için yapmanız gereken ilk şey okumak! Çünkü okumak, yazarlık sermayenizin temeli olacaktır. Okumayı, yazmak için bulacağınız konuların bir nevi besin kaynağı olarak da düşünebilirsiniz. Çünkü yukarıda da dediğim gibi sadece doğuştan gelen yeteneğinizle bir yere varamazsınız. Bu nedenle sürekli okumalısınız. Kaldı ki yazar olmak istediğinize göre okumayı seviyor olduğunuzu düşünüyorum. Belirli türler üzerine şimdiye kadar sayısız kitap okumuş olabilirsiniz. Ancak kendinizi geliştirmek için yapmanız gereken bir diğer şey de sadece bir türde değil, farklı farklı türlerde kitaplar okumanız olacaktır. Sonuçta okuduğunuz her nitelikli kitap yazarlığınıza yaptığınız bir yatırım. Ne kadar çok okursanız; o kadar çok deneyim kazanmış, o kadar çok insan tanımış ve o kadar çok fikir edinmiş olacaksınız. Bilgi deponuzu doldurdukça, ekrana dakikalar boyunca boş boş bakmaktan kurtulacak ve parmaklarınızın kendiliğinden hareket ettiğini göreceksiniz.

Araştırın!

Araştırın!Yazma yeteneğinizi geliştirmek için yapmanız gereken bir diğer şey de sürekli araştırmak olmalıdır. Çünkü iyi bir yazar demek aynı zamanda iyi bir araştırmacı olmak demektir. Bir şey yazarken başka kaynaklardan da yararlanması, o konu hakkında alması gereken her şeyi aldıktan sonra bunları kendi süzgecinden geçirerek okuyucuya aktarması demektir. Hatta yalnızca kendi dilindeki kaynaklardan değil, yabancı kaynaklardan da yararlanmayı bilmelidir iyi yazar. İşte bu nedenle, yazma yeteneğinizi geliştirmek için birden fazla dil biliyor olmanız size ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

Öğrenmekten Hiç Vazgeçmeyin!

Öğrenmekten Hiç Vazgeçmeyin!İyi bir yazar olmak için öğrenme meraklısı olmalısınız. Bir tek kitaplardan değil, etrafınızda yaşananlardan, duyduklarınızdan, kısacası her şeyden bir şeyler öğrenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Her gün yeni bir şey öğrenmek için çaba harcamalı, bunun için karşınıza çıkan bütün fırsatları değerlendirmelisiniz. Çünkü ne kadar çok şey öğrenirseniz, kesenizi o kadar çok doldurur, okuyucuya aktaracak o kadar çok şey bulabilirsiniz. İşte bu nedenle, yazma yeteneğiniz geliştirmek için hiç durmadan öğrenin. Kaldı ki bu alışkanlığınız yalnızca iyi bir yazar olmanız için değil, genel anlamda başarıya ulaşmanız için büyük ölçüde size yardım edecektir.

Fikir ve Yardım İstemekten Çekinmeyin!

Fikir ve Yardım İstemekten Çekinmeyin!Gerçekten iyi bir yazar olmak istiyorsanız, başkalarının fikirlerini almaktan ve gerektiği zamanlarda yardım istemekten çekinmemelisiniz. Etrafınızdakilere ya da başka yazarlara yazdıklarınızı okutmalı, eserleriniz hakkında ne düşündüklerini öğrenmeli ve bunları yaparken duyacaklarınıza hazırlıklı olmalısınız. Diğer bir deyişle, olumsuz eleştiri almaktan korkmamalısınız. Siz çok iyi olduğunuza inandığınız için başkalarının da bu şekilde düşünmesini beklememeli, onların söylediklerini ciddiye alarak hatalarınızın farkına varmalısınız. Yazılarınızı ne kadar çok insanla paylaşır, ne kadar çok insanın görüşünü alırsanız; aynı derecede yanlışlarınızın farkına varacak ve eğer isterseniz gelişebileceksiniz. İşte bu nedenle, yazın; ama yazdıklarınızı kendinize saklamak yerine başkalarıyla da paylaşın.

Yazın!

Yazın!Evet, iyi bir yazar olmak istiyorsanız, yazmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Tamam, biliyorum zaten fırsat buldukça ya da canınız istedikçe yazıyorsunuz. Ama bu yeterli değil! Yani sözüm ona yazmak için ilham perinizin gelmesini beklememelisiniz. Dil kullanımınızı ve yeteneğinizi geliştirmek için düzenli olarak yazmanız gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü ancak yazarak, yazma yeteneğinizi ne kadar ileri götürebileceğinizi anlayabilirsiniz. Bu nedenle, canınız istemese bile kendinizi yazmaya zorlamalı, düşüncelerinizi kağıda aktarabilmelisiniz. Aklınıza hiç mi bir şey gelmiyor? O zaman yaşadıklarınızı yazın. Ne bileyim o gün başınızdan geçenleri, ne hissettiğinizi, sıkılıyorsanız sıkıldığınızı yazın. Tüm bunları kendi kelimelerinizle ifade edin. Ayrıca yazdıklarınızın tekrar tekrar üzerinden geçmeli ve hatalarınızın farkına varmalısınız. Sonuçta zaman geçtikçe, ilk başlardaki kadar hata yapmadığınızı görecek ve yazmak için bir ilham perisine ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız.

Yaşayın!

Yaşayın!Yapmanız gereken bir diğer şey de yaşamak! Yani her şeyi hakkını vererek yaşamak! Mutluluğu da acıyı da ta içinizde hissedebilmek! Yani bir tek okuyup öğrendiklerinizle değil yaşadıklarınızla da kendinizi beslemek!

Yazarlık aslına bakarsanız sizin iç dünyanız, yani içinizde bir yerlere ayna tutmanız. Bilge insanların dediği gibi her insan bir kitaptır, önemli olan o kitabın sayfalarına ne yazdığınız. Bunu süslü ve anlamlı bir dille dışa vurmayı başardığınız an artık siz de bir yazarsınız. Unutmayın, sadece biraz kendinize inanın…

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.