Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

George Boole Kimdir? İngiliz Dahinin Hayatı, Çalışmaları ve Eserleri

Bilgisayar biliminin babası olarak da ifade edilen George Boole kimdir, biliyor musunuz? Matematik ve mantığın yanında, felsefe, ilahiyat ve edebiyat alanlarıyla da ilgilenen George Boole hakkındaki bu yazıdan, başarılı dahi hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
George Boole Kimdir? İngiliz Dahinin Hayatı, Çalışmaları ve Eserleri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

George Boole ismini daha önce duydunuz mu bilemiyorum ama günümüz bilgisayar teknolojisinde önemli bir payı olan dehayı tanımalısınız derim. Matematiksel zekasının yanında hayat hikayesiyle de etkileyici bir kişilik olan Boole, azmin ve kendi kendini yetiştirerek bir yerlere gelmişliğin en güzel örneklerinden!

Evet, yoksul bir aileden gelmesine rağmen sevgi dolu babasının da desteğiyle büyük çalışmalara imza atan George Boole kimdir sorusunun detaylı cevaplarını aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsiniz. İşte dijital çağın başlamasındaki rolüyle tanınan gizli kahraman George Boole hakkındaki detaylar:

George Boole Kimdir? Kısaca Bilgi

George Boole Kimdir? Kısaca BilgiGeorge Boole kimdir sorusuna kısaca; bugünkü arama motorlarının temelini oluşturan mantığın yaratıcısıdır diyebiliriz. Yani en çok bu cevap ilginizi çeker diye düşünüyorum. Sonuçta; hemen hepimiz için hayatın vazgeçilmez unsurları olmuş arama motorlarının temelinde İngiliz dehanın buluşları var. Ama George Boole, yalnızca bu yönüyle değil daha pek çok özelliğiyle de tanınması gereken başarılı bir kişilik.

Matematikçi kimliğinin yanı sıra aynı zamanda bir filozof ve profesör olarak da tanınan George Boole, neredeyse bütün hayatını çalışarak geçirmiş. Alçakgönüllülüğü ile de etrafında saygınlık uyandıran matematik dehası, bir dizi ödül almasına rağmen hiçbir zaman mütevazılığından ödün vermemiş, deyim yerindeyse asla “ben oldum” diye düşünmemiştir.

Hatta ölümü de işine olan bağlılığından kaynaklanmış, metrelerce yağmur altında yürüdükten sonra ıslak elbiseleriyle ders verdiği için zatürreye yakalanmıştır. İşte böyle bir kişiliğin hayat hikayesini detaylıca incelemenizi öneriyor ve hemen aşağıdaki başlığa geçelim diyorum.

George Boole Hayatı

George Boole HayatıGeorge Boole; 2 Kasım 1815’te İngiltere Lincolnshire’da bulunan Lincoln isimli kasabada Mary Ann ve John çiftinin çocukları olarak dünyaya gelmiş. Yoksul bir ailesi olan George Boole’nin babası boş zamanlarına optik aygıtlar yapan, matematik konusunda yetenekli ama fakir bir ayakkabı ustasıymış. İlkokula doğduğu kasabada giden George Boole, ekonomik koşullar yüzünden eğitim hayatına ilköğretimden sonra devam edememiş. Ancak okula gitmemesine rağmen azmi ve de özverili babasının desteğiyle kendi kendini eğitmeyi başarmış.

Bir dahi olmasında büyük payı olan babasının cesaretlendirmeleri ile Latince’yi tek başına öğrenen George Boole, kendisini daha 12 yaşındayken çeviri yapabilecek düzeyde geliştirmiş. Hatta Horace’nin bir şiirini İngilizce’ye çevirmiş, oğluyla gurur duyan babasının bu çeviriyi yerel gazetede yayımlatması ile bütün öğretmenlerinin dikkatini üzerine toplamış. Çevirideki hataları yüzünden mahcup olan Boole, eksikliklerini tek başına tamamlarken aynı zamanda Yunanca öğrenmeye de başlamış.

George Boole’nin Kızları;

George Boole KızlarıYoksul ailesine yardım edebilmek amacıyla 16 yaşında bir okulda öğretmenlik yapmaya başlayan Boole, bir diğer yandan da yabancı dil alanındaki çalışmalarına devam ediyormuş. 4 yıl boyunca öğretmenlik yapmasına rağmen maddi olarak bir türlü refaha kavuşamayan geç, öncelikle papaz olmayı düşünmüş fakat daha sonra karar değiştirmiş. 21 yaşındayken özel bir okul açan genç, burada tek başına matematik çalışıyormuş.Laplace, Abel, Galois ve Lagrange gibi isimlerin çalışmalarını inceleyen Boole, daha sonra ilk matematik makalesinin temelini oluşturacak notlar çıkartıyormuş.

