Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Stresli 7 İşi

Dünyanın en stresli işinde çalışıyor olabilir misiniz? Eğer böyle düşünüyorsanız, aşağıdaki listede yer alan en stresli meslek gruplarına bakmalısınız.
Dünyanın En Stresli 7 İşi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Çoğumuz bir iş ya da kariyer ararken, işin tatil zamanını, maaşını ve çalışma saatlerinin esnekliklerini düşünürüz. İş hayatında mutlu olmak; ömrü uzatmasının yanı sıra, yaşam kalitesinin artmasını da sağlar. Tüm bunların yanında bazı meslek dalları son derece streslidir ve depresyon gibi ruhsal bozukluklara yol açabilir.

Daha önce sizlere 2014 yılının en stresli mesleklerini paylaşmıştık. Bu mesleklerin askerlik, polis, itfaiyeci gibi stresin yanında zor meslek grupları olduğunu hatırlatmak isterim. Burada anlatılan mesleklere bakıldığında ise genel olarak müşteriler ile birebir temas halinde olan meslekler olduğunu görüyoruz.

Sizce hangi işler daha stresli, hiç düşündünüz mü? Araştırmalar sonucunda; insanlarla etkileşimin fazla olduğu işler, depresyon gibi ruhsal bozukluklara neden olabiliyor. En az stresli işler ise bireysel olarak çalışılan işlerdir. Özellikle spor, fitness ve sanat gibi eğlenceli işler, mutlu çalışanlara sahip.

İşte dünyanın en stresli 7 meslek dalı sizlerle:

7 Yayıncılık

Stres Oranı: %12,3

YayıncılıkYayıncılık mesleğinin, listede olması size şaşırtıcı gelebilir. Ancak yayıncılar; pazarlama, dağıtım, geliştirme ve tasarım gibi yayıncılık aşamalarında halkla birlikte çalışır. Aynı zamanda bu rekabetçi hat, her şeyin online olması gerektiği gibi tüm medya formlarını da içerir.

Yayıncılık işinin tipik ve stresli işler listesinde olmasının ana nedenlerinden birisi de, çalışanların kendisi için değil başkaları için çalışmasıdır.

6 Hukuk Hizmetleri

Stres Oranı: %13,7

Hukuk HizmetleriHukuk hizmetleri, yüksek gelir ve kariyer garanti eden işlerden biri olduğu için çok cazip bir iş gibi görülebilir. Ancak; bu sektörde çalışanlar, işiyle ilgili her zaman mutlu değillerdir.

Hukuki hizmetler, çok farklı işleri içinde barındıran geniş bir terimdir. Bu işlerin ortak özelliği ise kamuoyuyla çalışıyor olmalarıdır. Bu alanda çalışan kişiler, genellikle müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarından, ruh sağlıkları bozulabilmektedir.

5 Bireysel Hizmetler

Stres Oranı: %14,4

Bireysel HizmetlerBireysel hizmetler, birçok işi kapsayan geniş bir endüstridir. Bu işler, ürün odaklı olmaktan ziyade tüketici ile iletişim anlamına gelir. Bireysel hizmet çalışanları, danışmanlık gibi tavsiye ya da doğru gördükleri düşünceleri kabul ettirebilmek için tüketici ile tartışmaya girebilir. Yayıncılık işinde olduğu gibi çalışanların kendileri için değil, başkaları için çalışması; karşıdaki kişiye söylediklerini anlatabilme çabası yoğun bir stresi beraberinde getiriyor. Özellikle de prim usulü ile çalışan firmalarda bu stres daha da artabiliyor.

4 Üretim

Stres Oranı: %14,4

ÜretimBıkkınlık, birçok üretim işinin talihsiz bir parçasıdır. İşçiler, gün boyunca üretme stresiyle karşı karşıya kalabilir. Bazen eğlenceli işlerde olabilir; fakat imalat, genellikle stresli bir ortamdır. Peki, depresyon riski nasıl azaltılabilir? Çalışanın çalışma ortamını değiştirmesi, çözümlerden bir tanesidir.

3 Sosyal Hizmet Uzmanı

Stres Oranı: % 14,8

Sosyal Hizmet UzmanıSosyal hizmet uzmanları başkalarına yardım etmek için vardır. Bu uzmanlar, başkalarına yardımcı olurlar ve bu durum da bazen içinden çıkılmayacak hale gelebilir. Genellikle empati kurarak tedavi sırasında hastaların daha eğlenceli ve hayat dolu hissetmelerine yardımcı olur. Sigortanın belirtildiği gibi sosyal çalışanlar, % 14,8 gibi çok yüksek bir oranda depresyona yakalanma riski taşıyor.

2 Gayrimenkul Danışmanı

Stres Oranı: %15,5

Gayrimenkul DanışmanıGayrimenkul acenteleri mutlu görünebilir ancak bu sizi yanıltmasın. Gayrimenkul danışmanları, müşterilerini mutlu edebilmek için böyle görünmek zorundadır. Gayrimenkul ofisleri sürekli hedef odaklı bir ortamda çalışır. Hedeflerinde, gayrimenkul komisyon gelirlerinin büyük bir kısmını almak vardır. Emlakçı çok mutsuz bile olsa; yüzlerine gülen bir maske takarak, müşterilerini memnun etmelidir.

Ajanslar, ne istediklerini bilmeyen seçici insanlar ile çalışmak ve onlarla ilgilenmek zorundadır. Bu stresli kariyerin büyük ödülleri olabilir; ama depresyon ve mali sıkıntıya düşebilme riski de göz ardı edilmemelidir.

1 Kamu Taşımacılığı

Stres Oranı: %16,2

Kamu TaşımacılığıToplu taşıma sürücüleri, tüm meslek grupları içinde en yüksek depresyon oranına sahip kişilerdir. Sürücüler; her gün kaba, duyarsız ve hatta sarhoş müşteriler ile uğraşmak zorunda kalabilirler. Bunların yanında sürücüler para ödemeyen ve kendilerine kaba gösteren müşterilerle de karşı karşıya gelebilir. Toplu taşıma sürücüleri, belki de en çok halkla yüz yüze gelmek zorunda kalan kişilerdir. Böylece kamu taşımacılığı, %16,2 oranla en stresli işler arasında ilk numarada yer almaktadır.

Aslında hepimizin aşina olduğu bir yerlerden duyduğumuz bir söz vardır, “işin ne kadar zor olursa olsun, kafan rahat olmalı”. Bahsettiğimiz meslek kollarının hepsi bunu doğrular nitelikte. Dikkat ettiyseniz çok ağır şartlarda çalışan mesleki gruplar bu listede yer almıyor. Nedeni birazda, “insanla uğraşmak zor zanaat” sözüne dayanmıyor mu?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın