Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Doğru Alışveriş için Dikkat Edilmesi Gereken 8 Önemli Nokta

Herkes alışveriş yapar ama doğru alışveriş yapmayı bilenler, çoğunluk değil azınlıktır. Eğer siz de o azınlığa girmek istiyorsanız, bu önerilere kulak verin!
Doğru Alışveriş için Dikkat Edilmesi Gereken 8 Önemli Nokta
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Alışveriş yaparken uyduğunuz bir takım kurallar var mı? Yoksa öyle kafanıza göre mi bir şeyler satın alırsınız? Mesela; yolda yürürken hoşunuza giden bir şey gördüğünüzde hemen mağazaya dalanlardan biri olabilir misiniz? Yoksa “şu anda ne bunun yeri ne de zamanı” deyip yola devam edenlerden misiniz? Evet, hangi gruba daha yakın olduğunuzu düşünüyorsunuz? Yani doğru alışveriş yapmayı bilenlerden biri mi yoksa durup dururken dünyaları satın almaya kalkışanlardan biri misiniz? Bu sorularımda neden bu kadar ısrarcıyım biliyor musunuz? Çünkü hangi grupta yer aldığınız sizin alışveriş şeklinizi ve doğal olarak da finansal anlamda ne kadar başarılı olduğunuzu gösteren en önemli işaretler arasındadır.

Doğru alışveriş yapmayı bilmiyorsanız, ne kadar para kazansanız da finansal açıdan istediğiniz başarıyı bir türlü yakalayamaz, haliyle de mutlu olamazsınız. Mutlu olmak için alışveriş yapayım derken kendi kendinizi mutsuzluğa sürükler, sonra da “ne zaman bu kadar borca girdim” diye dizlerinizi döversiniz. İşte bunlar gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsanız, alışveriş yaparken belli başlı noktalara dikkat etmeniz ve doğru alışveriş nasıl yapılır hemen şimdi öğrenmeniz gerekiyor. Kaldı ki bilinçli alışveriş mantığını bir kez kavradığınızda, şimdiye kadar nasıl bu kadar saçma alışveriş yaptığınıza şaşırıp kalacak ve birazdan öğreneceğiniz kuralları daha önce uygulamadığınız için kendinize kızacaksınız diyebilirim. İsterseniz, belki daha önce de duyduğunuz ama hep aklınızın en uzak köşesine attığınız alışveriş tüyolarını incelemeye hemen başlayalım. Başlayalım ki, bir sonraki alışverişinizi olabilecek en iyi, en mantıklı şekilde yapabilin.

İşte “doğru alışveriş nasıl yapılır” öğrenmek isteyenler için dikkat edilmesi gereken noktalar:

İhtiyaçları Belirlemek!

İhtiyaçları Belirlemek!Evet, doğru alışveriş için ilk olarak yapmanız gereken şey tabii olarak ihtiyaçlarınızı belirlemek! Kısacası alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi yapmalı ve listenizden emin olduktan sonra alışverişe çıkmalısınız. Dolabınızın önüne geçmeli ve neyinizin olmadığına karar vermelisiniz. 10 tane bluzunuz varsa bir yenisini almaktan kaçınmalı, onun yerine gereksinim duyacağınız başka bir şey almalısınız. İhtiyaca yönelik alışveriş yapmayı öğrendiğinizde eskiye göre çok daha az alışveriş yaptığınızı görecek ve hiç giymeyeceğiniz ürünleri satın almaktan da kurtulmuş olacaksınız. İşte bu yüzden, sakın ola ihtiyaç listesi yapmadan alışverişe çıkmayın derim. Hem bu şekilde elinizde yazılı bir liste olacağı için isteklerinizi dizginlemeniz çok daha kolay hale gelecektir.

Bütçenizin Farkında Olmak!

