Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kendinizi Tanımlarken Asla Kullanmamanız Gereken Kelimeler

Özgeçmiş hazırlarken, kendinizi tanıtırken ya da iş görüşmesi yaparken. Benzer yerlerde kendinizi tanımlarken kullanmamanız gereken kelimeler aşağıda;
Kendinizi Tanımlarken Asla Kullanmamanız Gereken Kelimeler
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

İster özgeçmiş hazırlayın, ister sosyal medya hesaplarınızda kendinizi anlatmak için kullanın, isterseniz de bunlardan iş görüşmelerinde yararlanın. Neden mi bahsediyorum? Neden olacak elbette klişe sözcüklerden söz ediyorum! Artık herkesin özgeçmişinde yer alan ve arada neredeyse hiçbir fark olmayan o malum sıfatlardan! Evet, eğer diğerlerinden bir farkınız olsun istiyorsanız, kendinizi ifade etme konusunda yararlandığınız sıfatlarda birkaç küçük değişiklik yapmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Çünkü artık bunların ne insan kaynakları uzmanlarının ne müşterilerin ne de yatırımcıların gözünde bir değeri kalmadı. Zira o niteliğe sahip olsun olmasın hemen herkes kendisini tanımlamak için birbirinin aynı olumlu sıfatları kullanmaktan çekinmiyor.

Örneğin; aslında zerre kadar bile yaratıcılık yeteneği olmayan ama bu sıfatı kullanmaktan çekinmeyen sayısız insan var. Ya da çözüm odaklı düşünmenin daha tam olarak ne anlama geldiğini bile bilmeden bu söz öbeğini CV’sinin orta yerine kopyala yapıştır yapanlar var. Ve bu durum gerçekten can sıkıcı bir hal almaya başladı. Genellikle İKA’cıların dikkatini çekme amaçlı yapılan bu hile niteliğindeki klişeler çoktan geçerliliğini yitirdi. Zira pek çok insan kaynakları uzmanı da bu tarz klişe sıfatları görmezden geldiklerini ve hatta bu tarz sıfatlarla kendini ifade etmeye çalışan kişilere karşı negatif yaklaştıklarını belirtiyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı, kendinizi tanımlarken kullandığınız sıfatları hemen şimdi gözden geçirmeli, gerekiyorsa özgeçmişinizi güncellemeli, başarılı olmak için standart kalıpların dışına çıkmanız gerektiğini anlamalısınız. Peki, kelime haznenizden belki de tamamen çıkarmanız gereken sıfatlar hangileri mi? Sabırsızlanmayın, dile getirmemeniz gereken klişeleşmiş sıfatları hemen şimdi birlikte inceleyeceğiz. Ve umuyorum ki hiç de yabancı olmadığınız bu ön adlara karşı artık çok daha dikkatli yaklaşacaksınız.

İşte kendinizi tanımlarken kullanmaktan kaçınmanız gereken kelimeler:

Zeki!

Zeki!Yok artık! Gerçekten mi? Kim aptal olduğunu söyler ki? Elbette, bu kelimeyi kullanan diğer herkes gibi size de çok zeki olmalısınız. Peki, ama neden bu kelimeyi kendinizi tanımlamak için kullanıyorsunuz? Kendinizden azıcık pay biçseniz; bu kelimenin kişinin kendini tanımlaması için hoş bir sıfat olmadığını rahatlıkla anlarsınız. Düşünsenize; birisi karşınıza geçmiş “ben çok zekiyim” diyor. Sizce de komik ve sinir bozucu değil mi? İşte bu nedenle, özgeçmişinizde ya da konuşmalarınızda bu sözcüğü kullanmaktan kaçının. Zeki olduğunuzu söylemek yerine bunu göstermeyi deneyin. Emin olun, bu şekilde karşı taraf üzerinde çok daha olumlu bir etki yaratmış olursunuz.

Herkes Tarafından Sevilen ya da Sempatik!

Herkes Tarafından Sevilen ya da Sempatik!Gerçekten mi? “Ben çok sempatiğim” diyen biri hakkında ne düşünülebilir ki? Onun ya aşırı megaloman ya da kendini sevdirmeye çalışan bir sevgi arsızı olduğunu düşünmez misiniz? Büyük ihtimalle aklınızdan böyle düşünceler geçer. Bu nedenle kendinizi tanımlarken “sempatik, herkes tarafından sevilen” gibi sözcükler kullanmaktan kaçınmalısınız. Sempatik olduğunuzu düşünseniz bile, bunun kararının başkaları tarafından verilmesine fırsat tanımalı, herkes tarafından sevildiğinizi söylerken karşı tarafta itici bir kişilik izlenimi yaratmamalısınız.

Çalışkan!

Çalışkan!Yıllar öncesinde kişinin kendini tanımlarken çok da kötü durmadığı ama günümüzde hemen herkesin aynı sözcüklere yönelmesiyle klişeleşen ve değerini yitiren ön adlardan bir tanesi bu! Yani çalışkan! Özgeçmişinizde, iş görüşmelerinizde ya da sosyal medya hesaplarınızda şiddetle kaçınmanız gereken bu kelime de hakkınızda negatif düşünülmesine yol açıyor. Çünkü herkes tarafından kullanılan çalışkan kelimesinin karşı taraf üzerinde yarattığı etki çalışkanlıktan daha ziyade tembelliğinizi kapatma çabası olarak düşünülüyor. Bu nedenle de bir fark yaratmak istiyorsanız, zaten sahip olmanız gereken bir özelliği taşıdığınızı insanların gözüne sokmaya çalışmaktan vazgeçmelisiniz.

Sonuç Odaklı!

