Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İşsiz Kalınca Yapılması Gerekenler Üzerine 8 Önemli Tavsiye

İşsiz kalınca tası tarağı toplayıp köye dönmeyi düşünmeyenlerdenseniz, öncelikle sakın kalın. Sonrasında aşağıdaki önerilerle yeni rotanızı oluşturun.
İşsiz Kalınca Yapılması Gerekenler Üzerine 8 Önemli Tavsiye
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Hemen hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde işsiz kalabiliriz. Bu durumla baş etmeyi öğrenemezsek işsiz kaldığımız dönem, tüm hayatımız üzerinde büyük izler bırakacaktır. İşsiz kalmanın dünyanın sonu olmadığını bilmeli ve her şeyin çok daha iyi olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. İşsiz kaldığınız bu dönem belki de kariyeriniz için çok iyi bir adımın başlangıcı olacaktır. Bunu düşünmeli ve kariyerinizde yeni bir dönem başlatabilmek için adım atmalısınız.

Ya işten çıkarıldığınız için ya da belli sebeplerden dolayı işten ayrılmak durumunda kaldığınız için işsiz kalmış olabilirsiniz. Endişelerinizin hat safhaya çıkması muhtemel bir durumla karşı karşıya kalırsınız. İşin hem ekonomik boyutu vardır hem de psikolojik. Bildiğiniz gibi toplumda “işsiz adama kız mı verilir!” tarzında birçok düşünce söz konusudur. Kariyer korkularınızla birlikte, işsizlik dönemi ömrünüzden ömür alır. Bu nedenle endişelerinizi rafa kaldırmalı ve bu durumla nasıl baş edeceğinizi öğrenmeli, yepyeni bir kariyer için yapabileceklerinize odaklanmalısınız.

Dilerseniz şimdi işsiz kaldığınız zaman yapmanız gerekenler üzerine verilen tavsiyelere göz atalım:

Sakın Ama Sakın Panik Yapmayın

Sakın Ama Sakın Panik Yapmayınİşsiz kaldığınız zaman paniklemek, sizi daha da dibe çekecektir. Elbette endişe duymanız çok normaldir. Ama bu duygulara kapılıp hayata küserek elinize hiçbir şey geçmez. Bir an önce silkelenip kaybettiklerinizi geri kazanmanız gerekiyor. Aklınızı boşaltıp, net bir beyinle kararlı bir şekilde iş aramaya ve iş fikirleri üretmeye başlamalısınız. Başaracağınıza inanmalı ve bunun yeni bir hayata merhaba demek için bir fırsat olduğunu unutmamalısınız. Kararlı olun, yılmayın ve azimli bir şekilde kariyerinizi yönetmeye devam edin.

Önceliklerinizi Belirleyin

Önceliklerinizi BelirleyinÇalışırken belli bir hayat standardı edinmiş olabilirsiniz ve buna göre harcamalarınız olabilir. Ama işsiz kaldığınız zaman belli bir süre bu hayat standardına yeni bir yön vermelisiniz. Lükse kaçan harcamalardan vazgeçmeli ve finansal durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Listeleme, bu konuda size yardımcı olacaktır ve her şeyi net bir şekilde görmenizi sağlayacaktır. Temel ihtiyaçlarınızı karşılamanın yollarını bulmalı ve önceliklerinizi belirlemelisiniz. Yeni bir iş bulana veya yeni bir kariyer planı yapana kadar bu şekilde yaşamalı, durumu düzelttiğinizde yine yaşam standardınızı yükselteceğinizi bilmelisiniz.

Yeni Bir Denge Kurun

Yeni Bir Denge KurunBirçok psikolog, işsizlik üzerine önerilerde bulunmuştur ve bu dönemde farkındalığı artırmak gerektiğine dikkat çekmiştir. Hayatın genellikle olumlu yönlerine odaklanmalı, pozitif enerjinizi hiç bozmamalı ve stresle savaşmak için doğru bir strateji belirlemelisiniz. Kendinize dürüst olmayı ihmal etmemelisiniz. Sizin kontrolünüz dışında gelişen işsizlik durumu nedeniyle kendinizi paralamayın. Kendinize olan güveni kaybetmeyin, hayattan kopmayın ve kontrol edemediğiniz şeyler için vurup yıkmayın. Çevresel ve ekonomik faktörleri kabullenerek yeni bir düzen – denge kurmaya gayret edin.

Durumu Kabul Etmeyi Deneyin

Durumu Kabul Etmeyi DeneyinDurumunuzu kabullenin ve “millet ne der” düşüncesini umursamayın. Açık davranmaktan korkmayın ve olumsuz düşüncelerinizi dışarı vurun. Bağırın, ağlayın ve duygularınızı açığa vurana kadar bunu yapın. Ardından hissedeceğiniz rahatlama ile kendinize yeni bir kapı açmaya çalışın. Olumsuz düşüncelerde boğulmayın ve unutmayın, nefret ile mutsuzluk sizi vuracaktır. Ama toparlanmayı bilmeli, kendinize zaman tanımalı, neler yapabileceğinizi düşünmelisiniz. Çözümler ürettikçe daha da rahatlayacaksınız ve kaybettiğiniz umudu geri kazanacaksınız.

