Evet, başarılı ve mutlu ekiplerden söz ediyorum. Belki kendi iş ortamınızı ya da çalışanlarınızı düşündüğünüzde “başarılı ve mutlu ekip” söz öbeği size çok uzak geliyordur. Ama emin olun böyle bir ekibin parçası olmak ya da böyle bir ekibe sahip olmak çok zor değil! Peki, başarılı ve mutlu bir ekibin üyesi olabilmek ya da çalışanlarınızın böyle bir ekip olabilmesi için yapılması gerekenler nelerdir?
Aslına bakarsanız, bu noktada yapılabilecek pek çok farklı şey var. Ama biz bugün daha çok başarılı ve mutlu ekiplerin günlük alışkanlıkları üzerine konuşacağız. Çünkü bildiğiniz gibi alışkanlıklar hayatımızdaki en önemli unsurlar arasında! Hatta hayatımız bir anlamda sahip olduğumuz alışkanlıkların toplamıdır bile diyebiliriz. Neticede kararlarımızı alışkanlıklarımız yönetmiyor mu? Bizi biz yapan sürekli tekrarladığımız hareketler değil mi? Elbette, öyle! İşte bu nedenle de başarılı ve mutlu ekiplerin günlük alışkanlıklarını öğrenmek çok önemli!
Diğer ekipler birbirini yerken; onlar ne yapıyorlar da başarılı ve mutlu bir şekilde çalışabiliyorlar? Dedikodudan nasıl uzak duruyorlar? Bir yandan eğlenirken diğer yandan bütün işlerini tamamlamayı nasıl başarıyorlar? Gerektiğinde nasıl tek yürek oluyorlar ve birbirleriyle muazzam bir şekilde uyum gösteriyorlar? Evet, hemen şimdi bu sorulara yanıt olabilecek alışkanlıklar üzerine konuşacağız.
İşte başarılı ve mutlu ekiplerin günlük alışkanlıkları:
Sevdikleri İşleri Yapıyorlar!
Steve Jobs’un da yukarıdaki resimde dediği gibi harika bir iş yapmanın tek yolu, yapılan işin sevilmesidir. İşte tam da bu noktada başarılı ve mutlu ekiplerin de aynı taktiği kullandıklarını görüyoruz. Yani yıldız ekiplerin en büyük sırlarından bir tanesi takımın her üyesinin sevdiği işi yapıyor olması! Eğer siz de ekibinizin başarılı ve mutlu olmasını istiyorsanız, her birinin işini severek yaptığından emin olmalısınız. Bunun için de onları gözlemlemelisiniz. Gereken yerde değişiklik yapmalısınız ve hepsinin işinden memnun olmasını sağlamalısınız.
İlginizi Çekebilir: Başarılı Bir Çalışma Ekibi Kurmanın Yolları
Mesai Saatleri Dışındaki Zamanları da Dolu Dolu Geçiriyorlar!
Başarılı ve mutlu ekip üyelerinin bir diğer alışkanlığı da mesai dışında kalan zamanlarını dolu dolu geçiriyor olmalarıdır. Yani onlar iş yerlerinde oldukları kadar aynı şekilde iş dışında da tutkululardır. Nasıl ki sevdikleri işleri yapıyorlarsa, aynı şekilde özel yaşamlarında da sevdikleri işlerle uğraşıyorlar.
Pek çok kişinin yaptığı gibi işten eve gidip öyle boş boş televizyon izlemiyorlar. Hobileriyle uğraşıyorlar tıpkı kendileri gibi hayattan keyif almayı bilen insanlarla vakit geçiriyorlar. Böylece iş yerine enerji depolamış olarak geri dönüyorlar. Çünkü onlar zamanlarını akıllıca kullanmayı biliyorlar.
İlgili Yazılar:
- Kendinize Daha Çok Vakit Ayırmanın Yolları
- Strese İyi Gelen Hobiler
- Televizyon İzlemekten Daha Faydalı Aktiviteler
Hedef Belirliyorlar!
Hem birey hem de takım olarak ulaşmak istedikleri hedefleri var. Günlük, haftalık ve aylık olmak üzere hedefler belirliyorlar. Başarılı olmak için nasıl yollar izlemeleri gerektiği konusunda birlikte hareket ediyorlar. Bu noktada A çalışanı, B çalışanının hedefi tutturması için yardımcı olmayı ihmal etmediğini bilmelisiniz.
