Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İktisat Nedir? Makro ve Mikro İktisat Ne Demek?

İktisat kelimesinin sözlükteki karşılığına baktığımızda karşımıza ekonomi ve tutum kelimeleri çıkıyor. Ancak detaylı anlatımda söz edilmesi gereken daha bir dizi nokta var.
İktisat Nedir? Makro ve Mikro İktisat Ne Demek?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

İktisat nedir sorusunun cevaplarına geçmeden önce sözcüğün detaylı anlatımıyla birlikte iktisat bölümünü seçmeyi düşünenler için bilgi vereceğimizi de belirtelim. Zira son zamanlarda sayısız gencin iktisat bölümü üzerine yoğunlaştığını biliyoruz. İşte bu nedenle de sonradan pişmanlık yaşamamak için haklı olarak iktisat bölümü hakkında bilgi edinmek isteniyor.

Programda okutulan başlıca dersler, gereken nitelikler, taban puanları, mezunların ne gibi işler yaptıkları gibi konulara kafa yoruluyor. Peki, iktisat nedir diye sorarken siz de benzerlerini mi merak ediyordunuz? Yoksa kelime hakkında detaylı anlatıma mı ihtiyacınız var? Hangisine evet derseniz deyin merak ettikleriniz burada.

İktisat Nedir? Kısaca Bilgi

İktisat Nedir? Kısaca Bilgiİktisat; tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla en etkin şekilde kullanılması, bu kaynakların arttırılması ve üretilen mal-hizmetlerin bölüşümü ile ilgili konularda eğitim veren ve araştırma yapan bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle; insanların malları üretmek ve tüketmek üzere toplumun çeşitli üyelerine tanıtmak için sınırlı istihsal kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını inceleyen bir bilim dalıdır.

Sonuçta; insanların hayatlarına devam edebilmeleri maddi ihtiyaçlarının ve isteklerinin karşılanmasına bağlıdır. Ne bileyim, sağlıktan eğitime güvenlikten barınmaya varana kadar bir dizi temek ihtiyacın giderilmesi gerekmektedir. İşte tam da bunun için mal ve hizmetler üretilmektedir. Mal ve hizmetlerin üretimi, bölüşümü ve tüketimi de toplumsal yaşamın ekonomi alanını oluşturmaktadır.

Piyasa ise ürettiklerini satarak kar etmeye çalışan üreticiler ile ihtiyaç ya da isteklerini karşılamaya çalışan tüketicilerin bir araya geldiği ekonomik bir kurumdur. Devlet de topladığı vergiler, yaptığı denetlemeler, koyduğu kurallarla ekonominin işleyişini ve toplumsal gelişmeyi etkilemektedir. Neticede; iktisat kısaca bahsettiğimiz bu kavramlar arasındaki ilişkiden ortaya çıkan bir bilim dalıdır. Daha açık söylemek gerekirse iktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini, piyasaya müdahalelerini inceleyen sosyal ve teknik bir bilimdir.

Para kullanılarak ya da para kullanılmadan insanlar arasındaki mübadele muamelelerine neden olan faaliyetlerin tetkiki olarak da ifade edilebilecek iktisat, farklı kaynaklarda farklı biçimlerde anlatılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de üretim ve tüketim faaliyetlerinin nasıl düzenlendiğinin incelenmesidir. Sosyoloji, psikoloji, siyaset ilmi ve antropoloji gibi dallarla da yakından ilişkili olan iktisat, çalışmalarında tarihi tetkikleri de göz önüne alır.

Buna ek olarak; iktisatla ilgili çeşitli konular arasında istatistiki bilgiler de önemli yer tutmaktadır. İhtimal ve istatistiğe ait matematik kodlarının en önemli tatbikatı iktisat sahasındadır. İktisat ilminin inceleme sahası içinde bulunan konulardan bazıları ise fiyatların tahlili, sebep-sonuçlar, kar, faiz ve rant, rekabet şartları, arz-talep durumları, tasarruf ve yatırımların karşılıklı tesiri, milli gelir, enflasyon, deflasyon ve benzerleridir.

Mikro ve Makro İktisat Ne Demek?

Mikro ve Makro İktisat Ne Demek?İktisat tanımında kullanılan kıtlık, insan isteklerinin mal ve hizmetlerden fazla olma durumudur. Gelir düzeyi ile ilgisi olmayan bu ifade, insanların her istediklerini alamayacaklarını ve tercihlerini kısıtlamaları gerektiğini anlatmaktadır. İşte tam da bu noktada, yani tercihler kısıtlandığında ortaya çıkan yeni kavram ise alternatif maliyettir. Alternatif maliyet, yaptığınız tercih ile vazgeçtiğiniz en iyi tercihi ifade etmektedir.

İktisatta bir malın veya hizmetin değeri, diğer alternatifinin tercih edilme oranına göre belirlenmektedir. Mal ve hizmetlere verilen parasal karşılık, yani fiyatı inceleyen iktisat alanı mikro iktisattır. Bu alan, tüketici ve üreticilerin ekonomik faaliyetlerini ve piyasayı incelemektedir. Mikro iktisatın alanına giren konular; fiyat mekanizması, fayda, piyasa türleri, firma karı ve dengesi gibi konulardır.

Makro iktisat ise ekonomiyi dünya ve ülkeler seviyesinde inceleyen bölümdür. Makro iktisatın alanına giren konulardan bazıları enflasyon, işsizlik ve büyümedir. Tüm bunları göz önüne alınca da şu sonuca ulaşabiliriz. Mikro iktisat birey ve üretici ile ilgilenirken, makro iktisat bir ekonomideki tüm bireylerin ve üreticilerin oluşturduğu toplam ekonomik faaliyetler ile ilgilenmektedir.

İktisat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nasıl Unvanlarla Çalışır?

İktisat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nasıl Unvanlarla Çalışır?Şimdi söyleyeceklerimiz iktisat bölümü okuyacaklara! Çünkü bu başlığın altında iktisat bölümü mezunlarının ne iş yaptıkları üzerine konuşacağız. Öncelikle, iktisat okumanın yaşadığınız dünyanın nasıl bir işleyişle yürüdüğünü anlayabilmeniz açısından çok faydalı olduğunu belirtmeliyiz. Zira bugün hepimiz biliyoruz ki içinde bulunduğumuz zaman ekonomi üzerine kurulu. Ayrıca güncel olaylar ve dünyanın işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak hiç şüphesiz sizin yararınıza olacaktır. Peki, iktisat bölümünü tercih etmeden önce bilmeniz gereken şeyler nelerdi? Yani bu bölümü okuyup da başarılı olabilmek için ne gibi niteliklere sahip olmalısınız?

Bunun için öncelikle bölümünüzü sevmeyi öğrenmelisiniz. Yani iktisat nedir hiçbir fikriniz olmadan programa giriş yapmamalı, iktisat mezunlarının fikirlerine danışmalı ve kendinizi tanımalısınız. Örneğin; ekonomik meseleler üzerine kafa yormak, doların neden dibe çakıldığını düşünmek ve yorum yapmak size ne kadar cazip geliyor? Hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan olayları değerlendirirken, iktisat bilimini de değerlendirmeye katarak farklı bakış açıları yaratabilme düşüncesi sizi heyecanlandırıyor mu? Neticede; 21. yüzyılda paranın üzerine kurulu dünyayı anlamak için iktisatı anlamak gerekiyor. Şayet bunu istiyorsanız, iktisat bölümü için gereken diğer nitelikleri de bilmelisiniz.

Mesela; sayısal düşünme yeteneğine sahip olmalı, az önce de bahsettiğimiz sosyoloji, hukuk, istatistik gibi konulara ilgi duymalısınız. Ayrıca kendinizi geliştirmeyi sevmeli, iş bulamayan iktisat bölümü mezunları gibi olmamak için başarılı bir ekonomist olmayı hedef haline getirmelisiniz. Ya da çalışmak istediğiniz alana yönelip, kariyerinizi bilinçli adımlarla şekillendirebilirsiniz. Bakanlıklardan pazarlama ve insan kaynakları bölümlerine, yöneticilikten akademisyenliğe ve daha bir dizi işe varana kadar değişik meslek gruplarını tercih edebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın