Başarı için yerine getirilmesi gereken kurallar arasında plan yapmanın, ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Zira plan yapılmadan çıkılan başarı yollarının hemen hepsinde istenmeyen sonuçlar elde edilir. Ve bahsettiğim kural yalnızca uzun vadeli hedefler için değil, kısa vadeli hatta günlük hedefler için de geçerlidir. İşte bu nedenle de yapılacaklar listesi (to-do-list) hazırlamak, günümüzün en çok konuşulan konularından biri haline gelmiştir.
Düşünsenize; sabah uyanıyor ve o günün geri kalanında ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsunuz. Tamam, belki aklınızda birtakım düşünceler var; ama bunları hangi sırayla ve ne şekilde yapacağınız hakkında en ufak bir fikriniz yok. Ya da yalnızca tahminlerinize güveniyorsunuz, diyeyim. Yani kafanızdaki kabataslak planın işe yarayacağını düşünmekten başka bir şansınız yok. Ki bu yaklaşımla da gününüzün, ayınızın, hatta daha da kötüsü yıllarınızın başarısıyla resmen kumar oynamış oluyorsunuz. Anlayacağınız, tıpkı Nasreddin Hoca’nın “ya tutarsa” demesi gibi siz de başarınızı bir nevi mucizeye bırakıyorsunuz. Peki, neden kendinize bu kötülüğü yapıyorsunuz? Planlı programlı yaşamak varken, neden kendinizi boş yere sıkıntıya sokuyorsunuz?
Evet, tüm bunlarla varmak istediğim nokta, elbette sizi düzenli yaşama başlamanız için bir şekilde dürtmek! Şimdi vereceğim öneri, planlı olma alışkanlığı kazanmanın en kolay ve en basit yolu diyebilirim. Kısacası, size yapılacaklar listesi hazırlama alışkanlığı kazanmanızı söylüyorum. Ama burada da dikkat etmeniz gereken hususlar var. Çünkü yapılacaklar listesine göre yaşamanın hem bir dizi avantajı hem de dezavantajı bulunmakta. Ancak her iki grubun içerisindeki maddeleri bilirseniz, adımlarınızı gayet doğru bir şekilde atabilirsiniz.
Yapılacaklar Listesi Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?
Öncelikle bahsetmek istediğim konu bu! Çünkü yapılacaklar listesi hazırlamanın avantajlarını ilk olarak öğrenmeniz, zihninizde bu konuyla ilgili negatif bir ön yargı oluşmasının önüne geçecektir. Ayrıca bu basit alışkanlık sayesinde ne kadar çok kazanımızın olacağını gördüğünüzde, birazdan duyacağınız dezavantajları, daha kabul edilebilir şekilde düşüneceksiniz. Dilerseniz, başarılı pek çok insanın vazgeçilmez alışkanlığı arasında yer alan yapılacaklar listesi hazırlamanın avantajlarını incelemeye hemen başlayalım:
Karmaşadan Kurtulursunuz!
Hani sabah uyanıyor ve o günün nasıl ilerleyeceği hakkında bir fikriniz olmadan yola çıkıyorsunuz ya! Hani işe, okula, artık her nereyeyse oraya giderken, aklınızdan milyon tane bilinmezlik düşüncesi geçiyor ya! İşte yapılacaklar listesi hazırlamaya başladığınızda, tüm o karmaşadan kurtulursunuz. Sabah hangi görevi tamamlayarak işe başlayacağınızı, öğle arasında nasıl vakit geçireceğinizi, günün geri kalanını nasıl tamamlayacağınızı ve mesaiden sonra yapılması gerekenleri net olarak bilirsiniz. Ve tüm bu kazanımlarınız da sizi karmaşa yaşamaktan korur.
Daha Az Stres Yaşamaya Başlarsınız!
Çünkü karmaşadan kurtulmuş olursunuz. Diğer bir deyişle; akıllıca hazırlanmış bir yapılacaklar listesi, sizi strese karşı bir zırh giyinip kuşanmışsınız gibi koruyacaktır. Nitekim artık ne yapacağınızı, sizin için öncelik arz eden işleri biliyorsunuzdur. Dosyalar arasında sıkışıp kalmıyor, “x işine y kadar zaman ayıracaksanız” daha fazlasını ayırıp sıkıntı yaşamıyorsunuzdur. “Şimdi ne yapacaktım, sırada ne var, acaba bugün ne iş yapacağım…” gibi düşünceler yüzünden endişe yaşamıyor, yüzünüzdeki gülümsemeyle her geçen gün biraz daha başarılı oluyorsunuzdur.
Stresten kurtulmanın basit ama etkili yolları nelermiş, buradan öğrenin!
Kendinize Daha Çok Zaman Ayırabilirsiniz!
İşlerinizi planlı programlı bir şekilde halleder, ne yapacağınızı düşünerek vakit öldürmez ve doğal olarak mesaiyi kendinizle gurur duyarak tamamlarsınız. Yani yapılacaklar listenizi, düzgünce hazırlar ve onu doğru uygularsanız, her gününüzü benzeri şekilde geçirebilirsiniz. Bu da fazla fazla mesai yapmaya gerek duymayacağınız ya da iş yerinde sıkıntı yaşamayacağınız anlamına gelir. Saatinde hatta belki de daha erken çıktığınız iş yerinizden sonra kendinize bol bol vakit ayırabilir, kafanız rahat olacağından yapacaklarınızdan çok daha fazla keyif alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kendinize Daha Çok Vakit Ayırmanın 8 Yolu
İş-Özel Yaşam Dengesi Konusunda Daha Başarılı Olursunuz!
Yapılacaklar listesi hazırlamanın bir diğer avantajı da iş-özel yaşam dengesi konusundaki başarınız! Çünkü yapılacaklar listenizi doğru bir şekilde hayatınıza geçirdiğinizde, işteki sorunları eve, evdekileri de işe taşımaktan kurulmuş olursunuz. Zaten mesai saatlerinizi çok daha üretken bir şekilde geçireceğiniz için evinize huzur içinde dönebilirsiniz. Neticede; çok daha başarılı bir iş ve özel hayata kavuşursunuz.
“İş ve Aile Arasındaki Dengesizliğin Yarattığı Stresi Azaltmanın Yolları” neler buradan öğrenin!
Yapılacaklar Listesi Hazırlamanın Dezavantajları Nelerdir?
Tamam, yapılacaklar listesi hayatınızı pek çok farklı yönden olumlu etkiliyor. Bunu öğrendik! Peki, edinilmesi gereken bu alışkanlığın dezavantajları neler olabilir dersiniz? Yapılacaklar listesi hazırlamayla ilgili aklınıza hiç negatif bir düşünce gelmiyor mu? Büyük ihtimalle, hayır! Ancak her konuda olduğu gibi bunda da dezavantajlar bulunmakta! İşte bu nedenle aşağıdaki maddeleri incelemelisiniz. Zira dezavantajları öğrenirseniz adımlarınızı bunları düşünerek atar ve yapılacaklar listesi hazırlamanın olumsuz etkilerini elimine edebilirsiniz.
Ne Yapacağınızı Bilemezsiniz!
En baştan söyleyeyim. Şimdi öğreneceğiniz dezavantajlar, listenizi doğru hazırlamadığınız ya da doğru uygulamadığınız takdirde karşınıza çıkacak nitelikteler! Yani siz listenizi akıllıca hazırlarsanız bu olumsuzluklarla karşılaşmazsınız. Ve yapılacaklar listesi hazırlamanın ilk olumsuzluğu; bu listeden sonra ne yapacağınızı bilememeniz! Neden biliyor musunuz? Çünkü listenize çok şey yazmışsınızdır. Gün içinde yapabileceğinizden çok daha fazlasını listenize eklemiş, diğer bir deyişle yerine getirilmesi gerekenler konusunda açgözlü davranmışsınızdır. Netice olarak da listenize baktığınızda ne iş yapacağınızı bilemez halde yazılanlara bakakalırsınız.
Listenizdeki İşleri Yetiştiremediğiniz Zamanlarda Strese Girersiniz!
Bu da yapılacaklar listenizi yanlış hazırladığınızda karşılaşacağınız bir dezavantaj! Çünkü listenizi, ne öncelik sıralamanıza ne iş için ayırılması gereken süreye ne de yeteneklerinize göre hazırlamamışsınızdır. Bu nedenle de yapamadıklarınıza bakıp strese girer, öyle olmadığı halde kendinizi başarısız olarak addetmeye başlarsınız. Listenize eklediğiniz 56565 görevi tamamlamak için kendinizi parçalar, belki fazla mesai yapar, kendinize yeteri kadar zaman ayıramaz, tüm bunların sonucunda da strese yenik düşersiniz. Ama tabii siz riski öğrenmiş olduğunuz için, düzgün hareket edecek ve olumsuzluğu daha ortaya bile çıkmadan yok etmiş olacaksınız.
Listenizi Doğru Hazırlamazsanız Üretkenliğinizi Ciddi Derecede Düşürürsünüz!
Gördüğünüz gibi, söylediklerimin hepsi birbiriyle alakalı! Zira bu dezavantaj da yapılacaklar listeniz konusunda, hatalı hareket etmenizden kaynaklanacak nitelikte! Yani siz gün içinde yapabileceğinizden çok daha fazla işi listenize ekler, onları bir öncelik sıralamasına sokmaz, hangi saatlerde ne kadar verimli çalışabildiğiniz, işleri hangi saatlerde zor hangilerinde kolay halledeceğiniz, mola vermek için toplam ne kadar süre ayıracağınız ve benzeri faktörlere dikkat etmezseniz üretkenliğinizin düşmesine neden olursunuz.
Diğer bir deyişle; üretkenliğinizi arttırmak için uğraşırken azaltır, tam tamına kaş yaparken göz çıkartırsınız. İşte tüm bunlarla yüz yüze gelmemek için yapılacaklar listeniz konusunda dikkatli davranmanızı ve düzenli yaşamanın sadece avantajlarıyla karşılaşmanızı öneririm.