Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Uzun 30 Köprüsü ve Özellikleri

Dünyanın en uzun köprüleri pek çok kişinin merakını oluşturmaktadır. İşte karşınızda dünyanın en uzun köprüleri listesi:
Dünyanın En Uzun 30 Köprüsü ve Özellikleri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Mühendislik harikası olan köprüler sayesinde ulaşım bir hayli kolaylaşmıştır. Bu köprülerin yapımı ince ince düşünülmüştür ve projeler hayata geçirilmiştir. Elbette ki dünyanın enleri arasında yer alan köprülerin maliyetleri oldukça yüksektir. Gerek dünyanın en uzun asma köprüsü gerekse de dünyanın en geniş köprüsü geçiş ücretlerine de yansımış durumdadır. Dünyanın en uzun köprüleri sıralaması listesinde uzunluk, genişlik, nerede bulunuyor, maliyetleri hakkında bilgiler vereceğim.

Hazırladığım listede dünyanın en uzun köprülerine yer vereceğim. Asma, kirişli veya diğer köprü çeşitlerine göre köprüleri ayrı ayrı başlıklarda ele almak yerine, açıklamalarda belirteceğim.

İşte karşınızda dünyanın en uzun köprüleri:

1 Danyang – Kunshan Grand Köprüsü – Çin

Danyang – Kunshan Grand Köprüsü - ÇinGuinness dünya rekoruna sahip olan bu köprü; Pekin ile Şangay arasında yaklaşık 164,8 km uzunluğundadır. Jiangsu, Şangay ve Nankin köprünün bulunduğu güzergahlardır. Köprünün başlangıç tarihi 2006’dır. 2010 tarihinde biten köprünün hizmete sunulması 30 Haziran 2011’dir. Viyadük tipi bir köprüdür. 8.5 milyar dolara mal olan bu köprü; şimdiye kadar yapılmış en pahalı 10 köprü listemize girememiştir.

2 Tianjin Grand Köprüsü – Çin

Tianjin Grand Köprüsü - ÇinPekin ile Şanghay arasındaki hızlı tren demiryolunun bir parçası olan bu köprünün tipi viyadüktür. Qingxian ve Langfang şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Dünyanın en uzun köprüleri arasında bulunur. Öyle ki 2011’de Guinness rekorlarında, dünyanın en uzun 2. köprüsü olarak yer almıştır. Uzunluğu 113.700 metredir. Köprünün yapımına 2006 yılında başlanmıştır. 2010 yılında köprü tamamlanmıştır. Fakat 2011 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

3 Bang Na Köprüsü – Tayland

Bang Na Köprüsü - TaylandTayland’da bulunan bu köprü dünyanın en uzun köprüleri listesi arasında bulunuyordu. Fakat 2010 yılında bu unvanını kaybetmiştir. Bunun sebebi köprünün su birikintisi üzerinden geçmemesidir. 55 km uzunluğa sahip olan bu köprüde 6 şeritli yol bulunuyor. Listeden çıkarılmasına rağmen bu köprüyü ele almak istedim.

4 Qingdao Haiwan Köprüsü – Çin

Qingdao Haiwan Köprüsü – ÇinDünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip olan QingdaoHaiwan, Çin’de bulunmaktadır. 42,58 km uzunluğa sahip olan bu köprü 4 yılda tamamlanmıştır. 35 m genişliğe sahiptir. Herhangi doğalafetler karşısında yıkılmaması için 5 bin tane ayağa sahiptir. 8 şiddetindeki depreme dahi dayanabilen bu köprünün inşasında 450 bin ton çelik kullanılmış. 4 yıllık süren çalışmaların ardından köprünün yapımına tamı tamına 1,5 milyar dolar harcanmış. Çin, Aodong Rd, Chengyang Qu, Shandong Sheng ve Qingdao Shi üzerine inşa edilen bu köprünün yüksekliği 149 metredir.