Dış Dünyadan Uzaklaşmayın

Dış Dünyadan Uzaklaşmayınİşsiz kaldığınız zaman dış dünyadan uzaklaşmak, yapacağınız en büyük yanlışlardan birisi olacaktır. Aksine dünyada neler olup bitiyor izlemeli ve iş dünyası ile kariyerleriniz üzerine araştırmalar yapmalısınız. Sosyal çevrenizden uzaklaşmak sizi depresyona sürükleyeceği gibi, çevrenizden gelecek yardımlara da kendinizi kapatmanız anlamına gelir. Belki de sizi bekleyen bir iş imkanını geri tepmiş olacaksınız. Çevrenizle sağlıklı ilişkiler kurmalı, kendi sektörünüzde olup bitenden haberdar olmalısınız. Bu sayede potansiyel iş imkanlarından da uzak kalmamış olacaksınız. İş hayatından asla kopmamalı, hatta iletişim bağlarınızı güçlendirmelisiniz. Kendinizi bir odaya kapatarak acımaya başlarsanız, çok daha fazla zaman kaybedersiniz.

Sağlığınızı İhmal Etmeyin

Sağlığınızı İhmal Etmeyinİşsiz kaldığınız zaman, genellikle gözünüz hiçbir şeyi görmez ve hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı ihmal edersiniz. İşinizi kaybettiğiniz zaman karşılaştığınız büyük travmalar, sizi sinirli ve endişeli bir insan yapacaktır. Ama böyle bir kişi olarak elinize ne geçecek? Elbette hiçbir şey geçmeyecek ve durumu daha da kötüleştireceksiniz. Yapılan araştırmalar, bu durumdaki kişilerin kalp krizi gibi risklerle karşı karşıya olduğunu kanıtlıyor. Bunu istemeyeceğiniz için sağlığınızı korumalısınız. Spor yaparak zihninizi açmalı, çalışırken vakit ayıramadığınız şeyler için zaman yaratmalısınız. Böylece depresif düşüncelerden uzaklaşarak beyninizi açacak ve kendinize yeni fırsatlar yaratacaksınız. Sizi mutlu eden şeylerle ilgilenin ve gevşeyin. Beyniniz stres anında çok fazla çalışmayacaktır; ama düşüncelerinizi arındırdığınız zaman, daha iyi fırsatları bulabileceksiniz.

Borç Yapmaktan Uzak Durun

Borç Yapmaktan Uzak DurunGenellikle yapılan hatalardan birisi de yaşam kalitesini aynı standartta devam ettirebilmek için borçlanmaktır. İşsiz kaldığınız süre boyunca, önceliklerinizi belirlemeli ve çalıştığınız zaman ki lüks harcamalarınızı beklemeye almalısınız. İşsiz kaldığınız sürece kredi çekmek veya kredi kartına yüklenmek, sırtınızdaki yükü artıracaktır. Ailenizle bir kriz masası oluşturmalı ve neler yapabileceğinizi konuşmalısınız. Borca girmek yerine neler yaparak ayakta kalmaya devam edebileceğinizi düşünmelisiniz.

İlham Kaynağı Bulun

İlham Kaynağı Bulunİşsiz kaldığınız dönemde, size ilham verecek bir şeyler bulun. Mesela filmler izleyin. Özellikle kişisel gelişim ve biyografi filmleri size ilham verebilir. Bir ünlünün işsizlik hikayesi üzerine yapılan bir filmde kendinizi bulabilir ve çıkış yolu için neler yapmanız gerektiğini görebilirsiniz. “Umudunu Kaybetme” filmini izleyin mesela. Örnek olabilecek birçok davranışı, hayata tutunmayı ve sorumluluklarının bilincinde zorlu koşullarla nasıl savaşacağınızı görün. Yaratıcı olmadığı için işten kovulan Walt Disney’in başarı öyküsünü, aptal olduğu söylenen Thomas Edison’u, büyük eleştirilerle editörlükten kovulan; ama şimdi moda dünyasının en büyük editörü olan Anna Wintour’u örnek alın. Bu kişiler gibi birçok ünlü örnek bulunuyor. Bunların hepsi size kaybettiğiniz özgüveni geri getirecek, hiçbir şeyin bitmediğini gösterecektir. Saçma sebeplerle işten çıkarılan; ama şimdi oldukça başarılı olan ünlülere göz atın bakalım, neler olmuş bitmiş.

İşten atılmak, her zaman kötü bir şey değildir unutmayın. Belki de çok daha iyi bir başlangıcın ilk adımıdır ve yıllardır hayalini kurduğunuz işin temellerini atmanızı sağlayacaktır. “Her şey çok kötü, ne yapacağım ben şimdi, hayatım mahvoldu” gibi düşüncelerle beyninizi öldürmeyin ve “çok iyi oldu, şimdi daha mutlu olacağım bir işim olacak, beklettiğim planlarımı artık gerçekleştireceğim” diye düşünün. Beyninizi kötü düşüncelerden arındırın, olumlu şeylere odaklanın ve yeni fırsatları kovalayın.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın