Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2015 Yılının En Zengin 15 Milyarderi

Dünyanın en zenginleri listesinin başında yer alan ilk 15 isim 2015 yılında da fazla değişmedi. İşte toplam servetleriyle birlikte merak edilen isimler...
2015 Yılının En Zengin 15 Milyarderi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Dünyanın en zenginleri servetlerini arttırmaya devam ediyor. Araştırmalara göre dünya çapındaki milyarderlerin bir günde değişen servetlerinin artış miktarı 65 trilyon dolar seviyesinde. Akıl almaz servetin sahipleri daha çok Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde bulunuyor. Yakın zamanda milyarder ülkelerinden birisi Çin olarak karşımıza çıkacak, ama onlar henüz Bill Gates ya da Larry Ellison gibi bir servete sahip değil.

Forbes ve Bloomberg dünyanın en zengin insanlarının ne kadar para kazandığını sürekli en son piyasa verilerine göre güncelliyor. Bu araştırma onların ne kadar kazandığını da gözler önüne seriyor. Sizler için hazırladığımız listede ise milyarderlerin sahip olduğu kişisel perakende satışlar, sanat koleksiyonları, özel sermaye firmaları, kamu holdinglerine ait hisse senetleri göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. 2015 Şubat tarihi itibariyle dünyanın en zengin 15 milyarderine hep birlikte göz atıyoruz.

İşte karşınızda 2015’in en zengin milyarderleri:

15 Li Ka Shing – Çin

33.5 Milyar Dolar

Li Ka Shing - Çin86 yaşındaki Li Ka Shing, 17 yıl üst üste Hong Kong’un en zengin kişisi olarak listelendi. Bu yılın başlarında da mülkiyet işletmelerini, 2 ayrı şirket halinde yeniden organize etme planını olduğunu açıkladı. Li’nin holdingleri, dünyanın en büyük konteyner terminali olma özelliğine sahip. Ayrıca Shing, sağlık ve güzellik perakendesinde küresel olarak ilk sırada yer alıyor.

14 Jeff Bezos – Amerika Birleşik Devletleri

34.4 Milyar Dolar

Jeff Bezos - Amerika Birleşik DevletleriAmazon’un kurucusu Jeff Bezos, internet perakendecisi olarak küresel başarısı ile milyarlarca dolar kazandı. Amazon şimdi Kanada, İngiltere ve Almanya olmak üzere diğer ülkelerde bir dizi faaliyet göstermektedir.

13 Bernard Arnault – Fransa

36.8 Milyar Dolar

Bernard Arnault - FransaFransız işadamı, 1989 yılından bu yana lüks eşya firması LVMH CEO’su olmuştur. Şirketin en büyük hissedarıdır. Arnault önderliğindeki şirketin genişleme satışları yüzde 500 civarındayken, piyasa değeri artmaya devam ediyor. Arnault, 240 milyon euroya 2007 yılında Fransız gazetesi Les Echoes’i satın aldı. Servetini medya üzerinde kullanarak karlı bir yatırım yaptı.

12 Michael Bloomberg – Amerika Birleşik Devletleri

37.4 Milyar Dolar

Michael Bloomberg - Amerika Birleşik DevletleriNew York eski belediye başkanı finansal hizmetlerin yanı sıra online haber sitesi ve televizyon kanalı sağlayan Bloomberg PLC, kuruluşunun aracılığıyla milyarlarca dolar servete kavuştu. Bloomberg 1982 yılında kurulmuş olmasına rağmen, 1987 yılında ünlendi. Bloomberg New York’ta belediye başkanlığı yapıyor ve CEO’su olduğu şirkete geri döneceğini geçen yıl açıkladı.

11 S. Robson Walton – Amerika Birleşik Devletleri

39.1 Milyar Dolar

S. Robson Walton - Amerika Birleşik DevletleriWalmart kurucusu Sam Walton’un ilk oğlu S. Robson şimdi şirketin başkanıdır. Diğer aile üyeleri gibi, medya ve kamusal yaşamda nispeten düşük bir profil tutar. Robson, yasal firma için yaptığı çalışmalarıyla Walmart’a katıldı ve babasının ölümünden sonra büyük bir servete sahip oldu. Walmart son rakamlara göre 28 ülkeden toplam 2 milyon kişiyi bünyesinde çalıştırmaktadır. S. Robson, özellikle Arkansas’taki eski Üniversitesi’nde hayırseverlik için yaptığı bağışlarla bilinir.

10 Alice Walton – Amerika Birleşik Devletleri

39.6 Milyar Dolar

Alice Walton - Amerika Birleşik DevletleriSam Walton’ın en küçük çocuğu Alice, dünyanın üçüncü en zengin kadınıdır. Walmart başarılı iş yaşantısının yanı sıra, 2013 yılında dünyanın en iyi 10 sanat koleksiyonunun bulunduğu koleksiyona yatırımda bulundu. Alice yıllardır Teksas’ta bir çiftlikte yaşıyor ve binicilik sporunda profesyonel bir kariyeri var.

9 Liliane Bettencourt – Fransa

40.2 Milyar Dolar

Liliane Bettencourt - FransaDünyanın en büyük kozmetik şirketi L’Oreal’in kurucusunun kızı olan Liliane Bettencourt, büyük bir mirasa sahiptir. Liliane, şirketin yönetim kurulunda uzun yıllar çalıştı. 2012 yılında ise orada çalışmaktan vazgeçti. 1970’lerde para yatırımını Nestle’ye yaptı.

8 Jim Walton – Amerika Birleşik Devletleri

40.6 Milyar Dolar

Jim Walton - Amerika Birleşik DevletleriBu listede sekizinci sırada Walton ailesinin en genç oğlu Jim vardır. Jim, kardeşi John’un ölümünden sonra, 2005 yılında şirketin yönetim kurulunda yerini aldı. Onun rolü, Walmart’ın stratejik planlama ve finans alanlarıdır.

7 Christy Walton- Amerika Birleşik Devletleri

41.7 Milyar Dolar

Christy Walton- Amerika Birleşik DevletleriChristy, John Walton’un ölümünden sonra dul kaldı. Cristy’nin serveti başta Walmart’la ilişkilidir. Ayrıca First Solar’a da yaptığı yatırımlar ile bilinir. Araştırmalara göre Christy tam 7 yıldır dünyanın en zengin kadınıdır.

6 Charles ve David Koch – Amerika Birleşik Devletleri

42.1 Milyar Dolar

Charles ve David Koch - Amerika Birleşik DevletleriKoch kardeşler, Koch Industries şirketin kurucusu babaları Fred’in mirasına sahipler. Şirket, 2013 yılında 115 milyar dolarlık yıllık cirosu ile, ABD’nin en büyük sanayi firmalarından biridir. Charles ve David diğer iki kardeşleri ile şirket hakları konusunda davalık olsalar da konumlarını şu an güvence altındadır.

5 Larry Ellison – Amerika Birleşik Devletleri

54.3 Milyar Dolar

Larry Ellison - Amerika Birleşik DevletleriLarry Ellison, 1980’lerde ticari kullanım için oluşturduğu veritabanı sistemleri yapan yazılım şirketi Oracle’nin kurucusu ve CEO’sudur. 1980 yılında sadece sekiz çalışanı olan Oracle, 1986 yılında 30 milyon dalar kazanca ulaştı. Daha yakın zamanlarda, Ellison pazardaki konumunu güçlendirmek amacıyla bir dizi yazılım şirketi de satın aldı.

4 Amancio Ortega – İspanya

63.2 Milyar Dolar

Amancio Ortega - İspanyaAmancio Ortega, 92.000 üzerinde çalışanı ile mağaza zinciri Zara’yı içeren bir büyük perakende imparatorluğunu kontrol eder. Amancio’nun İspanya’da 1970 yılında kurduğu marka, şimdilerde uluslararası tanınmış bir holdingdir. Zara artık, Ortega’nın neredeyse yüzde 60’ını kontrol ettiği Inditex, şirketin bir parçası oldu. Amancio, 2011 yılında Inditex ‘den emekliliğini açıkladı, ancak onun serveti artmaya devam ediyor.

3 Carlos Slim Helu – Meksika

69.5 Milyar Dolar

Carlos Slim Helu - MeksikaCarlos Slim Helu America Movil ve Telmex gibi iletişim firmalarına sahip, büyük bir holding ile bir telekomünikasyon kralıdır. America Movil, Latin Amerika’nın en büyük cep telefon sağlayıcılarından biridir. Araştırmalara göre Helu, dünyanın en zengin adamıyken 2010-2013 arasında yaşadığı düşüşle şimdi 3. sıradadır.

2 Warren Buffett – Amerika Birleşik Devletleri

73.5 Milyar Dolar

Warren Buffett - Amerika Birleşik Devletleri11 yaşından itibaren yatırım hayatında olan Warren Buffett, bir yatırımcı ve finans uzmanı olarak yıllardır sektördedir. Servetinin çoğunu başkan olarak görev yaptığı Berkshire Hathaway katılımı ile oluşturmuştur. 2013 yılında 28 milyar dolara Heinz isimli şirketi satın almıştır.

1 Bill Gates- Amerika Birleşik Devletleri

79.3 Milyar Dolar

Bill Gates- Amerika Birleşik DevletleriMicrosoft kurucusu dünyanın en zengini listesinde en üst noktadadır. Gates, teknoloji ve kişisel bilgisayarlar geliştirme çalışmaları sayesinde, milyarlarca dolar elde etti. Bill Gates, yatırımcılığının yanı sıra, zenginliğinin bir kısmını dünyada hayır işi yürüten Bill Gates Vakfı’nı, finanse etmek için kullanır. Gates ayrıca son 20 yıldır dünyanın en zengini listesinde birinci sırada kalarak ismini dünya kamuoyuna ezberletmiştir.

Listemizde 2015’in en zengin milyarderlerine göz attık. Akıl almaz bir servete hükmeden zenginlerin hepsi doğuştan girişimci potansiyeline sahip olduklarını kanıtlıyorlar. Böyle bir servetle neler yapabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Gelin hep birlikte hayal edelim, yapacağınız ilk şey ne olurdu?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.