Bütçenizin Farkında Olmak!Tamam, ihtiyaç listenizi oluşturdunuz peki ama bütçenizden haberiniz var mı? Ne için ne kadar para harcamanız gerektiğini biliyor musunuz? O ay içindeki ödemelerinizi hesaba kattınız mı? Alışveriş yaptıktan sonra elinizde birikim yapacak kadar para kalıyor mu? Yoksa elde avuçta ne varsa alışveriş merkezlerine yatırmayı mı planlıyorsunuz? Kısacası demek istiyorum ki, ihtiyaçlarınızı belirlerken bütçenizi de göz önüne almalısınız. Mesela; kışa giriyorsunuz ve hem çizmeye hem de monta ihtiyacınız var. Ama o ay içinde ikisini de almanız için borca girmeniz gerekiyor. Çünkü elinizde iki ürüne yetecek kadar para yok.

İnceleyebilirsiniz:
Tasarruf Planınızı Altüst Eden 5 Alışveriş Şekli

İşte böyle durumlarda hangi ihtiyacınızın daha acil olduğuna karar vermeli ve diğerini bir sonraki aya bırakmalısınız. Sonuçta borca girmek yerine önceki seneden kalan modası geçmiş eski çizmelerinizi giyebilirsiniz, değil mi? Bu sizin için çok daha mantıklı olacaktır. İhtiyaçlarınızın karşısına o ürün için harcayabileceğiniz maksimum tutarı yazmayı da unutmamalısınız. Minimumdan bahsetmiyorum bile çünkü bunun için bir alt sınır yok. Gereksinim duyduğunuz ürünü ne kadar ucuza satın alırsanız, o kadar çok kar etmiş olursunuz. Bu nedenle de diyorum ki, ihtiyaç listenizle bütçeniz arasında çelişki olmasın. Diğer bir deyişle; her ikisini de hesaba katarak yola çıktığınızdan emin olun.

Fiyat ve Kalite Konusunda Mantıklı Düşünmek!

Fiyat ve Kalite Konusunda Mantıklı Düşünmek!Doğru alışveriş için aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer husus da fiyat ve kalite konusundaki yaklaşımınız. Mesela; bir ürüne sırf markası için yüzlerce lira ödemek yerine, o ürünün bir benzerini hatta tıpatıp aynısını çok daha ucuza satın alabilirsiniz. Tabii kalitesini de göz önünde bulundurmanız şartıyla! Yani alışverişe çıktığınızda bir mağazayla sınırlı kalmayın. Bunun için de vaktinizin dar olduğu zamanlarda alışveriş yapmamaya özen gösterin. Bir sürü farklı mağazayı dolaşarak beğendiğiniz üürnler arasında mantıklı karşılaştırmalar yapın. Belirlediğiniz ürünler arasından en ucuzunu ve en kalitelisini satın almayı alışkanlık haline getirin. İşte bunu öğrendiğinizde, satın aldığınız ürünün daha güzelini ve daha ucuzunu görüp pişmanlık yaşamaktan da büyük oranda kurtulmuş olursunuz.

Alışveriş Esnasında Gereksinim Dışına Çıkmamak!

Alışveriş Esnasında Gereksinim Dışına Çıkmamak!İhtiyaç listenizi yapıp, bütçenizi de göz önüne alarak alışverişe çıktınız diyelim. Peki, planınıza ne kadar sadık kalıyorsunuz? Daha doğrusu kalabiliyor musunuz? Yani gözünüz ihtiyacınız dışında neredeyse her şeye kayıyor mu? Eğer sizin de böyle bir sorununuz varsa farklı çözümler üretmelisiniz. Mesela ne gibi? Mesela; yanınıza sevdiğiniz ve size sözünü geçirebilen bir arkadaşınızı almayı düşünebilirsiniz. Bütçenizi de ihtiyaç listenizi de onun eline verebilir, böylelikle gereksinimleriniz dışına çıkmaktan kendinizi alıkoyabilirsiniz. “Yok artık, bu kadarına ne lüzum var” diyorsanız da kendinizi dizginlemeyi öğrenmelisiniz. Farklı farklı şeylere bakmaya başladığınız anda yaptığınız planı hatırlamalı ve tekrardan ihtiyaçlarınıza odaklanmalısınız. Sonuçta; hangi yöntemi kullanırsanız kullanın ama doğru alışverişin nasıl yapılacağını gerçekten öğrenmek istiyorsanız bu kuralı sakın ola aklınızdan çıkarmayın derim.

İstisnai Durumlar Dışında Nakit Kullanmak!

İstisnai Durumlar Dışında Nakit Kullanmak!Alışverişlerinizde nakit kullanmanız, limitlerinizi aşmamanız ve kendinize sınır koymanız açısından çok önemli. Neden mi? Hemen açıklayayım. Diyelim ki, bir liste yaptınız ve alışverişinizdeki bütçeyi 300 lira olarak belirlediniz. Ama kredi kartı kullanacaksınız. Büyük ihtimalle kredi kartınızdaki limit alışveriş için ayırdığınızdan çok daha fazla olacaktır. Bir de üstüne satış görevlileri “+ bilmem kaç taksit ister misiniz, alışverişinizi şu kadara tamamlarsanız şu ürünü şu kadar indirimle satın alabiliyorsunuz” gibi cümlelerle aklınızı çelince, bütçeyi de listenizi de aklınızdan çıkarırsınız. Çünkü o an elinizden para çıkmadığını düşünürsünüz.

Nitekim kim ne derse desin, kredi kartıyla alışveriş yaparken insan harcadığı paranın farkına varamıyor. Siz de miktarı anlamadığınız için planlarınızın suya düşmesine neden olur ve bütçenizde oluşmuş koca bir açıkla karşı karşıya kalırsınız. İşte bu nedenle diyorum ki, istisnai durumlar dışında nakit kullanmayı alışkanlık haline getirin. İstisnai durumlar derken, kast ettiğimin de miktar açısından büyük alışverişler olduğunu belirteyim. Sonuçta en iyisi her zaman nakit kullanmanız ama nadir durumlarda kredi kartı kullanabilirsiniz. Buraya lütfen dikkat: çok çok nadir durumlarda! Uzun lafın kısası, alışverişlerinizde yanınızda ayırdığınız bütçe dışında başka para taşımayın. Kredi kartınız da olmasın! Bu şekilde ne kadar isterseniz isteyin bütçenizin dışına çıkamaz ve sonucunda da evinize gittiğinizde pişmanlık yaşamazsınız.

Mantıklı Seçim Yapmak!

Mantıklı Seçim Yapmak!Mantıklı seçim yapmak, doğru alışveriş için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu! Bununla neyi mi anlatmak istiyorum? Hemen açıklayayım. Örneğin; ihtiyaç listenize sadık kalarak alışverişinizi tamamladınız. Ürünlerin fiyatına ve kalitesine de dikkat ettiniz diyelim. Peki, ama ne kadar mantıklı kararlar verdiniz? Mesela; bir bluz aldınız. O bluzu neyle giyeceğinizi düşündünüz mü? Ürünü hangi pantolonunuzla, hangi eteğinizle ya da hangi ayakkabınızla giyebileceğinizi hesaba kattınız mı? Hiç sanmıyorum! Çünkü çoğu kişinin yaptığı alışveriş hatası tam olarak budur. Sonuçta büyük ihtimalle sizin de yaptığınız bu hata yüzünden, satın aldığınız ürünü kombin edecek bir şey bulamaz ve bir sonraki ay yine alışverişe çıkmak zorunda kalırsınız. İşte tam da bu nedenden dolayı, mantıklı seçim yapmayı adet edinmelisiniz.

Bir ürünü satın alırken sonrasını da düşünmeli, “nasıl olsa bir şeyle giyerim” demekten vazgeçmelisiniz. Ya da “nasıl olsa zayıflayacağım” diye düşünerek, çok beğendiğiniz ama bir türlü içine giremediğiniz ürünler satın almamalısınız. Zira o “nasıl olsa’lar” genellikle gereksiz bir alışverişe davetiye çıkaracak nitelikte olurlar. Sonuçta; alışverişlerinizde ne aldığınızı, neden aldığınızı, neyle giyeceğinizi, nasıl zamanlarda giyebileceğinizi de düşünmelisiniz. Anlayacağınız doğru alışveriş yapmak öyle canınızın her istediğini almak ve dolabınızı hiç giyilmeyecek ürünlerle doldurmak anlamına gelmiyor. Bunun için sonrasını da düşünmeli, değerli paranıza yok yere yazık etmemelisiniz.

