Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Zehir Gibi Çalışan Bir Kafa için Her Gün Uygulayabileceğiniz 15 Etkili Yöntem

Beyin sürekli gelişmeye hazır bir organdır. İşte sizlere kafanızı inanılmaz bir şekilde çalıştırmanıza yarayacak 15 önemli tavsiyeden oluşan listemiz:
Zehir Gibi Çalışan Bir Kafa için Her Gün Uygulayabileceğiniz 15 Etkili Yöntem
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Uzun yılardır, zekanın doğuştan gelen bir lütuf olduğuna ve geliştirilemeyeceğine inanılmaktaydı. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki insan beyni de tıpkı diğer uzuvlarımız gibi geliştirilebilecek bir yapıya sahip. Nasıl ki düzenli spor yaparak vücudumuzu şekle sokuyoruz, düzenli beyin egzersizleri ile de zihnimizi açabilme yeteneğine sahibiz. Yani eğer istersek çok daha akıllı olabiliriz. Eminim aklı başında olan herkes daha akıllı olmak ister. Bir düşünün! Filmlerde gördüğümüz ve hayranı olduğumuz o zeki kahramanlar gibi olmak, ortaya çıkan sorunlara anında çözüm bulmak, gözlerinizde zeka ışıltısına sahip olmak istemez misiniz? Kabul edin, hemen herkes daha akıllı olmak ister. Sonuçta daha akıllı olmayı istemek, aptalların değil akıllıların isteyeceği bir şeydir. Neyse ki günümüzün imkanları sayesinde, daha akıllı olmak mümkün hale geldi. Nasıl mı? Aslına bakarsanız, bu sorunun cevabını aşağıda madde madde inceleyelim diyorum.

Evet, aşağıdaki listede her gün uygulayabileceğiniz küçük aktivitelerle karşılaşacaksınız. Küçük olmasına küçükler, ancak etkileri hiç de öyle küçümsenecek gibi değil. Sonuçta daha akıllı olmak demek;daha iyi işlerde çalışmak, daha başarılı arkadaşlıklar kurmak, daha iyi işlere imza atmak ve daha çok para kazanmak demek! Yani bu hayattaki başarınızın zekanızla doğru orantılı olarak arttığını düşünürseniz, akıllı olmanın ne kadar çok şey ifade ettiğini daha iyi kavramış olursunuz. Uzun lafın kısası; birazdan söyleyeceklerimi düzenli olarak uygularsanız, işleri nasıl daha kolay hallettiğinize şaşırıp kalacak ve zekanızı geliştirmek için daha fazla çaba harcamaya başlayacaksınız diyebilirim. Öncelikle daha akıllı olmak için neler yapabileceğinize bir bakalım. Bunları uygulayıp uygulamayacağınıza daha sonra karar verirsiniz.

Üretkenliğinizi Arttıracak Bir Hobi Edinin!

Üretkenliğinizi Arttıracak Bir Hobi Edinin!Üretkenliğinizi arttırmak için bir hobi edinin. Örgü örebilir, dikiş nakış yapabilir, bir enstrüman çalabilir, yazabilir, kitap okuyabilir, resim yapabilir, koşabilirsiniz. Burada üretkenliğinizi arttırmak için hobi seçimi yapacak olan sizsiniz. Hangi alanda hobi edinmenin size iyi geleceğini düşünüyorsanız, o alana yönelmelisiniz. Hem ucuz hem de eğlenceli olan bu hobileri düzenli olarak yapmak zekanızı geliştireceği gibi, kaliteli vakit geçirmenizi de sağlayacaktır.

Haberleri Takip Edin!

Haberleri Takip Edin!İsterseniz internetten, isterseniz de basılı yayınlardan haber takibi yapın. Demek istediğim şu ki her gün düzenli olarak gazete okuyun. Dünyada ve ülkenizde yaşanan gelişmelerden haberdar olun. Bu şekilde iyi eğitimli ve kültürlü kişilerin arasında kendinizi aptal gibi hissetmez, güncel konular üzerine yapılan tartışmalara katılabilirsiniz. Yani hem okuyarak beyninizi çalıştıracak hem de güncel gelişmeler konusunda bilgi sahibi olacaksınız. Anlayacağınız, bir taşla iki kuş vuracaksınız!

Yapılacaklar Listesi Oluşturun!

Yapılacaklar Listesi Oluşturun!Kısa vadeli ve uzun vadeli olmak üzere iki ayrı yapılacaklar listesi oluşturun. Bu sizin önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca kişisel hedeflerinizi ve kariyer odaklı olanları da ayrı ayrı sınıflandırabilirsiniz. Kişisel hedeflerinizde, özel yaşamınıza ve kendinize dair hedefleriniz yer alabilir. Mesela, bu senenin sonunda 5 kilo vermiş olacağım, gibi. Kariyer odaklı hedeflerinizde ise işinizle ilgili amaçlarınızı düşünerek bunları tek tek sıralamalısınız. Öte yandan, kısa vadede yapmanız gerekenlerin süresini 1 ila 3 ay arasında sınırlandırın. Uzun vadeli planlarınız için ise 1’den 25 yıla kadar süre verebilirsiniz. Tabii, bu listelerin her zaman gözünüzün önünde olması gerektiğini de anlamış olmalısınız.

Yapıldı Listesi Oluşturmayı İhmal Etmeyin!

Yapıldı Listesi Oluşturmayı İhmal Etmeyin!Yalnızca yapılacaklar listesiyle yetinmeyin. Motivenizi arttıracak bir de “yapıldı” listesi oluşturun. Bu listede başarılarınız ve ulaştığınız hedefler yer alsın. Listenizi haftalık ya da aylık olarak düzenleyebilirsiniz. Bu sayede hem performansınızı değerlendirebilecek hem de ne zaman daha çok çalışmanız gerektiğini kendiniz belirleyebileceksiniz.

Her Gün Kitap Okuyun!

Her Gün Kitap Okuyun!İsterseniz 10 isterseniz de 100 sayfa olsun, ama her gün mutlaka kitap okuyun. Pek çok insan kitap okumak için vakti olmadığı bahanesini öne sürer. Oysaki herkesin kitap okumak için ayırabileceği bir yarım saati vardır. Mesela, öğle aranızda 15 dakika kitap okuyabilirsiniz. Siz yeter ki okumayı alışkanlık haline getirin. Bunu bir süre sonra yemek gibi zaruri bir ihtiyaç olarak görecek ve kitap okumadığınız zaman kendinizi bir anlamda boş hissedeceksiniz.

Her Gün 5 Yeni Fikir Üretin!

Her Gün 5 Yeni Fikir Üretin!Yaratıcı olun ve her gün beyninizi daha fazla çalışmaya zorlayın. Günlük problemleri çözmekten tutun da genel konulara varana kadar aklınıza gelebilecek her alanda yeni fikirler üretmeye çalışın. Atıyorum, bozulan bir ev aletinizin neden bozulmuş olabileceği ile ilgili fikir üretmeye çalışın. Yaratıcılığınız güçlendikçe kendine güveniniz artacak ve Google yerine zekanıza güvenmeye başlayacaksınız.

Sorularınıza Cevaplar Bulmaya Çalışın!

Sorularınıza Cevaplar Bulmaya Çalışın!Ne kadar saçma olursa olsun, aklınıza gelen sorulara cevaplar bulmaya çalışın. Atıyorum, penguenler doğurur mu? Nikelaj nerelerde kullanılır? Ajda Pekkan kaç yaşında? Her ne olursa olsun o konu hakkında analiz yapın ve doğru cevabı bulmaya çalışın. Bu dediğimi günün her saatinde her dakikasında yapabilirsiniz. Kısa süre sonra, hiçbir şey bilmediğiniz bir konu hakkında bile yorum yapabildiğinizi görecek ve aslında ne kadar çok şey bildiğinize siz bile şaşıracaksınız.

Fikirlerinizi Başkalarıyla Paylaşın!

Fikirlerinizi Başkalarıyla Paylaşın!Forumlara üye olun, ilginizi çeken başlıkların altına yorumlar yapın. İş arkadaşlarınızla, ailenizle, eşinizle fikir alışverişinde bulunun. Tartışmalara katılın. Herhangi bir konuda aklınıza yatan bir fikri topluluk içinde paylaşmayı deneyin. Bu şekilde hem düşüncelerinizi ifade etme yeteneğinizi geliştirecek hem de başkalarından yeni bir şeyler öğrenmiş olacaksınız.

Bir Konuya Farklı Bakış Açılarından Bakmayı Öğrenin!

Bir Konuya Farklı Bakış Açılarından Bakmayı Öğrenin!Atıyorum, para mutluluk getirir mi? Buna ilk önce evet, daha sonra da hayır olarak cevap verin. Her ikisi için de destekleyici kanıtlar bulun. Sorunun cevabını, ancak iki farklı şekilde düşündükten sonra bulabilirsiniz. Demek istediğim, bakış açınızı gerektiği zaman farklı yönlere çevirmeyi öğrenmelisiniz.