Diğer iş ortamlarındaki gibi olumsuz bir rekabet ortamı yok! Ekibin her üyesi, bir diğerinin başarılı olması için ona el uzatmaktan çekinmiyor. İnanarak belirledikleri hedeflerin peşinden gidiyorlar. Doğru yöntemlerle hareket ettikleri için başarı şanslarını fark edilir seviyede arttırıyorlar. Eğer siz de hedef belirleme ve amacınıza ulaşma konusunda şansınızı arttırmak istiyorsanız, aşağıdaki yazıları inceleyerek dikkat etmeniz gereken unsurları öğrenebilirsiniz.
İncelemeniz Gereken Yazılar:
- İnsanlar Hedeflerine Neden Ulaşamazlar?
- Başarılı Olma Şansınızı Arttıracak Hedef Belirleme Yöntemleri
Fikir Alışverişi Yapıyorlar!
Başarılı ve mutlu ekiplerin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de bu! Çünkü onlar fikir alışverişi yapmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Bu şekilde yaratıcılıklarını arttırıp, işlerinde yeni yöntemler deneme şansını yakalıyorlar. Diğerleri gibi çözüm bulamadıkları bir sorun üzerinde tek başlarına çalışmak yerine, takım arkadaşlarından yardım istiyorlar. Böylece işlerini çok daha kısa sürede halledebiliyorlar. Kısacası; atalarımızın da dediği gibi onlar “bir elin nesi var, iki elin sesi var” sözünün ne kadar doğru olduğunu çok ama çok iyi biliyorlar.
Birbirlerine Karşı Anlayışlı ve Samimiler!
Başarılı ve mutlu ekiplere baktığımızda onların birbirlerine karşı gayet anlayışlı ve samimi olduklarını rahatlıkla görebiliyoruz. Yani onlar diğer ekip üyeleri gibi birbirini yemiyorlar. Birbirlerinin kuyusunu kazmaya çalışmıyorlar. Ne dedikodu ne de kıskançlık zehirlerinin aralarını bozmasına müsade etmiyorlar. Böylece kendilerine stressiz ve mutlu bir çalışma ortamı yaratıyorlar. İşte bu nedenle de motivasyonlarını hep yüksek tutmayı başarıyorlar.
Buna da Bakın: İş Hayatında Arkadaşlık İlişkileri Nasıl Olmalı?
Yalnızca İş Yerinde Değil Dışarıda da Birlikte Vakit Geçiriyorlar!
Başarılı ve mutlu ekipler, sadece iş yerlerinde değil dışarıda da beraber vakit geçiriyorlar. Böylece aralarındaki bağı güçlendiriyor ve birbirlerine daha sıkı bir şekilde kenetleniyorlar. Mesai dışındaki zamanlarda hem eğleniyor hem de daha başarılı olmak için yeni yöntemler üzerine konuşuyorlar. Çünkü onlar gerçek bir ekip olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorlar.
İlginizi Çekebilir: Başarı için Mesai Bittikten Sonra Yapılması Gerekenler
İş Hayatında Esnek Olmanın Önemini Biliyorlar!
Evet, başarılı ve mutlu ekiplerin uyguladığı bir diğer kural da bu! Yani onlar iş hayatında esnekliğin ne kadar önemli ve faydalı olduğunu biliyorlar. Ne kendileri ne de ekibin diğer üyeleri üzerinde katı kurallar uygulamıyorlar. İşe ne zaman başlanacağına ve ne şekilde yapılacağına esnek bir şekilde karar veriyorlar. Çünkü ekip; farkındalığı yüksek ve sorumluluk sahibi insanlardan oluşuyor!
Mesela; bütün gün bilgisayar başında oturup boş gözlerle ekrana bakmak yerine, dikkatlerini toplamak için işe ara veriyorlar. Dışarı çıkıp hava alıyorlar. Geri döndüklerinde kaybettikleri zamanı fazlasıyla telafi ediyorlar. Ya da mesai arkadaşlarının işlerine yardım ediyorlar. Hatta bazen görevleri takas ederek yaratıcılıklarını arttırmaya çalışıyorlar. Kısacası; onlar iş hayatında kalıplaşmış düşüncelerin, motivasyonlarını düşürmesine izin vermiyorlar.