İndirim ve Kampanyalar Konusunda Dikkatli Davranmak!

İndirim ve Kampanyalar Konusunda Dikkatli Davranmak!Yapmanız gereken bir diğer şey de indirim ve kampanyalar konusunda dikkatli olmak! Mağazaların 2 alana bir bedava, % 70’e varan indirim gibi ibarelerine kanarak, yanlış alışverişlere sürüklenmemelisiniz. Bunların müşteri çekmek konusunda ne kadar etkili olduğunu bilen bütün mağazaların aynı hileleri yaptığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Elbette bu bütün kampanyalar için geçerli değil. Ama piyasadaki fiyatı en fazla 50 lira olabilecek bir ürünün etiketinde normal fiyatı için 100 indirimli fiyatı için 30 lira yazıyorsa, orada bir numara olabileceğini düşünmelisiniz. Peki bu noktada ne yaparak alışverişinizi doğru bir biçimde tamamlayacaksınız? Öncelikle gördüğünüz indirimli fiyatları diğer mağazalardaki benzer ürünlerin fiyatlarıyla karşılaştırmayı denemelisiniz. Eğer ki ürünün gerçekten piyasa fiyatının altında satıldığını düşünüyorsanız, o zaman rahatlıkla kampanyadan faydalanabilirsiniz. Neticede gözlem yeteneğiniz ve kıyaslamalarınız sayesinde hangi kampanyadan nasıl yaralanmanız gerektiğine karar verebilecek ve alışverişinizi bütçenizin çok daha altında bir fiyatla kapatabildiğiniz için evinize gülümseyerek dönebileceksiniz.

Mutlu Olmak için Alışveriş Yapmamak!

Mutlu Olmak için Alışveriş Yapmamak!Doğru alışverişin en önemli kurallarından bir tanesi de bu! Yani mutlu olmak için değil gerçekten ihtiyaç duyduğunuz için alışveriş yapmalısınız. İhtiyacınızın olduğu, bütçenizi düzgün bir biçimde yaptığınız durumlarda bile bu karalın geçerli olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız. Yani diyelim ki hafta içinde şöyle adam akıllı düşünüp taşındınız ve ihtiyaç listenizi doğru bir şekilde oluşturdunuz. Bütçenizde de gerekli düzenlemeleri yaptınız ve hafta sonunda alışverişe çıkmaya karar verdiniz. Ancak hafta sonunda beklenmedik bazı olaylar neticesinde ya da öylesine hiçbir nedeni yokken kendinizi kötü hissettiğinizi düşünelim. Ne yapardınız? “Kötüyüm ama nasıl olsa alışveriş iyi gelir” diyerek planınızı uygulamaya mı koyulursunuz yoksa alışveriş yapma işini bir başka zamana mı ertelersiniz?

Muhtemelen; ilk seçeneği tercih eder ve enerjinizi yükseltmek amacıyla alışverişe çıkarsınız. Ama bu kararınızla hata yapmış olursunuz. Çünkü kendinizi kötü hissettiğinizde ne alacağınızı bilemez, hiç kullanışlı olmayan ama içinde iyi göründüğünüz ürünleri satın alır veya tam tersi normalde sizin için çok uygun olacak ürünlere burun kıvırırsınız. Nitekim mutlu olmaya çalışıyorsunuzdur. Bunun için farklı şeyler denemeniz gerekirken siz alışverişin en büyük hatalarından birini yaparak keyfinizi yerine getirmek için para harcıyorsunuzdur. İşte bunu yapmamalısınız. Moraliniz bozuksa deyim yerindeyse kırık bir iğne bile almamalı, bunun yerine modunuzu yükseltmenin farklı yollarını denemelisiniz. Yeri gelmişken bir tek canınız sıkkın olduğunda değil, çok fazla utlu olduğunuzda da alışverişe çıkmamalısınız. Sonuçta mağazalar, indirimler bir yere kaçmıyor değil mi? Siz de açıkta olmadığınıza göre normale dönmeyi bekleyebilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.