5 Manchac Swamp Köprüsü – ABD

Manchac Swamp Köprüsü - ABDDünyanın en görkemli köprüleri arasında bulunan Manchac Swamp, Amerika’da bulunur. Dünyanın su üzerindeki en uzun köprüleri arasındadır. Bazı kişiler bu köprünün dünyanın en uzun ücretli yol köprüsü olduğunu iddia etmektedir. Louisiana ve St. John the Baptist Parish arasında olan bu köprünün uzunluğu 36.60 km’dir. Yüksekliği 15 m’dir. Maliyeti ise 7.000.000 dolar’dır.

6 Lake Pontchartrain Causeway – ABD

Lake Pontchartrain Causeway – ABDManzarası muhteşem ama bir o kadar da korkunç olan köprülerden biri Pontchartrain Causeway’dir. Bunun nedeni sürekli havanın sisli olmasıdır. Louisiana eyaletinde bulunan bu köprü, dünyanın en uzun köprüleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Lake Pontchartrain Causeway iki köprüden oluşmaktadır. Birinin uzunluğu 38,422 km diğerinin ise 38,352 km’dir.

7 Hangzhou Körfezi Köprüsü – Çin

Hangzhou Körfezi Köprüsü – ÇinDünyanın en uzun köprüleri arasında yer alan Hangzhou köprüsü nerede sorusunun cevabı: Çin’dir. Çin’in doğusunda yer alan bu köprü; Ningbo ve Jiaxing şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Toplam uzunluğu 35. 5 km’dir. 2003 yılında başlayan köprü, 2008 yılında kullanıma açılmıştır. Köprünün güzergahı; G15 Shenhai Expy, Haiyan Xian, Jiaxing Shi, Zhejiang Sheng, Çin şeklindedir.

8 Donghai Köprüsü – Çin

Donghai Köprüsü – ÇinDünyanın en uzun asma germe köprüleri arasında bulunan Donghai, 670 ayak üzerine inşa edilmiştir. Yılan gitmiş arkasından köprü yapılmış derler ya aynen o misal köprü “S” şeklindedir. 32,5 km uzunluğa sahip olan bu köprü, 2005 yılında kullanıma açılmıştır. Şangay ve Yangshan Port güzergahında hizmet vermektedir.

9 Chesapeake Körfezi Köprüsü – ABD

Chesapeake Körfezi Köprüsü – ABDİki köprüden oluşan Chesapeake, Amerika’nın Virginia şehrinde bulunuyor. İlk köprünün uzunluğu 28,3 km iken ikinci köprünün uzunluğu ise 12,9 km’dir. Virginia ile Maryland şehirlerini birbirine bağlayan bu köprülerin sudan yüksekliği 23 metredir.

10 Kral Fahd Köprüsü – Suudi Arabistan

Kral Fahd Köprüsü – Suudi Arabistan1981 yılında yapımına başlanan köprü 1986 senesinde bitirilmiştir. 25 km uzunluğa sahip olan bu köprü Suudi Arabistan’da bulunmaktadır. King Fahd Causeway ve Bahreyn şehirlerini birbirine bağlamaktadır.

11 Vasco da Gama Köprüsü – Portekiz

Vasco da Gama Köprüsü – PortekizAvrupa’nın en uzun köprüsü olarak bilenen Vasco da Gama; Portekiz’in başkenti Lizbon’da bulunur. Tejo nehri üzerinden geçen köprünün uzunluğu 17,2 km’dir. Sudan yüksekliği ise 45 m’dir. Sacavém ve Alcochete şehirlerini birbirlerine bağlamaktadır. Bu köprünün yapımında 4 mimar çalışmıştır.

12 Rio – Niteró Köprüsü – Brezilya

Rio – Niteró Köprüsü - BrezilyaRio de Janerio ve Niteró’yu birbirine bağlayan köprü Brezilya’da bulunmaktadır. 1968’de yapımına başlanan köprü 1974 tarihinde bitirilmiştir. Toplam uzunluğu 13,9 km’dir. Yüksekliği ise 72 m’dir.

13 Penang Köprüsü – Malezya

Penang Köprüsü – MalezyaMalezya’da bulunan Penang Köprüsünün uzunluğu 13,8 km’dir. Pinang adası ile Malezya anakarası üzerinde bağlantı kurmayı sağlayan bu köprü 1985 senesinde kullanıma açılmıştır. Yüksekliği 102 m’dir. Dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alır. Penang, Gelugor ve SeberangPerai arasında ulaşımı kolaylaştırır.

