Sinema sektörünün iki devi, Disney ve Pixar… 16 Ekim 1923 tarihinde Roy ve Walt Disney kardeşler tarafından temelleri atılan küçük animasyon stüdyosu Disney, zamanla büyüyerek Hollywood’un dev şirketlerinden bir tanesi haline geldi. Özellikle de Mickey Mouse ile özdeşleşen Disney, yaratmış olduğu animasyon filmler ile de sinema tarihini değiştirmeyi başardı.
Lucasfilm’in bilgisayar bölümünün bir parçası olarak 1979 yılında kurulan Pixar ilk olarak Graphics Group adıyla hizmet veriyordu. Kuruluşundan sadece 7 yıl sonra, 1986 yılında Apple’ın mimarı Steve Jobs tarafından 10 milyon dolara satın alınan Pixar, 20 yıl sonra ise 7.4 milyar dolar karşılığında Disney şirketlerinin bünyesine katıldı.
Tüm zamanların en pahalı animasyon filmlerinde imzası bulunan Pixar, sektöre ilk adımını Oyuncak Hikayesi filmiyle attı. Şimdi ise animasyon dünyasını şekillendiren bu iki dev ismin filmleri hakkında dumura uğratan en ilginç bilgileri sizlerle buluşturuyoruz.
20. Ormanın Kitabı’ndaki Akbabalar, The Beatles’tan Uyarlandı
1967 yapımı Ormanın Kitabı (The Jungle Book), Disney’in sevilen animasyonlarından bir tanesiydi. Filmde yer alan akbaba karakterleri ise efsanevi İngiliz müzik grubu The Beatles’tan ilham alınarak yaratıldılar. Hatta şirket akbabaların şarkı söyledikleri sahneyi seslendirmeleri için gruba teklif götürmüş olsa da John Lennon bu fikre sıcak bakmadı. Bu nedenle de akbabalar bir caz dörtlüsü haline getirildi.
19. Kayıp Balık Nemo, Palyaço Balığı Satışlarını Arttırdı!
2003 yapımı Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo), Pixar’ın 5. filmi olarak izleyicilerle buluştu ve En İyi Animasyon Filmi dalında Oscar Ödülü’nün de kazananı oldu. En iyi açılış rekorunu kıran Kayıp Balık Nemo filminin başrolünde bir çift Amphiprion ocellaris ya da bilindik adıyla palyaço balığı vardı. Bu rekortmen filmi seyredenler adeta pet shoplara akın ederek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan palyaço balıklarını satın almak istediler.
18. Disney Karakterlerinin Birçoğunun Annesi Yok
Disney filmlerinde sıklıkla gözden kaçan küçük bir ayrıntı var. Filmlerde yer alan birçok ana karakter ya anne figürüne hiç sahip olmamış ya da onu genç yaşta kaybetmiştir. Mesela Bambi ve Sinderella bu durum için verilebilecek en iyi iki örnek olabilir. Hatta baştan sona annelerinden söz edilmeyen Küçük Denizkızı, Aladdin, Güzel ve Çirkin filmleriyle de listemizi genişletebiliriz.
17. Oyuncak Hikayesi’nde “Pahalı” Olduğu için Baba Karakteri Yok!
Pixar’ın ilk filmi olan 1995 yapımı Oyuncak Hikayesi, en sevilen animasyon filmlerinden bir tanesi olmuştu. İnsan karakterlerden Andy ve annesini gördüğümüz bu yapımda baba figürünün olmama nedeni oldukça ilginç. Çünkü “oyuncaklarla ilgili bir hikayede” insan karakterlerin animasyon haline getirilmesi oldukça pahalıya patlıyor.
16. Aslan Kral’ın Kükremeleri Bir İnsana Ait
Aslan Kral filminin kükremeleriyle ünlü heybetli aslanı Mufasa, Star Wars’ın efsanevi karakteri Darth Vader’a hayat veren James Earl Jones tarafından seslendiriliyordu. Fakat Mufasa’nın kükremelerinin gerçek bir aslana ait olabileceğini düşünüyorduk. Ancak etkileyici ve etrafa korku salan kükreyişler, Frank Welker’a aitti. Hatta Welker, bu kükreyişleri üretebilmek için kaplan ve ayı seslerini kullanmıştı.
15. Yukarı Bak Filminde Evi Tam Olarak 20.622 Balon Uçuruyor!
Pixar tarafından yaratılıp, Walt Disney Pictures tarafından dağıtımı yapılan Yukarı Bak filmi, gerek hikayesi gerekse karakterleriyle sevilen yapımlardan bir tanesi olmayı başarmıştı. Balonlarla uçurulan ev ise bu sıcak filmin simgesi haline gelmişti. Carl’ın evini göğe yükseltmek için tam olarak 20.622 adet balon kullanılmış. Fakat gerçekte bu tarz bir evi yerden yükseltebilmek için en az 9.4 milyon adet balon gerekiyor.
14. Disney, Aslan Kral’ın Sırtlanları Yüzünden Davalık Oldu
Disney’in Aslan Kral filmi 23 yıl geçmesine rağmen halen daha IMDb’nin en iyi animasyonları arasındaki yerini koruyor. Filmin en ikonik karakterleri olan sırtlanlar, korkak, işgüzar ve fazlasıyla anormal varlıklar olarak tasvir edilmişlerdi.
Bu durum sırtlanlarla ilgili araştırma yapan bir biyoloğun tepkisini çekti. Bu tasvirin tamamıyla yanlış olduğunu savunan biyolog, Disney’i bu karakterlerin çıkarılması için mahkemeye verdi. Fakat bu tepki bir diğer sırtlan uzmanını daha cesaretlendirdi. Bu uzman da sırtlan tasvirini ırkçılıkla ilişkilendirdi.
13. Sevimli Canavarlar’ın Boo’sunu Gerçek Bir Çocuk Seslendirdi
Oyuncak Hikayesi’nin yaratıcıları, 2001 yılında başka bir etkileyici animasyon filmini izleyicilerle buluşturdular. Karakterleriyle gönüllere taht kuran Sevimli Canavarlar, eğlenceli hikayesiyle de içimizi ısıtmayı başarmıştı. Filmin en sevilen karakterlerinden biri olan Boo, filmin hikaye sanatçısının yeni yeni yürümeye başlamış kızı, Mary Gibbs tarafından seslendirilmişti. Ayrıca Boo’nun filmdeki gerçek adı da seslendiricisinin ismiyle aynıydı.
12. Wall-E Adını Walter Elias Disney’den Aldı
Disney’in sevimli robotu Wall-E’nin adının Waste Allocation Load Lifter: Earth Class (Atık Ayırma ve Yük Kaldırma Cihazı: Dünya Sınıfı) kelimelerinin kısaltılmış hali olduğu sanılır. Ancak çoğu kişi aslında Wall-E adının, Walter Elias Disney’den geldiğini bilmemektedir.
11. Bir Pixar Çalışanı Oyuncak Hikayesi 2 Filmini Yanlışlıkla Sildi
Pixar animasyon stüdyolarının ilk göz ağrısı Oyuncak Hikayesi’nin devam filmi, bir kaza sonucu neredeyse ortadan kalkacaktı. Pixar’ın çalışanlarından biri yanlışlıkla bu gişe rekortmeni filmin animasyonunu sildi. Neyse ki yeni doğan oğluyla vakit geçirdiği için bir süredir uzaktan işlerini yürüten teknik servis müdürü kişisel bilgisayarına, Oyuncak Hikayesi 2 filminin yedeğini almıştı.
10. Aladdin Filmindeki Cin ve Satıcı Aynı Kişi
1992 yılında Disney tarafından dağıtılan Aladdin, dünyanın en ünlü filmlerinden biri haline geldi. Filmin hayranları, içerisinde gizli bir mesajı barındırdığına dair teoriler üretiyordu. Bu teorilerden birine göre, filmin başında görünen satıcı aslında Cin’in ta kendisiydi. İkisinin de dört parmağı vardı, ikisi de ünlü aktör Robin Williams tarafından seslendiriliyordu. Film vizyona girdikten 20 yıl sonra yönetmenlerinden bu teorinin doğru olduğuna dair açıklama geldi.
9. Apple’ın Tasarım Şefi Wall-E’nin Eve’sini Yarattı
Steve Jobs’un “markanın asıl ruhu” olarak tanımladığı, Tim Cook’un ise Baş Tasarım Yöneticiliğine getirdiği Jonathan Ive, sadece Apple’daki tasarımlarıyla fark yaratmadı. Apple tasarımlarının arkasındaki beyin olan Jonathan Ive, Wall-E filmindeki şık ve çekici Eve’nin yaratılmasına da yardımcı oldu.
8. Disney “Geri Dönüşümlü” Animasyonlar Yapıyor
Bazı Disney filmlerini seyrederken biraz da olsa deja vu olmuş gibi hissetmediniz mi? Veya bazı yapımların benzer unutulmaz sahnelere sahip olduğu fark etmediniz mi? İşte bunun nedeni, Disney’in “geri dönüşümlü” animasyonlar yaratmasıdır. Disney animasyoncularının yapmış oldukları geri dönüşüm; eski animasyonlardaki bazı sahneleri, yeniden el çizimleriyle düzenleyerek pek fazla zaman kaybı yaşamadan gerçekleştirilen bir süreçtir. Güzel ve Çirkin filmiyle Uyuyan Güzel’deki balo sahneleri arasındaki benzerlik bu durum için en belirgin örnek olabilir.