Bir Bırakılacaklar Listesi Oluşturun!

Bir Bırakılacaklar Listesi Oluşturun!Sizi işinizden alıkoyanlardan oluşan bir liste oluşturun. Mesela, sosyal medya için çok mu vakit harcıyorsunuz ya da bağımlısı olduğunuz bir oyun yüzünden işlerinizi mi erteliyorsunuz? O zaman bunları bırakmalısınız. Kendinize dürüst olarak hazırlayacağınız bir bırakılacaklar listesi, çok daha üretken olmanızı sağlayacaktır.

Sosyal Medyayı Akıllıca Kullanın!

Sosyal Medyayı Akıllıca Kullanın!Sosyal medyada çok mu vakit geçiriyorsunuz? O zaman abone olduğunuz grupları tekrar gözden geçirin. Sizin için ilginç olabilecek bilgileri içeren gruplara üye olun. Politika, bilim, teknoloji, ekonomi, sanat gibi dallarda güncel haberlere yer veren pek çok grup olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Bu şekilde hem ayrılamadığınız sosyal medya dünyasında zaman geçirmiş hem de yeni şeyler öğenmiş olursunuz.

İlginç Kişilerle Konuşun!

İlginç Kişilerle Konuşun!Evet, ilginç kişilerle konuşarak ilgi çekici şeyler öğrenebilirsiniz. Bu bir iş arkadaşınız, otobüste yanınızda oturan bir yabancı, sürekli alışveriş yaptığınız esnaf olabilir. Unutmayın ki yeni şeyler öğrenebileceğiniz kişiler genellikle en yakınlarınız değil, yeni tanıştığınız yabancılar olmaktadır.

Keşfedin!

Keşfedin!Size 80 günde devr-i aleme çıkın demiyorum. Hatta ülkenizi keşfedin de demiyorum. İçinde yaşadığınız şehirden hatta semtten başlayarak çevrenizi keşfetmeye başlayabilirsiniz. Mesela daha önce hiç gitmediğiniz ilginç mekanlara gidebilir, farklı topluluklara üye olabilirsiniz. Ya da daha önce hiç gitmediğiniz bir rock bara, operaya gidebilir; farklı deneyimler yaşayarak kendinizi her açıdan geliştirebilirsiniz.

Eğitici Videolar İzleyin!

Eğitici Videolar İzleyin!Günün bir bölümünü eğitici videolar izlemek için ayırın. Eğitici videolar derken ne demek istediğimi anlamış olmalısınız. Yani belgeseller, seminerler, başarılı kişiler tarafından verilmiş konferanslar, merak ettiğiniz herhangi bir konuyla ilgili videolardan bahsediyorum. Yani şu bebek ve hayvan videolarına bir müddet ara verin ve kendiniz için eğitici bir şeylere bakın.

Korkularınızın Üzerine Gidin!

Korkularınızın Üzerine Gidin!Evet, korkularınızın üzerine gitmeyi öğrenin. Daha akıllı olmakla, korkuların üzerine gitmek arasında nasıl bir ilişki olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Hemen bu duruma bir açıklık getireyim. Örneğin; kalabalık önünde konuşmaktan ölesiye korkuyorsunuz. Birkaç kez sunum yaptığınızı ve bu işin altından başarıyla kalktığınızı düşünün. Kendinizi ne kadar iyi hissedersiniz değil mi? İşte her gün korktuğunuz ya da pek hoşlanmadığınız bir şey yapmayı denerseniz, kısa süre sonra kendinizi istediğiniz her şeyi başarabilecek güçte hissedeceksiniz. Bu da sizi çok daha meraklı, açık fikirli ve korkusuz yapacak. İşte korkunun üzerine gitmek ile zeka geliştirmek arasındaki bağlam bu!

Ne diyorsunuz, yukarıdaki önerilere kulak vermek sizce de mantıklı değil mi? Kim bilir, belki bunların çoğunu yapıyorsunuzdur. Ancak hepsini düzenli olarak yapmaya özen gösterirseniz, sorunlara çok daha hızlı çözüm bulabilen bir birey haline gelebilirsiniz. Sonuçta siz de insanlar tarafından hayranlıkla bakılan o zeki kişilerden biri olmak istersiniz diye düşünüyorum. Yoksa yanılıyor muyum?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.