14 Confedration Köprüsü – Kanada

Confedration Köprüsü - KanadaKanada’da yer alan bu köprü Prens Edward Island arasındaki mesafeyi azaltmak için yapılmıştır. 1993 tarihinde yapımına başlanmıştır. 1997 tarihinde açılmıştır. Köprünün uzunluğu 12,9 km’dir. Kutu kirişli köprü tipindedir. Borden-Carleton, Cape Jourimain ve New Brunswick şehirlerini birbirine bağlamaktadır.

15 Third Mainland Köprüsü – Nijerya

Third Mainland Köprüsü – NijeryaAfrika’nın en uzun köprüleri arasında olan bu köprü, Nijerya’da bulunmaktadır. 1990 tarihinde açılan bu köprünün uzunluğu 11,8 km’dir. Lagos Mainland ve Nijerya arasında bulunan bu köprü dünyanın en uzun köprüleri arasında olduğu için listemizde kendine yer bulmuştur.

Tavsiye Ederiz: Gecenin Karanlığına Işık Tutan Mimari Bir Başyapıt: “VI. Muhammed Köprüsü”

16 San Mateo Hayward Köprüsü – ABD

San Mateo Hayward Köprüsü – ABDKaliforniya eyaletinde bulunan bu köprünün yapımına 1961 senesinde başlanmıştır. 1967 yılında hizmet vermeye başlamıştır. 11,3 km uzunluğa sahip olan bu köprünün yüksekliği 41 m’dir. Kaliforniya ve Harward eyaletlerini birbirine bağlayan bu köprü Amerika’da bulunmaktadır.

17 Seven Mile Köprüsü – ABD

Seven Mile Köprüsü – ABDMuhteşem bir manzaraya sahip olan Seven Mile Köprüsü, ABD’nin Florida eyaletinde bulunmaktadır. 11,3 km uzunluğa sahip olan bu köprünün sudan yüksekliği 20 m’dir. 1978 senesinde yapıma başlanan köprü, 24 Mayıs 1982 senesinde hizmete açılmıştır. Knights Key ve Little Duck Key’i birbirine bağlamaktadır.

18 Incheon Köprüsü – Güney Kore

Incheon Köprüsü – Güney KoreGüney Kore’nin Incheon eyaletinde bulunan bu köprü, dünyanın uzun köprüsü unvanına sahipti. Köprü 6 şeritlidir ve uzunluğu 18,384 metredir. Incheon ile Yeongiong Adasını birbirine bağlayan bu köprünün yüksekliği ise 230 m’dir. En gergin eğik askılı köprülerden biridir.

19 West Gate Köprüsü – Avustralya

West Gate Köprüsü – AvustralyaAvustralya için önemli bir yere sahip olan bu köprü yoğun olarak kullanılır. 1965 yılında yapımına başlanan köprü 1978 senesinde bitmiştir. Toplam uzunluğu 2.582 metredir. Sudan yüksekliği ise 58 m’dir. Ulaşımda hayati öneme sahip olan bu köprü Melbourne ve Geoolong sanayi bölgelerini birbirine bağlamaktadır.

20 Yavuz Sultan Selim Köprüsü – Türkiye

Yavuz Sultan Selim Köprüsü – TürkiyeÜlkemizde bulunan bu köprü, İstanbul’dadır. İstanbul’daki 3. köprümüzdür. Köprünün ismi konusunda tartışmalar yaşansa da sonunda köprünün ismi Yavuz Sultan Selim olarak isimlendirilmiştir. Toplam 10 şeritten oluşan bu köprünün yapımına 2013 yılında başlanmıştır. 2016 senesinde kullanıma açılmıştır. Dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip olan bu köprünün genişliği 59 m’dir. Toplam uzunluğu ise 2,614 metredir. Denizden yüksekliği 320 m’dir. Deniz üzerindeki uzunluğu ise 1408 m’dir. Bu köprü aynı zamanda dünyanın en büyük asma köprüleri arasında bulunmaktadır.