7. Disney 10 Milyar Dolar Değerinde “Araba” Sattı
2006 yapımı Arabalar filmi, Pixar tarafından yapılmış, dağıtımını ise Walt Disney üstlenmişti. Şimşek McQueen’in çaylak olduğu dönemleri anlatan ve araba karakterlerinden oluşan bu yapım, kısa sürede beğeni toplamayı başarmıştı. Sadece 5 içerisinde, filmde yer alan karakterlerin figürleri, oyuncakları ve video oyunları Disney’e tamı tamına 10 milyar dolar kazandırdı.
6. Karlar Ülkesi Filminin Sonundaki Komik Uyarı
Disney’in 2013 yılında izleyicilerle buluşturduğu Karlar Ülkesi filmi, gerek karakterleri gerekse müzikleriyle her yaştan sinemaseverin gönlünü fethetmeyi başarmıştı. Filmi sonuna kadar bekleyenler ise eğlenceli bir uyarı ile karşılaştı. Karlar Ülkesi filminin sonunda çıkan uyarıda; “her erkeğin kendi sümüğünü yiyeceği görüşü sadece Kristoff’a aittir. Bu görüş Walt Disney Company’in veya film yapımcılarının düşüncelerini yansıtmamaktadır.” İfadeleri yer almaktadır.
5. Bütün Pixar Filmlerinde “A113” İbaresi Geçiyor
Hemen hemen her film bünyesinde küçük bir sırrı barındırır. Bazen ise sahneleri, replikleri ya da figürleriyle bir yerlere selam çakıyorlar. Pixar filmlerini daha dikkatli bir şekilde seyrettiğiniz takdirde hemen hemen her yapımda “A113” ibaresini göreceksiniz. Bu rakam ve sayılar aslında California Sanat Enstitüsü’nün A113 sınıfından mezun Pixar animatörlerini temsil ediyor.
4. Güzel ve Çirkin Filminin Çirkin’i Nasıl Yaratıldı?
1991 yılında vizyona giren ve Disney’in en sevilen animasyon filmlerinden biri olan Güzel ve Çirkin, 2017 yılında ise romantik, fantastik bir müzikal film olarak karşımıza çıktı. Disney çizimleriyle hayat bulan animasyon versiyonundaki Çirkin, karakteri çeşitli hayvanların farklı organlarının karışımından meydana getirildi. Aslanın yelesi, gorilin kaşları, buffalonun kafası, insanın gözleri, ayının gövdesi, yaban domuzunun dişi, kurdun kuyruğu ve bacakları Beast olarak da bilinen Çirkin karakterine hayat verdi.
3. Oyuncak Hikayesi 2 ve Yukarı Bak’tan, Bir Böceğin Yaşamı’na Gönderme
Pixar ekibi tarafından bir bilgisayar animasyonu filmi olarak yaratılan Bir Böceğin Yaşamı, dönemin beğenilen yapımlarından bir tanesi olmayı başarmıştı. Filmin büyük bir kısmı Karınca Adası’nda geçiyordu. Ancak bu yapım Karınca Adası’nı göreceğimiz son Pixar ürünü olmayacaktı. Çünkü bu ada daha sonra Oyuncak Hikayesi 2 ve Yukarı Bak filmlerinde de karşımıza çıktı.
2. Disney, Ratatouille Filmine Özgü Şarap Satacaktı
En sevilen Disney – Pixar animasyonlarından Ratatouille, bizleri bir yandan eğlendiriyor bir yandan ise karnımızın guruldamasına neden oluyordu. Fransız mutfağına özgü bazı lezzetlerin gözler önüne serildiği bu yapımda yer alan şarap, Disney’i yeni bir girişimin içerisine doğru sürükleyecekti. Şirket, 2004 beyaz Burgundy Fransız şarabını şişeleyerek “Ratatouille” adıyla satışa sunmaya karar verdi. Fakat reşit olmayanları alkole teşvik edebileceklerini düşündükleri bu proje hayata geçirilmeden rafa kaldırıldı.
1. Ters Yüz Filmindeki ABD’ye Özgü 28 Mimik Tamamen Değiştirildi
Gişe rekortmeni Ters Yüz filmi, özellikle de konusu ve grafikleriyle izleyicileri kendisine hayran bırakmayı başarmıştı. Aslında filmin orijinalinde Amerika’ya özgü 28 spesifik grafik bulunuyordu. Ancak Ters Yüz filmini yaratan sanatçılar, dünya çapındaki tüm seyircilere filmde geçen duyguları tam anlamıyla aktarabilmek adına bu grafikleri değiştirmeye karar verdi. Mesela filmin ABD versiyonunda Riley, brokoli yemek istemezken, Japonya versiyonunda ise yeşil biberden tiksiniyor.
Peki, Disney ve Pixar tarafından meydana getirilen gişe rekortmeni animasyon filmlerle ilgili bu ilginç bilgilerden en çok hangileri sizleri fazlasıyla şaşırtmayı başardı?