Tam da bu dönemler, Cambridge Matematik Dergisi’nin editörü olan Duncan Gregory tarafından Cambridge’de ders almaya davet edilmiş. Ancak ailesine destek olabilmek için bu teklifi geri çevirmek durumunda kalmış. Ders almaya gidemese bile Cambridge Matematik Dergisi için yazı yazmaya başlayan Boole, kısa süre sonra cebir üzerine yoğunlaşmaya başlamış. Yazdığı bir makalesi Kraliyet Derneği tarafından yayımlanınca Kraliyet Derneği Madalyası kazanan genç dahi, 1849 yılında Cork’ta Queens Koleji’nde Matematik Kürsüsü Başkanlığı görevine getirilmiş.

Mary Everest Boole;

George Boole Eşi Hayatının sonuna kadar burada matematik profesörlüğü yapan Boole, çalışmalarına devam etmekten de geri durmamış. Yoksulluğun ne demek olduğunu iyi bilen deha, kendisine sağlanan olanakların değerini her zaman bilmiş. 1854 yılında da mantık ve olasılıklar üzerine önemli bir eser yayımlamış. 1855 yılında ise 5 kızının annesi olacak Mary Everest ile evlenmiş. Kızlarından bazıları kendisi gibi bilim dünyasında ilerlemiş, bazıları da dönemin önemli bilim adamları ve yazarları ile evlenmiş.

Mantık alanında çalışan ilk İngilizlerden biri olan Boole, nicelik simgeleri ile işlem simgelerini birbirinden ayırmayı göstererek, cebirsel simgelerle mantıksal biçimlere ve tasarımlara karşılık gelen simgeler arasındaki analojiyi ortaya koymuş. 1847 ile 1854 yılları arasındaki buluşlarıyla, Boole cebirinin doğmasını sağlayan başarılı matematikçi, ayrıca bugünkü bilgisayar teknolojisinin temellerini atmış sayılmaktadır.

George Boole MezarıÇalışmaları ile çeşitli ödüllere layık görülen George Boole, Dublin ve Oxford Üniversiteleri tarafından da onurlandırılmış. 1857’de Kraliyet Topluluğu’na üye olan deha, 1864 yılında ise hayatını kaybetmiş. Alçak gönüllüğü ve kendini işine adamasıyla da hafızalara kazınan George Boole’nin ölüm sebebiyse, ıslak elbiseleriyle ders vermesi olmuş.

Evet, 1864 yılında evinden okula ortalama 3 kilometre olan yolu yağmur altında yürüdükten sonra ıslak elbiseleriyle ders veren George Boole, bunun neticesinde ağır bir soğuk algınlığına (zatürreye) yakalanmış. Ve 8 Aralık 1864’te henüz 50 yaşındayken İrlanda, County Cork’un Ballintemple isimli kasabasında hayata veda etmiş.

İki önemli Aristoteles mantığını, matematiksel temellere dayandıran simgesel mantığın yaratıcısı, Boole mantığı, Boole cebiri, simgesel mantık, matematiksel mantık gibi isimlerle anılmaktadır. Ayrıca bilgisayar teknolojisinin gelişiminde büyük rol oynayan deha, bugün anında ulaşabildiğimiz bilgi kaynaklarımız haline gelmiş arama motorlarının mantığı ardındaki isim olarak da tanınmaktadır. Hatta Google, George Boole’nin 200. ölüm yıldönümünde onun için bir doodle yapmıştır.

George Boole Eserleri

George Boole Eserleri1847 yılında Mantığın Matematiksel Analizi isimli eseriyle dikkat çeken George Boole, burada mantığın felsefeyle değil, matematikle birlikte ele alınması gerektiğini savunmuştur. 1854 yılında ise düşünceleri iyice yerine oturan deha, Mantık ve Olasılıklara İlişkin Matematiksel Kuramların Dayandığı Düşünce Yasaları Üzerine Bir İnceleme’sini yayımlaymış ve matematiğe Boole Cebiri kavramını getirmiş.

George Boole Mezarının FotoğrafıBuradaki mantık modern bilgisayarlarda ve elektronik anahtarlı devrelerde kullanılmıştır. Ayrıca 1859 yılında Diferansiyel Denklemler Üzerine Bir Araştırma ve 1860’ta da Sonlu Farklar Hesabı Üzerine Bir Araştırma isimlerindeki tezlerini tamamlamış. Onlarca bilimsel makale yazan George Boole, sayıların dağılma özelliğini de ilk defa inceleyenlerden biri olmuştur. Kısacası, o hala yeteri kadar tanınmasa da bugün tüm dünyanın kullandığı teknolojilerin temellerini atan kişi olarak yakın tarihte adını duyurmayı başarmıştır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.