21 Akashi Kaikyō Köprüsü– Japonya

Akashi Kaikyō Köprüsü– JaponyaJaponya’da bulunan bu köprü en uzun asma köprüsü unvanına sahiptir. Awaii adası ile Kobe şehrini birbirine bağlayan bu köprü 1,991 metre uzunluğundadır. Yüksekliği ise 283 m’dir. Sadece ülkenin değil dünyadaki en uzun asma köprüsüdür.

22 Tsing Ma Köprüsü – Hong Kong

Tsing Ma Köprüsü – Hong KongHong Kong’da bulunan bu köprü; Tsinh Yi ve Ma Wan’ı birbirine bağlamaktadır. Dünyanın en uzun asma köprüsü arasında bulunan Tsing Ma’nın uzunluğu 1770 metredir.

23 Xihoumen Köprüsü – Çin

Xihoumen Köprüsü – ÇinDünyanın en uzun asma köprüleri arasında bulunan bu köprü, 1650 metre uzunluğundadır. 2009 tarihinde açılan bu köprü Jintang Adasında bulunmaktadır.

24 Büyük Kemer Köprüsü – Danimarka

Büyük Kemer Köprüsü – DanimarkaGreat Belt adı ile bilinen Büyük Kemer Köprüsü, Danimarka’da yer almaktadır. Asma köprüdür ve uzunluğu 1624 metredir. Dünyanın en uzun asma köprüsü arasında bulunmasının dışında dünyanın en yüksek 8. köprüsüdür. Funen ve Zealand adalarını bağlayan bu köprü, 1998’de açılmıştır.

İlginizi Çekebilir: İsveç ve Danimarka’yı Birbirine Bağlayan Muhteşem Tasarım: “Öresund Köprüsü”

25 Osmangazi Köprüsü – Türkiye

Osmangazi Köprüsü – TürkiyeÜlkemizde yer alan bu köprü, İzmit Körfez Köprüsü olarak da anılmaktadır. Dilovası ile Altınovasının Hersek Burnunu birbirine bağlamaktadır. Uzunluğu 1550 metredir. Toplam uzunluğu ise 2682 metredir. Asma köprüdür. Kocaeli’de bulunmaktadır.

Tavsiye Ederiz: Üçüncü Köprü, Çevresindeki Yerleşim Yerlerinin Değerini Katlıyor!

26 Yi Sun-sin Köprüsü – Güney Kore

Yi Sun-sin Köprüsü – Güney KoreGüney Kore’de bulunan bu köprünün tipi asmadır. Yeosu’da bulunan bu köprünün genişliği 27 m’dir. 2012 tarihinde kullanıma sunulan köprünün uzunluğu 1545 metredir. Toplam uzunluğu ise 2260 m’dır.

27 Runyang Köprüsü – Çin

Runyang Köprüsü – ÇinGergin eğik askılı köprü olan Runyang, aynı zamanda asma köprü grubunda yer alır. Dünyanın en uzun köprüleri içinde listemize girmeyi başaran bu köprünün toplam uzunluğu 35,660 metredir. 2005 yılında kullanıma açılmıştır.

28 Nanjing Dördüncü Yangtze Köprüsü– Çin

Nanjing Dördüncü Yangtze Köprüsü– ÇinÇin’de bulunan bu köprünün uzunluğu 1418, genişliği ise 34 metredir. Nankin bölgesinde bulunan bu köprü Çin’in Jiansu şehrinde yer almaktadır. Toplam uzunluğu ise 5.437 metredir.

29 Humber Köprüsü – İngiltere

Humber Köprüsü – İngiltereTek açıklıklı asma köprüsü olan Humber, İngiltere’nin doğusunda yer alır. 2220 metre uzunluğa sahiptir. Dünyadaki tek açıklıklı asma köprüsüdür. 1972 yılında yapımına başlanan köprü, 1981 yılında hizmete sunulmuştur.

30 Jiangyin Köprüsü – Çin

Jiangyin Köprüsü – ÇinÇin’de bulunan bu köprü, 28 Eylül 1999 tarihinde açılmıştır. Sudan yüksekliği 50, en uzun açıklık alanı ise 1.385 m’dir. Çin’in Jiangyin bölgesinde bulunan bu köprünün toplam uzunluğu ise 3000 metredir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.