Sonuç Odaklı!Son dönemin klişelerinden bir diğeri de kelimelerin sonuna odaklı eklemek! Sonuç odaklı, çözüm odaklı, müşteri odaklı, satış odaklı… Büyük ihtimalle siz de bir şeylere odaklısınız. Ama bu kendinizi tanımlamak için kullanacağınız bir kelime değil. Zaten İKA’cıların çoğu da özgeçmişinde böyle söz öbekleri kullanan adaylarla pek ilgilenmiyor. Bir şeylere odaklanabildiğinizi söylemek emin olun ki karşı tarafın içten içe size gülmesine neden oluyor. Yani yalnızca acemileri kandırabileceğiniz bu söz öbeklerini kullanmaktan bir an önce vazgeçmelisiniz.

Yenilikçi veya Daha da Kötüsü İnovatif!

Yenilikçi veya Daha da Kötüsü İnovatif!Yenilikçi ya da daha da ilgi çekici olduğu düşünülen inovatif! Asla ama asla bu sözcükleri kendinizi ifade etmek için kullanmayın. Pek çok kişinin yaptığını yapmayıp birazcık da olsa yenilikçi düşünmeye çalışın. Hem zaten yenilikçi olduğunu söyleyen birinin bu klişeyle kendini tanımlamaya çalışması kadar çelişkili olacak başka bir şey daha yoktur. İşte bunun farkına varın ve karşı tarafa yenilikçi olduğunuzu söylemek yerine bunu gösterin. Yaptığınız işlerden, başarılarınızdan, düşüncelerinizden bahsedin ve onun sizin hakkınızda yenilikçi sıfatını hak edecek biri olduğunuzu düşünmesini sağlayın.

Aşırı Derecede “Bir Şey”!

Aşırı Derecede “Bir Şey”!Son zamanlarda kullanılan birbirinin aynı ifadeler arasında aşırı derecede anlamı katacak sözcükler de yer alıyor. Aslına bakarsanız bu sözcüklerin kullanımı sizi gerçekten aşırı derecede “bir şey” yapıyor. O o bir şeyin yerinde olan şey ne yazık ki sizin kendinizi anlatmaya çalıştığınız kelime değil. Bunun yerine karşı tarafta aşırı derecede yapmacık, aşırı derecede kopyacı ya da aşırı derecede dikkate alınmaması gereken oluyorsunuz. Yani evet bir etki yarattığınız kesin ama işte o karşı taraf üzerinde yaratmayı umduğunuz etki değil. Şayet bazı konularda aşırı derecede, inanılmaz, çok fazla bir şey olduğunuzu düşünüyorsanız, bunu söylemek yerine göstermeniz gerektiğini de biliyor olmalısınız.

Mütevazı!

Mütevazı!Mütevazı olan birinin mütevazı olduğunu söylemesi sizce de garip değil mi? Birçok insanın kendini bu kelimeyle tanımlaması garipten öte komik durmuyor mu? Eğer siz de kendinizi ifade etmek için bu sözcüğü kullanıyorsanız, hemen şimdi yaptığınız hatanın farkına varmalısınız. İster iş hayatınızda isterseniz de özel hayatınızda. Kendinizi anlatmak için sakın ola bu sözcüğü kullanmayın. Çünkü bu kelime ancak başkaları tarafından söylendiğinde doğru bir şekilde kullanılmış olur. Kısacası yapmayın. Alçakgönüllüyümdür deyip de mütevazı olduğunuzla övünerek, komik duruma düşmeyin. Bırakın karşınızdaki kişi hakkınızda mütevazı olduğunuzu düşünsün.

Başarılı!

Başarılı!Başarılı da kullanmak yerine kanıtlamanız gereken kelimeler arasında. Bu nedenle kendinizi ifade ederken başarılı olduğunuzu söyleyip durmayın. Bunun yerine başarılarınızdan, yaptığınız işlerden ve düşünce biçiminizden bahsedin. Karşı tarafa başarılı olduğunuzu anlatmak yerine, ne gibi başarılara imza attığınızı anlatın. Bu şekilde olumsuz bir etki yaratmamış olur, tam tersine her hareketinizle karşı tarafa başarılı biri olduğunuzun sinyallerini verebilirsiniz. Unutmayın ki başarılı olduğunuzu söylemek zorunda hissediyorsanız, aslında öyle değilsinizdir. İşte bu gerçeğin farkında olarak, bundan sonra kendinizi ifade etmek için seçtiğiniz tüm kelimelere dikkat edin.

Güvenilir!

Güvenilir!Güvenilir kelimesi de kişinin kendisini ya da şirketini tanımlarken sıklıkla kullandığı sözcüklerden bir tanesi. Ancak bu da diğerleri gibi karşı taraf üzerinde olumlu bir etki yaratmaktan daha çok şüphe uyandıracak nitelikte. Tıpkı yeni tanıştığınız birinin size sürekli “ben çok güvenilirim, bana rahatlıkla güvenebilirsin” gibi şeyler söylemesi gibi. Zaten güvenmeye başladığınız biri size sürekli bu konudan bahsederse, aklınızda bir soru işareti oluşur, öyle değil mi? İşte kendinizi tanımlamak için kullandığınız bu kelime de başkalarının kafasında aynı soru işaretinin oluşmasına neden oluyor.

Şayet diğerlerinden farklı olmak ve klişe sözcüklerin yarattığı negatif etkiden kurtulmak istiyorsanız, o zaman bu sözcüğü de kelime haznenizden çıkartmanız gerektiğini bilmelisiniz. İddia etmek yerine karşı tarafa güven vermeyi denemeli, güvenilir olduğunuzu söyleyen kişi siz olmamalı, başkalarının bu yargıya ulaşmasını sağlamalısınız.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.